سخنگو و رییس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه با اشاره به مسایل مطرح شده درباره نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی ایران و حتی با اهریمنی خواندن این نفوذ، تصریح کرد: نفوذ جمهوری اسلامی ایران، نفوذی سخت افزاری و الزاماًَ مبتنی بر نظامی گری نیست.
به گزارش جماران، «بهرام قاسمی» روز جمعه درباره تلاشهای تعدادی از کشورها در راستای ترویج بدخواهانه بحث ایران هراسی به تشریح این موضوع پرداخت.
در هفتههای اخیر رسانههای خاص و برخی از محافل و مقام های کشورهای منطقه و فرامنطقه از نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی ایران و حتی با اهریمنی خواندن این نفوذ، ابراز نگرانی و ایجاد تشویش میکنند و شاهد بودیم وزیران چند کشور منطقه نیز در اجلاس مونیخ در سخنرانیهای خود و اخیرا در بیانیه منتشره در سفر پادشاه سعودی به مالزی ضمن طرح موضوع خطر نفوذ منطقهای ایران، از این وضعیت ابراز نگرانی کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش که این کشورها با طرح این نوع مسائل به دنبال چه اهداف خاصی هستند ، گفت: همانگونه که اشاره کردید بدون تردید با تحقق استقلال و رهایی ایران از وابستگی به قدرتهای خارجی، جمهوری اسلامی ایران نظر به سوابق تمدنی و فرهنگی، قدمت تاریخی و دارا بودن امکانات علمی و نیروی انسانی ماهر و نعمتهای فراوان خدادادی توانست در پی فراز و فرودهای بسیار بر توانمندیهای خود در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، علمی، فناوری و .. بیافزاید و از جایگاه نوینی در منطقه برخوردار شود.
« به طور قطع نمیتوان منکر نفوذ منطقهای ایران بود، این نفوذ تاریخی و فرهنگی و در میان سایر ملل و مسلمانان از دیرباز وجود داشته و کافی است در این راستا به آثار علمی و آراء و دکترین علمای ایران نگاهی افکنده شود.»
« خوب، این زمینه تاریخی و فرهنگی و تمدنی در کنار وجود تاریخ انقلابات و سوابق ظلمستیزیها علیه استبدادگران داخلی و استعماگران خارجی در ایران به ویژه در تاریخ معاصر آن، سبب شد تا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران در قلوب تودههای ستمدیده جایگاه ویژهای پیدا کند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد، این نفوذ معنوی، فرهنگی و ذاتی بوده و اکتسابی نیست و نمیتوان آن را با پول، سلاح و تبلیغات بدست آورد و یا جابجا کرد و از میان برداشت وهیچ کشوری اصلا توان از بین بردن چنین نفوذی را ندارد چون خارج از اراده کشورهاست.
قاسمی افزود: خاستگاه چنین نفوذی مبتنی بر تاریخ، تمدن، فرهنگ، زبان، مذهب و مردم است که در قرون متمادی شکل گرفته است. آنچه اهمیت دارد جنس و ماهیت این نفوذ است و به طور قطع این نفوذ با آن چیزی که این روزها در برخی محافل خارجی آگاهانه یا ناآگاهانه و به شکل منفی آن مطرح می شود و برخی کشورهای منطقه از آن سخن میرانند، کاملا متفاوت است.
به گفته رییس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه، نفوذ جمهوری اسلامی ایران نفوذی سخت افزاری و الزاماًَ مبتنی بر نظامی گری نیست . در یک نگاه ساده و با مقایسه میزان هزینهها و دیگر شاخصهای نظامی ایران با دیگر قدرتهای منطقه و جهان، به خوبی میتوان به این حقیقت پی برد.
قاسمی افزود: ضمن اینکه نیروهای نظامی ایران برخلاف سایر کشورهای منطقه، درگیر جنگ نظامی علیه هیچ کشوری در منطقه نبوده و نیست و یا در راستای اهداف سیاسی خود به هیچ کشوری تجاوز نکرده و به خاک هیچ کشوری به چشم طمع نگاه نکرده و یا نیروهای نظامی خود را به هیچ جا گسیل نداشته است.
وی گفت: برعکس به ناچار مجبور شد برای مدت هشت سال در قبال جنگ تحمیلی صدام حسین از سرزمین و کیان و عزت خود دفاع کند و در دفاعی جانانه سرمشق مردم منطقه شود و مقصر کسی نیست جز برخی کشورهای منطقه که هزینه جنگ و تجاوز صدام را تامین کردند. اگر اهداف غلط آنها نتیجه عکس و علیه خود آنان داشته، این موضوعی قابل بررسی برای خود آنان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه با رعایت و احترام به حفظ حاکمیت و استقلال کشورها و مداخله نکردن در امور دیگران، نفوذی گفتمانی و مبتنی بر قدرت نرم و آن عبارت است از ارائه الگویی موفق از استقلال سیاسی و پیشرفت و کارآمدی در برابر دیدگان مردم منطقه.
قاسمی افزود: به لحاظ فکری این نفوذ درست مثل نفوذ ارزشهای دمکراسی و لیبرالیستی غرب و در ازمنه پیشین نفوذ سوسیالیسم است.
