دبیرکل حزب اتحاد ملت گفت: ما هم باید به دولت فشار بیاوریم که بر مطالبات اصلاح طلبانه ما حرکت کند. در مجلس دارای یک اکثریت نیستیم. مجلس فعلی مثل مجلس نهم نیست اما هنوز مجلس ششم هم نیست. دولت تلنگری که در حوادث اخیر خورد برایش موثر بوده است. اصلاح طلبان تلنگر خوردند که بین خودشان و مردم فاصله نیفتد. اصولگرایان هم تلنگر خوردند و بحث گفت و گو را به میان آوردند که ما هم از آن استقبال می کنیم.
به گزارش جماران، علی شکوری راد، در نشست «انقلاب اسلامی و چشمانداز پیشِ رو» که به همت حزب اتحاد ملت برگزار شده بود، در ابتدا با اشاره به شکل گیری حزب اتحاد ملت و سرنوشت حزب مشارکت اظهار کرد: سرنوشت حزب مشارکت سرنوشت کشور ماست. تلاش وافری شد که حزبی ایجاد شود تا در راستای منافع کشور فعالیت کند اما آنانی که باید قدر می دانستند به این فکر افتادند که این مجموعه را از فعالیت بازدارند و مجموعه ای که می توانست فعالیت درستی در کار حزبی و مشارکتی داشته باشد از بین رفت.
وی با اشاره به اعتراضات مردمی دی ماه گذشته ادامه داد: اعتراضات و ناآرامیهای اخیر تلنگری برای همه بود؛ اگر چه پیش بینی می شد این نارضایتیها فقط معطوف به دولت باشد اما دامنه اعتراضات گسترش پیدا کرد. بررسی چرایی وقوع این اتفاق خیلی مورد توجه قرار گرفت از این نظر که اگر همچین پتانسیل اعتراضی وجود دارد، هر دو جناح و مسئولین باید به فکرش باشند. این که در سالگرد انقلاب در مورد موضوع چشم انداز انقلاب بحث می کنیم ناشی از همین تلنگری است که اعتراضات اخیر به جامعه و کشور وارد کرد.
شکوریراد گفت: حزب اتحاد ملت یک بیانیه تفصیلی صادر کرد. من هم با ایسنا مصاحبه مفصلی داشتم و به این موضوع پرداختم و حزب بیانیه دومی هم به زودی صادر خواهد کرد. وقتی بحث سیستماتیک می کنیم درمییابیم که به نکاتی مهم توجه نمی کنیم. هنوز سی و نه سال از انقلاب گذشته است. اهل تاریخ می گویند صد سال باید از وقوع یک واقعه بگذرد تا واقعیت هایش به طور دقیق بررسی شود.
وی ادامه داد: حب و بغض های کسانی که در رخ داد انقلاب اسلامی بودند اجازه نمی دهد که به بررسی دقیق آن بنشینیم. یادم است که ۱۰ سال بعد از انقلاب مطرح شد که باید درست و غلط های انقلاب را بررسی کرد. جمله ای مطرح شد که کسانی که امروز می گویند ۱۰ سال پیش اشتباه کردیم ۱۰ سال بعد هم می گویند اشتباه کردیم. نمی گویم این جمله درست است اما موضوعی قابل تامل است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: همیشه شاکر خدا بودیم که انقلاب کردیم. سی و نه سال گذشته و حالا باید به جوانان پاسخ دهیم که چرا از این انقلاب طرفداری کردیم. ما نمی توانیم از فعالیتی که در آن زمان به آن اطمینان داشتیم و انجام دادیم تبری بجوییم.
وی باتوجه به گفته هایش افزود: باید تحقیقی کرد که متوجه شویم فکر امروزمان درست است. تجربه این موضوع را داشته ایم که برخی موارد در نظرمان درست است اما بعدا می فهمیم غلط است.
