به گزارش جماران، روزنامه شرق نوشت:

بیش از یک ماه به طور مستمر روزانه در سطح تهران نظرسنجی انجام دادیم و در آخرین روز پیش‌بینی خود را از انتخابات به دقت تمام برای ستاد و آقای روحانی فرستادیم. البته در طول ماه نیز گزارش‌های روزانه را با جزئیات تحلیلی ارائه کردیم. خلاصه نهایی این گزارش به شرح زیر تقدیم می‌شود.
دفتر طرح‌های ملی
پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
گزارش یافته‌های نظرسنجی انتخاباتی
٢٤ دی ١٣٩٥ تا ٢٨ اردیبهشت ١٣٩٦
دفتر طرح‌های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از دی ١٣٩٥ مجموعه‌ای از نظرسنجی‌های انتخاباتی در سطح شهر تهران را از سوی دو نفر از متخصصان نظرسنجی؛ عباس عبدی و محسن گودرزی، با همکاری حسین نوری‌نیا، با نظارت هادی خانیکی، غلامرضا غفاری و محمدرضا جوادی‌یگانه و با حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز کرد. در سال ١٣٩٥ دو نظرسنجی درباره نظرات شهروندان درباره دولت و انتظارات از دولت اجرا شد. در این دو نظرسنجی، ارزیابی مردم از دولت و عملکرد آن محور اصلی سؤالات بود. از ٢٤ فروردین ١٣٩٦ نظرسنجی‌ها به صورت روزانه و با تأکید بر انتخابات انجام شد.
نظرسنجی‌های سال ١٣٩٦ به صورت روزانه در تهران انجام شد و روند روزانه تغییرات افکار عمومی، گرایش به مشارکت و رأی نامزدها بررسی شد. روزانه تقریبا ٣٠٠ پرسش‌نامه تکمیل و با داده‌های قبلی تجمیع می‌شد و پس از رسیدن به هزارو ٥٠٠ نمونه، به همین تعداد از داده‌های اول کم می‌شد تا روند تغییرات در نظرات و رفتار رأی‌دهی رصد شود. با توجه به شتاب تغییرات افکار عمومی در هفته آخر، نمونه‌ها به ٥٠٠ نفر در روز افزایش پیدا کرد. در دو روز پایانی نمونه روزانه به ٧٥٠ نفر افزایش یافت تا بتوان با دقت بیشتری نتیجه را برآورد کرد. در این دوره، برخلاف دوره‌های قبل، فضای انتخاباتی بسیار دیر شکل گرفت؛ به‌نحوی‌که برخی نامزدهای ریاست‌جمهوری تا زمانی نزدیک به روز ثبت‌نام هنوز مشخص نشده بودند. به‌همین‌دلیل در دی ١٣٩٥ هنوز موضوع انتخابات به فضای افکار عمومی راه نیافته بود.
یافته‌های مجموع نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که در فروردین ١٣٩٦ با طرح موضوع و مسائل مربوط به انتخابات در محافل سیاسی و اجتماعی میزان گرایش به مشارکت در انتخابات اندکی افزایش یافت؛ ولی تا چند روز پایانی تقریبا این نسبت ثابت ماند. در روزهای پایانی و با شدت‌گرفتن فضای انتخابات بر میزان گرایش به مشارکت تا حدی افزوده شد. در هفته آخر، افرادی که برای شرکت در انتخابات مردد بودند، به‌تدریج به شرکت در انتخابات گرایش پیدا کردند.
از‌آنجایی‌که نظرسنجی‌های پژوهشگاه در تهران اجرا شد، برای برآورد نتیجه کل کشور، نتایج نظرسنجی‌های ملی را که از سوی مؤسسات مختلف (ایسپا، ایپو، ایرنا و...) اجرا شد، بررسی کرد. برای این کار، نخست نتایج مربوط به شهر تهران در نظرسنجی‌های ملی را با نتیجه نظرسنجی‌های روزانه پژوهشگاه مقایسه کردیم. در مرحله بعد، نتایج نظرسنجی‌های ملی را بر اساس نظرسنجی‌های روزانه شهر تهران تصحیح و تعدیل کردیم و میزان مشارکت در کل کشور برآورد شد.
روش نظرسنجی‌های روزانه به پژوهشگاه امکان می‌داد که اثر وقایع  و رخدادهای تأثیرگذار بر روند و فرایند گرایش و رفتار انتخاباتی را بررسی کند. برای نمونه بعد از مناظره‌ دوم روند نزولی رأی برخی رقبا  برآورد شد؛ به‌نحوی‌که بعد از مناظره سوم، افکار عمومی تقریبا صورت نهایی به خود گرفت. پیش از انصراف آقای قالیباف، نظرسنجی‌های روزانه شهر تهران نشان می‌داد که انصراف با ‌شتاب، رأی آقای روحانی را افزایش خواهد داد و بعد از انصراف نیز نظرسنجی‌ها این پیش‌بینی را تأیید کرد.
پیش‌بینی ما این بود که میزان مشارکت در سطح ملی ٧٥ درصد خواهد بود. درباره شهر تهران انتظار می‌رفت ٦٠ درصد در انتخابات شرکت کنند و با توجه به موج گرایش به مشارکت در دو روز آخر، احتمال افزایش آن نیز پیش‌بینی می‌شد. افزون بر این پیش‌بینی شد که ضریب مشارکت در مناطق مختلف شهر تهران تفاوت چشمگیری خواهد داشت. بر‌اساس‌این برآورد کردیم حدود ٤١ میلیون نفر در انتخابات شرکت خواهند کرد. نسبت رأی آقای روحانی به آقای رئیسی ٦٠ به ٤٠ برآورد شد و میانگین رأی آقای روحانی را  ٢٤ میلیون (در فاصله حداقل ٢٢ و حداکثر ٢٦ میلیون) برآورد کردیم.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.