در چند روز گذشته شایعه شده بود که زلزله ۴.۴ ریشتری در سمنان مرتبط با آزمایش هسته‌ای در ایران بوده است.

به گزارش جماران؛ مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی در گزارشی جزئیاتی از زمین لرزه ۱۴ مهر استان سمنان را که با بزرگی ۴.۵ ثبت شد تشریح و بر بازسازی و نوسازی شبکه و جایگزین کردن دستگاه‌های قدیمی پاسخ سریع به زلزله؛ برای کاهش مخاطرات آن تاکید کرد. این گزارش علمی در حالی جزییات زلزله سمنان را بیان می‌کند که برخی رسانه‌های برون‌مرزی مدعی شده بودند در این محل آزمایش هسته‌ای صورت گرفته است.

طبق گزارش وزارت راه و شهرسازی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گزارشی بخشی از جزئیات زلزله با بزرگی ۴.۵ استان سمنان را که در ساعت ۲۲ و ۴۵ دقیقه در فاصله ۳۶ کیلومتری آرادان و ۱۷ کیلومتری ایج استان در عمق ۱۰ کیلومتری به وقوع پیوست را تشریح کرد. بر اساس گزارش تدوین شده، شدت این زلزله در شهر‌های ایج، آردان، فیروزکوه و گرمسار و برخی نقاط استان تهران احساس شد.

بر اساس گزارش ارائه شده، دو پیش لرزه قبل از زلزله اصلی به ترتیب به بزرگی ۴.۲ و ۴ در ساعت‌های ۱۸ و ۱۰ و ۱۹ ثبت شد.

۲۷ دستگاه شتاب‌نگار و پاسخ سریع به زلزله در استان سمنان به روز است

بر اساس گزارش مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، استان سمنان دارای ۴۵ ایستگاه شتاب نگاری دیجیتال است که در شهر و روستا‌های استان نصب است. تعداد ۲۷ ایستگاه دارای دستگاه‌های شتاب‌نگار مدرن هستند و تعدادی از دستگاه‌های شتاب‌نگار نیز قدیمی هستند که با توجه به لرزه خیز بودن منطقه، ضرورت دارد تا این ایستگاه‌ها و دستگاه‌ها به روز و تقویت شود.

در این گزارش آمده است: با توجه به شتاب نگاشت ثبت شده در ایستگاه‌های شبکه ملی شتاب نگاری در استان‌های سمنان و تهران انتظار زمین لرزه‌ای بزرگ‌تر در این دو استان و سایر مناطق زلزله خیز محتمل است؛ بنابراین با توجه به لرزه خیز بودن بیشتر مناطق کشور ضرورت دارد تا طراحی، توسعه و تجهیز سامانه‌های هشدار و پاسخ سریع زمین لرزه‌ها که یکی از ابزار‌های اصلی در مسیر مدیریت بحران زلزله‌ها هستند به روز و کامل شود.

بر اساس تاکید مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، با تخصیص بودجه مناسب و فراهم کردن زیرساخت‌های لازم می‌توان به این ضرورت مهم در کشور دست یافت و مخاطرات ناشی از زلزله را کاهش داد. همچنین عملکرد دقیق دستگاه‌های نسل چهارم شتاب‌نگار شبکه ملی در این زمین لرزه‌ها حاکی است که بازسازی و نوسازی شبکه و جایگزین کردن دستگاه‌های قدیمی می‌تواند به بهبود ثبت داده‌های شتاب از زمین لرزه کشور منجر شود.

 

رد ادعای آزمایش هسته‌ای در ایران

در چند روز گذشته شایعه شده بود که زلزله ۴.۴ ریشتری در سمنان مرتبط با آزمایش هسته‌ای در ایران بوده است.

«سازمان پیمان منع جامع آزمایش هسته‌ای» (CTBTO) زمین‌ لرزه‌های اخیر در سمنان را به ادعاها در خصوص آزمایش سلاح هسته‎‌ای بی‌ارتباط دانست.

به نوشته ایسنا، این سازمان اعلام کرد که در تاریخ ۵ اکتبر ۲۰۲۴ دو زمین‌لرزه در استان سمنان در شمال ایران را شناسایی کرده است.

«رابرت فلوید» مدیر اجرایی این سازمان در این رابطه گفت: «داده‌هایی که توسط بیش از ۲۵ ایستگاه در شبکه جهانی نظارتی ما جمع‌آوری شده بود، توسط تیم ما در وین تحلیل شد. این تحلیل نشان داد که این دو رویداد با زمین‌لرزه‌های قبلی در این منطقه از ایران سازگار است».

این سازمان اعلام کرد که زمین‌لرزه‌هایی با ویژگی‌های مشابه در این منطقه در ۱۵ ژانویه ۲۰۱۸ و ۲۵ اوت ۲۰۱۵ نیز رخ داده که قدرت مشابهی به زمین لرزه‌های اخیر داشته‌اند.

در چند روز گذشته شایعه شده بود که زلزله ۴.۴ ریشتری در سمنان مرتبط با آزمایش هسته‌ای در ایران بوده است.

کنوانسیون منع جامع آزمایش‌های اتمی موسوم به «سی تی بی تی» در۲۰ شهریور ۱۳۷۵ مصادف با ۱۰ سپتامبر سال ۱۹۹۶ به عنوان یک معاهده چندجانبه به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید و از اواخر سپتامبر همان سال برای امضا در دسترس اعضاء قرار گرفت.

این پیمان، کشورهای عضو را از هرگونه انفجار هسته‌ای در هر مکانی تحت قلمرو یا کنترل دولت عضو منع می‌کند. یکی از مهمترین ملزومات اجرای این پیمان استقرار سامانه‌های نظارت بین‌المللی از جمله ایستگاه‌های لرزه‌نگاری مادون صوت است.

در حال حاضر٣٣٧  ایستگاه  و مرکز جمع‌آوری داده‌های اطلاعاتی در ٨٩ کشور جهان مستقر هستند که به صورت دقیق  معیارهای مدنظر کنوانسیون منع جامع آزمایش‌های اتمی در مناطق مختلف جهان را جمع‌آوری و به وین (مقر سی تی بی تی) ارسال می کنند تا به صورت دقیق مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.

تاکنون ١٨٣ کشور کنوانسیون «سی تی بی تی» را به امضا رسانده‌اند و ١٦٤ کشور نیز آن را از تصویب مجالس قانونگذاری خود گذرانده‌اند تا وارد فرآیند اجرایی شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.