«محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان گفت: امضای معاهده آب رودخانه «هیرمند» با جمهوری اسلامی ایران به سود این کشور است و دولت مسئولیت دارد تا این معاهده را اجرا کند.

به گزارش جماران ، اشرف غنی امروز (سه شنبه) در همایش بزرگداشت «محمد موسی شفیق» نخست وزیر سابق افغانستان تصریح کرد: شفیق طرفدار روابط نیک با همسایه ها بود و به این امر اعتقاد داشت که همسایه ها باید منافع مشروع همدیگر را احترام کنند و بر نکات مشترک همکاری ها تاکید ورزند. 
قرارداد آب روخانه هیرمند میان ایران و افغانستان در سال 1351 مشتمل بر یک مقدمه، 12 ماده و دو پروتکل ضمیمه به امضای «موسی شفیق» و « نخست وزیر وقت ایران رسیده است.
رئیس جمهوری افغانستان اظهار داشت: مطابق ماده پنجم معاهده آب هیرمند میان افغانستان و ایران هیچگونه ادعایی بر آب هلمند، بیشتر از میزانی که در این معاهده آمده است، ندارد، حتی اگر به آب بیشتری نیاز داشته باشد و یا ایران بتواند از آن استفاده کند.
ماده پنجم قرارداد آب هیرمند میان ایران و افغانستان تصریح کرده است «افغانستان موافقت می کند که اقدامی انجام ندهد تا ایران را از حقابه آب رود هیرمند (هلمند) که مطابق احکام مندرج مواد دوم و سوم و چهارم‌ این معاهده تثبیت و محدود شده است، بعضا یا کلا محروم سازد.»
رئیس جمهوری افغانستان گفت: یکی از کارهای مهم «موسی شفیق» امضای معاهده میان افغانستان و ایران در مورد رود هلمند بود که در زمان نخست وزیری وی منعقد شد و در همان زمان، به تصویب مجلس رسید و از طرف پادشاه وقت افغانستان اجرایی شد. 
وی تاکید کرد که در مورد این معاهده بر موسی شفیق انتقادهای صورت گرفت که این معاهده منعقد نشود، اما شفیق به این باور بود که افغانستان و با کشورهای همسایه باید منافع مشترک خود را درک کنند و در برابر همدیگر، نه به عنوان یک رقیب، بلکه به عنوان دوست و همکار رفتار کنند. 
اشرف غنی تاکید کرد که ادعای بیشتر از این معاهده صورت نخواهد گرفت و این معاهده مهم ‌ترین اقدام موسی شفیق در طول کمتر از یک سال مسئولیت وی به عنوان نخست وزیر بوده است. 
صلاح‌الدین ربانی وزیر امور خارجه افغانستان نیز در این همایش از امضای معاهده هیرمند به عنوان مهم ‌ترین اقدام موسی شفیق در دوران نخست وزیری‌ وی یاد کرد و گفت: موسی شفیق با مذاکره دشوار موافقتنامه آب هیرمند را در بیست و دوم اسفند سال 1351 خورشیدی با طرف ایرانی امضا کرد. 
وی این معاهده را یکی از بهترین موافقتنامه‌های امضا شده توسط افغانستان دانست. 

منبع :ایرنا

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.