وی با بیان دستاوردهای انقلاب اسلامی گفت: جمهوری اسلامی، بزرگ ترین دستاورد انقلاب است، از حضرت امام که پرسیدند چه جمهوری مد نظرتان است گفتند همان جمهوری که در سایر کشورها است. اسلام مجموعه ای از بحث های فکری، احکام و اعتقادات است که در طول تاریخ اسلام در برهه هایی جاری بوده است. هرجا یک فتوا موافق از یک مجتهد وجود داشته باشد آن موضوع اسلامی است. مشکل این است که دامنه اسلام را محدود کرده اند. چاره اش این است که ذهن ها و دامنه اسلام را بازتر کنیم. ذیل جمهوری اسلامی می توان تمام مطالبات را محقق کرد.
شکوری راد همچنین گفت: من نمی گویم در قانون اساسی مشکلی نیست اما الان زمانی نیست که با تغییرات در قانون مشکلاتمان حل شود. اگر همین قانون درست اجرا شود مشکلات امروزمان برطرف می شود. اگر مطالبات را افزایش داده و رادیکال تر کنیم دستاوردی نخواهد داشت. به همین دلیل است که اصلاح طلبی را مهم ترین رویکرد می دانیم. فعلا اشتراک نظرمان بر این است مطالبات را حداقلی کنیم، مشارکت را بالا ببریم تا از طریق انتخابات مشکلاتمان را بر طرف کنیم.
وی در پاسخ به پرسشی در ارتباط با چرایی حمایت اصلاح طلبان از روحانی گفت: شرایط فعلی ما بسیار دشوار است از فردی حمایت کردیم که اصلاح طلب نبوده است. در سیاست باید ریسک کرد، ریسکمان نتیجه داد و در این باره خوب هم نتیجه داد. ما در سال ۹۲ به این نتیجه رسیده بودیم که دستاوردی نخواهیم داشت. از روحانی حمایت کردیم که تا دور دوم هم خیلی بالاتر از انتظارات پیش رفت.
دبیرکل حزب اتحاد ملت افزود: مشکل این جا است که فکر کردند آقای روحانی اصلاح طلب شده است. نه خیر ایشان اصولگرا هستند. تا انتخابات هم شرایط خیلی خوب بود. بعد از انتخابات شرایط بد شد، از طرف مقابل به او فشار آوردند و برادرش را گرفتند. مشکلاتی پیش آمد که روی ریلی قرار گرفت که الان هست. ریلش مطابق میل ما نیست اما غلط هم نیست. حرکت رو به جلو است اما کندتر از قبل است. ما همچنان باید از آقای روحانی حمایت کنیم چون آلترناتیو ایشان اتفاق خوبی نیست.
شکوری راد سپس خاطرنشان کرد: کسانی که شعار می دهند «اصلاح طلب - اصولگرا دیگه تمامه ماجرا» به ما می گویند استمرار طلب شده اید. سه پیروزی بزرگ انتخاباتی داشته ایم حالا دستاندازی در راهمان پیش آمده. منفعل که نباید بشویم.
وی ادامه داد: ما هم باید به دولت فشار بیاوریم که بر مطالبات اصلاح طلبانه ما حرکت کند. در مجلس دارای یک اکثریت نیستیم. مجلس فعلی مثل مجلس نهم نیست اما هنوز مجلس ششم هم نیست. دولت تلنگری که در حوادث اخیر خورد برایش موثر بوده است. اصلاح طلبان تلنگر خوردند که بین خودشان و مردم فاصله نیفتد. اصولگرایان هم تلنگر خوردند و بحث گفت و گو را به میان آوردند که ما هم از آن استقبال می کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اوضاع جامعه به اندازه ای که برخی فکر می کنند سیاه نیست. عده ای بیانیه ای برای تغییر نظام می دهند که نصفشان در خارج و نصفشان در خانه هایشان نشسته اند. ما حامیان روحانی فقط برای این جامعه نیستیم، ۱۷ میلیون رای مقابل را هم باید ببینیم. ما هم از مسائل باید درس بگیریم. ما که می دانیم که اگر گفتمان براندازی شکل بگیرد هزینه های بیشتری به بار می آورد. باید به فکر جوانانی که هشت سال عمرشان در دوران احمدینژاد تباه شد امید بدهیم.
