دومین مناظره دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در حالی عصر امروز(جمعه) با حضور 6 نامزد انتخاباتی با موضوع سیاست داخلی و خارجی و فرهنگی آغاز شد که با حاشیه های زیادی همراه بود و هر کدام از نامزدهای ریاست جمهوری نسبت به برخی سخنان، واکنش نشان دادند.
به گزارش جماران، محمدرضا قالیباف با قرعه کشی، نخستین نامزدی بود که به پرسش اول درباره اینکه «چگونه برای شتاب و رشد علمی از ظرفیت دستگاه های آموزشی از جمله وزارت آموزش و پرورش، آموزش عالی و وزارت خانه های دیگر استفاده کرد» پاسخ داد.
** واکنشها به اظهارات قالیباف درباره کشف کالای مربوط به فرزند یک وزیر
وی پاسخ به این پرسش را با مطرح کردن اتهام درباره فرزند یکی از وزیران دولت یازدهم آغاز کرد و گفت: دیدیم سخنگوی قوه قضاییه در مورد یک موضوع مشکوکی که مربوط به یکسری کالای قاچاق یا غیرقاچاق و کالاهای غیرضروری بود، اظهارنظر کرد که مربوط به یکی از وزیران بود؛ در چنین شرایطی رسیدگی به این پرونده در دو روز انجام و مشخص شد که وزیر آموزش و پرورش در این مورد دخیل بوده است.
قالیباف همچنان ادامه داد: چنین شرایطی باعث نگرانی است فردی که در راس وزارت خانه آموزش و پرورش است و چنین موردی را مرتکب می شوند، چطور قشر فرهنگی، بازنشستگان فرهنگی، حق التدریس ها که ماهها حقوق نگرفته اند اعتماد کنند؟!
با پایان وقت چهار دقیقه نخست قالیباف، حجت الاسلام حسن روحانی در مدت زمان 2 دقیقه ایی خود در نقد این اظهارات گفت: ما اگر می خواهیم مساله فرهنگ و آموزش جامعه را بالا ببریم باید به زیبایی های آن توجه کنیم؛ نخستین زیبایی اخلاق است فرض می گیریم فردی تخلف کرده حال چه کسی باید این موضوع را بگوید؟ آیا آن محکمه است یا نه؛ چطور قالیباف در مصاحبه تلویزیونی پیش از اینکه موضوع معلوم شود به یک وزیر اتهام ناروا می زند؛ اگر می خواهیم درجامعه ما علم و تحقیق رشد یابد در جامعه آزادی باشد.
جهانگیری نیز در این مناظره در واکنش به اظهارات قالیباف گفت: درباره موضوع مطرح شده از سوی قالیباف علاقه ای به گفتن آن در مناظره نداشتم اما یک دفعه گفته می شود در خانه یک وزیر قاچاق بوده است در حالی که دختر وزیرآموزش وپرورش فوق لیسانس و بیکار بوده که با واردات لباس به ارزش 200 میلیون تومان کار شرافتمندانه ایی انجام می داده است؛ این لباسی که از گمرگ وارد کرده تمام تعرفه های قانونی آن را پرداخت کرده است.
جهانگیری اضافه کرد: به ناگهان با این اتهام، کلانتری وارد منزل این وزیر می شود و این موضوع مورد مصاحبه معاون اول قوه قضائیه و نامزدهای ریاست جمهوری می شود .وضعیت این است!
** هاشمی طبا: به همان سوالی که مطرح می شود پاسخ دهیم
هاشمی طبا دیگر نامزد انتخاباتی در ابتدای صبحت 2دقیقه ایی خود در نقد سخنان قالیباف گفت: من به خودم تذکر می دهم سئوالی که از من می شود همان را پاسخ دهم و از حاشیه رفتن پاسخ خودداری کنم.
قالیباف، شروع کننده دور نخست دومین مناظره انتخاباتی در فرصت پایانی اش، براتهام اثبات نشده علیه دختر یکی از وزیران گفت: وضعیت معیشت معلمان دچار مشکلات مختلفی است اما متعجبم دختر این وزیر لباس بچه از ایتالیا وارد می کند. درد از اینجاست؛ من این را به نقل از آقای جهانگیری می گویم؛ این فرد بیکار است؟ مظلوم است؟ پس تکلیف مابقی مردم چیست؟
پس از قالیباف سید مصطفی میرسلیم به عنوان دومین نامزد پشت تریبون قرار گرفت تا به این پرسش که با توجه به ضرورت حفظ وحدت ملی و انسجام ملی چه نوع تعاملی را با احزاب و جریانات منتقد و مخالف دولت قائل هستید و دولت شما چقدر از شرح صدر لازم و رشد تضارب آرا در جامعه برخوردار خواهد بود پاسخ دهد.
