برجام قوانین تحریمهای هستهای را برداشته است اما کشورها را هم اجبار به کار اقتصادی با ایران نکرده است؛ لذا با تشدید فشارهای آمریکا، کشورها از این وحشت دارند که در صورت همکاریهای چند میلیارد دلاری اقتصادی با ایران، مثل گذشته به خاطر تحریمهای قبل از بحران هستهای مجازات شوند.
عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای ایران گفت: موافقان در مورد تاثیرات برجام اغراق و مخالفان هم بیانصافی کردند.
به گزارش جماران، سیدحسین موسویان در مصاحبه با برنامه 360 درجه صداوسیما تصریح کرد: واقعیت برجام این است که بعد از 35 سال کشمکش بین ایران و قدرتهای جهانی، برای اولین بار هر پنج قدرت جهانی شورای امنیت سازمان ملل، تکنولوژی صلحآمیز هستهای برای ایران را به رسمیت شناختند. پرونده ایران به عنوان تهدید صلح و امنیت بینالملل از روی میز شورای امنیت سازمان ملل کنار رفت و تحریمهایی که میتوانست به سقوط اقتصاد ایران بینجامد نیز برطرف شد؛ تحریمهایی مثل بستن کامل صادرات نفت و روابط مالی و بانکی ایران با جهان.
وی ادامه داد: خصومت آمریکا با ایران ادامه خواهد یافت. برجام برای حل همه مشکلات روابط ایران و آمریکا و جهان غرب نبود و ما توقع نداشته باشیم که برجام همه مشکلات سیاسی و امنیتی و اقتصادی ایران را حل کند.
موسویان افزود: در اینکه ترامپ در دیپلماسی بیتجربه است و یک سرمایهدار موفق، شکی نیست اما از نظر من اتفاقی که در یک سال گذشته در آمریکا افتاده، نفوذ بیسابقه لابی صهیونیست در کاخ سفید است؛ به گونهای که طراحیها و استراتژیهای اساسی ضد ایرانی توسط این لابی به کاخ سفید برده میشود، عربستان هم پولش را تامین میکند، گروههای وطنفروش مثل منافقین هم مثل مور و ملخ در واشینگتن ریختهاند و در کنگره و رسانهها و اندیشکدهها در جهت اجرای منافع صهیونیسم و عربستان فعالیت میکنند.
این دیپلمات پیشین کشورمان گفت: در شرایط فعلی و با سیاستهای ترامپ، حفظ برجام دشوارتر از دوران مذاکرات توافق در مورد برجام است.
موسویان اظهار کرد: بعد از اینکه اوباما رفت، صهیونیستها نفوذ خود در واشینگتن را احیاء کردند و سعودیها هم صدها میلیون دلار برای سیاستهای ضد ایرانی هزینه کرده و میکنند. حرف آنها هم با ترامپ این بود که اوباما با ایران توافقی کرده که دربهای تکنولوژی صلحآمیز هستهای به سمت ایران را باز کرده، غنیسازی و آب سنگین را پذیرفته، پرونده ایران را از شورای امنیت خارج کرده و تحریمهای هستهای را هم برداشته و شما باید همه این رشتهها را پنبه کنید.
وی گفت: اگر آمریکا از برجام خارج شود، اختلافات آمریکا با روسیه، اروپا و چین افزایش خواهد یافت، انزوای بینالمللی آمریکا تشدید خواهد شد، جامعه جهانی آمریکا را محکوم و ایران را تایید خواهد کرد. با این وجود جامعه جهانی در بخش اقتصاد وقتی که بین ایران و آمریکا قرار بگیرد، آمریکا را انتخاب خواهد کرد و در روابط اقتصادی با ایران به حداقل اکتفاء خواهد کرد.
این دیپلمات پیشین کشورمان تاکید کرد: برجام قوانین تحریمهای هستهای را برداشته است اما کشورها را هم اجبار به کار اقتصادی با ایران نکرده است؛ لذا با تشدید فشارهای آمریکا، کشورها از این وحشت دارند که در صورت همکاریهای چند میلیارد دلاری اقتصادی با ایران، مثل گذشته به خاطر تحریمهای قبل از بحران هستهای مجازات شوند.
موسویان گفت: وحشت سیاسی که آمریکا در سطح جهانی علیه ایران به وجود آورده، ریشه در برجام ندارد بلکه ریشه در سیاستهای خصمانه آمریکا قبل و بعد از برجام دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، وی تصریح کرد: ترامپ در یک سال گذشته با هدایت صهیونیستها و اسراییلیها، با برخورد کجدار و مریز تا حد توان سعی کرده تا شک و تردید در مورد بقای برجام ایجاد و برجام را بیاعتبار کند.
وی ادامه داد: آمریکا تردید در روابط اقتصادی دنیا با ایران به وجود آورده تا دنیا جرات نکند برای همکاریهای سنگین سیاسی، تکنولوژیک، اقتصادی و امنیتی با ایران وارد همکاریهای درازمدت شود.
موسویان گفت: باید با مردم ایران صریح و صادق باشیم. تحریمهای آمریکا اثر داشته و خواهد داشت اما این، همه داستان نیست. این یک طرف سکه است. اینکه شما یک تیم اقتصادی کارآمد داشته باشید، بخش خصوصی ایران را فعال کنید، اقتصاد دولتی را خصوصی کنید، شرکتهای خصولتی را به بخش خصوصی واگذار کنید و از ظرفیت چند هزار میلیاردی ایرانیهای خارج از کشور برای جذب در سرمایهگذاری داخلی ایران استفاده کنید، از جمله مواردی است که به نظر من شدنی است و میتوان آنها را در چهارچوب فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی اجرا کرد تا بتوانیم با تقویت اقتصاد، در مقابل فشارهای اقتصادی آمریکا مقاومت کنیم.