با تلاش بزرگانی نظیر حضرت آیتالله هاشمی جمعیت دانشجویی از ۱۷۵ هزار نفر به حدود ۵ میلیون کنونی رسید و همه استانها صاحب دانشگاه دولتی شدند.
به گزارش جماران؛ مدال آوران دبیرستان سازمان انرژی اتمی در المپیاد جهانی شیمی در تایلند عصر روز شنبه (۳۱ تیرماه) با علی اکبر صالحی، معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار کردند و مورد تقدیر و تجلیل قرار گرفتند.
امیرحسین بهنوش، پارسا پیروز و امیرعباس کاظمینیا (طلا) و سروش بانیانی(نقره) چهار مدالآور المپیاد شیمی بودند که همگی از دبیرستان انرژی اتمی ایران به مسابقات اعزام شدند.
در این دیدار که با حضور جمعی از معاونان و مدیران سازمان انرژی اتمی، «پروازی مقدم»، مشاور مدیرکل آموزش و پرورش تهران، «نیک فطرت»، رییس مشارکتهای مردمی آموزش و پرورش تهران و «شهبازی»، مدیر دبیرستان برگزار شد، علی اکبر صالحی ضمن تقدیر از مجموعه آموزش و پرورش و مجموعه مدیریت دبیرستان به وضعیت آموزشی و فقر کمیتی دانشگاه ها و مراکز آموزشی کشور در ابتدای انقلاب اسلامی که غالباً فقط در شهرهای بزرگ بود، اشاره کرد و افزود: یکی از پیامهای اصلی انقلاب، برقراری عدالت اجتماعی و دسترسی آحاد جامعه به امکاناتی همچون آموزش که حق هر ایرانی است، بود.
معاون رییس جمهور به بازگویی تلاشهایی که در راستای توسعه آموزش عالی و دانشگاه ها در طول سالها مسئولیت داشته پرداخت و افزود: با این تفکر که در حوض نمیشود شنا کرد، به دنبال اقیانوس رفتیم و آموزش عالی را گسترش دادیم. با تلاش بزرگانی نظیر حضرت آیتالله هاشمی جمعیت دانشجویی از ۱۷۵ هزار نفر به حدود ۵ میلیون کنونی رسید و همه استانها صاحب دانشگاه دولتی شدند. هر چند بحث کیفیت مطرح بود، ولی ما شرایط آن روز که پزشکان غالباً هندی، فیلیپینی و بنگلادشی بودند را باید در نظر میگرفتیم. الحمدلله اکنون کشور به جایی رسیده که از نظر پزشکی خود اتکا و در حوزه مهندسی وضعیت نسبتاً خوبی داریم. از حالا به بعد باید روی کیفیت کار کنیم.
صالحی با تاکید بر اینکه علوم پایه زیرساختهای علمی کشور را میسازد، گفت: باید کاری کنیم که بهترین استعدادهای ما به علوم پایه بروند. زمانی به دلیل اینکه تحصیل در علوم پایه برای دانشآموزان خیلی راضیکننده نبود، ما جذابیتی ایجاد کردیم و دکترای پیوسته فیزیک، شیمی و ریاضی را طراحی کردیم که از آموزش ۱۰۰ درصد شروع میشود و به پژوهش ۱۰۰ درصد میرسد. مخالفت زیادی میشد با این حال دانشگاه شریف دو دوره برگزار کرد و در حال حاضر مرکز تکمیلی زنجان به این صورت دانشجو میپذیرد.
رییس سازمان انرژی اتمی با تجلیل از دکتر مریم میرزاخانی که "به ناگاه به تمشیت الهی عروج کرد" گفت: اگر جنبه مثبت قضیه را ببینیم، ایران به جایی رسیده است که الحمدلله میتوانیم نمونههای میرزاخانی را پرورش دهیم. امیدواریم با نگرش امیدوارکنندهای به آینده نگاه کنیم، با قوت پیش برویم و به مشکلات نگاه نکنیم. اگر زندگی بزرگان دنیا را بخوانید، میبینید که غالباً زندگی متواضعانه و فقیرانهای داشتهاند. مثلاً رامان، فیزیکدان هندی در زیر پلکان خانهاش آزمایشگاه درست کرده بود. یا مادام کوری که خانوادهاش ۶ جایزه نوبل گرفته، با دوچرخه به دانشگاه میرفت. اینطور نیست که حتماً همه شرایط آماده باشد تا ما کار علمی کنیم.
صالحی با بیان اینکه ایرانیها اکنون رصد میکنند در دنیا چه اتفاقی میافتد و همپای دنیا تلاش میکنند، اضافه کرد: ما میدویم، آنها هم میدوند. لذا خیلی سخت است فاصله را با دنیا کم کنیم. اما چه باید کرد. میتوانیم علاوه بر تلاش، به فکر ایدهها و ابتکارات نو باشیم. دیگر اینکه اگر زود وارد حوزههای جدید شویم، میتوانیم امیدوار باشیم که پا به پای دنیا حرکت کنیم. از جمله حوزههای علمی که زود وارد شدیم، مجموعه رویان بود که به همت مرحوم دکتر کاظمی ۷-۶ سال بعد از آن که برای اولینبار در اسکاتلند آغاز شد، راهاندازی شد.
معاون رییس جمهور گفت: یکی از مواردی که در دنیا جدیداً توجه و ورود کردهاند و سرمایهگذاری زیادی صورت گرفته، کوانتوم تکنولوژی است که در چند عرصه و حوزه جا پایی پیدا کرده است. از جمله اینها کوانتوم کامپیوتیشن، کوانتوم کامیونیکیشن، کوانتوم سنسور و کوانتوم بیولوژی است. سازمان انرژی اتمی ایران از سال گذشته با حدود ۱۲ استاد برجسته به عرصه کوانتوم تکنولوژی ورود کرده و در همین راستا با دانشگاه صنعتی شریف قرارداد بستیم و کوانتوم کامیونیکیشن کار می کنیم، با پژوهشگاه علوم بنیادی روی کوانتوم کامپیوتیشن و با پژوهشگاه رویان روی کوانتوم بایولوژی کار می کنیم.
صالحی گفت: در حال حاضر در آستانه انجام اولین آزمایش در حوزه کوانتوم هستیم که اگر اتفاق بیفتد، اولین کشور خاورمیانه و کشور اسلامی هستیم که وارد این حوزه شده ایم. این آزمایش Entanglement است. اگر بخواهیم بطور ساده توضیح بدهیم فرض کنید دو فتون به هم چسبیده اند. باید به نوعی با هم در تماس باشند و یا همزاد باشند. اینها را از هم جدا می کنیم. قطب یکی رو به بالا و دیگری رو به پایین است. حالا اگر یکی را برگردانید آن یکی هم برمیگردد. حتی اگر فاصله در بینهایت هم باشد، همان لحظه اطلاعات برقرار می شود. چینی ها توانسته اند حدود ۷۰۰ مایل Entanglement را آزمایش کنند.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: به زودی اولین سمینار ملی کوانتوم تکنولوژی را در ایران برگزار می کنیم. به دلیل اینکه دنیای آینده دنیای کوانتوم تکنولوژی است.
صالحی افزود: تلاش کنید از الهام برخوردار شوید. انسان وقتی خیلی فکر می کند، قضیه الهام پیش می آید. باید آنقدر در بزنید تا در علم باز شود. ما باید آرام آرام آماده دیدن جایزه نوبل در سال های آینده شویم.
تیم ایران در این دوره از مسابقات پس از تیمهای تایوان و آمریکا به مقام سوم المپیاد جهانی شیمی دست یافت.