محسن رفیق دوست، منوچهر متکی و حسن غفوری فرد با حضور در برنامه «فرمول یک» و گفتگو با سیدعلی ضیاء ضمن بیان ویژگیهای متعدد ایت الله هاشمی رفسنجانی درباره رد صلاحیت ایشان در انتخابات ریاست جمهوری نیز سخن گفتند.
به گزارش جماران ، سیدعلی ضیاء امروز سه شنبه ۲۱ دی ماه در برنامه صبحگاهی شبکه یک میزبان محسن رفیق دوست اولین وزیر سپاه ایران و از یاران آیت الله هاشمی رفسنجانی، منوچهر متکی معاون بین الملل مجمع تقریب مذاهب و حسن غفوری فرد، عضو شورای حزب متولفه بود و با این سه تن درباره ویژگیهای آیت الله هاشمی رفسنجانی گفتگو کرد.
فقدان هاشمی خیلی سنگین است
رفیق دوست در پاسخ به این سوال که چطور با خبر درگذشت آقای هاشمی مواجه شدید، توضیح داد: ساعت ۷: ۱۵ که وارد منزل شدم، دخترم این خبر را به من داد. تا آخر شب هرچقدر تلاش کردم آماده شوم و به جماران بروم، نتوانستم. ضربه سنگینی به جسم و روحم وارد شد. چرا که برخیها فقدانشان خیلی سنگین است.
وی افزود: دیروز که به جماران رفتم، وقتی بدن مطهر ایشان را دیدم، طاقت نیاوردم و نمیتوانستم باور کنم. بیش از ۵۵ سال آشنایی و دوستی و شناخت از دستمان رفته است.
رفیق دوست درباره آشناییاش با آقای هاشمی گفت: بعد از رحلت آیت الله بروجردی، تحقیق میکردیم و در این تحقیقات به امام (ره) رسیدیم و با آقای هاشمی همان زمان آشنا شدیم. یکی از ویژگیهای او قدرت جذبش بود. ما از آن زمان هیئت انصارالحسین داشتیم و ایشان به هیئت تشریف آورد و به ما هم سخنرانی را آموزش داد.
وزیر سپاه دوران جنگ یادآور شد: او مسلمانی متعهد، مجتهد، اخلاقی، مردم دوست، مقاوم، پرکار، خستگی ناپذیر، دقیق و آدمشناس بود. او در عین این صفات یک چریک به تمام معنا بود.
وی ادامه داد: در حوالی دهه ۴۰ تا ۵۰، روزی من بودم و مرحوم حاج اسدالله لاجوردی و قرار بود عملیات چریکی داشته باشیم. ایشان آقای لاجوردی را برای ماموریت انتخاب کرد و از من پرسید ناراحت که نشدی؟ گفتم در عملیاتهای مختلف افرادی جانشان را هم از دست دادند، برای چه از اینکه انتخابم نکردید ناراحت شوم؟!
گفت دعا کنید من چیزی که اینها میگویند نباشم
رفیق دوست تصریح کرد: در آخرین دیدارمان درباره مسائلی که در فضای مجازی درباره ایشان مینویسند، سوال کردم. فقط میخندید و میگفت ان شاءالله خدا هدایتشان کند. دعا کنید من چیزی که اینها میگویند نباشم و خدا عاقبت همهمان را بخیر کند.
وی با اشاره به یکی از خاطرات دوران جنگ، بیان کرد: روزی آقای هاشمی مرا صدا کرد و گفت حقیقتش این دولتیها شعار جنگ میدهند اما آنطور که باید به جنگ نمیآیند. شما عملیات ساماندهی میکنی، جلو میروی و دوباره عقب میآیی. باید تکلیف جنگ مشخص شود. تو یکی از جنگ افروزهایی، از پشتیبانی جنگ کنار برو و وزیر سپاه باش، من میخواهم دولت را درگیر کنم و واقعا هم این کار را کرد.
با درگذشت هاشمی، خیلیها باید به درگاه خدا استغفار کنند
وزیر سپاه دوران جنگ با بیان اینکه این فرصتها کم ایجاد میشود، اظهار کرد: خیلیها باید بروند به درگاه خدا گریه کنند و استغفار کنند. ویژگی ایشان ولایتمداری و حرکت در پشت سر رهبر زمان بود. چه در زمانی که امام (ره) زنده بودند و چه در دو دهه گذشته که آیت الله خامنهای، رهبرمان هستند. کسانی که به آقای هاشمی نزدیک هستند میدانند، عشق ایشان آقای خامنهای است و ایشان را رهبر و خود را رهرو میدانستند. دعا میکنیم کسانی که اینقدر تند رفتند، خدا از سر تقصیرشان بگذرد.
