«همیشه پای یک زن در میان است». در پیکار میان کاندیداهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز، پای همسران نامزدها به میان آمده است. آنجاکه رقابت بین 6کاندیدا، به همسرانشان تسری یافته و این هماورد ناخواسته هم آشی است دستپخت حامیان ابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف!
به گزارش جماران ماجرا از آنجایی آغاز شد که رئیس دولت یازدهم بر مبنای کارنامه عملکرد و نوع رویکرد دو رقیب اصولگرایش نسبت به زنان جامعه، در یکی از میتینگهای انتخاباتی خود اظهار داشت: «اگر شما جوانان در خانه بنشینید بدانید در پیادهروهای ما هم دیوار خواهد بود.
شما آنها را نمیشناسید من آنها را میشناسم. آنها روزی در جلسهای تصمیم گرفتند که در تهران و در پیادهرو دیوار بکشند. آنها میخواستند پیادهروی زنانه و مردانه ایجاد کنند. همانطور که در محل کارشان بخشنامه تفکیک جنسیتی را صادر کردند.(!)» رقبای روحانی این انتقادات او را برنتابیدند و علاوه بر آنکه خود به انکار آن دست زدند، حامیانشان نیز لب به سخن گشودند و از قرار معلوم به خاطر آنکه نقیضی برای اظهارات حسن روحانی نداشتند، توپخانه تخریبشان را به سوی همسر او نشانه رفتند و مدعی شدند که روحانی که دم از آزادی زنان و اتمام دوران خانهنشینی آنها میزند، همسرش خانهدار است در حالی که همسران محمدباقر قالیباف و ابراهیم رئیسی هر یک در دانشگاه مشغول به تدریس هستند. این ادعاهای مخالفان حسن روحانی اعتراضات گستردهای را از جانب فعالان حقوق زنان به همراه داشته است. آنها بر این باورند که قیاس یک زن خانهدار با یک زن شاغل در اجتماع، توهین به جامعه 61 درصدی بانوان خانهدار است.
****
چگونه همسر روحانی را تخریب کردند؟
علیرضا پناهیان، چهره نزدیک به مصباحیزدی و از اعضاء ستاد انتخاباتی ابراهیم رئیسی، نخستین کسی بود که برای کتمان اظهارات روحانی، به قیاس میان همسران رئیس جمهوری دست زد. او در خطابهای اظهار داشت: «آیا اینکه رئیس جمهور به رقبای خود بگوید اینها میخواهند در پیادهرو دیوار بکشند بی تقوایی نیست؟ آقای روحانی، چه کسی میخواست دیوار بکشد؟ اینکه میگوید اگر اینها رئیس جمهور شوند، در را روی زنها و دخترها قفل میکنند به چه معنی است؟ همسر حجت الاسلام رئیسی که استاد دانشگاه هستند، آیا همسر شما این تعداد کتاب که ایشان نوشته را تاکنون خوانده است؟» حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان نیز روز گذشته در نشریهاش همچون همیشه قلمش را در جهت تخریب حسن روحانی بر روی کاغذ به حرکت در آورد و چنین نوشت: «ادعا میکنند رقیب ما میخواهد مثل دولت قبل زنان را در خانه زندانی کند و وسط خیابانها و پیادهروها دیوار بکشد و دختران و پسران را از هم جدا کند!؟ هرچند بیان چنین سخنانی از کم مایه بودن گوینده آن حکایت دارد و توهین به فهم و شعور مردم است.. .. کسی چنین ادعایی را میکند که همسران رقیبانش استاد دانشگاه هستند و در جامعه حضوری فعالانه دارند، اما همسر خودش خانهدار است.» انگار که رقبای حسن روحانی از یک سو به تفاخر میپردازند و اشتغال زنان رئیسی و قالیباف را به رخ رئیس جمهوری میکشند و از دیگر سو به گونهای رفتار میکنند که گویی کسی که همسرش در خانه مشغول به فعالیت است، نمیتواند حامی آزادی زنان در مجامع باشد.
