سوگند ریاست جمهوری صرفا بدین معناست که منتخب ملت در مقابل قوای دیگر سوگند یاد میکند که وظایف خود را انجام دهد.
به گزارش جماران، سید محمد هاشمی در سرمقاله امروز روزنامه آرمان نوشت:
در وهله نخست، طبق اصل121 قانون اساسی، رئیس جمهور در مجلس شورای اسلامی درجلسهای که با حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان تشکیل می شود، سوگند یاد میکند و سوگند نامهای را امضا مینماید. مطابق این اصل، در واقع سوگند ریاست جمهوری صرفا بدین معناست که منتخب ملت در مقابل قوای دیگر سوگند یاد میکند که وظایف خود را انجام دهد.
نباید فراموش کرد که این جلسه کاملا تشریفاتی است چراکه انتخابات برگزار شده و شورای نگهبان صحت آن را تایید کرده است، به پشتوانه رأی مردم، منتخب ملت مشروعیت جهت تصدی ریاست جمهوری را به دست آورده است و مقام معظم رهبری حکم را امضا میکند که امضای ایشان به منزله آغاز دوره ریاست جمهوری منتخب ملت است. پس از این مراحل مراسم تحلیف برگزار میشود که صرفا جنبه اعلان دارد. سوگند رئیسجمهور همانند سوگند نمایندگان است و یک اهمیت دینی، سیاسی و اجتماعی دارد.
در قانون اساسی سه گونه حضور برای شورای نگهبان پیشبینی شده که عبارتند از حضور اختیاری، حضور ضروری و حضور تشریفاتی. حضور اختیاری بدان معناست که در مواقع بررسی طرح یا لایجهای در صحن مجلس، اعضای شورای نگهبان میتوانند حضور پیدا کنند. البته ناگفته نماند که اعضای شورای نگهبان صرفا بر مصوبات مجلس نظارت دارند و پیش از تصویب، هیچ گونه اختیاری ندارند.
حضور ضروری، یعنی اگر در خصوص طرح یا لایحهای پیشنهاد سه فوریت مطرح شد و آن سه فوریت رأی کافی را آورد، حضور اعضای شورای نگهبان در جلسه بررسی و تصمیمگیری بلافاصله در آن موضع، ضروری است. علاوه برحضور اختیاری و یا ضروری اعضای شورای نگهان، درقانون اساسی در چند مورد دیگر حضور شورای نگهبان درمجلس پیش بینی شده است که البته این حضور باز تشریفاتی و یکی از مصادیق آن، مراسم تحلیف است. در مراسم تحلیف حضور اعضای شورای نگهبان ضروری است، اما نیازی یه حضور همه اعضا نیست. حضور اکثریت اعضای شورای نگهبان یعنی 7 نفر کفایت میکند.