بیاعتنایی انبوهسازان به پیشنهادهای دولت تا جایی پیش رفته که مسوولان دولتی با بیان جملاتی مانند: «انبوهسازان راه را اشتباه رفتند» از عملکرد آنها انتقاد کنند.
به گزارش جماران؛ سیاستگذار پولی و بانکی کشور پیش از این از یک مدل تسهیلات جدید در قالب «وام نوسازی» از محل «صندوق پسانداز یکم» خبر داده بود که بر اساس آن بانک عامل مسکن موظف شده بود تا به «دو شرط» تسهیلات جدیدی برای ساخت مسکن پرداخت کند. این تسهیلات قرار بود از کانال «انبوهسازان» وارد بازار شود، به شرط «سپردهگذاری انبوهسازان در صندوق پسانداز مسکن یکم» و «استفاده در بافت فرسوده» در اختیار آنها قرار گیرد. تصمیم تازه «کمیسیون اعتباری بانک مرکزی» امکان استفاده از تسهیلات صندوق پسانداز یکم را برای اعطای وام ساخت مسکن صرفا در بافتهای فرسوده به انبوهسازان، مشروط به «سپردهگذاری در صندوق» پس از ساخت مسکن و با رعایت سقف حداکثر 10 هزار میلیارد در اختیار انبوهسازان قرار داده بود.
بنا بر ماهیت «ارائه تسهیلات بانکی» هدفگذاری ارائه تسهیلات برای «متقاضیان با نقدینگی پایین» است؛ حال آنکه انبوهسازان اعلام میکنند در صورتیکه توانایی سپردهگذاری کلان داشته باشند، دیگر نیازی ندارند تا یک سال برای دریافت تسهیلات منتظر باشند. از سوی دیگر مشکلات سرمایهگذاری در مناطق شهری برای انبوهسازان باعث عدم استقبال آنها از این طرح شده است. بیاعتنایی انبوهسازان به پیشنهادهای دولت تا جایی پیش رفته که مسوولان دولتی با بیان جملاتی مانند: «انبوهسازان راه را اشتباه رفتند» از عملکرد آنها انتقاد کنند. با این وجود پس از گذشت چند هفته از بیاعتنایی انبوهسازان سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری ایران بار دیگر بر ارائه این تسهیلات به انبوهسازان تاکید کرده است. هوشنگ عشایری که معتقد است انبوهسازان نسبت به فعالیت در بافتهای شهری تمایلی ندارند به فارس گفت: تهران سه تا چهار هکتار زمین دولتی دارد که انبوهسازان میتوانند برای ساخت مسکن در این زمینها و واگذاری به متقاضیان اقدام کنند.
هوشنگ عشایری در پاسخ به این سوال که طبق گفتههای وزیر راهوشهرسازی، انبوهسازان توان یا رغبتی برای ورود به بافتهای فرسوده ندارند، گفت: فعالیت انبوهسازان طبیعتا در مناطقی که ساختار سکونتگاهی به خود گرفته است و در آن جریان زندگی وجود دارد سختتر از ساختوساز در بیابانهاست.
وی افزود: به سه دلیل ساختوساز در مناطقی که ساختار سکونتگاهی به خود گرفته مشکل است که اولین دلیل آن هماهنگی مالکان برای تخریب تعداد زیادی از واحدهای مسکونی و احداث واحدهای مسکونی جدید است.
عشایری با اشاره به اینکه مدل ورود به بافتهای فرسوده یکی دیگر از دلایل مشکلات انبوهسازان در این بافتهاست، اظهار داشت: اگر سازندهها در بیرون از شهر بخواهند اقدام به ساختوساز کنند مشکلات و محدودیتهای شهرسازی در آنجا مطرح نیست، بهطوری که در خارج از بافتهای فرسوده یا در بیابانها به راحتی ساختمانهای 10 طبقه و بیشتر احداث میشود اما در داخل بافتهای فرسوده محدودیتهای نظام شهری وجود دارد.
سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری ایران محدودیت اجرا را یکی دیگر از عوامل نبود انگیزه برای ورود انبوهسازان به بافتهای فرسوده دانست و گفت: در داخل بافتهای فرسوده به دلیل وجود انشعابات و شرایط سخت در کوچهها و معابر سازنده ترجیح میدهد خارج از بافتهای فرسوده اقدام به ساختوساز کند.
وی با تاکید بر اینکه بخش اجرایی قابل حل است اما مشکل اصلی محدودیتهای نظام شهری است، خاطرنشان کرد: نگاه سوداگرانه سازندگان باید در بخش محدودیتهای نظام شهری کاهش یابد و آنها نباید انتظار داشته باشند که میتوانند چند طبقه بیشتر از طرح تفصیلی در بافتهای فرسوده اقدام به ساختوساز کنند.عشایری با اشاره به اینکه به هر حال توافق با مالکان بافتهای فرسوده برای ساخت مسکن سخت و دشوار است، تصریح کرد: شاید سختترین قسمت ساخت مسکن در بافتهای فرسوده نظام پیادهسازی بافت قدیم باشد که بسیار مهم است؛ چراکه در این بخش خانوادهها از محلهها باید رانده شوند، باید در نظر داشت که این خانوادهها کجا باید ساکن شوند و اگر از آن محله مورد نظر خارج شدند آیا دوباره به آن محله بازخواهند گشت.
ارائه پیشنهاد به انبوهسازان برای ساخت مسکن در بافتهای فرسوده
وی ادامه داد: در جلسات با انبوهسازان به آنها اعلام کردهایم میتوانند به جای ساخت مسکن در حجم بالا برای ساخت حتی در حد 10 واحد مسکونی نیز اقدام کنند و ما به این سازندگان اعلام کردهایم که شما را هم انبوهساز میدانیم.
سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری ایران خاطرنشان کرد: در جلساتی که با انبوهسازان داشتیم برای ورود آنها به بافتهای فرسوده گامهای خوبی برداشته شده که اولین گام آن اختصاص هزار میلیارد تومان از محل صندوق خانه یکم و مختص خرید مسکن است که برای ساخت مسکن به انبوهسازان پرداخت میشود. عشایری افزود: در این بخش انبوهسازان میتوانند با هماهنگی مالکان بافتهای فرسوده نسبت به ساخت مسکن که نرخ سود آن هشت درصد است اقدام کنند.
وی اضافه کرد: در جلسهای که با انبوهسازان داشتیم اعلام شد دریافت تسهیلات از صندوق خانه یکم مستلزم سپردهگذاری است، بنابراین به آنها این اطمینان و این راهکار را دادیم که انبوهسازان میتوانند از امتیاز مالکانی که در این صندوق سپردهگذاری کردهاند استفاده کنند و برای آنها اقدام به ساخت مسکن کنند و اقساط آن تسهیلات را متقاضیان و مالکان بافتهای فرسوده پرداخت کنند.
سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری ایران ادامه داد: در ادامه این جلسه راهکار دیگری که به انبوهسازان ارائه شد این بود که اگر انبوهسازان نتوانند با مالکان بافتهای فرسوده برای تملک به هماهنگی برسند میتوانند از اراضی دولت استفاده کنند و سپس این واحدهای مسکونی را به متقاضیان واگذار کنند.
عشایری خاطرنشان کرد: قرار بر این شده تا یک کارگروهی از سوی انبوهسازان و شرکت عمران و بهسازی شهری ایران برای رفع و رجوع این اقدام تشکیل شود. وی ادامه داد: در تهران سه تا چهار هکتار زمین دولتی وجود دارد که انبوهسازان میتوانند در این بافتها ورود و اقدام به ساختوساز مشارکتی با دولت کنند و سپس این واحدهای مسکونی را به مردم بفروشند.