شکوری راد یادآور شد: اصلاح طلبان پس از سال ۸۸ و اتفاقاتی که افتاد توانستند به نفع مردم در سه نهاد طی سه انتخابات تغییر ایجاد کنند. مهم این است که ساز و کار و انسجام اصلاح طلبان محکم تر شود.
وی با بیان این که از اول انقلاب در راهپیماییها شرکت کرده است، گفت: به جز سه سال ۸۹، ۹۰ و ۹۱ در تمام سالها در راهپیمایی شرکت کردم. در سال ۸۸ آقای کروبی را کتک زدند و آقای موسوی را از جلوی در خانه و آقای خاتمی را از ماشین اجازه شرکت ندادند. ما حتی در آن راهپیمایی هم بودیم.
شکوری راد خاطرنشان مرد: مردم ما در حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد در موضوعات مثل پارس جنوبی، محیط زیست و اموال آن اتفاق نظر دارند. باید جلوی رادیکالیزه شدن جامعه سیاسی را بگیریم، نگذاریم دامنه اختلافات گسترش پیدا کند. آن هایی که به کشورهای خارجی پیشنهاد می دهند تحریم ها علیه ایران افزایش پیدا کنند دنبال چه هستند؟ ما دنبال ایجاد وحدت و همگرایی هستیم.
شکوری راد با بیان این که «در سیاست نباید حرف خطا زد»، گفت: برای کارهایمان باید توجیه عقلانی داشته باشیم و کارهایی به نفع مردم انجام دهیم. من می گویم باید برای تهران اگر لیست می دهیم لیست کامل بدهیم. به جز دو گزینه تحمیلی از حضور هیچ کدام از بیست و هشت نفری که وارد مجلس شدند پشیمان نیستم. توانایی هایشان متفاوت است. یک نقوی حسینی از قرچک داریم که برایمان بس است. حالا فکر کنید از این دست افراد از لیست تهران می رفتند. بعضی ها هستند که اگر در این مجلس نبودند بهتر بود.
وی در دفاع از عملکرد محمدرضا عارف گفت: من از آقای عارف هم دفاع می کنم، ممکن است با سلیقه ما جور نباشد اما در حد خودش خوب است. اصلی ترین مشکل کشور این است که مملکت از ظرفیت هایی که دارد استفاده نمی کند. کارکرد عارف در مجلس در مجموع مثبت است. مثلا من باید از کمک ایشان برای تشکیل حزب اتحاد تشکر کنم. بودن این حزب بهتر بود یا نبودنش؟ آقای عارف بر اساس روش خودش کارهای خوبی انجام می دهد. خود زنی نکنیم. باید از ظرفیت عارف استفاده کنیم، همچنین نقدش هم باید بکنیم.
دبیرکل حزب اتحاد در پایان گفت: باید به ظرفیت های اصلاح طلبی واصولگرایی توجه شود. مرحوم هاشمی می گفتند که دولت در کنار مهار تورم به رکود اقتصادی هم توجه کند. پوپولیست ها فقط به تورم توجه می کنند اما ما باید کمک کنیم تا دولت به رکود ها هم توجه کند.
کولایی: حقوق تمام ملت توسط حاکمیت رعایت شود
الهه کولایی در نشست «انقلاب اسلامی و چشمانداز پیشِ رو» که به همت حزب اتحاد ملت برگزار شده بود، با اشاره به ویژگیهای انقلاب و جامعه ایران اظهار کرد: جامعه ایران دهها سال است که در پروسه جهانی شدن قرار گرفته است. ما ملتی هستیم که روحیه قابل توصیف و تبیینی داریم. به همین دلیل کلونیهای فرهنگی خارج از کشور از این فرهنگ دور نشدهاند.