آقای هاشمی به من گفت قصد شرکت در انتخابات را ندارد
رفیق دوست درباره نامزدی آیت الله هاشمی در انتخابات ریاست جمهوری و رد صلاحیت ایشان گفت: قبل از اینکه ایشان کاندیدا شود، پیش او رفتم و آقای هاشمی بیان کرد اصلا قصد ثبت نام ندارد. خانه بودم دیدم در تلویزیون نشان دادند او ثبت نام کرد، رفتم پیششان و گفت بله شما هم بیایید و آقای جهانگیری را هم معاون اول بگذاریم. گفتم چه شد؟ گفت نامهای از پدر یک شهید دریافت کردم که احساس وظیفه کردم و باید جلو بیایم مگر اینکه یا مقام معظم رهبری رسما نهی کند یا شورای نگهبان تایید نکند یا مردم رای ندهند، در غیر این صورت من به عنوان یک مجتهد احساس شرعی کردم.
حاج محسن باری از روی دوشم برداشته شد
وی در پایان گفت: آن زمان شورای نگهبان هم مدام واسطه میفرستادند و روز بعد از اینکه رد صلاحیت ایشان اعلام شد، پیششان رفتم. آقای هاشمی آنقدر چهره بشاشی داشت و به من گفت حاج محسن بار از روی دوشم برداشته شد.
منوچهر متکی معاون بین الملل مجمع تقریب مذاهب نیز در گفتگو با علی ضیاء درباره خبر درگذشت آیت الله هاشمی بیان کرد: تلویزیون تماشا میکردم که ناگهان زیرنویسی را دیدم. خبر بهت آوری بود، کسی که تا آخرین روز زندگی مشغول کار است و تا آخرین ساعات عمرش در کار مربوط به نظام با نشاط کار میکرد. پرنشاطی او در کار، یکی از ویژگیهای مهم او بود و این خبر درباره او ناباورانه بود.
وی در توصیف ایشان گفت: آقای هاشمی شخصیت متفاوتی بود و سخن گفتن درباره او سهل و آسان نیست. من از سال ۵۹ توفیق داشتم در مجلس اول در خدمت ایشان باشم. او آموزگاری بود که ژست معلمی نمیگرفت و رفتار او آموزش بود. در مدیریت او جامعه نگری، تدبیر و نگاه موشکافانه موج میزد.
یک مذاکره کننده حرفهای
وزیر اسبق امور خارجه ادامه داد: آقای هاشمی یک مذاکره کننده حرفهای بود و همه مقامات و هیاتهای خارجی که میآمدند یکی از درخواستهای ثابتشان برای ملاقات، آقای هاشمی در هر منصبی که حضور داشت، بود. تصور آنها این بود که مذاکره با آقای هاشمی به آنها کمک میکند فهم درستی از موضوع پیدا کنند. گرچه هیچکس برنده از مذاکرات با او بیرون نمیآمد.
وی افزود: در اجلاس سران در سنگال و اندونزی شاهد مذاکرات ایشان در معرفی توانمندیها و ظرفیتها و مذاکرات عمل گرایانه بینظیر او بودم. وقتی به ژاپن رفتند در دیدار با امپراطور و دیگر مسئولان، جذبهای ایجاد کردند که چند سال بعد در جایگاه ریاست جمهوری، ۵۰ میلیارد دلار از منابع خارجی تامین کرد که فقط ۱۰ میلیارد دلار از ژاپن بود.
به کارگیری همزمان سپاه و ارتش در دوران جنگ
متکی یادآور شد: در دوران جنگ و نخست وزیری بنی صدر، آقای هاشمی جانشین فرمانده کل قوا در جنگ بود و هر دو بازوی نظامی جنگ یعنی سپاه و ارتش فعال شدند و در هر دو بازو عشق و علاقه و تبعیت و همراهی با آقای هاشمی خودش را نشان دادند.
معاون بین الملل مجمع تقریب مذاهب تصریح کرد: ایشان در مسئولیت ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نگاه راهبردی و تدوین سیاستهای کلان، به عنوان بازوی مقام معظم رهبری عمل کردند. مصوبات ایشان از تمام مصوبات مجلس اهمیت بیشتری دارد و این به خاطر نگاه دقیق ایشان به کشورداری و آشنایی با تعامل با دنیا بود.
