امام خمینی(ره) از شروع نهضت اسلامی در ١٥ خرداد١٣٤٢ ضمن بیانات متعدد بر این نکته تأکید داشت که انقلاب اسلامی مورد نظر ایشان برای پیشبرد اهداف خود متکی به نسل جوان است.
به گزارش جماران، روزنامه ایران نوشت: این جمله ایشان مشهور است که در بحبوحه قیام ١٥ خرداد١٣٤٢ فرمود سربازان من در گهوارهاند.
این جمله رازآلود در سال ١٣٥٧ رمزگشایی شد،آنگاه که نوزادان ایام قیام١٥ خرداد٤٢ تبدیل به جوانان رشیدی شده بودند که با روحیه سرشار از ایمان و شجاعت و روشن بینی و ظلم ستیزی در مقابل رژیم شاهنشاهی قیام کردند. در تمام حوادث و صحنههای حساس قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، جوانان نقش برجسته و مؤثرتری نسبت به دیگر طبقات و سنین جامعه ایفا کردند.آمار شهدا خود یکی از نمونه های بارز در این ماجرا است.
جوانان در برقراری ارتباط عاطفی و معرفتی با امام خمینی(ره) سرآمد بودند و این مسأله سالهاست مورد توجه و بررسی و دقت نظر پژوهشگران و محققان داخلی و خارجی است. این مسأله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با جنگ ناخواسته و تحمیلی ٨ ساله نیز دوباره با شکوهی بینظیر تکرار شد.
رابطه امام با نسل بسیج و رزمندگان، سرشار از عشق و شور و عاطفه و فهم و محبت و مسئولیت دوجانبه است.
هرگز این رابطه یک جانبه و یک سویه نبوده است. نسل بسیج و رزمندگان دفاع مقدس همان حسی را نسبت به امام و پیامها و افکار ایشان داشتند که جوانان فداکار در پیروی از امام خمینی در مبارزه علیه ظلم پهلوی داشتند.
جبهههای جنگ با سخنان کوتاه و دلنشین حضرت امام خمینی(ره) و حتی با اشارات و نگاه امام، توسط جوانان بسیجی پر میشد.
عشق به امام در ایجاد انگیزه برای دفاع از کشور و خاک وطن در مقابل تجاوز ارتش تا دندان مسلح رژیم صدام عامل کلیدی و اساسی بود.
این عشق دقیقاً در روح و جان امام خمینی(ره) نسبت به جوانان و بسیجیان رزمنده موج میزد.
بسیجیان بسیاری از اوقات اوج حرکتشان به سمت جبهههای جنگ بعد از حضور در جماران و استماع سخنان عشق آموز امام خمینی(ره) شکل میگرفت.
میثاق عاشقانه بین امام خمینی و نسل جوان راز شادابی و شور و موفقیت انقلاب اسلامی است.دلهای پاک و ضمیر روشن و شور جوانی بسیجیان و رزمندگان دفاع مقدس در چهره و پیام و سخنرانی و شخصیت امام خمینی چه میدید که چنین شیدا و عاشقانه خلأ نیروی عظیم انسانی در جبهههای جنگ تحمیلی را به اخلاص پر میساخت؟
این پاسخ شاید از مهمترین و مشهورترین سخنان دل بسیجیان جوان و رزمندگان پرشور دفاع مقدس بود که چه انگیزهای باعث حضور شما در جبهه شد؟
میگفتند: فرمان امام خمینی(ره)
این فرمان یک فرمانده نظامی نبود بلکه فرمان عشق یک پیر عارف و رهبر فرزانه و شخصیت الهی بود که قلوب جوانان را با دم مسیحایی خود جذب کرده بود. او با قلب جوانان سخن میگفت و جوانان سخن او را با جان و دل میپذیرفتند.
بسیج و رزمندهای نبود اگر امام خمینی نبود.
بسیج و جوانان رزمنده حاصل شور و عشق و پیوند معرفتی بین نسل جوان ملت نجیب و فهیم ایران با رهبر الهی انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) است
پیوندی که در طول دفاع مقدس بزرگترین عامل حفظ وحدت ملت و پاسداری از آب و خاک و ناموس وطن در مقابل تجاوز خارجی مورد حمایت تمامی قدرتهای ظالم جهانی به حساب میآید.
امام(ره) به مناسبتهای مختلف سخنرانی داشت، مسأله جنگ و حضور جوانان در جبهههای جنگ و نقش بیبدیل رزمندگان جوان و بسیجیان دلاور برجستهترین محورهای سخنرانی ایشان بود.
خروج از سستی و رخوت را از دستاوردهای جنگ برای جوانان میدانستند آنجا که فرمودند:
«جنگ ثمرات بزرگی برای ما داشته است اول غافل بودیم یکی از ثمرات بزرگ آن، تحرک بیسابقهای است که در جوانان ما در جبههها و پشت جبههها از این تحرک بزرگ حاصل شده است، رخوت و سستی که برای اشخاص است که نشستهاند و کارهای معمولی میکنند این رخوت و سستی از بین رفته و جای خودش را به فعالیت و تحرک داده است.»
در واقع امام خمینی(ره) حضور جوانان را در جبهههای جنگ، مصداق عینی خروج از سستی و رخوت میدانستند.
روح سلحشوری و غیرت در جوانان چنان به غلیان درآمد که بیمحابا و عاشقانه سرازیر جبهههای جنگ میشدند. همین روحیه جوانان رزمنده بود که در جمله امام تبلور داشت آنجا که فرمود:
«ما در جنگ حس برادری و وطن دوستی را در نهاد یکایک مردمان باور کردیم.»
