ارائه رای اعتماد به وزرا یعنی کار را با هم شروع میکنیم.
رییس جمهور در جلسه رای اعتماد به وزیران پیشنهادی کابینه دوازدهم، با قدردانی از کار حرفه ای و نگاه کارشناسی رییس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی تصریح کرد: دولت و مجلس بار سنگین مطالبات ملتی بزرگ و رشید ایران را بر عهده دارند.
به گزارش جماران، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز یکشنبه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی، هیأت رییسه و بویژه ریاست مجلس طی این 5 روز کاری که برخی از روزها، صبح ها و بعد از ظهرها جلسه برگزار می شد، کاری حرفه ای در بررسی صلاحیت وزیران انجام دادند و مردم ما هم خوشبختانه توجه ویژهای به مذاکرات مجلس داشتند.
رییس جمهور با بیان اینکه "مجلس شورای اسلامی پیوسته اصول قانونی و اخلاقی را مراعات کرده و در این دوره بیشتر"، افزود: همه نمایندگان محترمی که به عنوان موافق یا مخالف صحبت کردند کاری کارشناسانه و طبق اعتقاد و عقیده و مستندات و اطلاعاتی که داشتند صحبت کردند و جز این از مجلس شورای اسلامی توقع دیگری نیست.
دکتر روحانی اظهارداشت: همه ما در دولت و مجلس میدانیم که شرایط ما شرایط آسانی نبوده و راه صاف و سادهای پیش روی ما نیست . در شرایط امروز دنیا برای اروپا، آمریکا، آسیا و دیگر قارهها هم مسیر ساده و هموار نیست چه برسد به منطقه پرآشوب ما و مشکلاتی که از گذشته برای همه ما باقی مانده است.
رییس جمهور با بیان اینکه کل بودجه دولت حدود سیصد هزار میلیارد تومان است و بر مبنای محاسبات اخیر سازمان برنامه و بودجه باید شرایط جدید را به همه وزرا ابلاغ کند،گفت: سال گذشته 40 هزار میلیارد تومان به صندوقهای بازنشستگی پرداخت شده و این در حالیست که این صندوق ها مربوط به دولت و بودجه نیست و خود صندوق باید متکفل باشد.
دکتر روحانی افزود: زمانی که می گفتیم خزانه خالی را تحویل گرفتیم، در حقیقت صندوقهای ما هم علاوه بر خزانه خالی بود به گونه ای که هیچ صندوقی امروز، قادر نیست به تعهدات خودش عمل کند.
رییس جمهور اظهارداشت: وقتی دولت ناچار است در بودجه 300 هزار میلیارد تومانی، 40 هزار میلیارد تومان به صندوق ها پرداخت کند، بیش از 40 هزار میلیارد تومان برای یارانه نقدی بدهد و تقریباً بر اساس مصوبه مجلس 60 هزار میلیارد تومان هم به صندوق توسعه واریز کند، در حقیقت نیمی از بودجه دولت را اینگونه مصرف کرده است و اگر بخواهیم بدهکاری دولت به بخش خصوصی، پیمانکاران، بانکها و بانک مرکزی هم حساب کنیم، دیگر هیچ چیزی باقی نمی ماند؛ پس ما شرایط آسانی پیش رو نداریم.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: خداوند این توفیق و فرصت را به ما داده که به مردم خدمت کنیم و این یکی از افتخارات و الطاف الهی است که فرصتی را به یک انسان میدهد و بار مسئولیتی بر دوشش می گذارد که به یک ملت، منطقه و گاهی به جهان کمک کند که توفیق بزرگی است و این توفیق بر دوش هم وزرا، معاونین و هم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی است.
رییس جمهور با اشاره به اینکه رأی اعتماد نمایندگان به وزرای پیشنهادی به معنای آنست که مجلس و دولت در این شرایط سخت باهم تصمیم گرفته اند برای پیشرفت کشور گام بردارند، گفت: از مجلس خواهش می کنم همانطور که وظایف نظارتی خودشان را به خوبی انجام میدهند، سوال میکنند و تذکر میدهند و حتی اگر لازم باشد استیضاح می کنند و به همان نسبت هم به وزرای خودشان رأی اعتماد میدهند، آنها را تشویق و کمک کنند چراکه آنها نیازمند حمایت مادی و معنوی نمایندگان هستند؛ مادی قوانین شماست و معنوی آن روحیه و تشویق و هدایتهایی که باید انجام دهید.
دکتر روحانی با اشاره به روند بررسی صلاحیت وزرا در 5 روز گذشته، سخنان موافقان و مخالفان را سازنده و در راستای کمک به دولت دانست و افزود: رییس جمهور برنامه ای را که به مجلس ارائه می کند ، یک بار در انتخابات به رأی مستقیم مردم گذاشته است و خوشبختانه اینبار صدا و سیمای ما هر روز تبلیغ اش این بود که مردم، رأی به فرد نمیدهید؛ رأی به برنامه میدهید و حواستان باشد از کاندیداها برنامه بخواهید.