***
همسر خانه دار رئیس جمهور
«صاحبه در سال 1333 در سرخهی سمنان در یک خانواده مذهبی و سنتی به دنیا آمده و پدرش عبدالعظیم عربی راننده مینیبوس بوده که بین سرخه و سمنان تردد میکرده است. او فرزند اول خانواده است، دارای سه خواهر به نام سعیده، جمیله و ربابه و چهار برادر به نام حسن، حسین، عباس و مسعود است.14سالش بود که در سال 1347 با مهریه «دو دانگ منزل مسکونی پدر و مادر داماد، مقداری زمین، آب و چند مثقال طلا به عقد من که در آن موقع 20 سال داشتم، درآمد.» این گزاره برگرفته از کتاب زندگی نامه حسن روحانی است و تنها اطلاعاتی است که میتوان از همسر او دریافت کرد. رئیس دولت یازدهم در کتاب خود نوشته است که مراسم ازدواجشان را در شهریور 1348 در یک فضای سنتی و مذهبی برگزار کردند. حاصل ازدواج صاحبه و حسن که به پیشنهاد پدر روحانی و با وساطت زنداییشان خانم روشن پیوندی صورت گرفته، پنج فرزند (سه دختر و دو پسر) بوده است. صاحبه عربی سال 1376 داغدار پسرش محمد شد که به شکل نابهنگامی فوت کرد. همسر آقای رئیس جمهور همواره خانه دار بوده است و تا سال 92 و انتخابات ریاست جمهوری دیگری خبری از او درجایی درج نشد.
***
وقتی تبدیل به همسر آقای رئیس جمهورشد
پس از آنکه روحانی سکاندار دستگاه اجرایی کشور شد، اولین بار که نام صاحبه در صدر اخبار رسانه قرار گرفت، هنگامی بود که به همراه همسران سایر دولتمردان دولت یازدهم به برج میلاد رفت و در مراسم افتتاحیه بازارچه خیریهای شرکت کرد و در پایان بازدید از برج میلاد هم در دفتر یابود آن که به نام «صاحبه روحانی» امضا کرده بود نوشت: «امروز از برج میلاد دیدن نمودم. خیلی جالب و دیدنی بود، امیدوارم که موفق باشید.» بعد از آن اما حضورش در رسانهها به دلیل حواشی یک جشنی بود که به مناسبت ولادت حضرت زهرا(س) در کاخ سعدآباد برگزار شده بود. خبرگزاری فارس مدعی بود که تالار حافظیه سعدآباد در شب میلاد حضرت زهرا(س) محل برپایی جشن همسر رئیسجمهور
برای همسران وزرا، سفرای خارجی مقیم تهران و زنان دولتی بوده و این مهمانی زنانه با رقص دختران و شوی لباس همراه بوده است. البته این خبرگزاری در خبر اولیه خود، که بعد آن را از روی خروجیاش حذف نمود، عنوان کرد که به هر یکاز شرکتکنندگان در این جشن سکههایی نیز اهدا شده است. انتشار این خبر واکنشهای فراوانی را از سوی منتقدان دولت، از جمله نمایندگان مجلس نهمی و عضو جبهه پایداری به همراه داشت. آنقدر که شرکتکنندگان در جشن ناگزیر به پاسخگویی شدند و به تکذیب محتوای خبر پرداختند و بعدها هم سرلشگر فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح وارد میدان شد و در این باره اظهار کرد: «متاسفانه یک مقدار بازیهای رسانهای موجب تشویش اذهان عمومی میشود. مدیران رسانهها باید جلوگیری کنند از اخباری که موجب تشویش اذهان مردم، تضعیف دولت و تخریب برخی از اقدامات میشود.... بعضی اخبار بیارزش و تفرقهانگیز هستند، بعضیها هم شایعه، تهمت و بیمبنا هستند.» پس از آن دیگر نام صاحبه عربی در محافل رسمی کم تر شنیده شد و هر از گاهی خبری درج میشد مبنی بر بازدید او از مراکز خیریه، حضورش در مراسم پاسداشت مادران و همسران شهدا، تجدید میثاق با امام(ره) و حضور در حرم مطهر.
همچنین صاحبه در سالی که گذشت عهده دار احداث 10 مهدکودک در روستاهای مناطق دورافتاده ایران شد.
***
خانه داری انتخاب همسر رئیس جمهور بود
کمتر کسی تا کنون از صاحبه عربی سخن گفته است و حتی این روزها هم که در معرض آماج حملات قرار دارد، آنچنان که باید درباره او گفته و نوشته نمیشود. با این حال درباره هجمههای صورت گرفته به همسر رئیس جمهوری، اشرف بروجردی، رئیس ستاد زنان روحانی به خبرنگار «آفتاب یزد» گفت: ما یک حکم کلی داریم یک مصداق داریم. حکم کلی این است که زنان میتوانند آزادانه راه خود را انتخاب کنند یا به جامعه بیایند یا آنکه در خانه بمانند. این به انتخاب آنها بستگی دارد. اجباری که در کار نیست. آقای دکتر روحانی هم قصدش این نیست که همه زنان باید در جامعه حضور داشته و مشغول به کاری باشند. منظورش این است که راه باید برای همه باز باشد و کسی بر دیگری حضور در خانه یا آمدن به صحنه را تحمیل نکند. بنابراین همسر آقای روحانی، خانه را انتخاب کرده و این حقش است. بنده حضور در اجتماع را برگزیدهام و این حق من است. کسی نمیتواند مانع من شود یا همسر آقای روحانی را مجبور کند که به جامعه بیاید. این اصل کلی است که فکر میکنم مبنای اندیشه آقای دکتر روحانی باشد. آن کس که انتقاد از سخنان آقای رئیسجمهور در خصوص زنان میکند و دست به قیاس میزند، دچار سطحی نگری است. واقعیت این است که آزادی باید برای همه زنان جامعه باشد و بهترین راهی که به نظرشان میرسد را انتخاب کنند.
