مسئولان میراث فرهنگی راهکار حفظ «مهدیه عابدزاده» بنای تاریخی شهر مشهد که یکی از پایگاههای مهم وقایع تاریخی همچون ملی شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامی در کشور بوده، در اقدامی تعجببرانگیز و بیسابقه در تخریب و ساخت مجدد آن میدانند.
مسئولان میراث فرهنگی راهکار حفظ «مهدیه عابدزاده» بنای تاریخی شهر مشهد که یکی از پایگاههای مهم وقایع تاریخی همچون ملی شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامی در کشور بوده، در اقدامی تعجببرانگیز و بیسابقه در تخریب و ساخت مجدد آن میدانند.
به گزارش جماران ، مهدیه عابدزاده، واقع در چهارراه شهدا شهر مشهد یکی از بناهای ارزشمند این شهر است که اکنون در معرض خطر تخریب قرار دارد.
مهدیه عابدزاده که در نهضت ملی شدن صنعت نفت یکی از پایگاههای اصلی فعالیت یاران دکتر مصدق و آیت الله کاشانی بود و همچنین در دوران انقلاب اسلامی نیز محلی برای جمع شدن و برنامهریزی انقلابیون به شمار میرفت؛ اکنون در سایه بیتوجهیها در حال تبدیل شدن به یک ویرانهاست به طوریکه سال گذشته اعتراضات مردمی از تخریب کامل این بنا جلوگیری کرد، چرا که مالکان قصد تخریب آن را داشتند و موفق به آسیب زدن به بخشی از این بنا نیز شدند، تا آنکه با ثبت اضطراری آن این قائله پایان یافت، اما اکنون مسئولان میراث فرهنگی راهحل حفظ این بنا را در اقدامی تعجببرانگیز و بیسابقه در تخریب و ساخت مجدد آن میدانند.
محمدحسین زارعصفت (مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی) ، در مورد آخرین وضعیت این بنا گفت: نقشه این بنا توسط مالکان تهیه شده است و در جلسهای که با آنها برگزار کردیم، قرار شد که به خواست ما و براساس عکسهای قدیمی نقشههای این بنا را بازتعریف و مجددا پیادهسازی کنند.
وی در پاسخ به اینکه آیا امکانپذیر نیست که به جز تخریب و بازآفرینی مجدد بنا همین بنای کنونی حفظ شود؟ توضیح داد: چیزی که از ساختمان مهدیه عابدزاده مانده، قابلیت نگهداری ندارد زیرا از گل، خشت خام و مصالح از بین رفتنی ساخته شده و در این مدت هم زیر باد و باران آسیب دیده است، بنابراین قرار است به همان شکل گذشته خودش با مصالح پایدار دقیقا مثل گذشته بازآفرینی شود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی در مورد اینکه بناهای بسیار قدیمیتر و چند هزار ساله اکنون با مرمت حفظ شدهاند، چگونه اکنون نمیتوان این بنای متعلق به دوره پهلوی دوم را حفظ کرد؟ توضیح داد: اگر این بنا در طول سنوات گذشته مورد مرمت و نگهداری قرار میگرفت، میشد آن را حفظ کرد، اما در سالیان گذشته مرمت و نگه داری درستی از آن صورت نگرفتهاست، بنابراین نگهداری از آن مقدور نیست و حتی خطرناک است؛ بنابراین توافق صورت گرفت که ساخت این مهدیه به شکل گذشته بر اساس مصالح پایدار انجام شود.
زارع صفت اظهار کرد: این مهدیه دو بعد دارد؛ یک بعد معماری و نمای کار است و بعد دوم آن کارکرد این مهدیه و هویت معنوی آن است. بنابراین قرار شد؛ بنایی که ساخته میشود مورد بهرهبرداری فرهنگی، مذهبی و آموزشی قرار گیرد و محل تجمع دینی مردم باشد.
وی در پاسخ به اینکه وضعیت ثبت این اثر چگونه است؟ گفت: پیشینه تاریخی زیادی در این بنا نیست، اما کارکرد مناسبتی مکان به عنوان حافظه تاریخی کشور مورد اهمیت است، بنابراین پرونده ثبت آن در حال پیگیری است.