رییس جمهور با اشاره به اینکه برنامهای که رییس جمهور به مجلس می دهد توسط نمایندگان بررسی می شود اما به رأی گذاشته نمی شود، گفت: به اعتقاد من آییننامه در این باره درست پیشبینی کرده، چراکه خیلی زیبا نیست برنامهای که مردم یکبار مستقیماً به آن رأی دادند، دوباره در مجلس به رأی گذاشته شود اما در عین حال نمایندگان به عنوان مخالف صحبت میکنند و نقد میکنند و ما باید نقد نمایندگان را مورد توجه قرار دهیم و اگر برنامه ما نقص و اشکالی دارد آن اشکال را تصحیح کنیم.
دکتر روحانی ادامه داد: بسیاری از نقدها، اشکالات و ایرادهای نمایندگان در بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی هم ایرادهای واردی است و باید تصحیح شود، یعنی وقتی برنامه وزرا به مجلس میآید خوب است وزرا یکبار دیگر بر مبنای صحبتهایی که از سوی دلسوزان مجلس شده، برنامه را مرور، اصلاح و تکمیل کنند.
رییس جمهور ضمن ابراز امیدواری از اینکه نمایندگان مجلس به همه 17 وزیر رأی قاطع دهند تا دولت کارش را زودتر شروع کند، خاطرنشان کرد: نمیخواهم بگویم وزیری که معرفی شده بینقص است. هیچ کدام از ما بینقص نیستیم. همه ما بشریم و نقاط قوت و ضعف داریم اما همه تلاشم را بکار گرفتم و با همه آنهایی که لازم میدیدم مشورت کردم، حرف بسیاری را به جان خریدم و گوش کردم. با فراکسیونهای سهگانه مجلس نشستیم و نکات مهمی که آنها داشتند برای من ارزشمند بود.
رییس جمهور اضافه کرد: همه را در کنار هم قرار دادیم. بهترینهایی که توانستیم انتخاب کنیم همینهایی است که به مجلس عرضه کردیم. خدا را گواه میگیرم که اگر برای هر وزارتخانهای فردی قویتر، صالحتر، توانمندتر و کارآمدتر پیدا میکردم، تردید به خودم راه نمیدادم. خدا گواه است در محضر شهدای مجلس که عکسهایشان را زیارت میکنیم و روحشان حاضر است، هیچ گاه بر مبنایی که این فرد با من رفاقت قدیمی داشته یا حتی در 4 سال دولت چگونه با هم رفتار کردیم یا اینکه از چه جناح و حزبی است، هیچ یک از اینها برای من مطرح نبوده است.
دکتر روحانی تصریح کرد: دولت دوازدهم فرااصولگرایی، فرا اصلاحطلبی و فرا اعتدالگرایی است، اما به اصول، اصلاح و اعتدال اهمیت خواهد داد و دولتی است که با همه توان خودش مراقبت خواهد کرد که آن اصول و آن اصلاحات لازم و آن میانهروی که مورد انتظار است، بکار بگیرد. در تلاش های خودمان بهتر از این افراد پیدا نکردیم، شما هم البته در فرصتی که داشتید بررسی و تحقیق کردید بیاناتتان را در این تریبون مطرح کردید و البته رأی با شما.
رییس جمهور افزود: آیین نامه به این صورت است که برای تک تک وزرا، رأی گرفته میشود از ابتدا هم همین سیره بود گرچه از قانون اساسی میشود استفاده کرد که رأی به کل وزرا یکجا باشد کما اینکه در بسیاری از کشورها به این صورت است .رییس جمهور ، کابینه و هیأت وزیران را ارایه میکرد یا رأی مثبت می گرفت یا رأی منفی. ولی آییننامه به این صورت است که به تک تک وزرا رأی داده میشود که البته این شیوه هم خواص و امتیازات خودش را دارد.
دکتر روحانی با بیان اینکه امید ما بر این است که هر چه سریعتر کابینه کارش را شروع کند، خاطرنشان کرد: خدا رحمت کند یکی از شهدا بزرگ ما را. در مجلس اول راجع به اعتبار نامهاش بحث بود که اسم نمیبرم.آمدم پشت تریبون گفت که به این رأی ندهیم، استدلال چندانی هم نداشت. می گفت رأی ندهیم تا رقیبش که بعداً در انتخابات میاندورهای خواهد آمد ، او رأی بیاورد و او بهتر از این است. اینطور که نمیشود درباره وزرا تصمیم گرفته شود که بگوییم به این رأی ندهیم تا بعداً یک وزیر قویتری بیاید تا به او رأی داد. البته ممکن است که چنین چیزی اتفاق بیفتد ولی باید همه مصالح و مفاسد را کنار هم بسنجیم. اگر یک وزیری شروع به کار نکند، ناچار رییس جمهور باید یک سرپرست بگذارد و 2-3 ماه، آن وزارتخانه با سرپرست اداره شود تا دوباره فرد جدید به مجلس معرفی شود، با اینکار خود به خود 3 الی 5 ماه کار به تأخیر میافتد لذا باید مجموعه مصالح را کنار هم بچینیم و در نظر بگیریم، شاید اولویت نخست، سرعت کار امروز ما است.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: در دولتهای قبلی یادم نمیآید، برای اولین بار بود که مقام معظم رهبری، در سخنرانیو خطبه های نماز عید فطر امسال، تأکید کردند که هر چه سریعتر دولت تشکیل شود و قبل از شروع نماز، خدمت آقا بودیم و ایشان گفتند شما دولت را کی معرفی میکنید؟ تأکید آقا در خطبهشان برای اینکه دولت زودتر معرفی شود برای این بود که ما وظایف بسیار سنگینی پیش رو داریم و کشور را باید متحول کنیم.