** روحانی: حقوق شهروندی انشا نیست
وی گفت: انتقادپذیری در دولت یازدهم به شکل کمی وجود داشته و نمونه آن مطالبی است که بزرگواران با این عبارت در مقابل انتقادکنندگان به آن پرداخته اند؛ صفت غیرانسان، تخریب گر، بزدل، ترسو، به جهنم، تندرو، عصر حجری، متوهم، هوچی باز، بی شناسنامه، کم سواد؛ این تعبیرها تعبیرهایی نیست که در جمهوری اسلامی انتقاد راه خود را باز و نواقص برطرف شود.
در این هنگام سید ابراهیم رئیسی به جای پاسخ به نقد سخنان میرسلیم خطاب به آقای روحانی گفت: آقای روحانی در اوایل مسئولیت خود در دولت یازدهم اعلام کرد «به خدا پناه برم از بستن دهان کسانی که انتقاد می کنند»؛ این الفاظی را که آقای میرسلیم بیان کردند شاید تا 50 مورد که نسبت های ناروایی بود که به منتقدان داده شد و این ثواب نیست.
میرسلیم در پایان جمع بندی سخنانش در پشت تریبون که به عنوان دومین نامزد به پرسش مجری پاسخ داد خطاب به روحانی گفت: وقتی وزیری از دولت شما در جلسه علنی خطاب به یکی از مدیران دولت از الفاظ زشت استفاده می کند این یعنی حقوق شهروندی را رعایت شده است.
روحانی در پاسخ سوال رئیسی گفت: حقوق شهروندی انشا نیست؛ حقوق شهروندی در دولت دوازدهم به زنگ عمل تبدیل می شود؛ باید از بخش های مختلف حساب کِشی کنیم که چگونه نسبت به شهروندان کشور برخورد می کنند؟ ما یک ایران داریم و همه ایرانی ها از حقوق مساوی شهروندی باید برخوردار باشند.
** واکنشها به برجام
سید ابراهیم رئیسی به عنوان سومین نامزد پشت تریبون قرار گرفت و به سوال چه راهکار موثری برای حفظ حقوق ملت ایران در موضوع هسته ای و رفع تحریم ها با توجه به توافق برجام خواهید داشت و چگونه می توانید از نقض مکرر این حقوق از سوی آمریکا و دولت های غربی جلوگیری کنید؟ پاسخ داد.
آنچه که در اصل این مذاکرات و این سند مورد اشکال است اینکه در حین مذاکره نکاتی مطرح شد و اینکه گفته شود از ناحیه دولت و آقای روحانی که خزانه خالی است این یک پیام بسیار بد از ناحیه جمهوری اسلامی ایران برای طرف مقابل است.
وی ادامه داد: اینکه گفته شده باشد اگر ما این توافق را نکنیم ممکن است طرف مقابل با یک اقدام، تاسیسات ما را مورد هجوم قرار دهند، این یک پیام بسیار بد برای مذاکرات است.
روحانی در نقد صحبت های رئیسی به طور صریح اعلام کرد: آقای رئیسی در مساله هسته ای چه اطلاعاتی دارید که دارید قضاوت می کنید؟ بسیار مهم است مردم ما به این مساله مهم توجه کنند افرادی که امروز کاندیدا هستند، باید به طور صریح به مردم بگویند با برجام می خواهند چکار کنند و با دنیا چگونه می خواهند تعامل کنند؟
سپس جهانگیری در پاسخ به نقد رئیسی گفت: یکی از مهمترین موفقیت هایی که در تاریخ ایران انجام گرفته، بدون تردید برجام است و به همه اهدافی که برای برجام در نظر گرفته بودیم دسترسی یافتیم.