وی ادامه داد: برای بررسی موضوعات امروز بیش از هر چیز ویژگیهای جامعه ایران، عادات، ذهنیات و تصورات را باید بشناسیم. این ویژگیها میتواند از عناصر قدرت برای هر جامعه دیگری هم باشد. از این رو کمابیش خودمان را باید با جامعههای دیگر مقایسه و در سطح اجتماعی و نقش دولت در شکلگیری نگرشها و رفتارهای اجتماعی صحبت کنیم. باید به مسائلی که باعث تغیرات اجتماعی می شود توجه کرد.
کولایی با بیان این که «ما جزو یکی از بینالمللیترین کشورهای جهان هستیم»، گفت: در تحلیلهای خود نسبت به این موضوع کمتوجه هستیم. فکر میکنم وقتی درباره انقلاب و نظر مردم درباره انقلاب صحبت میکنیم، باید به همه این موضوعات توجه کنیم. در راهپیمایی ۲۲ بهمن دیدیم که برخی مردم تاکید داشتند بگویند با وجود مخالفت با سیاست مسئولین برای احیای آرمانهای انقلاب آمدهاند.
این استاد دانشگاه افزود: در زمان وقوع انقلاب چه قدر ما میدانستیم که چه چیزی را میخواهیم؟ فقط میدانستیم چه چیزهایی را نمیخواهیم. نظام موجود را نمیخواستیم. در این میان باید به مجموعهای از حقوق ملت و تکلیف دولت توجه ویژه داشته باشیم. ما در تعریف این پدیدهها باید به واقعیاتی که در جوامع بشری وجود دارد، توجه کنیم. یک روشنفکر لبنانی کتابی نوشته به نام خاورمیانه، دموکراسی بدون دموکراتها. میتوانیم دموکراسی را بدون دموکراتها تصور کنیم؟ جامعهای که فرهنگ مدنی در آن توسعه پیدا نکرده و امنیتی است. بنا بر این باید تصویر واقعی از جامعه داشته باشیم.
کولایی یادآور شد: ما از تغییر نسلی گذشتهایم و دچار شکاف نسلی شدیم. آیا این تغییرات باعث میشود، آرمانهای انقلاب عوض شود؟ بعضیها حاضر نیستند باور کنند سرشت روابط تغییر کرده و بدون کنترل مردم باید به اقناع آنها روی آورد. فراموش نکنیم که ما با پدیده جهانی شدن رو به رو هستیم. آیا میشود از ابزار مکانیکی مقابل این موج استفاده کرد؟
وی سپس گفت: گروهی میخواهند بدون توجه به باورها و خواستگاه، پدیدهای را وارد جامعه کنند، مثل ترجمه قوانین. ما میگوییم هنجارپذیری و انتقال ارزشها در طول زمان رخ میدهد. بحث این است که آیا میشود اجبار و الزام را برای موازین قانونی و دینی استفاده کرد؟
کولایی با بیان این که «باید دید چالشهای انقلاب چیست»، گفت: ما این همه دانشگاه تاسیس و دانشجو تربیت کردیم. کجا از آنها استفاده کردیم؟ موسسه دیدهبان آینده صد چالش را لیست کرده است. جامعهشناسان، معماران و متخصصان انبوهی از چالشها را در شهرداری ایجاد کردند اما از آنها استفاده نمیشود. اینها واقعیاتی است که جامعه ایران با آن رو به رو شده است. ما نمیتوانیم چالشهای موجود در جامعه را تغییر دهیم. شوروی این کار را کرد. اگر این چالشها دیده نشود دیر یا زود جامعه خود با آن رو به رو میشود.
این فعال سیاسی گفت: ساختار معیوب اقتصادی دولتی یعنی رانت، رانت یعنی فساد. این همان موضوعی است که شوروی را از درون پوساند. ظرف ۱۰ سال این ابرقدرت از بین رفت. ساختار اقتصادی معیوب، مسئله آب، آموزش و ارجاع نخبگان به خارج از کشور، ناامیدی که بزرگترین تهدید برای جامعه ایرانی است، مسئله افت سرمایه اجتماعی و بحران ریزگردها از جمله چالش های امروز ما است.