دکتر روحانی در ادامه با اشاره به اهمیت موضوع اشتغال گفت: در مسأله اشتغال، گر چه دولت یازدهم توفیق نسبی داشته، اما گامهای بسیار بلندی باید برداشته شود. چه کنیم که در طول 5 سال قبل از دولت یازدهم، آمار اشتغال خالص، صفر بود و از آن فرصت استفاده نشد و همه این بار به دوش دولت یازدهم افتاد. اینکه در یک سال بیش از 600 هزار نفر اشتغال خالص داشته باشیم، اشتغال غیرخالص ما بالای 800 هزار نفر باشد، این کار کمی نیست ولی با توجه به نیاز کشور و برنامه ششم، هنوز عقب هستیم.
رییس جمهور با طرح این سوال که چه کار کنیم که مشکل اشتغال درست شود؟ اظهارداشت: یکی از بحثهای که با تک تک وزرا در دولت یازدهم صحبت کردم، موضوع اشتغال بود و گفتم اولویت همه ما اشتغال است و شما باید کاری کنید که علاوه بر میزان معمول اشتغال، فرصت اشتغال بیشتری را بوجود آورید.
دکتر روحانی تاکید کرد: برای ایجاد اشتغال راهی جز امنیت، آزادی و آرامش نیست . برنامه دولت دوازدهم هم امنیت، آزادی، آرامش و پشتسر آن ایجاد پیشرفت است. براساس چشمانداز باید در 1404 کشور پیشرفته باشیم و بیش از نیمی از زمان چشمانداز از دست رفته است. تقریباً 12 سال آن گذشته و 8 سال بیشتر باقی نمانده است لذا باید گامهای بلندتری برداریم .
رییس جمهور با اشاره به برطرف شدن مشکل تحریم ها اظهارداشت : یک وقتی بود میخواستیم بدویم روبروی ما در قفل شدهای به نام تحریم وجود داشت و امروز این در باز شده و این قفل شکسته شده است، بعضیها میخواهند همان جای اول بایستند و بگویند ما که به نتیجه ای نرسیدیم. برای دستیابی به اهداف و نتیجه لازم است از جایی که محترمانه ایستادی حرکت و تلاشی انجام شود. امروز راه باز است و همه ما باید به صحنه آمده و تلاش کنیم اینجا دیگر مخالف و این جناح و آن جناح و 20 میلیون و 16 میلیون نداریم همه باید به صحنه بیایند.
رییس جمهور با اشاره به ضرورت موضوع توسعه اشتغال بویژه برای جوانان در کشور و طرح این سوال که آیا اشتغال، جز از طریق سرمایه و فناوری امکانپذیر است؟ گفت: باید در راستای جذب سرمایه داخلی و خارجی و فناوری های جدید تلاش کنیم چراکه نمیتوانیم تنها بر مبنای فناوری گذشته و فناوری داخلی، حرکت کنیم، بلکه باید فناوری داخلیمان را تقویت کنیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه با وجود آنکه 50 سال است خودرو ساز هستیم و یکی از صنعتهایی که قبل و بعد از انقلاب در آن خیلی کار کردیم خودرو است، اما نتوانستیم با خودروی داخلی بازار صادراتی آسیا، اروپا، شرق و غرب را به دست آوریم، افزود: این به خاطر آنست که یک ماشین و خودرو را میآوریم و برای فناوری امروز درست میکنیم اما بعد از 10 سال این فناوری تغییر میکند و دیگر با آن فناوری کسی خودرو با مصرف زیاد را نمیخرد چراکه امروز در دنیا مصرف و استهلاک کاهش یافته و سرعت بیشتر و بدنه و موتور بهتر شده است؛ خودروها دو گانه سوز، گازی و غیرگازی و برقی شده است.
رییس جمهور ادامه داد: مگر میشود در یک تکنولوژی بایستیم و بگوییم این تکنولوژی بومی خودمان است و تکان نمیخوریم. پس خودمان باید مصرف کنیم و آن وقت دیگر نمیتوانیم بازار صادراتی داشته باشیم.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه تحول در کشور جز از طریق صادرات غیرنفتی امکانپذیر نیست، گفت: نمیتوانیم همواره به نفت و درآمد نفت متکی باشیم، بلکه باید با توسعه صادرات، ارز آوری داشته باشیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه بدون تکنولوژی نمی توان با دنیا رقابت کرد، چراکه امروز در یک جادهای راه نمیرویم که تنها باشیم بلکه در یک میدان رقابت در حال حرکت هستیم، اظهار داشت: بدون تکنولوژی بسیار خوب، تا 20 الی 30 سال دیگر از یک میدان نفتی روزانه 50 هزار بشکه نفت استخراج میشود و بعد تمام میشود، ولی با تکنولوژی پیشرفته اولاً این 20 سال ممکن است بشود 30 الی 40 سال و نفتی که استخراج میکنید به جای 50 هزار بشکه در روز ممکن است 100 هزار بشکه بشود.
رییس جمهور افزود: در یک حوزه نفتی که تولید ما حدودا 50 هزار بشکه در روز است، یک شرکت خارجی اعلام کرده با تکنولوژی نو این میزان را به 80 هزار بشکه می رساند و حتی یک شرکت دیگر گفته با تکنولوژی برتر، این مقدار را به بیش از 100 هزار بشکه خواهد رساند.
