وزیر ارشاد اظهار داشت: چندبار سرمایهگذاریهای کلانی برای خودرو شد، اما چقدر در این زمینه جهانی شدیم؟! چقدر برای فرهنگ و هنر خرج کردهایم؟! در حال حاضر ما را به سینما و جوایز اسکار و همچنین به موسیقی فاخر و متجلیمان در جهان میشناسند.
به گزارش جماران؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سه فرصت و سه چالش در حوزه فرهنگ و هنر نام برد و گفت: هیچوقت ایران سه فرصت جهانی، ملی و نسل جوان، خلاق و مستعد را با هم یکجا نداشته است.
سیدعباس صالحی - وزیر ارشاد - در مراسم معارفهاش که امروز (شنبه، چهارم شهریورماه) در تالار وحدت برگزار شد، اظهار کرد: اگر وزارت [کردن] در جمهوری اسلامی با نگاه دینی «خدمت» است، در حوزه فرهنگ و هنر، معنی «خادمیت» دارد. من بهعنوان خادم اهل فرهنگ به این عنوان افتخار میکنم و این تملق و اغراق نیست.
او ادامه داد: فرهنگ، هوای تنفس و زندگی انسان است و کسانی تلاش میکنند این هوا سالم باشد، آلوده نباشد تا اکسیژن بهدرستی به رگ انسان منتقل شود. اگر پزشکان، طبیب جسم هستند، اصحاب فرهنگ طبیب روح هستند. فرهنگ هوای درگذر و پرنفس جامعه است و این هوا را نمیتوان گلخانهای، حفاظت یا قطرهای، تزریق کرد. باید این هوا بهگونهای باشد که همه به اندازه کافی تنفس کنند. اصحاب فرهنگ و هنر در نگاهداشت چنین فضایی تلاش میکنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: مفتخرم در طول چند دهه عمرم، در جمع اصحاب فرهنگ و هنر زندگی کرده و رکابدار این خیل پرتکاپو بودهام. امیدوارم بتوانم با مساعدت اصحاب فرهنگ و هنر، گامی به پیش برداریم. فرهنگ، معاشرت است، همدلی و همنفسی است، بنابراین خواهم کوشید تا همدم خوبی برای شما باشم. تلاش میکنم خاک پای کسانی باشم که برای ورق زدن کتاب قطور فرهنگ ایرانی تلاش میکنند تا این کتاب قطورتر شود.
صالحی با بیان اینکه ایران با فرهنگ، هنر و ادبش زنده است، گفت: همهجا ما را با فرهنگ و هنر میشناسند و حیف است که امروز، تعریف دیگری از خود داشته باشیم و نام ما با نام دیگری قرین شود. بد است که امروز نام ایران با ایرانهراسی تعریف شود. ما فقط به گذشته تاریخ وصل نیستیم. هنر، ادب، فرهنگ و رسانه امروز ایران، پرتکاپو، سرزنده و شاداب است و هیچ کالایی به ارزشمندی فرهنگ و هنر نیست.
او ادامه داد: چندبار سرمایهگذاریهای کلانی برای خودرو شد، اما چقدر در این زمینه جهانی شدیم؟! چقدر برای فرهنگ و هنر خرج کردهایم؟! در حال حاضر ما را به سینما و جوایز اسکار و همچنین به موسیقی فاخر و متجلیمان در جهان میشناسند. به تابلوهای نقاشی، هنرهای تجسمی و نمایشی پرشکوهمان میشناسند و یکی از بازرترین افراد این هنر، آقای نصیریان در این مراسم حضور دارند. ایرانی در طول قرنهای متوالی، با نفس فرهنگ و هنر زنده مانده و هر جریان مهاجم را به خاک نشانده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: ما فقط با ارتش در مقابل هجوم نایستادهایم. اگر میخواهیم امنیت پایدار، اقتصاد پایدار و سیاست مطمئن داشته باشیم، این کاخ را بر نهضت و سلاح بنا نکنیم که البته این دو هم بیربط نیستند. ما چالش کمی نداریم. دولت یازدهم کارهای بزرگی کرد و در رویکردها، اتفاقهای خوبی افتاد که معلول یک رویکرد جدی در فضای سیاست و فرهنگ بود. اصحاب فرهنگ و هنر نیز نقش مهمی در این رویکرد داشتند.
