اسحاق جهانگیری روز سه شنبه در اولین همایش ملی صبر که در سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت : امیدواریم دانشگاه های کشور، نخبگان، علما، حوزه های علمیه برای ترویج صبر و آرامش به صحنه بیایند. دولت نیز در این مسیر به قوه قضاییه کمک می کند.
به گزارش جماران، معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر این که هیچ برنامه توسعه ای بدون فرهنگ مدارا و صبر قابل اجرا نیست،گفت: هیچ کس از سوء تفاهم و سوء رفتار سود نمی برد بنابراین صبر ، مدارا و عفو باید به گفتمان غالب و مسلط جامعه تبدیل شود.
وی تصریح کرد: موضوع همایش مسئله بسیار مهم کشور به خصوص برای شرایط فعلی جامعه است که سه فاکتور صلح، بخشش و رضایت اگر در جامعه تحقق پیدا کند می تواند مانع بروز مشکلات جدی در جامعه شود .
معاون اول رییس جمهوری خاطرنشان کرد: در دین اسلام برای زندگی اجتماعی انسان ها رضایت و بخشش یا همان عفو و گذشت به عنوان یک موضوع کلیدی و روش درمانی برای مشکلات پیشرو جامعه در نظر گرفته شده است که آثار و برکات زیادی در جامعه به وجود آورد.
جهانگیری ادامه داد: نبودن روحیه بخشش، گذشت و صبوری در جامعه به روان جامعه آسیب جدی میزند، این که نبود چنین روحیه ای می تواند علل عوامل دیگری باشد که جامعه از چنین فضائل اخلاقی گاهی اوقات محروم بماند و آسیب های اجتماعی در جامعه توسعه پیدا کند و اگر دقت نشود آن آسیب ها به بحران های اجتماعی در کشور تبدیل شود مساله مهم و جدی است که به همین دلیل در سال جاری چهار جلسه در حضور رهبر معظم انقلاب و سران سه قوه در ارتباط با آسیب های اجتماعی داشتیم.
وی تصریح کرد: در این جلسات تاکید شد که همه قوا و ارکان نظام باید بسیج شوند که بتوانند جلوی این پدیده را با روش های علمی و دقیق بگیرند که منجر به اتفاق دیگر نشود.
جهانگیری یادآور شد: به دنبال این جلسات و تشکیل ستاد صبر در قوه قضاییه به منظور ترویج این فرهنگ صبر در آینده شاهد آثار و برکاتش در جامعه باشیم.
معاون اول رییس جمهوری در ادامه گفت: ما هرچه پیش میرویم با موانع و تنگناهایی در برابر شهروندان، جامعه و هم در برابر کشور روبرو می شویم که نتیجه آن بیشتر ما را به عمق مفاهیم صبر، عفو و لزوم تبدیل آنها به روش های قالب و گفتمان مسلط در جامعه پی می بریم.
معاون اول رییس جمهوری افزود: یعنی برای مقابله با این تنگناها باید توجه داشت که صبر در جامعه باید به یک گفتمان مسلط تبدیل شود. نه حکومت، نه جامعه و نه هیچ جریان سیاسی – اجتماعی و فرهنگی از سوءظن و سوء تفاهم و گفتار سود نمی برد. جامعه بدبین و بدگمان توان حل مشکلات پیدا نمی کند و به سوی فرسایش می رود و بار هزینه ها به چنین جامعه ای اضافه می شود.
جهانگیری یادآور شد: به عنوان یک مسیئول اجرایی که عمدتا تجربه ام در مسایل توسعه و عرصه های اقتصادی است با تجربه به این جمع بندی رسیده ام که هیچ برنامه توسعه ای و تحول اقتصادی بدور از فرهنگ مدارا و صبر قابل تحقق و اجرا نیست.
وی تصریح کرد: هر برنامه دقیقی که برای کشور نوشته می شود و هر تحول مهمی که پیش بینی می شود پیش نیاز آن فرهنگ مدارا و صبر است که حتما در جامعه باید افزایش پیدا کند که اگر این اتفاق نیفتد حتما برنامه های توسعه کشور دشوار و حتی ناممکن می شود به همین دلیل است که گاهی اوقات گفته می شود وجه غالب حاکم بر توسعه وجه فرهنگی توسعه است. باید پیش نیازهای فرهنگی توسعه فراهم شود تا بتوان توسعه را پیش برد.
معاون اول رییس جمهوری ادامه داد: هر جا سرمایه اجتماعی کم شود همبستگی، اعتماد، مشارکت ، امید به آینده در میان شهروندان و میان نهادهای مدنی کاهش پیدا می کند. منابع انسانی و حتی سرمایه گذاری در زمینه مادی دچار اختلال می شود. افزایش سرمایه اجتماعی هم می تواند منجر به افزایش سرمایه های مختلف و هم می تواند در زمینه توسعه کشور تاثیر تعیین کننده ای داشته باشد.