دکتر روحانی با بیان اینکه در دنیای امروز نباید با مسائل شوخی کنیم، تصریح کرد: اگر میخواهیم از منابع نفتیمان درست استفاده کرده و منابع گازی و نفتی ما تحرک پیدا کند، نیازمند تکنولوژی و سرمایه هستیم.
رییس جمهور ادامه داد: در جمعی که وزیر نفت هم حضور داشت، شخصی میگفت که ما خودمان میتوانیم کاری که فلان شرکت میخواهد انجام دهد را بکنیم؛ گفتم فرض بگیرید شما میتوانید انجام دهید و از او پرسیدم که این کار چقدر سرمایه میخواهد؟ گفت 7 میلیارد سرمایه میخواهد گفتم داری سرمایه گفت نه.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه ما امروز به جذب توامان سرمایه و تکنولوژی نیاز داریم، گفت: در بخش نفت و گاز حدود 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم که در حال حاضر بیش از 100 میلیارد دلار از پروژههای این بخش آماده تحویل است.
رییس جمهور با بیان اینکه در فضای مجازی، نیازمند فناوری هستیم، اظهار داشت: چرا وقتی کاربران شبکه اجتماعی ایرانی، به یک میلیون نفر می رسد آن شبکه هنگ میکند و نمیتواند آن را اداره کند و یک شبکه اجتماعی خارجی 40 الی 100 میلیون کاربر را تحمل میکند؟ این به خاطر تکنولوژی است.
دکتر روحانی با بیان اینکه باید برای جوانان اشتغال ایجاد کنیم و در این مسیر هرگز شوخی نداریم، افزود: اشتغال به فناوری و سرمایه چه داخلی و چه خارجی نیاز دارد؛ هیچ کشوری با انزوا پیشرفت نکرده و لذا یکی از بزرگترین وظایف وزارت خارجه ما در این دوره فعالیت اقتصادی است.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: بزرگترین وظیفه وزیر خارجه در این دوره، اولاً این است که کنار برجام بایستد و نگذارد آمریکا و دشمنان ایران موفق شوند. آن کسی که برای برجام سینه سپر میکند یعنی در برابر دشمنان ایران و در برابر آمریکا و اسراییل و برخی از کشورهای کوچک منطقه که اخلال میکنند میایستد و ما این افراد را قهرمان میدان مبارزه در برابر استکبار می دانیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه آن کسانی که در برابر آمریکا خم میشوند، خودشان زودتر فشار می آورند که برجام را از بین ببرند، گفت: آمریکا اینقدر کمک نمیخواهد که برخی میخواهند کمک کنند و به اندازه کافی در دنیا کمک دارد؛ شما به ملت ایران کمک کنید.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه امروز بزرگترین ماموریت وزارت خارجه حراست از نهال نوپای برجام است، اظهار داشت: وزارت خارجه باید روبروی آمریکا و آنهایی که در برابر منافع ملی ایران حرکت میکنند، بایستد و از شوخی برخی ها هم نترسد چراکه بعضیها به بیان برخی جملات عادت دارند، اما نباید بترسیم و باید کار خودمان را انجام دهیم.
دکتر روحانی ادامه داد: دومین وظیفه وزارت خارجه که شاید در این مقطع، مهمترین وظیفه باشد، فعالیت در بخش اقتصادی است؛ وزارت خارجه باید راه را باز کند و جذب سرمایه و فناوری خارجی را تسهیل کند.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه در شرایط امروز دیگر نمی توان برای پیشرفت ایران، روش سعی و خطا اتخاذ کرد، اظهارداشت: 40 سال سپری شده است. شاید در سال اول اتخاذ سعی و خطا از سوی مردم پذیرفتنی بود اما امروز دیگر از ما پذیرفته نیست. باید از تمام تجربه 40 سال خودمان و تجربه جهانی استفاده و بهرهبرداری کنیم و کشور را به حرکت درآوریم.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: وزارت خارجه باید روند سرمایهگذاری را تسهیل کند. یکی از بزرگترین وظایف وزارت اقتصاد ، سرمایهگذاری خارجی است باید سرمایه را بیاورد و همه وزارتخانه های صنعتی باید موانع سرمایهگذاری در داخل را بردارند.
رییس جمهور با بیان اینکه یکی از اهداف اش در تیم دولت دوازدهم این بوده که این تیم به هم دیگر کمک کنند و همافزایی داشته باشند، گفت: به دنبال این نبودم که 17 قهرمان ناهماهنگ معرفی کنم. در فکر یک تیم و هیأت وزیران هماهنگ بودم. همچنان که در ورزش، اگر تیم ورزشی ناهماهنگی را به میدان بفرستیم اگر هم تک تک ورزشکاران خیلی هم خوب و توانمند باشند، نمیتوانند کاری بکنند. علت اینکه میگویم ای کاش به کل وزرا یکجا رأی داده میشد بخاطر اینکه تلاش شده تیم هماهنگ 18 نفره ای کنار هم باشند.
رییس جمهور اضافه کرد: هماهنگی در دولت بسیار مهم است و در کار اجرایی بیشتر خودش را نشان میدهد، همه باید در کنار هم باشند و این کار بزرگ را انجام دهند.
