رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر هندوستان، اراده مشترک دو کشور برای تحکیم و گسترش هر چه بیشتر روابط تهران و دهلی نو را مورد تأکید قرار داده و استفاده از تمامی ظرفیتهای همکاری را به نفع دو ملت و ملتهای منطقه دانستند.
به گزارش جماران؛ حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز شنبه در مراسم تبادل اسناد همکاری بین ایران و هندوستان، اظهار داشت: سفر نخست وزیر هند در سال 2016 به تهران گام بسیار مهمی برای توسعه روابط دو جانبه و سه جانبه تهران و دهلی نو و کابل بود و بعد از این سفر حرکت و شتاب مضاعفی در روابط دو کشور آغاز گردید که امروز شاهد ثمرات آن هستیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه روابط ایران و هند را فراتر از روابط سیاسی و اقتصادی میدانیم، اظهار داشت: روابط دو کشور و دو ملت، تاریخی، فرهنگی و تمدنی است و در آثار فراوان تاریخی که در هندوستان وجود دارد، میتوان تلاقی دو تمدن را به خوبی مشاهده کرد.
دکتر روحانی اضافه کرد: دو ملت بزرگ ایران و هند در طول تاریخ بهترین دوستان خود را پیدا کرده و امروز باید آن دوستی و روابط بسیار نزدیک را به خوبی تقویت کنیم.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از توسعه روابط فرهنگی، تجاری، اقتصادی، دانشگاهی و همکاری در عرصههای علمی، تکنولوژی و فناوریهای نوین استقبال میکند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه ایران و هند در دو زمینه بسیار مهم ترانزیت و انرژی روابط بسیار مهم و راهبردی با یکدیگر دارند، اظهار داشت: در زمینه بندر چابهار و روابط ریلی و صنایع وابسته به آن گفتگوها و تفاهمات بسیار خوبی با یکدیگر داشتهایم و امیدواریم به زودی شاهد توسعه هر چه بیشتر همکاریهای دو کشور در این حوزهها باشیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: امروز شاهد توسعه و تجهیز بیشتر بندر چابهار و تسریع در احداث خط آهن چابهار به زاهدان با سرمایهگذاری هند هستیم و برای توسعه بیشتر روابط در حوزه انرژی از جمله نفت، گاز و پتروشیمی نیز آمادگی کامل وجود دارد.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: امروز در زمینه تسهیل روابط اقتصادی نیز گفت وگوهای بسیار خوبی با همدیگر داشتیم و در زمینه تعرفه تجارت ترجیحی، روابط بهتر بانکی، ویزا و تسهیل در رفت و آمد تجار و مردم دو کشور، گفتگوها و تصمیمات مناسبی اتخاذ گردید که میتواند آثار و برکات خوبی برای دو ملت داشته باشد.
رئیس جمهور در ادامه به گفتگوهای دو کشور در خصوص مسایل منطقهای اشاره کرد و گفت: در مذاکرات امروز در مسایل بسیار مهم دوجانبه منطقهای و بینالمللی، حتی در یک مورد هم با یکدیگر اختلاف نظر نداشتیم. همچنین دو طرف در زمینه اهمیت توسعه روابط سه جانبه نیز با هم اشتراک نظر کامل داشتیم و این به آن معناست که شرایط اصلی برای توسعه روابط دو جانبه بین تهران و دهلی نو کاملاً مهیا است.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: در مذاکرات امروز در خصوص تعهد به توافقات بینالمللی و استحکام برجام نظر و دیدگاه واحدی داشتیم و در حوزه برقراری و توسعه روابط چند جانبه در منطقه با هم اشتراک نظر داریم و هر دو معتقدیم افغانستان باید کشوری امن و بانشاط باشد و معتقدیم مسایل مختلف منطقه بویژه در سوریه، عراق و یمن باید از طریق سیاسی حل و فصل گردد.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: ایران و هند برای مقابله با تروریسم و افراطگری اشتراک نظر دارند و مصمم هستیم از طریق فرهنگی و تبادل اطلاعات و تجربیات با تروریسم و افراطگری مقابله کنیم.
«نارندرا مودی» نخست وزیر هند نیز در این دیدار در سخنانی سفر دکتر روحانی به هندوستان را فرصت طلایی برای تحکیم روزافزون مناسبات و همکاریهای تهران و دهلی نو دانست و گفت: دو کشور از روابط فرهنگی و تاریخی هزاران ساله و مبتنی بر اعتقاد و اعتماد برخوردار هستند و مصمم هستیم با همکاری مشترک، روابط خود را بیش از پیش گسترش دهیم.
