بیاخلاقیهای سیاسی از همان مناظرات تلویزیونی کذایی در سال ۸۸ شروع شد و همچنان نیز ادامه دارد
توهینهای صورت گرفته به رییسجمهور در روزقدس سبب شدتا برای جویا شدن از وجه دینی و شرعی این اقدامات به سراغ آیت ا... محسن غرویان،استادحوزه و دانشگاه برویم. این عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم معتقد است: رفتار خودسرها به طور قطع حرام مبین و خواست دشمن است. در ادامه، مشروح گفتوگوی «قانون» با این استاد حوزه و دانشگاه را میخوانید.
دلایل اتفاقات پیش آمده در روز قدس و توهین به رییسجمهور را در چه میبینید؟
ابتدا بیش از هر چیز باید در نظر داشت آقای روحانی در یک انتخابات شرعی و قانونی رای آورده و این دولت، دولت منتخب همه مردم کشور است. طبق قانون و شرع هرگونه مخالفت کردن و ایستادگی در برابر این دولت یک اقدام خلاف موازین شرع و قانون بهشمار میرود. طبیعی است بعد از شکلگیری هر دولتی، عدهای به آن نقدهایی داشته باشند. اگر افرادی انتقاداتی دارند باید این انتقادات را به شکل اخلاقی و منطقی مطرح کنند. این نوع رفتارهای خیابانی هیچ جایگاهی در نظام اسلامی ما ندارد.
ما باید به این موضوع توجه کنیم، اگر مطالبی که مسئولان کشور از رییس جمهور گرفته تا نمایندگان مجلس مطرح میکنند از نگاه برخی افراد اشکال علمی، منطقی، شرعی یا منطق کلامی داشته باشد، مخالفان باید در ابتدا صبر کنند تا آن مطلب و توضیحات و قرائن پیرامون آن از طرف گوینده به پایان برسد سپس منصفانه به آن نگاه کنند و دریابند که آیا آن مطلب تکمیل شده است یا خیر!
به تازگی مطالبی توسط رییس جمهور محترم درخصوص بحث امامت و ولایت مطرح شده که برخی واکنشها را از سوی علما و مراجع به همراه داشت. در جلسه افطاری که در خدمت رییس جمهور بودیم به طور مفصل در این خصوص با ایشان صحبت کردم و توضیحات ایشان را به صورت کامل شنیدم که در آن آقای روحانی، مراد خود را روشن کردند و ابهامی که در مورد این مساله وجود داشت برای بنده به طور کامل برطرف شد. به هیچ عنوان معنا ندارد که ما چنین بحثهایی را ادامه داده و موضوعات اینچنینی را وسیلهای برای ایجاد اختلاف در جامعه و تفرقه انداختن میان مردم قرار دهیم. این رفتار به طور قطع حرام مبین و خواست دشمن است. مردم و مسئولان ما باید با دقت عمل خود، توطئههای دشمنان را خنثی کنند، از طرفی در شرایط حساس منطقه که امروزه با آن رو به رو هستیم، ما باید وحدت و احترام شخصیتهای کشوری خودمان را بیش از گذشته حفظ کنیم.
پیگیری دستهای پشتپرده اتفاقی که در روز قدس رخ داد، میتواند در پیشگیری این نوع رخدادها تاثیرگذار باشد؟
بیشک این اولین باری نبوده که توهین و بیاحترامیهای اینچنینی توسط عدهای محدود نسبت به مقامات کشور رخ میدهد و آخرین بار آن نیز نخواهد بود. ملت ما به خوبی با آنها آشنا هستند و تفکر و خطی مشی آنها برای مردم روشن است. مردم ما در انتخابات ریاست جمهوری بیست و نهم اردیبهشت، نزدیک بیست و پنج میلیون رای به حسن روحانی داده و با این کار بهترین پاسخ را به این افراد خودسر دادند. بنده بر این باورم که تعداد این افراد قابل توجه نیست و ملت ما نیز از لحاظ فکری و سیاسی به پختگی خوبی رسیدهاند و آنها هیچگاه نخواهند توانست مردم ما را تحت تاثیر افکار خود قرار دهند. افرادی که در روز قدس، رییسجمهوری را که منتخب مردم است، مورد توهین قرار دادند، همانهایی هستند که در زمان حیات و بعد از فوت آیت ا... هاشمی رفسنجانی به ایشان توهین میکردند و تهمت میزدند.
جامعه باید در قبال این افراد، خونسردی خود را حفظ کند و مردم با آگاهی تمام نسبت به این رفتارها موضعگیری کنند. مسببان اینگونه برخوردها به دنبال تفرقهافکنی میان مردم هستند و باید توجه داشت تفرقه افکنی از نظر دینی و قانونی حرام است. در برخورد با چنین اتفاقاتی، شخصیتهای ما نیز باید آگاهانه وارد عمل شوند. در این خصوص آقای روحانی باید متانت و صبری که از خود نشان داده همچنان حفظ کند و در این میان عصبانی نشوند تا فرصتی برای خودسرها در جهت رسیدن به اهدافشان فراهم نشود.
منشا این بی اخلاقیها در عالم سیاست کجاست؟
بیاخلاقیهای سیاسی از همان مناظرات تلویزیونی کذایی در سال 88 شروع شد و همچنان نیز ادامه دارد اما به شکر خدا از سال 92 و با روی کار آمدن روحانی، مسائل اخلاقی در کشور دوباره جان گرفت. در شکلگیری اخلاق در جامعه، شخصیت رییسجمهور و برخورد او با مسائل مختلف، نقش ویژهای داشت اما متاسفانه امروز شاهد آن هستیم که دوباره، عدهای از افراطیون به بداخلاقیهای خود ادامه میدهند.
برای جلوگیری از تکرار رفتارهای اینچنینی از سوی خودسرها چه اقداماتی باید صورت گیرد؟
راه این نکته که شما اشاره کردید، بیاعتنایی و بی توجهی به رفتار این عده محدود است و با این اقدامات میتوان آنها را منزوی کرد. مردم در انتخابات بیست و نهم اردیبهشت بهترین پاسخ را به این تندروها دادند.
این نوع رفتارها تا چه حد میتواند بر امنیت ملی کشور تاثیر بگذارد؟
به طور حتم، رفتارهای اینچنینی که با توهین به مقامات همراه است اثرات منفی در حوزه امنیت ملی برای کشور، در داخل و در سطح بین الملل به همراه خواهد داشت. هرگونه شکاف، اختلاف و تفرقه بین مسئولان میتواند امنیت ملی ما را به مخاطره بیندازد و طمع دشمن را برای تکرار حملات تروریستی بیشتر کند. بنابراین مردم و مسئولان باید انسجام، اتحاد و وحدت ملی خود را حفظ کنند تا امنیت ملی ما به خطر نیفتد.