وی ادامه داد: ایران توانست حق هسته ای اش را به ثبت رساند. ما تحریم های ظالمانه را از ایران برداشتیم. ما ایران هراسی را به ایران دوستی تبدیل کردیم. چرا فراموش کردیم؟ اگر برجام به توافق نمی رسید و این قدرت های استکباری و زورگو می خواستند همان کارهایی را که داشتند ادامه دهند، صادرات نفت ما متوقف می شد. همه مردم از نظر اقتصادی وضع نابسامانی پیدا می کردند.
رئیسی در فرصت پنج دقیقه ای خود در بخش نخست مناظره گفت: آقای روحانی گفتند هم چرخ سانترفیوژها بچرخد و هم چرخ اقتصاد؛ سوال این است؛ مردم آیا این چرخ می چرخد که با لبخند روحانی روبرو شد.
مصطفی هاشمی طبا به عنوان چهارمین نامزد به پشت تریبون رفت تا به سوال مهمترین اولویت های سیاست خارجی، تقویت مقاومت و مقابله با تروریسم پاسخ دهد که در زمان سه دقیقه و 30 ثانیه سخنان وی، قالیباف و رئیسی برای چند ثانیه با یکدیگر گفت و گو کردند.
** جهانگیری: ماشین اقتصاد و فرهنگ کشور از ته دره بیرون آمده است
اسحاق جهانگیری به عنوان پنجمین نامزد به قید قرعه پشت تریبون رفت تا به این پرسش که «کشور عزیز ما ایران امن ترین و قدرتمندترین کشور منطقه است؛ برنامه شما برای استمرار استحکام و توسعه قدرت دفاعی و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چیست؟» پاسخ دهد.
وی ابتدا ضمن تسلیت به خانواده هایی اعضای خانواده شان در حادثه تلخ و دردناک معدن در استان گلستان جان خود را از دست دادند. به عنوان کسی که در زندگی معدنکاران بودم و پدرم کارگر معدن بود، درک می کنم وقتی در خانواده ای فرزند و پدر خانواده به داخل تونل برود تا برگردند دلهره دارد؛ امیدوارم خداوند به شما صبر عنایت کند.
جهانگیری در ادامه افزود: من اصلاح طلبم، در مجلس بودم؛ در دولت بودم و هستم؛ بحث های کلان کشور یا در دولت یا در مجلس صورت می گیرد. با این نگاه و تجربه است که می گویم باید با قدرت فرهنگی ایران اکنون قدرت اول منطقه می بودیم، چرا نیستیم؟
قالیباف دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری در واکنش به سخنان جهانگیری گفت: شما به گونه ای سخن می گویید که یک طایفه خاص هستند که فقط ظاهرا آنها درس خواندند و تخصص دارند و فقط آنها سیاست را می فهمند و می توانند کشور را اداره کنند؛ بقیه یا تند یا تندخو هستند و یا بلد نیستند، یا کار ندارند و اگر آنها بیایند، دوباره شما را ته دره می برند.
جهانگیری در پایان جمع بندی سخنانش خطاب به قالیباف گفت: در همین بیلبوردهای خیابان تهران برای خالی کرن دل ظریف و یارانش چه تهمت هایی که زده نشد اما امروز با برجام عکس یادگاری می گیرند؛ این نوع نگرش محدود کننده، تهدید کننده فرهنگ ایران در دنیاست که آثارش را در مهاجرت دیده ایم.
وی ادامه داد: من به عنوان مدیری که سال های گرم و سرد روزگاردر عرصه اقتصاد را چشیده ام اعتراف می کنم هر چند تلاش زیادی شده اما هنوز راه درازی مانده است؛ توانستیم ماشین اقتصاد را از دره بیرون بیاوریم و در مسیر قرار دهیم.
** اشاره روحانی به آمار و ارقام در دولت گذشته
حسن روحانی به عنوان آخرین سخنران بخش نخست مناظره پشت تریبون قرار گرفت و به سوال «وجه تمایز سبک زندگی ایرانی اسلامی از سبک زندگی غربی چیست و برنامه شما برای ترویج آن و تحکیم خانواده و ارتقای فرهنگ عمومی جامعه چیست؟» پاسخ داد.
وی گفت: مساله فرهنگ و سبک زندگی جامعه ما یک مساله بنیادین است؛ در این زمینه تلاش های بسیار خوبی شده است؛ امروز ما شاهدیم که مردم احساس آزادی بیشتر می کنند.