ترویج روحیه شهادت طلبی و نهراسیدن از مرگ از مهمترین امتیازات دفاع مقدس است و این امتیاز حاصل تلاش و تحول عمیق رزمندگان و بسیجیان در پرتو رهنمودها و فرهنگ غنی سخنان امام(ره) بود.
تجلیل از روحیه شهادت طلبی و شهیدان از مهمترین جلوههای دیدگاه و نظرات امام خمینی است.
نظری بر برخی از این فرازها میتواند از عمق تأثیرگذاری امام(ره) بر جوانان بسیجی رمزگشایی کند:
- الحمدلله این کشور رسول خدا(ص)، امروز میلیونها جوان داوطلب جنگ و شهادت در خود پرورانده است.
-شهدای انقلاب بزرگ چون شهدای صدر اسلام در پیشگاه مقدس ربوبی ارزشمند و مورد عنایت حق تعالی و اولیای اسلام ارزشمند خواهند بود.
این عبارت ایشان بهعنوان والاترین تجلیل رهبر انقلاب از رزمندگان ثبت قلوب و جان و روح ملت شد آنگاه که با تواضعی بیوصف فرمودند:
«رهبر ما آن طفل دوازده سالهای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صدها زبان و قلم ما بزرگتر است با نارنجک خود را زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید.»
این تجلیل با شکوه و خالصانه آنچنان در روح و جان رزمندگان تأثیر داشت که خیل جوانان و نوجوانان فداکار را به سمت جبههها گسیل داشت و روحیه ایثار و شهادت طلبی را در وجود جوانان نهادینه ساخت و فرهنگ جهاد و شهادت طلبی را در اعماق جامعه و مردم رسوخ داد.
ادبیات امام(ره) در اعتلای فرهنگ جهاد و شهادت از امتیازات شخصیت برجسته امام است.
زندهترین عبارات در طول جنگ تحمیلی اختصاص به ادبیات امام(ره) دارد. همین ادبیات بود که عشق به شهادت و جانفشانی در راه وطن و جنگیدن و کشته شدن در مقابله با متجاوزان را برای بسیجیان و رزمندگان تبدیل به فرهنگ نمود. از جملات امام(ره) است:
«- شما پیروزید برای اینکه شهادت را در آغوش میگیرید و آنهایی که از شهادت و از مردن میترسند آنها شکست خورده اند.»
«- بر ماست که با اعتراف به عجز خویش از رزمندگان عزیزی که با شهادت طلبیها و رشادتهایشان از میهن اسلامی خود دفاع کرده و با خون پاک خود چراغهایی را فراراه آزادی تمام ملتهای دربند برافروختند قدردانی نماییم.»
«- خون جوانان ما بر مسلسلها غلبه کرد.»
امام نقش رزمندگان را در تاریخ ٢٠٠ساله ایران منحصر به فرد میدانست آنجا که فرمود:
در دویست سال اخیر، برای نخستین بار ایران در جنگی نابرابر حتی یک وجب از خاک خود را از دست نداد و از مستشاران خارجی کمک نگرفت. روی پای خود مردانه ایستاد و در صنایع دفاع به خودکفایی رسید. حتی در اوج جنگ از رفتن به پای صندوقهای رأی برای تعیین سرنوشت غفلت نکرد.
روح خود باوری و ایمان به توانمندیهای یک ملت زنده در کلام امام(ره) موج میزد. آن هم در شرایطی که دشمن بعثی از جانب تمام قدرتهای جهانی مورد حمایت بود و تمام جنگ افزارهای مورد نیاز رژیم بعثی عراق را مجانی در اختیارش قرار میدادند و در مقابل، ایران با محدودیت و کمبود شدید تسلیحاتی مواجه بود.
امام بنیانگذار تفکر جهاد خودکفایی در جنگ است
رهنمودهای مستمر ایشان روح خود باوری در جنگ را در کالبد جوانان دمید از جملات ایشان است:
- ما در محاصره اقتصادی شخصیت خودمان را پیدا کردیم
- ما در شرایط جنگ و محاصره توانستیم آن همه هنرآفرینی و اختراعات و پیشرفتها داشته باشیم. انشاءالله در شرایط بهتر زمینه کافی برای رشد استعدادها و تحقیقات را در همه امور فراهم میسازیم.
مخاطب اصلی سخنان امام، جوانان این مرز و بوم بودند که در یک پیوندی عمیق و هدفمند با رهبر و پیر فرزانه خود مسیر تعالی و رشد و شکوفایی را درعرصههای مختلف با موفقیت طی میکردند. بسیجیان رزمنده آبروی فرهنگ امام خمینی بودند آنان به ادبیات، عشق و ایثار و جنگ و شهادت، قامت واقعیت بخشیدند.
امام خمینی(ره) در وجود بسیجیان و رزمندگان مجسم بود و بسیجیان تبلور فرهنگ و ادبیات شکوهمند امام خمینی(ره) بوده و هستند. هنوز این کشور و ملت و انقلاب اسلامی نیازمند روح پاک جوانانی است که متأثر از روح معنویت و شخصیت امام خمینی(ره) تداوم بخش مسیر پرشکوه عزت، تعالی، رشد و عظمت ایران اسلامی به سمت قلههای فخر و افتخاراست؛ مسیری که از میدانهای مبارزه با ظلم شاهنشاهی و دفاع مقدس عبور کرده و اینک در عرصههای علم و فرهنگ و صنعت و سازندگی و تعامل با جهان جلوه گر است. بسیج ثمره و حاصل عمل صالح یک انسان بزرگ و بنده شایسته خدا است. حفظ این بسیج درشأن و شخصیت امام خمینی(ره) یک رسالت بزرگ همه مردم، خاصه رزمندگان دفاع مقدس و جوانان دل پاک بسیجی است.