دکتر روحانی با اشاره به اصرار برای تصدی وزارت نفت توسط مهندس زنگنه خاطرنشان کرد: البته در ابتدا مهندس زنگنه پیشنهاد دیگری به من داشت، جوانی را به من معرفی کرده بود تا بعنوان وزیر نفت انتخاب کنم همانجا به ایشان گفتم که من صد میلیارد دلار سرمایه خارجی میخواهم، این جوان میتواند بیاورد؟ به تردید افتاد؟ من یک وزیری میخواهم که اسمش برند باشد. برای جذب سرمایه و من این را تعارف و شوخی نمیکنم اسامی برخی از وزرای ما در دنیا برند جذاب است.
دکتر روحانی افزود : امروز دکتر ظریف در دنیای سیاست یک چهره جذاب است همه افتخار میکنند با آقای ظریف صحبت کنند و این برای حیثیت و کشورمان مهم است. برای من مهم است که وزیر نفت من کسی باشد که بتواند سرمایه خارجی را بیاورد و وزیر راه من کسی باشد که بتواند 18 میلیارد دلار سرمایه خارجی را به کشور بیاورد بدون اینکه از دولت گارانتی بخواهد.
رییس جمهور تصریح کرد: آقای آخوندی را میخواهم که اگر خواستیم هواپیما بخریم هر روز به من نگوید از کدام منابع و پول استفاده کنم و چه طوری بازپرداخت شود. وزیری میخواهم که با شهامت بگوید که هواپیما میخرم پول و بودجه کشور را نیاز ندارم، خودم با این هواپیما بازپرداخت میکنم، قرارداد بزرگ میبندم دنیا هم اعتماد میکند. درست است که دنیا به ملت و به دولت یازدهم اعتماد کرد و به دولت دوازدهم اعتماد میکند، اما وزیر در جای خودش نقش بسیار ارزشمندی دارد. اینطور نیست که وزیر یا معاون رییس جمهور در امری که به او واگذار می شود، بینقش باشد او میتواند با نقش خودش سرمایه خارجی را جذب کند.
وی افزود: وزیری میخواهم که در دل کار بزرگ شده باشد. آقای ربیعی در دل کار و کارگر رشد پیدا کرده و بزرگ شده است. برای کارگرها یعنی بزرگترین سرمایه ملی مهم است، فردی بعنوان وزیر باشد که کارگران کشور به او اعتماد داشته باشند.
رییس جمهور با اشاره به لایحه تقدیمی دولت به مجلس شورای اسلامی مبنی بر جداسازی بخش های وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، وظایف ربیعی را در حال حاضر در این وزارتخانه بسیار سنگین برشمرد و گفت: وظیفه دولت در راستای اینکه وزارتخانهها را چابکتر، کوچکتر و فعالتر کنیم ارائه لایحه به مجلس شورای اسلامی بود و شما هم هر چه که به مصلحت کشور است، انجام دهید.
دکتر روحانی افزود: آقای شریعتمداری کسی است که تجربه داشته و در دولت یازدهم به همه استانها سفر کرده و همه استانرا خوب شناخته و همه پروژهها را بررسی کرده و همه کشور را خوب میشناسد؛ اما به هر حال وزارت صنعت، معدن، تجارت وزارتخانه بزرگی است و تجربه معدن و صنعت میخواهد که به ایشان از اول گفتم که این باید با انتصاب معاونین قوی جبران شود، هرچند نیازی نیست که وزیر در جزئیات امور دخالت کند؛ وزیر، مدیریت قوی می خواهد که بتواند معاونین خودش را هماهنگ کرده و در هیأت وزیران با بقیه وزرا همگام باشد.
رییس جمهور ادامه داد: با آقای ربیعی صحبت کردیم که یکی از چهرههای به نام صنعتی مدیریت شستا را به عهده بگیرد و ایشان نیز با برخی افراد مذاکره کرده که این بار تقریباً کمی بار این مسئولیت از دوش ایشان برداشته شود.
دکتر روحانی با بیان اینکه معتقدم بر اساس سیاستهای کلی باید این بنگاههای اقتصادی را سریعتر آماده کرده و در بازار بفروشیم، تا بار مسئولیت وزارتخانهها سبک شوند، گفت: بنگاه داری هیچ تناسبی با تخصص وزارتخانه ها ندارد و یک کار نادرست و غیردقیقی بوده که قبلاً انجام گرفته و قدم به قدم باید در این راستا گام برداریم.
رییس جمهور افزود: البته وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی باید هماهنگی خیلی خوبی با وزارت بهداشت و درمان داشته باشد تا بتوانیم این خدمات را بهتر انجام دهیم چرا که انجام این اقدامات اهمیت داشته و به این دلیل است که اصرار کردیم، این وزیر، بخاطر مسئولیت سنگینی که باید بر دوش بگیرد در این زمینه بیاید.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه توسعه اشتغال در کشور نیاز به تحول در وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و آموزش و پرورش دارد، تصریح کرد: اولین صحبتم با آقای بطحائی این بود که باید کاری کنید تا مهارت دانشآموز را بالا ببریم و باید دانشآموزی تربیت کنیم که بنگاههای اقتصادی در کلاس 11 و 12 برای بکارگیری آنان پیشقدم باشند.
رییس جمهور اظهار داشت: وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در این راستا برنامه ریزی خوبی داشت که باید آنها را اجرایی و عملیاتی کنیم و وزیر آینده علوم هم باید، جامعه را برای اینکه بتوانیم مهارتهای لازم را داشته باشیم، فعال و آماده کند.
