مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت که آمریکا از 'معمر قذافی' دیکتاتور پیشین لیبی خواسته بود تا برنامه هسته ای این کشور را از آژانس بین المللی انرژی اتمی مخفی کند.

به گزارش جماران ،محمد البرادعی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی 'العربی' که دیروز شنبه از این شبکه پخش شد ناگفته هایی را از دوران ریاست خود در آژانس بین المللی انرژی اتمی (1997 تا 2009 میلادی) بیان کرد.
او درباره پرونده هسته ای لیبی گفت که قذافی آمریکا را در جریان برنامه هسته ای آن کشور قرار داد اما آمریکایی ها از او خواستند تا در این خصوص چیزی به آژانس نگوید. 
البرادعی برنامه هسته ای لیبی را 'ناکام' توصیف کرد و گفت که قذافی میلیون ها دلار برای آن هزینه کرد و در نهایت مجبور شد با آمریکا و انگلیس مذاکره کند.
لیبی تا قبل از نوزدهم دسامبر ۲۰۰۳ که طی یک تصمیم غافلگیرانه تمام برنامه های هسته ای خود را کنار گذاشت، از سوی آمریکا به عنوان یک عنصر نامطلوب در نظام بین المللی شناخته شد. حکومت قذافی سرانجام در سال 2011 با عملیات نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به رهبری آمریکا سرنگون شد. 
البرادعی در بخش دیگری از گفت و گوی خود به وضعیت پرونده هسته ای ایران در سال هایی که مدیرکلی آژانس بین المللی انرژی اتمی را برعهده داشت اشاره کرد. او آمادگی ایران برای حل و فصل پرونده هسته ای از طریق گفت و گو را یادآور شد و گفت: اگر حماقت های غرب نبود امکان دستیابی به توافق بهتر هم وجود داشت.
او مدعی شد که از سران کشورهای عربی خواسته که بخشی از مذاکرات غرب با ایران باشند تا به این صورت دور نشدن خود از ترتیبات منطقه‌ای را تضمین کنند اما آنان به این خواسته پاسخ ندادند.
البرادعی از اینکه سران عرب مسئولیت خود را به گردن دیگران می اندازند انتقاد و تصریح کرد: موضع ما اعراب در همه مشکلات این است که ببینیم چه کسی می‌آید و آن را حل می کند. در مسئله فلسطین جامعه بین‌الملل است اما در موضوع ایران کسی را نمی‌بینیم که بیاید و آن را برای ما حل کند.
مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین به تشریح وضعیت پرونده هسته ای عراق پرداخت و گفت: عراق در سال 1991 برنامه گسترده ای برای غنی سازی اورانیوم داشت اما آن را از آژانس مخفی کرده بود که پس از افشای آن تا سال 1995 به این برنامه پایان دادیم.
وی افزود: رئیس آژانس انرژی اتمی عراق در برابر 'هانس بلیکس' قسم خورده بود که کشورش برنامه غنی سازی اورانیوم ندارد، اما چند ماه بعد در سال 1991 مشخص شد که آنها برنامه غنی سازی گسترده ای داشته اند.
البرادعی افزود: شورای امنیت تصمیم گرفت برای مجازات عراق در تجاوز به کویت تمامی سلاح های هسته ای و بیولوژیک عراق را از این کشور بگیرد؛ عراق در ابتدا با بازرسان بین المللی همکاری نکرد و در 6 ماه اول تصمیم گرفت اطلاعات لازم را در اختیار ما قرار ندهد اما در سال 1994 تا 1995 ما موفق شدیم برنامه هسته ای عراق را متوقف کنیم.
وی همچنین با انتقاد از حمله آمریکا و انگلیس به عراق در سال 2003، خواستار مجازات عاملان قتل غیر نظامیان در جریان تهاجم به آن کشور شد و درباره عذرخواهی 'تونی بلر' نخست وزیر اسبق انگلیس نیز گفت: تو متأسف هستی اما برای کسانی که کشته‌ شده و کشورشان ویران شد چه می‌خواهی بگویی؟

 

منبع:ایرنا

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.