صالحی گفت: از دکتر جنتی، وزیر سه ساله فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت یازدهم که دوران پرفراز و نشیبی داشت، سپاسگزاری میکنم. از آقای صالحی امیری - وزیر پیشین ارشاد - نیز متشکرم، زیرا به اعتبار او، در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و کتابخانه ملی بودم. خوشفکری، حل بحران و نکات دیگر بسیاری در اوصاف آقای صالحی امیری هست که به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد آمد. از این پس، بیشتر خواهیم شنید و تلاش میکنیم بیشتر از آنکه بگوییم، بشنویم، زیرا معتقدم دولتمردان به شنیدن، بیشتر نیاز دارند تا گفتن.
او با اشاره به سه چالش عمده در حوزه فرهنگ و ارشاد، توضیح داد: اولین چالش در حوزه فرهنگ، تکثر نظر فرهنگی است. این تکثر، جامعه فرهنگی را گرفتار مشکل کرد. استراتژی گفتوگو، برای رفع این چالش است. باید به سمت رفع سوءتفاهمها حرکت کنیم. اهالی فرهنگ در درون خود بهدنبال معدل نظر فرهنگی در جامعه حرکت کردند. نمیتوان در میان میلیونها نظر حرکت کرد و جامعه ایرانی را در ابهام قرار داد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره چالش دوم، گفت: این چالش بهشدت مساله ایجاد کرد؛ ابهام در حقوق فرهنگی، حقوق فردی، اجتماعی و حاکمیتی جامعه وجود دارد و جامعه باید نسبت به حقوق خود آشنا باشد. حق هویتهای جمعی کهباید نسبت به حقوق خود آشنا شوند، حق امنیت فکری، هویت صنفی، هویتهای قومی و زبانی حقوقی که جامعه نسبت به آنها حساسیت دارد و حاکمیت باید به آنها توجه کند.
صالحی درباره چالش سوم نیز اظهار کرد: شکاف قومیتی و جنسیتی، چالش دیگر این حوزه است. البته با وجود جدی بودن چالشها، امیدها اندک نیستند.
صالحی با اشاره به فرصتها در این حوزه، توضیح داد: فرصت اول، جهانی شدن ادب و فرهنگ ایران در حوزههای مختلف است. ما در ۱۰۰ سال گذشته، چنین فرصتی نداشتیم. در همه حوزهها، حرفی برای گفتن و نشان دادن داریم که البته خودبزرگی نیست. امروز فرهنگ و ادب و ایرانی ارزش افزوده ملی ایران است. این ارزش در سطح جهانی قابلیت تقابل دارد. ما فرصتهای زیادی برای دیده شدن در جهان داریم و هرجا که رابطهها باز شده، این فرصتها بیشتر شده است. ایران در گذشته، تاریخ یک ضلع جهان بوده و اکنون نیز باید چنین باشد.
او ادامه داد: فرصت دوم، کشوری شدن فرهنگ و ادب است. برخی پیش از این، برای فعالیتهای فرهنگی و هنری به تهران میآمدند؛ اما امروز در جایجای ایران، فرصت خلاقیت فرهنگی و ادبی وجود دارد و در همه نقاط ایران، خلاقیت موج میزند. ایران امروز، سرای فرهنگ و ادب است و نه تهران. اگر در گذشته کانون هنر و ادب در بخشی از شهرها مستقر بود، امروز در همه جای ایران مستقر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فرصت سوم را نسل جوان دانست و افزود: نسل جوان یک سرمایه بزرگ است و باید قدر آن را دانست؛ نسلی که میتواند تولید اشتغال کند.