دکتر روحانی با بیان اینکه در احکام وزرای دولت دوازدهم پیوست هایی هم در نظر گرفته شده است، گفت: در این پیوست ها مواردی عام برای همه وزرا مثل مسأله حقوق شهروندی، شفافیت، مبارزه با فساد، محیط زیست و مسایل زیست محیطی، اشتغال زنان و جوانان، استفاده از اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی است که باید همه وزیران آنها را در نظر بگیرند و آنها را مراعات کنند.
رییس جمهور با اشاره به اینکه معرفی یک جوان برای تصدی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اولین تجربه در این زمینه است، افزود: علت اینکه گفتم آقای جهرمی بیاید و این مسئولیت را بپذیرد اینست که امروز از ارتباطات مهمتر در عمل فناوری اطلاعات و فضای مجازی و فضای سایبری است. فناوری ارتباطات بسیار مهم است.
دکتر روحانی ادامه داد: همیشه بعضیها فکر میکردند بین امنیت و آزادی سازگاری نیست و در حالی که قانون اساسی بر این تأکید دارد که استقلال، امنیت و آزادی باید در کنار هم باشند، اما بعضیها میگویند که اگر امنیت می خواهیم باید آزادی را برایش قربانی کنیم.
رییس جمهور اضافه کرد: اینکه تا این قربانی نشود دعای ما مستجاب نمیشود و امنیت بوجود نمیآید ما این را قبول نداریم. ما قبول نداریم که آزادی بخاطر امنیت و یا امنیت ،بخاطر آزادی ذبح شود این دو باید در کنار هم قرار بگیرند. ما آزادی مسئولانه را میخواهیم ما امنیتی را میخواهیم که این امنیت بر دوش هوشیاری و آگاهی ملی یک ملت باشد. امنیت تنها با تفنگ و اسلحه نیست؛ با اعتماد، حضور و مشارکت اجتماعی است، البته سلاح هم نیاز داریم دنبالش هستیم و خواهیم بود.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: آقای جهرمی در جلسات شورای عالی فضای مجازی یک مدتی از طرف آقای علوی میآمد، آن وقتی که در وزارت اطلاعات بود و مدتی هم از طرف آقای واعظی میآمد. در هر دو بخش شاهد بودم که همیشه در مسأله امنیت و آزادی این دو را با هم در نظر می گرفت. این حرف نسبت به ایشان ناحق است، اگر کسی فکر کند، ایشان آزادی را به مذبح میبرد، اینطور نیست، علت اینکه اصرار کردم ایشان بیاید بخاطر اینکه مسایل پیچیده فراوانی در این بخش داریم.
رییس جمهور اضافه کرد: علت اینکه باید مسایل امنیتی را بلد باشد اینست که اگر بلد نباشد همان روز اول گیرش میاندازند و چون مخالفند استدلال امنیتی میکنند، البته من اگر خودم حضور داشته باشم، منم به اندازه آنها مسایل امنیتی را بلدم و جواب میدهم ولی اگر در جلسه حضور نداشته باشم، باید یک کسی باشد که مسایل امنیتی را هم بلد باشد، تا بتواند از آزادی مردم ،از شبکههای اجتماعی و از اشتغال مردم در فضای مجازی حراست کند. ما باید همه ابعاد مسأله را در نظر بگیریم.
دکتر روحانی گفت: وقتی وزیر جوان بیاوریم میگویند همه پلکان را طی نکرده، همه پلکان را طی کند ،میگویند چرا جوانتر نیاوردید سن آن بالاست. به اعتقادم میتوانیم جوان را بیاوریم کما اینکه در اول انقلاب این کار را کردیم و در بسیاری از موارد موفق بودیم .
رییس جمهور در دفاع از وزیر پیشنهادی اطلاعات اظهارداشت: علت اینکه اصرار کردم آقای علوی در وزارت اطلاعات راهشان را ادامه دهند با اینکه کار ایشان کار بسیار سخت و مشکلی است بخاطر اینکه آقای علوی جزو آنهایی است که آزادی را نمیبرد، پای درخت امنیت هر روز قربانی کند و این مسأله برایم مهم است. وزیر اطلاعاتی میخواهم که مردم از اسم وزیر اطلاعات و مأمور اطلاعاتی نترسند، فقط باید خائنین و آدمهایی که ضد منافع ملی هستند، بترسند، منتقد نباید از وزیر اطلاعات بترسد. البته وزیر اطلاعات در این 4 سال کاری به کسی نداشت دیگران به او کار داشتند. منتقد نباید از وزیر اطلاعات بترسد ولی کسی که ضد این نظام است البته که باید از وزیر اطلاعات بترسد، چون دستگاهی است که میخواهد نظارت کند.