روحانی گفت: آمار و ارقامی که این روزها داده می شود، برای مردم ما بسیار جالب است؛ باز یادآور روزهایی است که افرادی به مردم وعده و عید می دادند و دیدیم پایان آن دولت ها مردم به چه روزگاری افتادند؛ دیدیم وضع تورم چگونه شد؛ دیدیم وضع بهداشت مردم چگونه شد؛ دیدیم وقتی به بیمارستان می رفتند، ملحفه و دمپایی را نیز باید از بیرون خریداری می کردند؛ دیدیم چگونه عزت مردم زیرپا گذاشته شد؛ مردم صبح به فروشگاه می رفتند و اطمینان نداشتند بعدازظهر قیمت جنس به کجا می رسد.
روحانی ادامه داد: سبک زندگی مردم این شده بود که هر چه می توانند برای فردایشان ذخیره کنند چون نمی دانستند شرایط فردا نسبت به امروز چگونه است؛ امروز یک آرامشی در جامعه ایجاد شده و در سایه آن، می بینیم می توانیم زندگی مردم را در مسیر درست قرار دهیم.
** دادن زمان به نامزدهایی که در مناظره اول کمتر صحبت کردند
در بخش نخست اظهارات 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری، حسن روحانی از مدت زمان پنج دقیقه ایی جمع بندی خود، چهار دقیقه و 35 ثانیه صحبت کرد و سایر نامزدها از این زمان به طور کامل استفاده کردند.
در بخش دوم مناظره نیز به هر یک از نامزدها فرصت 2 دقیقه ای داده شد تا جمع بندی سخنان خود را بیان کنند.
در این مرحله کمترین زمان با یک دقیقه 20 ثانیه به جهانگیری رسید اما میرسلیم به دلیل زمانی که از مناظره نخست برای وی باقیمانده بود، بیشترین زمان را با چهار دقیقه و هشت ثانیه به خود اختصاص داد تا تا سخنانش را بیان کند.
جهانگیری در جمع بندی مناظره دوم خود گفت: 2 مطلب که آقای قالیباف در مناظره نخست یکی در مورد زباله و دیگری در مورد شورایاری ها گفتند، خلاف بود.
وی افزود: آقای قالیباف گفتند از زباله برق تولید می کنند در حالی که اکنون از نزدیک به هشت هزار تن زباله جمع آوری شده فقط از 200 تن آن برق تولید می شود ضمن آنکه «شورایاری را نیز دولت مصوبه داده که کمک کند.»
** یک لیوان برای 6 نامزد ریاست جمهوری
در حالی که برای روی تریبون هر 6 نامزد ریاست جمهوری، یک لیوان آب قرار داده شده بود، اما در جایگاهی که هر کدام از نامزدها براساس قرعه کشی باید در آنجا مستقر شده و به پرسش ها پاسخ دهند، فقط یک لیوان قرار داشت که همه نامزدها در صورت ضرورت باید از آن استفاده می کردند.
** واکنش نامزدها بعد از خروج از سالن مناظره
قالیباف در زمان خارج شدن از سالن مناظره در ساختمان معاونت صدا و سیما در مواجه با علی عسگری رئیس این سازمان گفت: ارتباط خوب برقرار شد و از مجری نیز تشکر می کنیم.
روحانی نیز در زمان خروج از سالن مناظره بعد از دست دادن و روبوسی با رییس صدا و سیما به میرباقری قائم مقام این سازمان گفت: از اجرایات آمدی صدا و سیما. انشالله که موفق باشید.
میرباقری نیز پاسخ داد: تلاش کردیم همه چیز خوب باشد؛ روحانی گفت، وقت ما را کم می کنید که میرباقری اظهارداشت: نه، ما حفظش کردیم.
در زمان خروج میرسلیم از سالن مناظره میرباقری به وی گفت: ما گفتیم ایشان مغز ریاضی است.
جهانگیری و هاشمی طبا نیز در پایان مناظره و هنگام خروج از سالن مناظره فقط با رییس صدا و سیما روبوسی کردند و رفتند.
رییسی آخرین نامزدی بود که سالن مناظره را ترک کرد و خطاب به عسگری و میرباقری گفت: مراتب تقدیر و تشکر را از شما و همه دست اندرکاران داریم.