ورود به عرصه تقابل با جمهوری اسلامی ایران از جمله شعارهای انتخاباتی «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا بود که 2 هفته پس از راهیابی به کاخ سفید با وضع تحریم های تازه علیه تهران تا حدی جنبه عملی یافت؛ تصمیمی که افزون بر واکنش رسمی ایران، انتقاد شدید مقام های مسکو و پکن را به دنبال داشت.

به گزارش جماران، دولت جمهوریخواه ترامپ 2 هفته پس از در دست گرفتن اداره اجرایی آمریکا تحریم هایی را علیه ایران وضع کرد. بنابر اعلان وزارت خزانه داری آمریکا، تحریم های تازه ضد ایرانیِ 15 بهمن ماه به بهانه آزمایش موشکی اخیر ایران و آنچه واشنگتن حمایت تهران از گروه های تروریستی منطقه (حزب الله لبنان) خوانده وضع شده است.
وزارت خزانه داری آمریکا در حکم تازه خود 12 شرکت و نهاد و 13 فرد را تحریم کرده است. 2 روز پیش از اعمال این تحریم‌ها واشنگتن اعلام کرده بود که به دلیل انجام آزمایش موشکی، ایران را تحت‎نظر دارد. افرادی که در فهرست تحریم‌های جدید قرار دارند، نمی‌توانند به چرخه و نظام مالی آمریکا دسترسی یابند یا با شرکت‎های این کشور معامله کنند.
مقام های کاخ سفید مدعی شدند آزمایش موشکی ایران را نقض آشکار توافق هسته ای و قطعنامه 2231 شورای امنیت و سیاست های خاورمیانه ای تهران را عامل ناامنی و بی ثباتی منطقه خواندند. این اقدامات و اظهارات، واکنش مقامات جمهوری اسلامی ایران را به دنبال داشت، از جمله سخنگوی وزارت امور خارجه با رد ادعاهای واشنگتن، اظهارات ضد ایرانی اخیر ترامپ و دیگر مقام های آمریکایی را ضد و نقیض، غیردوستانه، خصمانه و حتی تهدید‎‏آمیز خواند که تعجب آور و دارای اهمیت چندانی نیست.
افزون بر واکنش های تهران، مقام های روسیه و چین نیز با انتقاد از مواضع دولت ترامپ در قبال ایران خواست و امیدواری خود را در زمینه تصحیح این رویکردها اعلام داشتند.