رییس جمهور تصریح کرد: وزارت اطلاعات در بعضی از بخشهایش خیلی موفق بود در بعضی از بخشهایش هم نیمه موفق بود که شرط ما با آقای علوی این بوده که آن نیمه ها اینبار تکمیل شود. در بحث امنیت و مبارزه با گروهکهای تروریستی، انصافاً وزارت اطلاعات موفق بود، خوب کار و تلاش کرد، خیلی از جاهای دیگر هم وزارت اطلاعات خوب کار کرد. در جاسوسی خوب کار کرد چون بعضیها اگر کسی با خارجیها صحبت کند میگویند این جاسوس است میگوییم چرا جاسوس است میگویند با یک خارجی حرف زده است، وزارت اطلاعات در این زمینه تخصص دارد و چون پروندههای ضد جاسوسی را معمولاً میخواهم و اطلاعات میگیرم، بسیار خوب و دقیق و حسابشده عمل کرده و جایی هم که دیگران غیرفنی و غیرحرفهای انجام دادند همین معاونت با شجاعت ایستاده و گفتند که این کار، کار نادرست و ناصحیحی است بنابراین مهم است که وزیر اطلاعات ما کسی باشد که این بار مسئولیت را بردوش بگیرد.
دکتر روحانی در ادامه در دفاع از وزیر پیشنهادی برای وزارت جهاد کشاورزی گفت: واقعاً آقای حجتی، کار بزرگی در کشاورزی انجام داد، براساس آمار و ارقام اگر وزارت کشاورزی نبود، در 94 ممکن بود رشد ما منفی شود، آن بخشی که رشد ما را در سال 94 نجات داد که وضعمان خیلی سخت بود، کشاورزی بود که بالای 5 درصد رشد داشت و در آن شرایط جلو آمد و نگذاشت رشد ما منفی شود.
رییس جمهور با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو باید امروز همه توانشان را اولا برای حل مسئله آب و ثانیا برای تامین امنیت غذایی و حفظ محیط زیست به کار گیرند، گفت: ما امنیت غذایی با صرفهجویی کامل در آب و با کمترین کود و سم مضر و با شرایط بهداشتی که مردم بتوانند از میوه و محصولات کشاورزی به خوبی و راحتی استفاده کرده و مشکلی نداشته باشند، می خواهیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه حجتی یکی از وزرایی است که در کار خودش، کاملاً متخصص بوده و شک ندارم که ایشان کشاورزی را به خوبی میشناسد و میداند که در بخش کشاورزی باید چه کاری انجام شود، افزود: آقای حجتی فردی است که مهارت و تجربه کافی دارد و همه به ایشان اطمینان و اعتماد دارند وزیری است که همه جناحها قبولش دارند؛ فردی متخصص است و من در اینجا شهادت میدهم یکی از پاکترین وزرای ما آقای حجتی بوده و هست-البته همه وزرای ما اینچنین هستند- نمیدانید چقدر ایشان آدم پاک و خوبی است؛ در مواردی از من اجازه میگیرد که دچار تعجب میشوم؛ ایشان یک وزیر پاک دست مخلص و انقلابی است؛ جوانی که از قبل انقلاب، برای انقلاب کار کرده و بعد انقلاب مرتب در مسیر حرکت به سمت منافع ملی بوده است و ما باید از ایشان قدردانی، استفاده و بهرهبرداری کنیم.
رییس جمهور، دکتر قاضی زاده هاشمی را جزو وزرایی دانست که همگان خدمات او را به خوبی شناخته و میدانند کار بسیار بزرگی را در اجرای طرح تحول سلامت به انجام رسانده است و خاطرنشان کرد: در سال 94 وضع اقتصادی ما مثل سال 93 نبود و همه دستگاههای ما در فشار قرار گرفتند و نمیخواهم بگویم که طرح تحول ما نیاز به اصلاح ندارد که دارد. همه وزرا موظفند خدمات و کیفیت خدمات را ارتقا دهند. البته تعداد هم به طور طبیعی بالا میرود چون جمعیت ما هر سال یک میلیون اضافه میشود و باید خدمات به همان اندازه هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ کیفیت بیشتر شود.
دکتر روحانی افزود: هنر این است که وزیر بتواند کاری کند، تا ما از این منابع محدود بتوانیم به خوبی و به بهترین وجه استفاده کنیم و بتوانیم کاری کنیم که در زمینه بهداشت و درمان ان شاءالله بار مردم کمتر شود.
رییس جمهور با بیان اینکه آقای آوایی وزیر پیشنهادی دادگستری فردی صادق و باتجربه است که در این کار مراحل مختلف قضایی را طی کرده است، افزود: ما خیلی از ایشان انتظار زیادی نداریم و می خواهیم مسائل مربوط به حقوق بشر، حقوق شهروندی و مسایل مربوط به تعزیرات را مقداری سامان دهد و روابط سه قوه را هم صمیمیتر کند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه آقای حاتمی، شخصیتی هستند که در نیروهای مسلح و در ارتش جمهوری اسلامی ایران و وزارت دفاع خدمات فراوانی انجام دادند، گفت: از امیر حاتمی چیزی که میخواهم اینست که اولا وحدت سپاه و ارتش باید تقویت شود و با حضور شما در وزارت دفاع باید همه سپاهیانمان خیال راحت، داشته باشند و این تجربه شما در وزارت دفاع بسیار مهم است. چون قبلاً برادران عزیز سپاه بودند و خدمات بسیار ارزشمندی هم به سپاه و ارتش و هم به سایر نیروهای مسلح ارائه دادند و شما هم باید به نحو احسن انجام دهید و دوم در راستای تامین فناوریهای روز که برای تکمیل سلاحهایمان به آنها نیاز داریم، تلاش شود.
