سیستمهای استارتآپ میتوانند به حملونقل عمومی کمک کنند. امیر امینی، معاون برنامهریزی وزارت راه میگوید: باید با این واقعیت کنار بیاییم که روز به روز در حملونقل عمومی، ضعیف و ضعیفتر میشویم
به گزارش جماران؛ روزنامه شهروند در گزارشی به جنجال بوجود آمده در مورد شکایت سازمان راهداری از اسنپ پرداخته است؛
سازمان راهداری برای اسنپ، خط و نشان کشید. روز گذشته با شکایت مستقیم این سازمان از «اسنپ»، پای مدیران این استارتآپ به دادگاهها باز شد تا درباره فعالیت خودروهای تحت پوشششان در خطوط بین شهری توضیح دهند. داوود کشاورزیان رئیس سازمان راهداری، صبح روز گذشته گفت: سفرهای برون شهری در انحصار خودروهایی است که با پلاک «ع» (عمومی) فعالیت میکنند و امکان حضور دیگر خودروها در این بخش فراهم نیست. او معتقد است حملونقل عمومی بین شهری، تشریفات، الزامات و نظارتهای خود را میطلبد و از این رو به مصلحت کشور نیست که اسنپ به موضوع سفرهای برون شهری نیز ورود کند. اما آیا واقعا میتوان روبهروی پیشروی استارتآپها ایستاد؟
از طرفی، صدور حکم به همین سادگی نیست. اوضاع رانندگان تاکسی بین شهری که توانایی لازم برای پیوستن به تکنولوژیهای جدید را ندارند، چندان مساعد نیست. آنها به «شهروند» میگویند که هرروزشان کابوس است. تاکسیهای بین شهری پیش از اینها هم دل پری از ورود خودروهای شخصی به خطوط کاری خود داشتند و گزارش میدانی «شهروند» در دیماه سال ٩٥ حاکی از این بود که به سختی روزگار میگذرانند. یکی از این رانندهها به «شهروند» گفته بود: «هر روز، صبح تا شب داد میزنم و دنبال مسافر میدوم اما نیست که نیست. آخر شب هم روسیاه و دست خالی به خانه برمیگردم.»
موضوع را با امیر امینی، معاون برنامهریزی وزارت راه و شهرسازی درمیان میگذاریم. او میگوید: حملونقل عمومی ما رو به افول است. در راستای برنامه پنجم توسعه، تاکنون ٣٣هزار میلیارد تومان خرج حملونقل ریلی و جادهای شده و نتیجه از دست دادن سالی ١٠٠میلیون مسافر است! حالا هم که استارتآپها میخواهند حملونقل عمومی ما را سر و سامانی ببخشند، مقاومت میکنیم.
جزییات اختلاف سازمان راهداری و اسنپ
«قرار این بود که اسنپ پیشنهاد حملونقل برونشهری را از اپلیکیشن خودش حذف کند.» داوود کشاورزیان، معاون وزیر راه و شهرسازی، علت اقدام قضائی علیه اسنپ را، اینگونه عنوان کرد و گفت: به اعتقاد بنده ماهیت سفر برونشهری با سفر درونشهری متفاوت است و اصلا به لحاظ اقتصادی به صلاح کشور نیست. او با بیان اینکه این شرکت در حملونقل درون شهری سهم خودروهای شخصی را میگیرد، اظهار کرد: اما اگر قرار باشد سهم حملونقل برون شهری را بگیرند این به مصلحت کشور نیست و سازمان راهداری و حملونقل جادهای آن را پیگیری میکنند.
با این حال اگرچه برخی خبرگزاریها اعلام کردهاند با پیگیریهای این سازمان ورود این نرمافزارها فعلا به سفرهای برون شهری متوقف شده است، روابطعمومی اسنپ میگوید که درحال آمادهسازی جوابیه هستیم و قرار نیست تغییر خاصی در برنامه سفرهای ما رخ دهد.
ضعف غیرقابل انکار حملونقل عمومی
سیستمهای استارتآپ میتوانند به حملونقل عمومی کمک کنند. امیر امینی، معاون برنامهریزی وزارت راه به «شهروند» میگوید: باید با این واقعیت کنار بیاییم که روز به روز در حملونقل عمومی، ضعیف و ضعیفتر میشویم و برای پا گرفتن این حملونقل عمومی نیاز به استارتآپها و ایجاد یک حملونقل یکپارچه داریم. ظرف ٥سال گذشته، سرمایهگذاریهای کلانی برای توسعه حملونقلی ریلی و جادهای کردیم که بیهوده بود. نتیجه این سرمایهگذاریها قهر مردم با حملونقل عمومی بود. به نظر این مقام مسئول، قطعا باید وزارت راه و شهرسازی از این شرکتها برای توسعه بیشتر استفاده کرده و حتی به تاکسیها کمک کند که زیر پوشش این استارتآپها پا بگیرند.
سمت و سوی توسعه را تغییر دهیم
سمت و سوی توسعه در کشور ما، رو به حملونقل عمومی رفته است. امیر امینی ادامه میدهد: وزارت صنعت، معدن، تجارت، بیرویه به تولید خودرو میپردازد. حاملهای انرژی از دست میروند و با همین رویکرد به راحتی سمت و سوی حملونقل عمومی را از دست داده و به سوی حملونقل خصوصی میرویم. امینی معتقد است باید برای جذب مردم به حملونقل عمومی، از توانهای استارتآپها استفاده کرده و آنها را با برنامهریزی به کار بست. «این به نفع همه مردم و همه حوزهها است، چه ریلی، چه جادهای چه هوایی.»
استارتآپها باید مجوز بگیرند
عدم هماهنگی بین دستگاهها، این مشکل ساده را پیچیده کرده است. سیدابوالفضل بهرهدار، رئیس انجمن مهندسی حملونقل ریلی ایران به «شهروند» میگوید: حملونقل جادهای، خصوصا از نوع بین شهری، باید با امور جادهای کشور هماهنگ شده و با هماهنگی دستگاهها با یکدیگر انجام شود. بهرهدار تأکید میکند که نهتنها در حوزه جابهجایی مسافر بلکه در حوزه جابهجایی بار هم باید به استارتآپها فرصت ورود داد و آنها را به شرط اخذ مجوز به کار ببندیم.
اشتغالزایی وزارت ارتباطات را فراموش نکنید
«آقای کشاورزیان باید بداند که وزارت ارتباطات هم با دستور مستقیم رئیسجمهوری موظف است از بخشهای مختلف تحت پوشش خود، اشتغالزایی کند. من در جریان تلاشهای آقای واعظی برای کسب این مهم بوده و هستم.» بهرهدار ضمن اعلام این نکته میگوید: نه فقط اسنپ، بلکه بیشتر این استارتآپها یک رویکرد جابهجایی جدید، چه در حوزه بار چه در حوزه مسافر است که با دستور مستقیم رئیسجمهوری و با توجه به منابع موجود، نوعی اشتغالزایی محسوب میشود.
او ادامه میدهد: اما برای اینکه سازوکار دستگاههای اجرایی کشور با یکدیگر تداخل پیدا نکرده و نه استارتآپها زمین بخورند، نه رانندگان تاکسی خطوط بین شهری، بیکار شوند باید خود دستگاهها اتاق فکری تشکیل داده و تمرین استفاده از تکنولوژی را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.