***
شرکت صاحبه در تظاهرات
وی در مورد نقش صاحبه عربی در 4 سال گذشته به عنوان همسر رئیسجمهور اظهار داشت: قطعا خانم عربی در اجتماعات حضور فعال دارند اما به ایفای نقش اساسی نمیپردازند. در مورد خصوصیات اخلاقی ایشان باید بگویم که من سال 60 با خانم عربی در مکه هم سفر بودم. در آن زمان آقای موسوی خوئینیها مسئولیت اداره حجاج را برعهده داشتند. ما تصمیم داشتیم شبی برای خواندن دعای کمیل به زیارت برویم دولت عربستان اجازه این کار را به ما نمیداد. در نتیجه همه ما تجمع کردیم و تظاهرات اعتراض آمیز به راه انداختیم و در مقابل محلی که به بقیع میرسید تجمع کردیم و به بیان اعتراض خود پرداختیم. خانم عربی هم به ما پیوست و با ما تجمع و تظاهرات کرد. در آن زمان شرایط اقتضا میکرد که به عنوان همسر معاون فرمانده جنگ با ما علیه دولت عربستان تجمع کنند، بعد از آن حملهای که عربستان به خانمها کرد. پس از آن هم خود دکتر روحانی در بعثه امام (ره )به ایراد سخنرانی گیرایی پرداخت.
***
دارای اخلاق نیکو
این عضو حزب اتحاد ملت ادامه داد: خانم صاحبه عربی همواره به اخلاق نیکو شناخته شده است. بسیار موقر و محترم و متین است. همه بر این باورند که خانم دکتر روحانی هم صحبت بسیار خوبی است. آنطور که من میدانم با خیرین و خیریههای بسیاری در ارتباط است و در میان خانمهای نیکوکار هم شهرت دارد و آنها همواره از خانم عربی یاد میکنند و میدانم که با فعالان مدنی ارتباط دارد.
بروجردی در پاسخ به این سوال که در فعالیتهای انتخاباتی کدام یک از زنان بستگان روحانی مشغول به کار هستند، اظهار داشت: در ستاد امور زنان کسی را ندیدهام اما در سفرها خانمهای اقوام ایشان فعالیتهای زیادی دارند. دختران برادر ایشان در سفرها حضور دارند و به فعالیت میپردازند.
***
رد ادعاها
از مجموع صحبتهای رئیس ستاد بانوان حسن روحانی میتوان دریافت که بر خلاف ادعای حامیان رئیسی و قالیباف مبنی بر اینکه همسر روحانی شخصی محبوس درخانه و منزوی است، اتفاقا صاحبه عربی زنی فعال در اجتماع است که به فعالیتهای مدنی اشتغال دارد؛ اگرچه مسیر سیاست را انتخاب نکرده اما در اجتماعات حضوری فعال دارد و به انجام کارهای خیریه میپردازد اما تفاوتش با همسران رقبای روحانی آن است که اقداماتش را جهت رای آوری حسن روحانی رسانهای نمیکند و کمکهایش به موسسات خیریه همچون همسر یکی از کاندیداها با ابهامات مالی همراه نبوده است.
***
از 61 درصد زنان عذرخواهی کنید
آخرین باری که زنان محل جدال رقبای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری شده بودند، بازمیگردد به یکی از مناظرات انتخاباتی سال 88، میان کاندیدای اصلاح طلبان و محمود احمدینژاد که در آن زمان رئیس دولتهای نهم و دهم با نشان دادن تصویر همسر کاندیدای اصلاح طلبان و مدرک تحصیلی او مترصد تخریب وجهه کاندیدای اصلاح طلبان بود. حال یک بار دیگر پای همسران کاندیداها به میان کشیده شده است، نه به خاطر ارج نهادن به مقام آنها که برای دستاویز قراردادنشان در جهت تخریب همسرانشان. اتفاقی که یک بار در 88 افتاد و یک بار دیگر هم در 96؛ هر دو هم از سوی اصولگرایان صورت گرفت.
به هر روی 61 درصد از جامعه زنان ایران را خانه داران تشکیل میدهند و اصولگرایان میبایست پاسخ فخر فروشی و قیاسی که میان یک زن خانه دار و یک زن شاغل کرده اند را هم به زنان خانه دار و هم به زنان مشغول به کار در جامعه بدهند.