وی خاطر نشان کرد: هندوستان به دنبال توسعه روابط همه جانبه با جمهوری اسلامی ایران بویژه در زمینه اقتصادی و توسعه خطوط ریلی است و امروز با تلاش ستودنی ایران در زمینه توسعه خطوط ریلی، هندوستان از طریق چابهار به عنوان دروازه طلایی میتواند به افغانستان و آسیای مرکزی متصل شود و مصمم هستیم به توسعه چابهار کمک کنیم.
نخست وزیر هند افزود: امروز در مذاکرات مشترک در زمینه مسایل اقتصادی و تقویت مبادلات بانکی و همچنین در زمینه مسایل فرهنگی با یکدیگر گفتگوهای سازندهای داشتیم.
مودی همچنین همکاریهای دو کشور در خصوص مسایل منطقهای را مورد تأکید قرار داد و گفت: معتقدیم همکاریهای ایران و هند در زمینه برقراری امنیت و ثبات در منطقه به نفع منطقه خواهد بود و امروز مردم دو کشور حامی ثبات و امنیت در منطقه و جهان هستند و بر این اساس می توانیم همکاریهای مشترکی برای مبارزه با تروریسم و مواد مخدر داشته باشیم.
نخست وزیر هند تصریح کرد: سفر دکتر روحانی به هندوستان را برای دو کشور و مردم منطقه و توسعه همکاریهای استراتژیک بین ایران و هند گام بسیار مهمی میدانیم.
تهران و دهلی نو 15 سند همکاری امضا کردند
جمهوری اسلامی ایران و هندوستان برای تعمیق سطح مناسبات مشترک ، 15 سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
این اسناد و یادداشت تفاهم همکاری روز شنبه در دهلی نو و در حضور حجت الاسلام دکتر حسن روحانی رئیس جمهور و " نارندرا دامورداس مودی" نخست وزیر هندوستان از سوی مقامات عالی رتبه دو کشور به امضاء رسید.
اسناد و تفاهم نامه های امضا و مبادله شده در حضور دکتر روحانی و آقای "مودی" به این شرح است:
1- موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف
2- یادداشت تفاهم لغو روادید سیاسی
3- یادداشت تفاهم چارچوب همکاریها در زمینه کشاورزی
4- یادداشت تفاهم همکاری در حوزه آنتی دامپینگ
5- یادداشت تفاهم مدیریت موقت فاز اول بندر اول بندر چابهار
6- یادداشت تفاهم همکاری بین شرکت پست جمهوری اسلامی ایران و اداره پست هند
7- یادداشت تفاهم همکاری بین معاونت امور زنان ریاست جمهوری ایران و وزارت امور زنان هند
8- موافقتنامه استرداد مجرمین(امور کنسولی)
9- موافقتنامه معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری
10- یادداشت تفاهم همکاری های بهداشت، درمان و دارو بین وزارتین بهداشت دو کشور
11- یادداشت تفاهم همکاری در حوزه طب سنتی بین وزارت بهداشت ایران و وزارت طب سنتی هند(آیوش)
ب: فهرست اسناد؛
1- یادداشت تفاهم صدور روادید الکترونیک
2- یادداشت تفاهم همکاری اتاق بازرگانی ایران با اتاق بازرگانی فیکی(ficci)
3- یادداشت تفاهم همکاری اتاق بازرگانی ایران با اتاق بازرگانی آسوچم(asshocham)
4- یادداشت تفاهم اتاق بازرگانی ایران با اتاق بازرگانی پی. اچ. دی. چمبر (phd. chamber)
در حاشیه این مراسم از تمبر مشترک جمهوری اسلامی ایران و هند رونمایی شد.
همچنین نخست وزیر هند نسخه خطی ترجمه فارسی کتاب "مهابهارات" را به رییس جمهور هدیه کرد و دکتر روحانی نیز متقابلا مجموعه کامل و انیمیشنی از کلیله و دمنه به زبان انگلیسی را به مودی هدیه نمود.
"مهابهارات" به دستور اکبرشاه (1542-1605) سومین و بزرگترین فرمانروای تیموری هند میان سالهای 1582-1587 به فارسی ترجمه شد. در ترجمه فارسی این کتاب گروهی از دانشمندان دربار اکبر شاه سهیم بودند.