وی در ادامه با اشاره به اعتراضات دی ماه گذشته گفت: آیا امکان تبدیل این تهدید به فرصت وجود دارد؟ من در راهپیمایی ۲۲ انقلاب میدیدم بیشتر حاضران همانهایی هستند که فشار اقتصادی دارند اما برای انقلاب میآیند. مفهومش تایید سیاستهای آقایان نیست. معنایش تایید آرمانهای انقلاب است. در این راستا باید تلاش مردم دیگر برای بهبود شرایط را ببینیم. ما تنها ملتی نیستیم که با این مشکلات رو به رو هستیم. ما نمیتوانیم به موضوعات منطقهای و نقش تحولات سیاست خارجی بیتفاوت باشیم.
کولایی همچنین افزود: برای تداوم هژمونی جمهوری اسلامی چه فرصتهایی وجود دارد؟ آرمانهایی که ما در انقلاب اسلامی داشتیم این بود که پیوند اسلامی در سیاست یک محافظ برای عدم شکلگیری فساد و تبعیض بود که دیدیم این چنین نشد.
کولایی در بخشی از این برنامه با اشاره به تجربه کشور گرجستان در مبارزه با فساد گفت: متخلفان دستگیر شدند، نظام اداری را بازتعریف و شفاف کردند. فعالیت احزاب را شفاف کردند. اطلاعات را در اختیار مردم قرار دادند. در برنامههای مبارزه با فساد نقش رسانهها بسیار مهم بود. تقویت فعالیت سمنها و افزایش شبکههای تلویزیونی از جمله فعالیتها بوده است. اگر در حوزه سیاست اراده مبارزه با فساد شکل بگیرد، خیلی کارها میشود انجام داد.
وی در پاسخ به سوال یکی از حاضران گفت: در بین همه مردم جهان نظرات مختلفی وجود دارد. حکومتهایی موفق هستند که مطالبات همه مردم را برآورده کنند. خیلی از مردم هم پای صندوق رای نیامدند. حکومتها باید از شرایط فردمحور به مردممحوری روی بیاورند؛ چه مردم رای بدهند و چه نه؛ چه در راهپیمایی باشند و چه نه، حقشان برآورده شود تا شکاف دولت و ملت کم شود.
یک فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: در زمان انتخابات اصلاحطلبان بین منافع ملی و منفعت خودشان انتخاب کرده و برای منافع ملی در صحنه انتخابات حضور پیدا کردند. براندازان مجلسی همچون مجلس نهم را میپسندند.
خاتمی: اصلاحطلبان بین منفعت خودشان و منافع ملی، منافع ملی را انتخاب کردند
محمدرضا خاتمی در نشست «انقلاب اسلامی و چشمانداز پیشِ رو» که به همت حزب اتحاد ملت برگزار شده بود، اظهار کرد: آن چه باعث وقوع انقلاب شد، میتواند باعث تثبیت این فرآیند باشد. آرمانهای انقلاب بر اساس فقه، فلسفه و شریعت به معنای عام کلمه آن نبود؛ بر اساس اسلام تاریخی و سنتهای اسلامی بود. به ترتیب این آرمانها اولی برابری، دومی عدالت، سومی شفقت و نهایتا حریت و آزادی بود.
وی خاطرنشان کرد که علت وقوع انقلاب اسلامی و رویکرد مردم به جمهوری اسلامی بر اساس یک روایت تاریخی از اسلام بود. خاتمی در ادامه گفت: سه نحله سیاسی اثرگذار در کشور وجود دارد؛ در بستر جریانهای اخیر صدای براندازان بیش از زمانهای قبل شده است. آنها بیش از اندازه بزرگ شدهاند و علت این امر هم خودمان هستیم. این بزرگترین تبلیغ برای آنها است که با اهداف خاص سیاسی خودشان از مسایل داخل کشور بهرهبرداری کنند. آنها پایگاه و برنامهای ندارند و تنها حمایت آنها از سوی بیگانگان و خارجیهاست و جای نگرانی در این مرحله از این وضعیت وجود ندارد.
