قائم مقام وزیر بهداشت گفت اعلام کرد: پس از پیروزی انقلاب در حوزه بهداشت توانستهایم امید به زندگی را به طرز قابل توجهی افزایش و میزان مرگ و میر پیش از موعد و زودرس را به شدت کاهش دهیم.
به گزارش جماران، ایرج حریرچی درباره دستاوردهای حوزه سلامت پس از پیروزی انقلاب اسلامی توضیح داد و گفت: در چهار دهه گذشته پیشرفتهای شگرفی در حوزه سلامت داشته ایم؛ در دهه ۴۰ متوسط امید به زندگی ایرانیان ۴۵ سال بود، اما در حال حاضر امید این رقم به ۷۴,۳ سال رسیدهاست؛ یعنی طی این مدت توانستهایم ۲۰ سال امید به زندگی را افزایش دهیم.
وی با اشاره به کاهش مرگ و میر در کودکان، تصریح کرد: تا سال ۱۳۵۶ از هر هزار تولد زنده، یک کودک تا سن پنج یا شش سالگی فوت میکرد این آمار در حال حاضر به کمتر از ۲۰ مورد در هر ۱۰۰۰ تولد زنده رساندهایم. تا پیش از انقلاب سالانه ۱۰ الی ۱۵۰۰۰ نوزاد فقط به دلیل ابتلا به کزاز نوزادی از بین میرفتند، اما امروز با یک مورد نیز روبرو نمیشویم. پس از انقلاب در حوزه بهداشت توانستهایم امید به زندگی را به طرز قابل توجهی افزایش دهیم و از میزان مرگ و میر پیش از موعد و زودرس نیز بکاهیم. امروز به نقطهای رسیدهایم که مرگ زودرس در ایران زیر ۷۰ سال محسوب می شود، اما تا چند سال پیش، مرگ زودرس زیر ۵۰ سال تلقی میشد.
حریرچی افزایش امید به زندگی سالم و با کیفیت را یکی دیگر از دستاوردهای این حوزه اعلام کرد و گفت: در حال حاضر امید به زندگی سالم حدود ۶۳ سال است. علاوه بر این توانستهایم در زمینه بیماریهای مختلف مانند سرطان اقدامات بسیار خوبی انجام دهیم. تا چند دهه قبل سرطان معده شایع ترین سرطان در میان مردان محسوب میشد، اما امروز این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده میشود و درمانهای بسیار خوبی نیز صورت میگیرد. همچنین سرطان سینه بانوان به عنوان شایعترین نوع این بیماری در بین زنان شناخته میشود، در دهههای گذشته در مراحل سه و چهار تشخیص داده میشد، اما الان در همان مراحل اولیه به راحتی تشخیص داده میشود؛ به همین دلیل تبع امید به زندگی در این افراد نیز افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: زمانی مردم برای جراحی تنگی عروق قلب به خارج میرفتند که هزینه آن در انگلیس ۵۰ هزار پوند بود. در حال حاضر در بیشتر مراکز استانها و بعضی شهرهای کوچک نیز جراحی قلب باز انجام میشود. دو سال بعد از اجرای طرح تحول سلامت نیز پروژه ۷- ۲۴ اجرا شد؛ در این پروژه بیمارستانها در هفت روز هفته و به صورت ۲۴ ساعته آماده هستند که اگر کسی با سکته حاد قلبی مراجعه کرد، همان موقع آنژوگرافی را در کمتر از دو ساعت انجام دهند. همچنین در صورت نیاز دارو به رگ قلب تزریق و در همان مدت فنر برای باز کردن قلب کار گذاشته میشود. برای بسیاری از کشورهای دنیا قابل باور نیست که در یک کشور در حال توسعه، چنین وضعیتی وجود دارد. در حال حاضر در ۵۴ بیمارستان بزرگ کشور که بیشتر آنها در مراکز استانها هستند، امکانات لازم برای مقابله با سکته قلبی وجود دارد.
معاون وزیربهداشت که در یک برنامه رادیویی سخن می گفت، کاهش مرگ زودرس را سومین شاخص سلامت پس از انقلاب معرفی کرد و گفت: امروز در بسیاری از بیماریها و حتی در تصادفات شاهد کاهش مرگ و میر افراد هستیم؛ حدود دو دهه قبل شاهد ۲۵ هزار مرگ و میر در تصادفات بودیم اما الان این آمار را به ۱۵ هزار نفر رساندهایم، در حالی که میزان خودروها و سفرها افزایش پیدا کرده است.