ای کاش برای رد صلاحیت هاشمی تیم متخصصی وجود داشت
وی در پایان گفت: در سخنان مقامات دیگر کشورها میتوانستید احترام به آقای هاشمی را درک کنید. او شخصیتی فراتر از زمان خود بود. او در موضوع خاویار، یکی از علمای بزرگ که خدا رحمتشان کند، خاویار را نزد امام (ره) میبرند و میگویند این فلس دارد. امام هم متخصصان را مامور به تحقیق کردند و سرانجام به حلیت ماهی رای دادند.ای کاش برای رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی هم تیم متخصصی وجود داشت. ممکن است فردی در ۸۰ سالگی یک توانمندی را داشته باشد و دیگری در ۴۰ سالگی چنین توانی را نداشته باشد. آن هم مسئله مهمی چون مدیرت یک کشور.
حسن غفوری فرد، عضو شورای حزب موتلفه دیگر مهمان علی ضیاء بود که در سخنانی گفت: آقای هاشمی مذاکراتی با اهل سنت داشت که همه را مجاب کرد. خطبههای نماز جمعه ایشان را مردم هنوز به یاد دارند. او ۲۰ سال هر بار روز قدس درباره فلسطین صحبت میکرد و هیچوقت مطلب تکراری نگفت و تحلیل به روز داشت. در وزارت کشور که بود استاندارانشان از قویترها بودند. در دوران ریاست جمهوری بسیاری از کارهای زیربنایی کشور آماده شد و در دوره ریاستهای جمهوریهای بعد به سرانجام رسید.
وی افزود: ایشان در مذاکرات قدرت انتقال بسیار قوی داشتند. در دوران جنگ، جانشین فرمانده کل قوا شدند و در بحرانیترین دوران، مدیریت قوی از خود نشان دادند. مهمترین ویژگی او این بود که یک انقلابی، با تمام ویژگیهای انقلابی بود.
انقلاب و رهبری از همه چیز برای هاشمی مهمتر بود
این عضو شورای حزب موتلفه یادآور شد: او قدرت جذب بسیار زیادی داشت. در مجلس ششم علیه ایشان اهانت و جوسازی شد. خیلی شجاعت و قدرت نفس میخواهد که هیچوقت شکواییهای علیه این افراد نداشتند. مشکلات سیاسی، اقتصادی را حل کردند. در جنگ مشکلترین کارها را عهده دار شدند. همیشه میگفت دو مطلب بالاتر از همه چیز است، یکی انقلاب و دیگری رهبری که بالاتر از همه مسائل حتی خانواده برایشان ارزش داشت.
گلایه نکردن او نشان از شجاعتش داشت
غفوری فرد تصریح کرد: درباره ریاست جمهوری، ایشان هم احساس وظیفه کردند و هم احساس اینکه میتوانند این کار را انجام بدهند. از نظر شخص بنده ایشان این توانایی را داشتند. به هر حال رد صلاحیت شدند. من از قول آقای ناطق نوری میگویم که تماس گرفتیم با ایشان و گفتیم شما با شورای نگهبان صحبت کنید شاید مسئله حل شود اما آقای هاشمی گفت نیازی به این کار نیست. ایشان کوچکترین اثری از ناراحتی و شکواییه و گلایه نداشتند.
وی اعلام کرد: ایشان برای خودش به گذشت رسید و خودش را فراموش کرد اما در مسئلهای چون ردصلاحیت حسن آقای خمینی ابراز ناراحتی کرد. این دو با هم نزدیک بودند و آقای هاشمی از سطح علمی آقای خمینی مطلع بود.
غفوری فرد در پایان گفت:ای کاش این همه لطفی که رسانهها اکنون به آقای هاشمی دارند، در گذشته داشتند و مردم میتوانستند از این گنجینه استفاده کنند.
سیدعلی ضیاء روز گذشته نیز با اسدالله بادامچیان قائم مقام حزب موتلفه گفتگو کرده بود که در این گفتگو پشت پرده یک واقعه مهم تاریخی افشا و توسط بادامچیان اعلام شد اسلحهای که حسن علی منصور نخست وزیر رژیم شاه و تصویب کننده لایحه حقارت بار «کاپیتولاسیون» را به درک واصل کرد، توسط آقای هاشمی رفسنجانی داده شد.
منبع :ایلنا