به گزارش جماران، روزنامه اعتماد در گفت و گو با علی شکوری راد به کابینه آینده پرداخته است.
من فکر میکنم این توهینهایی که به رییسجمهور در راهپیمایی روز قدس شد کار سازمان یافتهای که بگوییم نتیجه برنامهریزی جناح مخالف آقای روحانی بوده باشد، نیست. بلکه بخش کوچکی هستند که این کارها را انجام میدهند. از همان ابتدا هم بخشهای عمدهای از جناح مخالف روحانی اعلام کردند موافق این نوع رفتارها نیستند. بنابراین من فکر میکنم پیروزی روحانی یک پیروزی شگفتانگیز بود. حتی برای خوشبینترین آدمها هم این مقدار بزرگی پیروزی به راحتی قابل پیشبینی نبود. الان به دنبال تحلیل چرایی این پیروزی نیستیم چون بحث دیگری است ولی به هر حال طرف مقابل یا مخالف از همه امکانات استفاده کردند و با تمام توان وارد شدند اما نتیجهای که میخواستند را نگرفتند. در مورد اینکه آیا این برنامهریزی از سوی برخی مقامات بود یا نه من قبلا هم گفتهام که به نظر من آنچه در انتخابات رخ داد یک کار سازمانیافته و برنامهریزی شده از بالا نبود بلکه برنامه بخشی بود که احساس میکردند میتوانند با تبلیغات، برنامهریزی و بسیج نیروهایشان آقای روحانی را در انتخابات شکست دهند. تلقی من این است که آنها این برنامه را برده بودند و خواسته بودند که اجازه رقابت با روحانی را کسب کنند تا او را شکست دهند. احتمالا در جواب هم شنیده بودند که اگر میتوانید بر اساس ساز و کار قانونی در یک انتخابات سالم آقای روحانی را شکست دهید خب بروید این کار را بکنید. به هر حال آنها این کار را کردند ولی همه افعالشان بر اساس سازوکارهای قانونی نبود.
برخی کارهایی را انجام دادند که اشکال و ایراد داشت. مساعدتهایی هم از بخشهای مختلفی و مهم نظام با آنها انجام شد اما به هر حال آنها شکست خوردند. آنچه در حال رخ داد است مربوط به پس از انتخابات است. بالاخره نتیجه انتخابات و رای مردم نشان داد چه تفکری پیروز شده است. بنابراین بخشی از آن نیروها که با تمام توان برای شکست روحانی وارد عرصه شده بودند شکست را پذیرفتند و با آن کنار آمدند. بخشی هم شکست را نپذیرفتهاند و فکر میکنند نباید بگذارند اوضاع به همین ترتیبی که مردم رای دادهاند پیش برود. برای رسیدن به این هدف نیز تلاش میکنند که استقرار روحانی به عنوان رییس دولت دوازدهم با مشکل مواجه شود. البته مجموعه تلاشهایی صورت میگیرد که روحانی را در لاک محافظهکاری ببرند تا او در نهایت همکارانش در دولت دوازدهم را با ملاحظه این فشارها انتخاب کند. خوشبختانه آقای روحانی هم در دوره یازدهم و هم در دوره فعلی نشان داده که بر مشی و مرام خودش استوار است و اتفاقا از هر جهتی که به او فشار بیاید در همان جهت مقاومت بیشتری میکند. اصلاحطلبان این را تا حد زیادی متوجه بودند و سعی کردند در دولت یازدهم و حتی در آستانه انتخابات دوازدهم فشاری به آقای روحانی وارد نکنند. نکتهای که در ابتدای سوالتان گفتید را اینجا به آن میپردازیم. اینکه ما اصرار میکردیم هیچ پیش شرطی برای روحانی نداریم به این دلیل بود که احساس میکردیم آقای روحانی کار خودش را خوب انجام میدهد. بنابراین شرط گذاشتن برای کسی که کارش را خوب انجام میدهد بیمعنی است. ما انتظاری بیش از آنچه ایشان کار میکند نداشتیم و بنابراین شرطی هم نداشتیم. همین رویکرد باعث شد آقای روحانی اعتماد بیشتری به اصلاحطلبان کرد و شما شاهد بودید که در ایام انتخابات حتی به دستور ایشان حزب اعتدال و توسعه فتیله فعالیتهایش را پایین کشید تا اجازه دهد اصلاحطلبان میداندار باشند. این کار با دستور خود آقای روحانی انجام شد و توصیههای دیگری هم که اصلاحطلبان برای انتخابات داشتند نوعا توسط مجموعهای که با آقای روحانی نزدیک بودند رعایت شد. مجموعه این اقدامات باعث شد انتخابات خیلی خوب پیش رفت.
میتوانید مصادیقی از توصیههای اصلاحطلبان به رییسجمهور را ذکر کنید؟
به عنوان نمونه ما گفتیم برخی از افراد خیلی جلوی چشم نباشند و در پیشانی کار قرار نگیرند. خب این کار انجام شد و دیدیم رعایت کردند. همچنین توصیه شد برخی رویکردها تقویت شود، برخی شعارها به کار گرفته شود و خوشبختانه همه اینها رعایت شد. با وجود اینکه اصلاحطلبان ارتباط خیلی کمی با آقای روحانی داشتند اما این تعامل خیلی خوب جریان داشت. بعضی اوقات هم بدون اینکه طرح انتظار شود ایشان به آن مطالبات پاسخ داد. بنابراین فرآیند بسیار خوبی طی شد و دو طرف یکدیگر را شارژ کردند. در این انتخابات هم بسیار اثرگذار شد. الان هم وضعیت خوبی است که حتی در بستن کابینه اصلاحطلبان با اطمینان به آقای روحانی صبوری میکنند تا نتیجه را مشاهده کنند.
اصلاحطلبان فکر میکنند نهایتا این کابینه بهتر از کابینه یازدهم بسته خواهد شد؟
بله. بهتر خواهد بود. رویکردهای دولت بهتر خواهد بود.
مقصود از بهتر چیست؟
ما فکر میکنیم کابینه اصلاحطلبانهتری برای دستیابی به منافع ملی انتخاب شود. دولت دوازدهم شفافتر و صریحتر از دولت یازدهم خواهد بود و البته ما به هیچوجه از دولت انتظار نداریم که اگر با اصلاحطلبان تعامل میکند تعاملش را با بقیه بخشهای حاکمیت کمرنگ کند. نه، ما همان آقای روحانی که هست را حمایت میکنیم. روحانیای که اهل تعامل و اعتدال است. انتظار ما این است که افزایش تعامل با بدنه اصلاحطلبان منجر به کاهش تعامل با بقیه حاکمیت نشود و ایشان بتواند نقش خودش را ایفا کند. انتظار نداریم که آقای روحانی در قالب یک اصلاحطلب ظاهر شود. ما میگوییم او خودش باشد اما شفافتر، صریحتر و روشنتر عمل کند.