سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که تولیدات نفت ایران تا چه اندازه تحت تاثیر تحریمهای آمریکا قرار میگیرد. آمریکا نیز احتمالا با متحدان خود که خواستار ماندن در برجام هستند نقاط مشترکی پیدا خواهد کرد.
به گزارش جماران؛ اویل پرایس در گزارشی به تحولات اخیر اقتصادی ایران پرداخته و در این باره ادعا کرد که «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران پس از سالها عملکرد ناامید کننده اقتصادی پس از افزایش غیرواقعی انتظارات از نتایج توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی، در حال تعامل با شهروندان ناآرام این کشور است. کاهش یک باره ارزش ریال به تهدیدی برای زیر سوال رفتن رئیس جمهور تبدیل شده است.
ریال، به عنوان واحد پول ایران سال گذشته میلادی با قیمت ۴۰ هزار ریال معامله شد اما در هفته گذشته به ۶۰ هزار ریال رسید و موجب گسترش هراس در میان خریداران آن شد. تنها چند روز پیش، دولت ایران از طرحی رونمایی کرد که بر اساس آن قیمت دلار در قیمت ۴۲ هزار ریال تثبیت خواهد شد، هرچند این اقدام تعجب برانگیز نیز موجب شد ابهاماتی ایجاد شود. از سوی دیگر، بانک مرکزی ایران تلاش میکند تا مقدار قابل فروش ریال در مقابل خرید ارزهای خارجی را در تلاش برای توقف فشارها در زمینه کاهش ارزش ریال، محدود کند.
بحران ارزی در ایران تنها چند ماه پس از آن صورت گرفت که اعتراضاتی در سراسر ایران برگزار شد اعتراضاتی که میزان آن در تهران، پایتخت ایران کمتر بود. ماهیت شکننده ریال میتواند به نارضایتیهای اقتصادی مردم ایران منجر شود.
همچنین، برخی از مقامات ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی را به محدود کردن دسترسی ایران به دلار متهم می کنند. علاوه بر آن آمریکا همچنان برخی از تحریمها را علیه ایران حفظ کرده است و در مقابل ایران توانسته است ارز بسیاری را از محل فروش نفت دریافت کند اما با مشکلاتی با انتقال آن به داخل کشور مواجه است.
این در حالی است که برخی از گروههای تندرو در واشنگتن خواستار آغاز جنگ اقتصادی علیه ایران شدهاند و همزمان «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کسی که به جنگ طلب بودن مشهور است هفته گذشته کار خود را در دولت ترامپ آغاز کرده. همچنین انتظار میرود «مایک پومپئو» یکی دیگر از جنگطلبان آمریکایی نیز به زودی به عنوان وزیر خارجه آمریکا از کنگره این کشور رای اعتماد بگیرد.
دولت ترامپ تا تاریخ ۱۲ می درباره اینکه باید چه رویکردی را در قبال تحریمهای ایران اتخاذ کند، تصمیمگیری میکند. تعداد کمی از ناظران معتقدند که آمریکا در توافق هستهای ایران باقی میماند. در حقیقت «استیون منوچین» وزیر خزانهداری آمریکا موضع آمریکا در این زمینه را روشن کرد و گفت تحریمهای بسیار سختی در قبال ایران محتمل است که شامل تحریمهای اولیه و ثانویه خواهد بود.
منوچین در این باره به خبرنگاران، گفت: «اگر رئیسجمهور تاییده برجام را امضا نکند، تحریمها به جای خود باز میگردند، فکر میکنم تحریمهای اولیه و ثانویه تاثیر مهمی بر اقتصاد ایران داشته باشد و این همان چیزی است که رئیسجمهور ترامپ برای تصمیمگیری درباره توافق هستهای ایران به آن فکر میکند.»
واضح است که این موضوع میتواند به طرز قابل توجهی فشارهای اقتصادی بر ایران را افزایش دهد و حتی مشکلات بیشتری را برای واحد پول ایران ایجاد کند.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که تولیدات نفت ایران تا چه اندازه تحت تاثیر تحریمهای آمریکا قرار میگیرد. آمریکا نیز احتمالا با متحدان خود که خواستار ماندن در برجام هستند نقاط مشترکی پیدا خواهد کرد.
در همین حال بالا گرفتن درگیریها در خاورمیانه موجب بالا رفتن قیمت نفت میشود، یک مقام آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید: «بازارهای نفتی به طور قابل توجهی به تنشهای ژئوپلتیک وابسته است به ویژه آنکه این تنشها در خاورمیانه باشد که قلب صادرات نفت جهان است.»