جریان آب زاینده رود در اصفهان تا پایان هفته جاری قطع و این رودخانه بار دیگر خشک می شود.
به گزارش جماران ، در حالیکه بازگشایی سد زاینده رود در 22 روز گذشته به منظور کشت کشاورزان و بویژه در اراضی شرق اصفهان، جان تازه ای به شهر تاریخی اصفهان بخشیده بود، خبر کاهش تدریجی آب خروجی دریچه های سد تا قطع نهایی آن، به عنوان خبری ناخوشایند در فضای مجازی، رسانه ای و محافل مردم نقل می شود و شمارش معکوس همراه با نگرانی نسبت به خشک شدن این رودخانه در استان اصفهان آغاز شده است.
به گفته معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اصفهان دریچه های سد زاینده رود دیروز(یکشنبه) بسته شد.
علی بصیرپور همچنین اضافه کرد که آب زاینده رود تا اواخر این هفته در شهر اصفهان جاری خواهد بود و پس از آن رو به خشکی خواهد رفت.
وی اضافه کرد: دریچه های سد زاینده رود سوم بهمن بازگشایی و پس دو روز گذر از مسیر های کوهستانی وارد شهر اصفهان شد و پس از آن به شرق این شهر رسید، تا کشاورزان بتوانند کشت پاییزه خود را با تاخیر انجام دهند.
به گفته معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان میزان آب رها شده در بستر زاینده رود 60 متر مکعب بر ثانیه بود.
بصیرپور میزان آب ذخیره شده کنونی در پشت سد زاینده رود را حدود 200 میلیون متر مکعب اعلام کرد.
با بازگشایی رودخانه زاینده رود حدود 35 تا 40 درصد از اراضی شرق اصفهان زیر کشت گندم رفت که به گفته عضو هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی شهرستان اصفهان، این میزان مساحتی بالغ بر 40 هزار هکتار است.
حسین محمدرضایی همچنین با اشاره به شیوه اجرای نظارت بر توزیع آب کشاورزی در حوضه آبریز زاینده رود که چندی پیش به امضای استانداران اصفهان و چهارمحال و بختیاری رسید، گفت: بر اساس این تفاهمنامه نمایندگان صنف کشاورزان دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری باید در راستای نظارت و پیگیری بر نصب ابزارهای هوشمند برای اندازه گیری در نقاط مجاز برداشت آب، جلوگیری از برداشت های مازاد بر مجوز، جلوگیری از تخصیص برداشت های غیرمجاز، رصد مداوم کیفیت آب و ساماندهی بستر و حاشیه رودخانه زاینده رود اقدام های لازم را انجام دهند.
سهم حقابه کشاورزان شرق اصفهان از زاینده رود حدود 400 میلیون مترمکعب است .
خشکسالی ضربات سختی را بر پیکره کشاورزی استان وارد کرده است، اگرچه خدمات بیمه ای بخشی از این خسارات را جبران کرده است، اما باز هم حجم خسارات بسیار بالاست و این روند درحال تشدید شدن است.
طبق گزارش ها در سال 94 بیش از 6200 میلیارد ریال خسارت از طریق بیمه به کشاورزان این منطقه پرداخت شد و هم اکنون بیش از 60 درصد از باغ ها و مزارع استان تحت پوشش بیمه قرار دارد.
زاینده رود از ارتفاعات چلگرد در چهار محال و بختیاری و نیز کوه های فریدونشهر در غرب استان اصفهان به شکل رودهای کوچک از هم جدا سرچشمه گرفته و پس از درآمیختن در دریاچه سد زاینده رود به صورت رودخانه ای واحد به سمت اصفهان و تالاب گاوخونی جاری می شود.
این رودخانه به عنوان بزرگترین جریان آبی منطقه مرکزی ایران در سال های اخیر با پدیده خشکسالی، افزایش برداشت و سوء مدیریت منابع آب مواجه و در محل پائین دست در بیشتر ماه های سال با خشکی مواجه شده است.
هم اکنون کمیته ای پنج نفره بمنظور تامین آب کشت های بهاره و پاییزه و نیز تداوم حیات در محدوده محیط طبیعی زاینده رود به شکل مقعطی تصمیم به گشودن دریچه های سد و جاری شدن آب بر روی بستر خشک زاینده رود می گیرد.