وی گفت: اگر کسی این اندیشهها را پذیرفت آیا باید این را دخالت فرانسه، انگلیس، آلمان و شوروی در امور داخلی کشورها دانست؟ هر کشوری متاع خود را دارد. مگر عربستان وهابیت و سلفیگری را به همراه پول و اسلحه و القائده و داعش و النصره تبلیغ و پیگیری نمیکند؟ طبیعی است اگر هر کشوری متاع بهتری داشته باشد بطور طبیعی مردم به دنبال آن رفته و مشتاق آن میگردند به ویژه در عصر ارتباطات و جهان کوچک شده که دیگر به مفهوم کلاسیک و سنتی آن مرزی بین کشورها وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه این نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه دارای سه وجه مکمل است، افزود: وجه اول، فرهنگ دینی با تأکید بر وحدت شیعه و سنی و پرهیز از طایفهگرایی و خواهان ایجاد همبستگی میان مردم ایران و مردم منطقه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان اضافه کرد: وجه دوم، فرهنگ سیاسی و الگوی مردمسالاری دینی است که به عنوان الگویی بومی توانسته است به خوبی دین و سیاست را با هم تلفیق کند.
قاسمی با اشاره به وجه سوم استکبارستیزی ، گفت: جمهوری اسلامی ایران در کنار به رسمیت نشناختن رژیم صهیونیستی است؛ گفتمانی که به سبب ظلمهای دیرینه استعمار و استکبار در منطقه، بیشترین طرفدار را در میان تودههای محروم و افکار عمومی منطقه دارد.
وی افزود: هدف از طرح بحث مشکوک نفوذ منطقهای ایران در دوران اخیر و مهار آن کاملا روشن است. اندک شماری از کشورهای منطقه که در طول سالهای اخیر نتوانستهاند به اهداف سیاسی و نظامی، کشورگشایی و گسترش حیطه نفوذ و سلطه خود دست یابند، جملگی ایران را بزرگترین مقصر ناکامیهای خود میدانند و در نتیجهی تغییری که امروز به سبب رویکارآمدن دولت جدید آمریکا به وجود آمده، با ذوقزدگی و رفتاری هیجانی و گاهی شتابزده و کودکانه و در پوشش احیای مجدد ایرانهراسی دروغین و آکنده از توهم و اینبار به نام تهدید نفوذ منطقهای ایران به دنبال پیشبرد دستورکارهای نامشروع خویش در منطقه هستند.
رییس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه اظهار داشت: نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی ایران تهدیدی برای هیچ یک از کشورهای منطقه نبوده و نیست و هدف اساسی جمهوری اسلامی ایران در منطقه حسن همجواری با همسایگان، افزایش ثبات و امنیت در منطقه، توسعه اقتصادی برای همگان، مبارزه با تروریسم، ایجاد صلحی فراگیر، محو جنگطلبی و آثار مخرب آن است.
قاسمی گفت: ایران به دنبال توسعه همکاریها با کشورهای منطقه بر این اساس بوده و آماده دیالوگ برای رفع سوءتفاهمات کاذب، ایجاد فضای امن و تنشزدایی برای استقرار صلح و ثبات و توسعه دوستی و تعاون با تمامی همسایگان و کشورهای منطقه است.
وی افزود: برخی قدرتها و حتی کشورهای منطقه در دهههای گذشته مرتکب خطای استراتژیک و سهمگینی شدند که منطقه و جهان هنوز دارد تاوان آن را به شکل وحشتناکی پرداخت میکند.
قاسمی ادامه داد: تولید افکار افراطگرایانه، و تربیت و تجهیز عناصر تندرو، حمایت از صدام و تجاوز او به ایران، خطاهای بیشمار و پی در پی آمریکا که آن نیز در شکل خوشبینانهاش بر اثر یک ترس، واهمه و توهم در منطقه به گونهای رفتار کرد که امروز آثار وخیم آن را در افغانستان، عراق و ... و در نهایت وضعیت جدید و بیثبات و پر بحران درگیر با افراطگرایی و تروریسم را میتوان در آن بخوبی مشاهده کرد.
وی بازگشت به واقعیتها و افزایش شناخت دقیق منطقه و مردم آن و خردگرایی در اتخاذ سیاستهای کشورهای منطقه و فرامنطقه را یک ضرورت تاریخی و نیاز جدی دانست.
رییس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه تصریح کرد: لازم است یک بار دیگر بر سیاست اصولی و راهبردی جمهوری اسلامی ایران تاکید کنم که قابلیتها و ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی ایران هرگز علیه هیچ کشوری نخواهد بود.
قاسمی گفت: همانطور که توان و قدرت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی همسایگان نیز مایه نگرانی ما نیست و آن را علیه کشورمان نمیدانیم، بلکه قالبیتها، ظرفیتها، امکانات و اقتدار کشورهای اسلامی را در مسیر توسعه و رشد و رفاه ملتهای منطقه و به ویژه همسایگان و همچنین برای استقرار صلح و ثبات سیاسی در این کشورها ضروری میدانیم.
وی افزود: با این حال، اگر عدهای نخواهند به توصیههای صادقانه ایران توجه داشته باشند، در آنصورت کشور ما هیچ پر رویی و زورگویی قدرتهای منطقهای و یا فرامنطقهای را تحمل نکرده و از استقلال و کیان خود با قاطعیت دفاع خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بازگشت به واقعیتها و افزایش شناخت دقیق منطقه و مردم آن و خردگرایی در اتخاذ سیاستهای کشورهای منطقه و فرامنطقه را یک ضرورت تاریخی و نیاز جدی دانست.
قاسمی گفت: این نفوذ معنوی، فرهنگی و ذاتی بوده و اکتسابی نیست و نمیتوان آن را با پول، سلاح و تبلیغات بدست آورد و یا جابجا کرد و از میان برداشت.
وی افزود: هیچ کشوری اصلا توان از بین بردن چنین نفوذی را ندارد چون خارج از اراده کشورهاست. خاستگاه چنین نفوذی مبتنی است بر تاریخ، تمدن، فرهنگ، زبان، مذهب و مردم که طی قرون متمادی شکل گرفته است.