این بار ما برای ایستادگی در مقابل آمریکا از چند ویژگی برخورداریم که در تحریمهای سال 2011 و 2012 نداشتیم. اول این که دیگر دولت احمدینژاد بر سر کار نیست. ان دولت، دولت حسن روحانی است.
به گزارش جماران، سعید لیلاز گفت: مشکلی در موضوع ارز پدید آمده اصلا بحث اقتصادی نیست؛ اصلا از منظر اقتصادی به این مسئله نگریستن یک خطای بزرگ است. تصمیمی هم که در مورد دلار گرفتند یک تصمیم امنیتی است نه اقتصادی.
این کارشناس مسایل اقتصادی با بیان اینکه دوستان مدعی لیبرالیسم و طرفداری از بازار آزاد در نشریات خود تحلیل بسیار نادرستی ارائه میدهند که این اتفاق در اثر سیاستهای نادرست اقتصادی دولت بوده،اظهارداشت: این حرف بیش از این که غلط باشد، دروغ است و یک موضع رذیلانه است زیرا این دوستان میدانند که این طور نیست. در طول دوران دولت آقای روحانی، اولا نرخ تورم که اصلی ترین ضرورت تغییر قیمت ارز است به شدت کاهش پیدا کرده، ثانیا دولت هم پا با نرخ با نرخ تورم در طول 5 سال گذشته به تدریج نرخ دلار را اصلاح کرده است. در طول عمر دولت روحانی قیمت دلار سالانه به اندازه نرخ تورم رشد کرد و سرکوب نشد. یعنی این تئوریهایی که مطرح میشود اصلا در این مورد کاربرد ندارد.
او افزود:من معتقدم اتفاقی که از اواخر دی ماه 1396 به این طرف در بازار ارز افتاده است ادامه همان توطئه ناآرامیهای دی ماه 96 است. باید توجه کرد آشفتگی بازار ارز یک موضوع سیاسی داخلی و بینالمللی است. جنبه بین المللی آن این است که دولت دونالد ترامپ دارد حلقه محاصره اقتصادی جمهوری اسلامی را تنگ تر و تنگ تر میکند و همه گله من از نظام جمهوری اسلامی این است که همه شواهد نشان میدهد نظام در مقابله با آمریکا نه جدی است و نه صادق. اگر جمهوری اسلامی در مقابله با آمریکا جدی و صادق باشد این بار باید بتوانیم پوزه آمریکا را به خاک بمالیم.
لیلاز گفت: من با یک میلیمتر عقب نشینی جمهوری اسلامی در برابر باج خواهی دولت جدید آمریکا موافق نیستم. باید به شدت با باج خواهی دولت جدید آمریکا برخورد شود. با قدرت هم باید برخورد شود.
او افزود:این بار ما برای ایستادگی در مقابل آمریکا از چند ویژگی برخورداریم که در تحریمهای سال 2011 و 2012 نداشتیم. اول این که دیگر دولت احمدینژاد بر سر کار نیست. آن دولت، دولت حسن روحانی است. دولت روحانی برخلاف دولت احمدی نژاد، منافع همسو با آمریکا برای تشدید تحریمها ندارد. در نتیجه با مسائل بسیار عاقلانه برخورد میکند و اجازه نمیدهد میان قدرتهای جهانی اجماعی علیه ایران شکل بگیرد. در حالی که احمدینژاد با انقلابی نمایی موجب شد علیه ایران میان قدرتهای جهانی اجماع شکل بگیرد. ما این بار اجازه نخواهیم این اجماع جهانی شکل بگیرد. اجماعی در کار نخواهد بود.
لیلاز گفت: گروههایی داخل میخواهند بازار ارز را متلاطم کنند. از این تلاطم در بازار ارز هم منافع اقتصادی دارند و هم منافع سیاسی. منافع سیاسی شان در واقع متزلزل کردن دولت آقای روحانی است. دولت آقای روحانی هم در بیان این حقیقت، لکنت زبان دارد. آقای حسامالدین آشنا در روزهای اخیر مواردی را به زبان یعجوج و معجوع و غیرقابل فهم برای عموم مردم ، بیان کرده است ولی واقعیت پوست کنده همین است که عرض کردم.
او افزود: مشکل دلار یک وجه بینالمللی هم دارد و آن این است که جلوی ورود دلار به ایران تا حد زیادی گرفته شده است. منظور از ورود دلار هم عمدتا دلار به صورت اسکناس است. ما الان مشکل گشایش ال سی نداریم. حرف چند وقت پیش حسن روحانی مبنی بر این که درآمد ارزی ایران بیش از مصارف ارزی است، کاملا درست است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در سال گذشته حدود 20 میلیارد دلار مازاد درآمد ارزی داشتیم که عدد قابل توجهی است،عنوان کرد: اما دشمنان خارجی نظام جمهوری اسلامی میخواهند با مختل کردن ورود اسکناس دلار به کشور ، بازار ارز را بهم بریزند در حالی که سهم اسکناس دلار در کل مصرف ارزی ایران 3 الی 4 درصد بیشتر نیست ولی با همین 3 الی 4 درصد میخواهند کل اقتصاد را ملتهب کنند، موفق هم شدند. چرا؟ چون یک گروهی هم در داخل کمک شان کردند. در عین حال بی تصمیمی دولت و حاکمیت هم به این موضوع دامن زد.
اودرباره نقش اپوزیسیون خارج کشور درتحولات اخیر نیز گفت:به نظر من اپوزیسیون تاثیری ندارد. اگر منظور از اپوزیسیون مریم رجوی است به نظر من طرفداران این افراد در داخل به 10 هزار نفر هم نمیرسند.من همیشه گفتهام رضا پهلوی با کل افرادی که در سیستم و دفتر خود دارد حداکثر قادر خواهد بود سازمان توزیع آرد ایران را اداره کند که البته آن را هم مطمئن نیستم. وی اصلا توانایی انجام کارهای بزرگ تر را ندارد.
این کارشناس اقتصادی یادآورشد:ما الان درگیر یک جنگ سیاسی و امنیتی هستیم. این یک موضوع اقتصادی نیست. توصیهای که من به آقای روحانی میتوانم بکنم این است که نرخ رسمی دلار را از 4 هزار و 200 تومان به 4 هزار و 800 الی 900 تومان برسانیم به این دلیل که تلاطمهای روانی 22 اردیبهشت و اعلام خروج ترامپ از برجام را از همین الان پوشش دهیم.
او اضافه کرد: نکته دیگر هم این است که با غیرقانونی اعلام کردن بازار آزاد ارز ، جز این که مردم را با دستگاههای امنیتی و انتطامی درگیر کنیم، حاصل دیگری ندارد. در حالی که اگر دلار در بازار آزاد گران بشود ولی تمام نیازهای ال سی کشور را با قیمت رسمی اعلام شده ، پوشش بدهیم مشکلی به وجود نمیآید. مشکل ما الان این است که ورود دلار به صورت اسکناس به کشور سخت شده است. اگر بتوانیم از سفرهای تفریحی به خارج کشور ، دو الی سه میلیون نفر بکاهیم ، بسیاری از مشکلات ما خود به خود حل میشود و تلاطم بازار از بین میرود.