این سند از ایران به عنوان یکی از تهدیدهای منطقهای پیش روی آمریکا نام برده و نوشته است: «ایران در کشورهای عراق، سوریه و یمن، که سیر درگیریهای آنها را به نفع خودش میبیند گسترش نفوذ خود را دنبال میکند. تهران، از مبارزه با داعش برای تحکیم شراکتهای خود و تبدیل دستاوردهای میدانیاش به توافقات سیاسی، امنیتی و اقتصادی بهرهبرداری خواهد کرد»
به گزارش جماران؛ «دانیل کوتس»، مدیر اطلاعات ملی آمریکا روز سهشنبه، گزارش سالانه جامعه اطلاعاتی این کشور که به ارزیابی «تهدیدهای جهانی» میپردازد را منتشر کرد.
در این سند با بیان اینکه رقابت میان کشورها در سال آینده افزایش پیدا خواهد کرد آمده است: «خطر درگیری میان کشورها، از جمله میان قدرتهای بزرگ به بیشترین حد از پایان دوران جنگ سرد رسیده است.»
گزارش سالانه جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنین تنشها پیرامون مسائل کره شمالی و آنچه توسل ایران و عربستان سعودی به استفاده از نیروهای نائب خود در جهت رقابتهای منطقهای خوانده شده را «فوریترین تهدیدها» برای وقوع درگیری میان کشورها در سال آینده دانسته است.
در بخش دیگری از این ارزیابی پیشبینی شده است: «تنشها میان شمار زیادی از کشورها افزایش خواهد یافت و همزمان با تجدید قوای گروههای خشن و افراطی سنّی بعد از شکستهای میدانی در خاورمیانه، تهدیدهای ناشی از آنها افزایش خواهد یافت.»
تهدیدهای سایبری
در بخش مربوط به «تهدیدهای سایبری» از کشورهای روسیه، چین، ایران و کره شمالی به عنوان کشورهایی نام برده شده که در سال آینده آمریکا را با بیشترین تهدید سایبری مواجه خواهند کرد.
درباره ایران، در این ارزیابی مطرح شده است: «ارزیابی ما این است که ایران تلاش برای نفوذ به شبکههای آمریکا و کشورهای همپیمان آن را ادامه خواهد داد. هدف ایران، جاسوسی و قرار گرفتن در موقعیت مناسب برای حملات سایبری در آینده است، اگرچه سرویسهای اطلاعاتی این کشور بیشتر توجهشان را روی رقبای خاورمیانهای خود به ویژه عربستان سعودی و اسرائیل متمرکز کردهاند.»
سلاحهای کشتار جمعی و اشاعه
در این بخش، «تلاشهای کشورها برای نوسازی، توسعه و دستیابی به سلاحهای کشتار جمعی یا سامانههای حامل آنها و یا فناوریهای زیرساختیشان از جمله تهدیدهای عمده پیش روی آمریکا محسوب میشوند.»
در بخش «ایران و برنامه جامع اقدام مشترک» آمده است:
«بیانیههای علنی تهران نشان میدهد ایران با توجه به آنکه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را ابزاری برای حذف تحریمها در حین حفظ برخی توانمندیهای هستهای میبیند میخواهد به آن پایبند بماند. ایران، از نگرانیهای دولت آمریکا درباره توافق آگاه است اما انتظار دارد سایر شریکانش-چین، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان، روسیه و انگلیس- به تعهداتشان پایبند بمانند. اجرای برجام باعث شده زمان مورد نیاز برای ایران جهت انباشت مواد هستهای لازم برای ساخت یک سلاح هستهای از چند ماه به یک سال افزایش پیدا کند. برجام همچنین با افزایش دسترسیهای آژانس به تأسیسات هستهای ایران و اعطای اختیارات تحقیقی به این نهاد بینالمللی به موجب پروتکل الحاقی به توافق جامع پادمانی، باعث افزایش شفافیت فعالیتهای هستهای ایران شده است.»
«برنامه موشکهای بالستیک ایران به این کشور امکان هدف قرار دادن مواضع مختلف در سراسر منطقه را میدهد. تهران، در حال حاضر دارنده بزرگترین زرادخانه موشکهای بالستیک در خاورمیانه است. میل تهران برای مهار ایالات متحده ممکن است آن را به سمت دستیابی به موشک بالستیک قارهپیما سوق دهد. پیشرفت در برنامه فضایی ایران، میتواند مسیر دستیابی ایران به چینین موشکی را کوتاه کند.»