خاتمی در بخشی از این نشست در دفاع از استراتژی اصلاحطلبان در دفاع از دو دولت حسن روحانی یادآور شد: اگر دولت اعتدالی سر کار نبود، رئیسی رئیسجمهور بود و حوادث دی ماه اتفاق میافتاد، چه میشد؟ البته در مقابل حمایتها انتقادات جدی هم نسبت به چینش این دولت اعتدالی وجود دارد. درست است که در سیاست خارجی دستش بسته است اما استانداران را که خودش میتواند انتخاب کند. منکر این نمیشویم که انتقادات جدی در این زمینهها وجود دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که میان جریان اعتدال و اصلاحات چه رابطهای وجود دارد، گفت: چون خیلی در جریانات و احزاب سیاسی امروز نیستم نمیتوانم به این سوال جواب بدهم.
خاتمی با بیان این که «نظام ما نظامی ایدئولوژیک است»، گفت: مجموعه کسانی که در نظام هستند، چیزهایی را به عنوان نمادهای وحدت ملی در نظر میگیرند و آن را اعلام میکنند. انتخابات و راهپیمایی از این جنس است. دکتر شکوریراد و آذر منصوری هم در راهپیمایی ۲۲ بهمن شرکت میکنند، از آن طرف رقیب سیاسیشان هم در همین راهپیمایی شرکت میکنند.
وی در بخش دیگری از این نشست با اشاره به موضوع نظارت استصوابی که همواره از مجلس ششم مورد انتقاد جدی جریان اصلاحات بوده است، گفت: ما در یک دور معیوب گیر کردهایم. دو عامل ایجاد شد تا نظارت استصوابی شل بشود. یکی از آنها متاسفانه ترس از خارج است. به هر حال میخواهند دموکراسی را رعایت کنند. امثال ما را که تایید نمیکنند. چند نفری را در این میان تایید میکنند که به نظرم در دور بعد هم مطهری و صادقی را دیگر تایید نمیکنند. باید دنبال برای دور بعد دنبال آدمهای سفید بگردیم.
نایبرئیس مجلس ششم ادامه داد: علت دوم تحرکات اجتماعی است. تا زمانی که میگوییم هر کاری که سرمان آوردید، ما در انتخابات شرکت میکنیم درست نیست. البته من نظر شخصی خود را میگویم. باید در درون جریان اصلاحات در این باب صحبت کنیم. چه لزومی دارد سی نفر را از تهران وارد مجلس کنیم. چهار نفر را وارد میکنیم اما میگوییم این افراد قطعا به اصول اصلاحطلبی پایبندند.
وی اظهار کرد: جریان اصلاحات برای رئیسجمهور و دولتش برنامه دارد. به کسی که میخواهد کاندیدا شود میگویم با این شرایط و برنامهها از شما حمایت میکنیم. پاشنه آشیل این است که اگر ما نیاییم چه؟ در این میان دو مسئله طرح میشود: یک این که برای جریان اصلاحات کدام بهتر است و دوم این که برای کشور کدام بهتر است؟
خاتمی در همین رابطه افزود: برای براندازان مجلس نهم بهتر است؛ چرا که نارضایتی مردم بیشتر میشود اما الان هم اصلاحطلبان باید پاسخگوی حمایتکردنهایشان باشند. باید بگویم که من آینده کشور را بسیار روشن میدانم؛ البته عنصر زمان را هم باید در نظر بگیریم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به آزادی یکی از زندانیان سیاسی گفت: آقای نبوی را ۹ سال به زندان انداختند و بعد میگویند ببخشید ۴ سالش اشتباه بوده است. گریه آدم درمیآید.
وی در پایان گفت: در زمان اصلاحات رونق و امید ایجاد شد. الان به سرعت داریم زمان را از دست میدهیم و حضور ما ناامیدکننده میشود. این کشور نیاز به اصلاحات دارد؛ حتی اگر به اصلاحطلبان نیاز نداشته باشد. حتی اگر خدای ناکرده جمهوری اسلامی نباشد، هم ما باید اصلاحطلب باشیم.