رییس جمهور تاکید کرد: به روز کردن سلاح ها برای ما در شرایط فعلی منطقه بسیار مهم است و ان شاء الله این کار را انجام داده و با موفقیت پیشرفت خواهیم کرد ؛ صنعت دفاعی تا جایی که میشود باید به مردم واگذار شود. آنجایی که محرمانه است هیچ، اما بقیه را بیرون ببرند تا ما بتوانیم این صنعت را فعالتر کنیم.
رییس جمهور در ادامه سخنرانی خود به دفاع از رحمانی فضلی برای وزارت کشور پرداخت و اظهارداشت:ایشان جزو وزرای بسیار خوب ما بودند. کار وزارت کشور کار سنگینی است. آنچه که از آقای رحمانی فضلی خواسته بودم این بود که شایستهسالاری جای جناح بنشیند. از هر که شایستهسالار هست و شایستگیاش بیشتر و دلسوزتر است و البته معتدل است، استفاده شود. شرط ما اعتدال است از هر جناحی میخواهد استفاده شود. اگر افراط باشد ما با آن کاری نداریم. از معتدلین همه جناحها باید استفاده و بهرهبرداری شود البته این کار مشکلی است.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: وزیر کشور رییس شورای امنیت کشور است. رییس شورای امنیت باید با دادگستری و قوه قضائیه و ارتش و سپاه و نیروی انتظامی و اقوام و اقلیتها و طوایف کار کند، این کار پیچیدگی دارد و آسان نیست. آقای رحمانی فضلی در این زمینه تجربه خوبی دارند، دو انتخابات بسیار مهمی را به خوبی پشت سر گذراند و ان شاء الله از وجود ایشان با رأی شما در دولت دوازدهم استفاده خواهد شد منتها از شما رأی قاطع میخواهیم و بعد از ظهر امروز که هیأت دولت تشکیل می شود همه با نشاط و با رأی بالا در آن حضور داشته باشند و امیدواریم نمایندگان اعتماد کنند و به همه وزار رأی دهند.
رییس جمهور همچنین در دفاع از وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهارداشت:دکتر صالحی شخصیت ارزشمند علمی، حوزوی و دانشگاهی هستند و توقع ما از ایشان این است که هم خواست رهبری و هم خواست مردم اجرایی شود و این شدنی است. مردم ما گله دارند شما نمایندگان اگر کارهایی به عهده وزیر ارشاد است لطفاً بگویید دیگران دخالت نکنند، اگر بناست دیگران مداخله کنند به ما بگویید وظیفه ما نیست و دولت کنار رود و آنها هر کاری بخواهند بکنند. از 10 جا مجوز صادر میشود بعد یک نفر میگوید آقای فلانی شکایت کرد ،بعد در آن را قفل میکنند، قفل کردن آسان است، کلید پیدا کنید و قفل را باز کنید مدام در را ققل میکنند.
رییس جمهور گفت: امیدواریم با حضور ایشان شاهد نشاط هنرمندان باشیم نشاط هنرمندان برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد و ان شاءالله ایشان در این راه موفق خواهد بود که این کار را انجام دهد.
دکتر روحانی در دفاع از آقای کرباسیان برای وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت : مسئولیت بخشهای مختلف این وزارتخانه بسیار مهم از سرمایهگذاری خارجی، مالیات، خصوصی سازی، سهام عدالت به عهده ایشان است و توانمندی این کار را دارد.
دکتر روحانی در دفاع از وزارت آقای بیطرف برای وزارت نیرو نیز اظهارداشت: ، ایشان یکی از چهرهها و شخصیتهایی هستند که میتوانند این بار را بر دوش بگیرند، افراد دیگر هم مطرح بودند، در بین همه آنها آقای بیطرف را توانمندتر یافتم و تجربه بیشتری دارد ممکن است شما بگویید در فلان جا و فلان گوشه کار هم ایرادی دارد اما آقای بیطرف هم توانمند هستند و هم متخصص این کار هستند و هم تجربه دارند. رییس جمهور اضافه کرد: مسأله آب بسیار مهم است البته برق هم مهم است اما آب اهمیت ویژهای دارد و امیدوارم ان شاء الله نمایندگان با رأی قاطعی که به آقای بیطرف میدهند به زودی شاهد یک تحول در زمینه وزارت نیرو باشیم گرچه وزیر قبل هم بسیار پرتلاش بود و کارهای بسیار ارزشمندی را انجام داد.
دکتر روحانی در پایان خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه وظیفه ما بود ما انجام دادیم. طبق قانون وظیفه داشتیم تحقیق کنیم افرادی را به عنوان وزیر انتخاب کنیم و برای اینکار مشورتها و هماهنگیهای لازم را انجام دهیم. امروز این وظیفه شماست. تحقیقات تان را انجام دادید مخالفین و موافقین صحبت کردند، فقط یک خواهش از نمایندگان دارم و آن اینکه در رأی امروز بین خودتان و خدای خودتان، به هر کس که برای کشور شایسته و مفید میبینید، رای بدهید. شما نماینده مردم هستید مردم شما را انتخاب کردند خدا ناظر و گواه بر اعمال ماست هر چه تشخیص وجدانی و شرعی شماست نسبت به وزرا همان را عمل کنید، اما اگر ان شاء الله همه وزرای ما رأی بیاورند خیلی خوشحال میشویم. پیشاپیش مردم ما هم خوشحال میشوند که زودتر دولت دوازدهم شروع بکار بکند.