جهانگیری گفت: این تقریبا نتیجه همه پژوهش ها و مطالعات ملی در داخل کشور و حتی در فضای بین المللی است که اگر بخواهیم به جهت های مختلف سرمایه گذاری در کشور نگاه کنیم سرمایه اجتماعی حتما تعیین کننده ترین است.
معاون اول رییس جمهوری با طرح این سوال که چگونه ما می توانیم سرمایه های اجتماعی را بالا ببریم یا حداقل از زوال سرمایه های اجتماعی جلوگیری کنیم افزود: مهم ترین مساله این است که انگیزه های اخلاقی در قالب رفتارهای فردی، جمعی و نهادهای مدنی و اجتماعی در سطح گفتمان های مسلط و فرهنگی عمومی تقویت شود. اگر انگیزه های اخلاقی در یک جامعه ای توسعه پیدا کند و اخلاق در آن جامعه وجه غالب شود حتما می تواند زوال سرمایه اجتماعی پیشگیری کند.
جهانگیری در ادامه گفت: ما باید به سمتی برویم که نه تنها در فرهنگ آشکار کشور حتی در فرهنگ پنهان به جای خشونت تحمل، به جای کینه محبت و به جای انتقام بخشش جایگزین شود که این کار به طور قطع این کار بزرگ و پردامنه ای است که تنها از حکومت، دولت، قوه قضاییه و رسانه های رسمی بر نمی آید و تحقق آن نیازمند مشارکت و همراهی همه افراد در همه سطوح است و از کودکی تا پیری یاد بگیریم که همدیگر را تحمل کنیم و یاد بگیریم که با هم کار کنیم.
وی با تاکید بر این که صبر، مدارا و عفو فقط وجه سلبی ندارد و از وجه مثبت هم برخوردار است، افزود: هریک از این خصایص والای انسانی ،اسلامی و ایرانی نوعی تحرک و فعالیت هستند و نه انفعال و بی تحرکی. گاهی تصور می شود که مدارا و صبر پیشه کنید فقط کاری سلبی است اما در حقیقت صبر مانند مقاومت محدودیت نیست، گشایش و فرصتی برای توسعه، پیشرفت و حل مسائل و مشکلات ایجاد می کند.
معاون اول رییس جمهوری در ادامه به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: عده ای تصور می کنند که وقتی گفته می شود اقتصاد مقاومتی یعنی یک اقتصاد انزوا است که می خواهد به دور خود دیوار بکشد بتوانند سختی ها را رد کنند.
وی افزود: اما اقتصاد مقاومتی در حقیقت ایجاد فرصت های بهتر و گشایش های جدید با تکیه بر ظرفیت های درونی جامعه است که زمینه توسعه بهتر و بهبود زندگی و رفاه، آسایش و امنیت مردم را مهیا سازد.
معاون اول رییس جمهوری اظهارامیدواری کرد: این همایش با این موضوع بسیار مهمی که در دستور کار خود قرار داده است این ستاد با هماهنگی در قوای دیگر هم به وجود بیاورد. در قوه مجریه شورای فرهنگ عمومی وظیفه اش این است که برای حل این گونه مسایل در جامعه راه کارهای علمی پیدا کند که تبدیل به فرهنگ و گفتمان مسلط در جامعه شوند.
جهانگیری ادامه داد: همانگونه که برای تحقق اقتصاد مقاومتی نیازمند گفتمان سازی هستیم، صبر و بخشش نیز زمانی در جامعه محقق و موفق می شود که به گفتمان غالب در کشور تبدیل شود.
وی در ادامه با ابراز تأسف از این که خشونت و نزاع های طایفه ای در برخی مناطق کشور به مسائل بغرنج تبدیل شده است، گفت: اخیراً درگیری مسلحانه ای در یکی از استان های کشور میان دو طایفه به وجود آمد که هدف آن انتقام جویی بوده است.
وی افزود: برای اصلاح این وضعیت نیازمند کارهای بزرگ هستیم و امیدوارم دانشگاه ها، نخبگان، صاحب نظران و حوزه های علمیه به صحنه بیایند تا فرهنگ صبر و بخشش در کشور ترویج پیدا کند و دولت نیز از قوه قضاییه در این راستا حمایت و همکاری های لازم را انجام خواهد داد.
به گزارش ایرنا، همایش ملی صبر(صلح، بخشایش و رضایت) با حضور معاونان اول رییس جمهوری و رییس قوه قضاییه و با هدف ترویج فرهنگ گذشت و بخشودگی امروز –سه شنبه – در سالن اجلاس سران برگزار شد.
حجت الاسلام هادی صادقی معاون فرهنگی قوه قضاییه یکشنبه گذشته در نشست خبری که به همین منظور برگزار شد، هدف از برپایی این همایش را کاسته شدن منازعات و دعاوی و ختم به گذشت و عطوفت در صورت منجر به دعاوی عنوان کرد.
به گزارش جماران و براساس آمار ٩ ماهه امسال، سرقت مستوجب تعزیر ،ضرب و جرح عمدی، توهین به اشخاص عادی، ایراد صدمه بدنی غیرعمدی در اثر تصادف و تهدید ، پنج عنوان نخست اتهامات در کشور است .