آیتالله العظمی بیات زنجانی تاکید کرد: باید توجه داشت که وقتی اعتراضی شکل گرفت باید با آن مدارا کرد و این مدارا دو سویه است: یعنی هم نهاد تأمینکننده امنیت و هم فرد معترض باید با هم مدارا کنند و اگر این امر محقق نشد، دیگر نامش اعتراض نیست.
به گزارش جماران، آیتالله العظمی اسدالله بیات زنجانی در پاسخ به سوالی پیرامون ایجاد تجمعات مختلف در کشور و مخاطراتی که برای همگان به واسطه این اتفاقات ایجاد شده اعلام کرد:
بسمالله الرحمن الرحیم
با سلام و تحیت؛
چه بسا قانوننویسان ما قصدشان از نگارش اصل ٢٧ قانون اساسی این بوده باشد که جامعه بتواند اعتراضاتش را بیان کند و به تبع، نشاط و عدم سکون در جامعه جاری شود و از سوی دیگر این اعتراضات به گوش مسئولین و متولیان امر رسیده و در جریان مشکلات مردم قرار گیرند و برای رفع آنها بکوشند. این عبارت امیرالمؤمنین (ع) را باید روی چشم گذاشت که جامعهای که در آن سؤال و پرسش نباشد، جامعه مرده است.
لیکن باید توجه داشت که وقتی اعتراضی شکل گرفت باید با آن مدارا کرد و این مدارا دو سویه است: یعنی هم نهاد تأمینکننده امنیت و هم فرد معترض باید با هم مدارا کنند و اگر این امر محقق نشد، دیگر نامش اعتراض نیست.
توجه به این نکته لازم است که خون افراد جامعه محترم بوده و این تکلیفی دینی و اخلاقی است و باید با هر وسیلهای مانع از ریخته شدن آن شد و در این موضوع بین عامه مردم یا مأمورین فرقی نیست که مأمورین هم جزئی از همین مردماند. همگان باید بدانند که مردم ولی نعمت و مبنای مشروعیت این نظام و حاکمیتاند. آنها بودند که انقلاب کرده و شهید دادند. آنها بودند که در دوران جنگ کشور را در برابر انواع تهدیدها حفظ کردند. باید قدر آنها را دانست و به اعتراضشان به عنوان یک فرصت نگریست.
هیچ کسی منکر دشمنیها نیست و این امر از روزی که انقلاب اسلامی به پیروزی رسیده تا امروز وجود داشته است و باید مراقب آنها هم بود. مردم بهتر از همه میدانند که دلسوزیهای دشمنان و یا آنانی که دست شان به خون این مردم آغشته شده، برای منافع خودشان است و آنها نه تنها این حکومت، بلکه مردم را نیز نمیخواهند که اگر میخواستند، در طول سالها بلا بر سرشان نمیآوردند.
مشکلات مردم را همه میدانند و سالهاست دلسوزان پیرامون آنها تذکراتی را میدهند و باید از این به بعد نیز اهتمام به رفع آنها بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. از سوی دیگر حاکمیت فاصلهاش را با مردم کم کند و حرفهایشان را بشنود و با اتکاء به افرادی که حضورشان همیشه مؤثر و فایدهمند بوده ولی سالهاست که با حصر و محدودیتهای مختلف مواجهند، زمینه برطرف شدن دغدغههای مردم را مرتفع سازد. رسانهای نیز که باید ملی باشد، حرفهای مردم را بزند و از این یکسویهنگری دست بردارد.
ضمن توصیه همگان به مدارا، از عموم مردم میخواهم مراقب باشند که اعتراضات به خشونت کشیده نشود؛ تأکید میکنم که آسیب زدن به اموال عمومی مذموم است و باید از آن دوری جست و از آسیبزنندگان فاصله گرفت و نصیحتشان کرد. چه بسا جوانانی باشند که بواسطه مشکلات جاری ناخواسته به این اعمال دست زده باشند. این اموال مربوط به همه مردم است و پاسداری از آنها تکلیف همگانی است.
در پایان این بخش از بیان امیرالمؤمنین (ع) در عهدنامه را یادآور میشوم که فرمود: ای مالک شخصاً زمان مناسب و کافی برای عامه مردم قرار بده و به صورت متواضعانه در کنار آنها بنشین و دغدغهها را از آنها دور کن تا بتوانند مطالب و انتقادات و خواستههای خود را بیان کنند. من در چندین مورد از رسول خدا شنیدم که چنین میفرمود: هیچ مردمی عزت، نجات و رهائی نمییابند مگر اینکه ضعیف بتواند حق خود را از قوی مطالبه کند. بر آنها سخت نگیر و با آنها با پرخاش عمل نکن و با چهره برافروخته با آنان رفتار نکن. (نهج البلاغه نامه ۵۳)
اسدالله بیات زنجانی