** روسیه و مخالفت جدی با ادعاهای ضدایرانی واشنگتن
تازه ترین واکنش به ادعاهای تازه مقام های واشنگتن مبنی بر نقض توافق هسته ای و قطعنامه شورای امنیت با آزمایش موشکی ایران مربوط به اظهارات نماینده دایم روسیه در سازمان ملل متحد است. 
«ویتالی چورکین» امروز (چهارشنبه )در گفت وگو با «راشاتودی» تصریح کرد ایران با آزمایش های موشکی، قطعنامه های شورای امنیت را نقض نکرده است.
به گفته وی برخی موضع گیری ها و اظهارات طرف آمریکایی درباره ایران، تحت تاثیر احساسات انجام گرفته و متاثر از سیاست منطقی و واقعیت های صرف نبوده است. 
چورکین با اظهار حیرت از ادعاهای مطرح شده اظهار کرد: در قطعنامه های شورای امنیت از ایران فقط خواسته شده است تا موشک های بالستیک قادر به حمل کلاهک هسته ای را آزمایش نکند اما هیچ نوع ممنوعیتی اعمال نشده است از این رو باید قبل از اینکه اتهامی وارد شود، ادعا در مورد نقض قطعنامه اثبات شود. 
به گفته وی می توان امید داشت تنش های جدید میان کاخ سفید و ایران و چین به مجادلات بین المللی جدی منجر نشود.
در همین ارتباط، «سرگئی ریابکوف» معاون وزارت امور خارجه روسیه 2 روز پیش در گفت وگو با خبرنگاران با تاسف آور خواندن تحریم های آمریکا، بر ادعای تناقض آزمایش موشکی با سند توافق هسته ای خط بطلان کشید و گفت: روی این واقعیت اصرار داریم که تحریم ابزار قابل قبول و مناسبی برای حل مسائل مختلف نیست. در حال حاضر توجه جامعه جهانی به روند و چگونگی اجرای برجام متمرکز شده است و در این عرصه مساله و مشکل خاصی نمی بینیم.
ریابکوف افزود: آزمایش های موشکی ناقض برجام و قطعنامه 2231 پیامد توافق هسته ای با ایران نیست. این موضع را نیز به طرف آمریکایی اعلام کردیم. امیدواریم مطالعه و تعبیر دقیق مفاد برجام و قطعنامه برای تعیین سیاست واشنگتن مورد توجه مقام های آمریکایی قرار گیرد.
وی همچنین با اشاره به گزارش ها و مطالبی که در برخی رسانه های آمریکایی چون «وال استریت ژورنال» منتشر شده، این روزنامه را به تلاش برای مسموم سازی روابط تهران و مسکو متهم کرد. 
این روزنامه چند روز پیش به نقل از یک منبع آگاه نوشته بود، ترامپ به دنبال راهی برای شکستن پیوندها و همکاری های سیاسی و نظامی بین ایران و روسیه است و با توجیه حل بحران سوریه و مقابله با تروریست های داعش می کوشد ناهمگونی اهدافش برای نزدیکی با روسیه و مهار ایران را از بین ببرد.
افزون بر این مقام های روس، «لئونید اسکوتسکی» رییس کمیته امور بین الملل دومای دولتی نیز در گفت وگو با خبرگزاری «تاس» روسیه تصریح کرد تشدید تحریم‌های واشنگتن علیه تهران اقدامی غیرسازنده در مسیر اجرای توافقنامه هسته‌ای ایران با 1+5 است.
به گفته اسکوتسکی این تصمیم دولت آمریکا با توجه به شعارهای و وعده های انتخاباتی تا حدی قابل پیش بینی بود.
در این ارتباط، «ویکتور اوزروف» رییس کمیته امور دفاعی و امنیتی شورای امنیت مجلس علیای روسیه نیز به خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه گفته است که تصمیم آمریکا برای گسترش تحریم ها علیه ایران بدون توجه به خواست و نظر جامعه بین الملل و سازمان ملل متحد، اقدامی خودسرانه و مستبدانه است. وی این تصمیم را نشانه تشدید بیماری دولت تازه آمریکا دانست.
«میخائیل یولیانوف» رییس اداره منع گسترش و کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه روسیه نیز در گفت وگو با خبرگزاری اسپوتنیک در مورد پیامدهای خروج ایران از توافق هسته ای در صورت ادامه مواضع و اقدامات ضدایرانی ترامپ، این رخداد را شکست بزرگی برای جامعه بین الملل توصیف کرد.
واکنش عالی رتبه ترین مقام مسکو درباره تحریم های تازه آمریکا در دیدار «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در دیدار با همتای ونزوئلایی اش ابراز شد. 
لاوروف با اشاره به نقش انکارناپذیر ایران در مبارزه با تروریسم و در پاسخ به ادعاهای بی پایه آمریکا تصریح کرد: دولت ایران باید بخشی از هرائتلافی باشد که قرار است با داعش مبارزه کند.
همزمان «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین هم با اشاره به روابط نزدیک تهران و مسکو در زمینه های گوناگون، وجود تفاوت دیدگاه میان آمریکا و روسیه را برجسته ساخت و آشکارا اعلام کرد با نظرات ترامپ در مورد ایران مخالف است.

** اعتراض چین به تحریم های تازه آمریکا علیه ایران
مقام های پکن به رغم مواضع ضد چینی ترامپ تاکنون مواضعی محتاطانه را در قبال این مواضع اتخاذ کرده اند. در همین ارتباط، پس از اعلام تماس مشاوران ترامپ با مقام های تایوان و انتقاد وی از سیاست های ارزی، تجاری و همکاری های پکن با دولت کره شمالی، دولت چین پس از انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری در بیانیه ای اعلام کرد که فعلا با وی رفتاری محتاطانه خواهد داشت.
پس از صدور فرمان جنجالی ترامپ برای جلوگیری از ورود شهروندان هفت کشور اسلامی (ایران، عراق، سوریه، سودان، سومالی، لیبی و یمن) به آمریکا مقام های چینی در چارچوب انتقادی ملایم اعلام کردند: سیاست مهاجرت یک حق حاکمیتی است ولی نگرانی های منطقی در این خصوص باید مد نظر قرار گیرد.
وضع تحریم های تازه از سوی آمریکا علیه ایران اما سبب طرح انتقادهایی جدی از سوی پکن شد به ویژه اینکه در فهرست تحریم‌های تازه آمریکا نام 2 شرکت و سه شخص چینی درج شده است.
در واکنش به این تصمیم «لو کانگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین با تاکید بر مخالفت همیشگی این کشور با اعمال تحریم های یکجانبه اعلام کرد: پکن مراتب اعتراض خود را به واشنگتن اعلام کرده است. اعمال چنین تحریم‎هایی به خصوص هنگامی که موجب آسیب رساندن به منافع یک طرف ثالث می‎شود، کمکی به افزایش اعتماد متقابل نخواهد کرد.
در همین زمینه روزنامه «شینهوا» در تحلیل پیامدهای تصمیم تازه کاخ سفید نوشت، این تصمیم هر چند تاثیر ناچیزی بر ایران خواهد گذاشت اما منجر به گشایش فصل تازه ای از هماوردی میان تهران و واشنگتن خواهد شد.
 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.