ایران با توجه به شرایط موجود در منطقه و کارشکنیهای عربستان و آمریکا باید از بروز هیجانات منفی جلوگیری به عمل آورده و روابطش را با کشورهای دوست تقویت کند. به عبارتی با توجه به شرایط موجود در منطقه، ایران به هیچ روی نباید اجازه دهد که فضا در منطقه به سمت تنش و علیه تهران پیش برود.
به گزارش جماران؛ روزنامه آرمان نوشت: روزگذشته وزیر امور خارجه مراکش از قطع روابط دیپلماتیک کشورش با تهران به بهانه حمایت ایران از جبهه پولیساریو خبر داد و اعلام کرد که این کشور سفارت خود را در تهران خواهد بست و سفیر ایران را از رباط اخراج خواهد کرد. صباح زنگنه معتقد است که قطع روابط مراکش با ایران به سفر اخیر بنسلمان به پاریس مرتبط است. در این راستا و نیز حمله دلواپسان به اتومبیل وزیر خارجه کشورمان در دانشگاه امیرکبیر، صباح زنگنه تحلیلگر مسائل منطقه با «آرمان» به گفتوگو پرداخته است که در ادامه آن را میخوانید.
وزیر خارجه مراکش از قطع روابط دیپلماتیک کشورش با تهران به بهانه حمایت ایران از جبهه پولیساریو خبر داد با توجه به اینکه مغرب قبلا هم روابط خود را با ایران به بهانهای واهی برای مدتی قطع کرد، ارزیابیتان از توجیه مراکش برای قطع روابط با تهران چیست؟
جبهه پولیساریو در صحرای رقیب میجنگید و پس از اختلافاتی که میان این جبهه و کشور موریتانی به وجود آمد به یک مصالحهای میان جبهه پولیساریو و موریتانی منجر شد. کشور مغرب بخشی از این صحرا را ضمیمه خاک خود کرد و اختلافاتی میان مغرب با دو همسایه دیگر خود به عبارتی موریتانی و بیش از آن الجزایر بروز کرد. بنابراین مرکز جبهه پولیساریو در ایران نیست بلکه در الجزایر است. اما متاسفانه اطلاعات اشتباهی که مغرب بر آن متکی است با واقعیت ارتباطی ندارد و کاملا بیاساس است. ایران در ابتدای انقلاب به جبهه پولیساریو دفتر داده بود اما این دفتر سه دهه پیش تعطیل شده است و پس از آن روابط ایران و دولت مغرب بسیار عادی و روبهرشد بوده است. البته مراکش قبلا به بهانه دیگری روابط خود را با ایران قطع کرد و آنهم به بهانه تبلیغ تشیع بود. دو هفته پیش ماموریت سفیر ایران در رباط پایان یافت، وزارت خارجه به دنبال سفیر جدید بود. بنابراین سفیر قبلی ایران اکنون در رباط حضور ندارد بلکه او در ایران است که این قطع ارتباط از سوی مراکش صورت گرفت.
تا چهاندازه میتوان گفت که عربستان پشت قطع روابط مراکش با ایران است؟
اکنون و حتی دفعه قبل که مراکش روابط خود را با ایران قطع کرد عمدتا عربستان پشت این مساله بوده است. ریاض سعی میکند که با هدایت آمریکا فضای منفی علیه ایران ایجاد شود، دولت مغرب نیز در مواردی در تور منفی عربستان گرفتار شده است اما پس از مدتی متوجه حقایق شد و مجددا روابطش را با ایران از سر گرفت. ملک حسن همواره میگفت که عربستان با ایران هیچ گونه تعارض منافع ندارد. زیرا نه ایران به عربستان ضرری وارد کرده است و نه عربستان با ایران اختلافی دارد. بنابراین به هیچ روی عربستان خواهان روابط منفی با ایران نیست؛ این سیاست کلی میتوانست پابرجا باشد. اما با کمال تاسف شاهزاده جوان سعودی و سایر مقامات عربستان به دنبال اختلافافکنی و ایرانهراسی در منطقه هستند. آنها در مسیر سیاستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی عیله ایران حرکت میکنند تا آنجا که در هفتههای اخیر بنسلمان طی سفری به پاریس با سعد حریری و ملک محمد ششم ملاقات کرد، این ملاقات از منظر برخی از صاحب نظران و آشنا به مسائل منطقه، تلاش بنسلمان برای بسیج کشورها برای تاثیرگذاری بر روابط با جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین بعید نیست که پس از مراکش هر یک از کشورهای عربی به تحریک عربستان بهانهای برای خود پیدا و روابطشان را با ایران قطع کنند.
به هر روی سیاست ایرانهراسی عربستان علیه تهران ادامه دارد، بهترین کار در برابر چنین سیاستهایی چه میتواند باشد تا از گسترش فضای منفی علیه ایران در منطقه جلوگیری شود؟
ایران باید واقعیتها را برای دوستان، منطقه و جهان به ویژه مراکش تببین کند. علاوه بر این، مردم، احزاب و سازمانهای مردمنهاد مغرب اغلب خواهان روابط مثبت با ایران هستند. حتی مقامات پادشاهی که از سادات و اشراف مراکش محسوب میشوند، علاقه بسیاری نسبت به فرهنگ و مبانی اخلاقی و تاریخی ایران دارند. ایران و مغرب باید بر روی مبانی مثبت و سازنده هر دو کشور سرمایهگذاری کنند و از بروز تنش میان یکدیگر جلوگیری به عمل آورند. همچنین وقایع مربوط به ایران و منطقه و سایر کشورها باید از طریق وزرات امور خارجه منتقل شود. در نهایت ایران با توجه به شرایط موجود در منطقه و کارشکنیهای عربستان و آمریکا باید از بروز هیجانات منفی جلوگیری به عمل آورده و روابطش را با کشورهای دوست تقویت کند. به عبارتی با توجه به شرایط موجود در منطقه، ایران به هیچ روی نباید اجازه دهد که فضا در منطقه به سمت تنش و علیه تهران پیش برود.
به عنوان سوال آخر، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، به مناسبات روز معلم در دانشگاه امیرکبیر جهت سخنرانی حضور یافت. بخشی از دانشجویان دلواپس پس از پایان سخنرانی ظریف به وزیر خارجه توهین و به اتومبیلش حمله کردند. دقیقا چه دلیلی دارد که دلواپسان به جای استفاده از زبان از لگد استفاده میکنند؟
حمله به اتومبیل ظریف و توهین به او، علاوه بر اینکه اقدامی خلاف ادب و احترام است - که البته در مورد دلواپسان موضوعی علیحده است- ضعف استدلال و منطق دلواپسان را نشان میدهد. از سویی ادب و احترام شاخص دینی و اخلاقی ایرانیان است –که آنهم در مورد دلواپسان امری علیحده است-یک ایرانی به مهمان خود و مقام مسئولی که مورد تقدیر مقامات ارشد کشور به دلیل برجام قرار گرفته، نباید توهین کند. به نظر من اینکه دلواپسی به جای استفاده از واژهها و بهکار بردن زبان و گفتوگو لگدپرانی کند، اقدامی بسیار شک برانگیز است و مسئولان ذیربط باید با دلواپسانی از این دست و هجمهکنندگان به آقای ظریف برخورد کنند.