تروریسم
در این بخش از خشونتگرایی افراطی، داعش، القاعده، افراطگرایان بومی، ایران و حزبالله لبنان به عنوان تهدیدهای پیش روی آمریکا یاد شدهاند.
گزارش «تهدیدهای جهانی» در بخش مربوط به «ایران و حزبالله» با تکرار ادعاهای اثباتنشده مدعی شده است:
«ایران بازرترین حامی تروریسم دولتی است که کمکهای مالی، سلاح و تاکتیکهای پیشرفته در اختیار گروههای تروریستی و شبهنظامی در سراسر منطقه قرار میدهد. حزبالله لبنان با مستقر کردن هزاران جنگنده در سوریه و تأمین سلاح، تاکتیک و رهبری برای گروههای شبهنظامی و تروریستی نشان داده قصد ایجاد بیثباتی در منطقه دارد. حزبالله، احتمالاً روی توانمندیاش برای حمله به منافع آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی هم تأکید دارد.»
تهدیدهای منطقهای
این سند از ایران به عنوان یکی از تهدیدهای منطقهای پیش روی آمریکا نام برده و نوشته است: «ایران در کشورهای عراق، سوریه و یمن، که سیر درگیریهای آنها را به نفع خودش میبیند گسترش نفوذ خود را دنبال میکند. تهران، از مبارزه با داعش برای تحکیم شراکتهای خود و تبدیل دستاوردهای میدانیاش به توافقات سیاسی، امنیتی و اقتصادی بهرهبرداری خواهد کرد.»
حمایت ایران از کمیته بسیج مردمی و شبهنظامیان شیعه، کماکان تهدید اصلی پیش روی نیروهای آمریکا در عراق است. ارزیابی ما این است که همزمان با کمرنگ شدن تهدید داعش این تهدید، به ویژه با توجه به درخواستهای گروههای تحت حمایت ایران از ایالات متحده برای خروج [از عراق] و افزایش تنشها میان تهران و واشنگتن، افزایش خواهد یافت.
در سوریه، ایران همزمان با تلاش برای تحکیم نفوذ خود در تلاش است از تثبیت جایگاه آمریکا جلوگیری کند. احتمالاً بخشی از اهداف حملات موشکی تلافیجویانه ایران به مواضع داعش در سوریه بعد از حمله این گروه به پارلمان تهران ارسال پیامی به ایالات متحده و همپیمانان آن درباره ارتقاء توانمندیهای نظامی این کشور بود.
ایران در صدد ایجاد پایگاههای نظامی دائم در سوریه است و احتمالاً میخواهد شبکهای از پیکارجویان خارجی را به منظور مقابله با تهدیدهای آتی علیه خود در سوریه نگاه دارد. ایران، همچنین به دنبال توافقات اقتصادی با دمشق در زمینههای مختلف اعم از مخابرات، معدن و تعمیر نیروگاههای برق است.
در یمن، حمایت ایران از حوثیها، به درگیریها دامن زده و تهدیدی جدی علیه شرکا و منافع آمریکا در منطقه ایجاد میکند.
ایران، توانمندیهای نظامیای به دست خواهد آورد که نیروهای آمریکا و متحدانش را تهدید میکنند. ضمن آنکه، برخوردهای غیرایمن و غیرحرفهای این کشور تهدیدهای علیه عملیاتهای نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس خواهد بود.
ایران به توسعه و ارتقاء قابلیتهای نظامی جدید خود برای هدف قرار دادن تجهیزات نظامی آمریکا و متحدانش در منطقه ادامه خواهد داد. این قابلیتها مواردی مانند پهپادهای مسلح، موشکهای بالستیک، مینهای دریایی پیشرفته، قایقهای انفجاری بدون سرنشین، زیردریاییها و اژدرهای پیشرفته و موشکهای کروز ضدکشتی را شامل میشوند.
سیاستمداران میانهرو و تندروی ایران در تلاش برای اجرای چشمانداز مد نظر خود برای آینده ایران، به شکلی فزاینده با هم مناقشه خواهند داشت. این رقابت، عاملی کلیدی در مشخص کردن این مسئله خواهد بود که آیا ایران رفتار خود را به نحوی که در راستای منافع ایالات متحده باشد، تغییر خواهد داد، یا نه.
ایران و روسیه در حال برنامهریزی برای حضور بلندمدت و دستیابی به حق ایجاد پایگاه نظامی و انعقاد قراردادهای بازسازی و اکتشاف نفت و گاز در سوریه هستند. ایران همچنین میخواهد کریدوری زمینی از طریق سوریه از ایران به لبنان ایجاد کند.