رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیشنهادی دولت پزشکیان در صحن علنی مجلس گفت: امروز ملت و همه ارکان نظام در یک جنگ نابرابر با آمریکا و اسراییل و استکبار جهانی قرار دارند. نباید امید ملت را ناامید کنیم. نباید وارد حاشیه ها شویم. تمام انرژی و توان خود را باید صرف مطالبات مردم کنیم. همه در یک کشتی نشستهایم. نباید اجازه دهیم عده ای محدود حتی با نیت خیرخواهی این کشتی را سوراخ یا غرق کنند. راهی جز وفاق و انسجام و همدلی در درون و مقاومت حداکثری در برابر دشمنان نظام نداریم.
به گزارش جماران؛ رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیشنهادی دولت پزشکیان در صحن علنی مجلس گفت: وطن میراث گرانقدری است که به دست ما سپرده شده است. گوهری تابان و خانه خوبان که برای حفظ و اعتلایش مردان پاک سرشت این دیار خون دلها خوردند و رنج دوران بردند.
سروهای سرافرازی که بر خاک افتادهاند و مردان مردی که از دل واقعه گذشتند. همتها و باکریها و سلیمانیها چون کوهی استوار ایستادند تا خاک این زمین با گام دشمنان قسم خورده آلوده نشود.
ما امروز میراث دار و امانات دار هستیم و اول شرط امانت داری حفظ و صیانت از آن و سپردن به دست آیندگان است.
بنده مفتخر هستم ۴۳ سال از عمر خود را در محیط جبهه و جنگ، مدیریت اجرایی در حوزههای فرهنگ و هنر، آموزش و تدریس ، پژوهش و امنیت سپری کردم و از این بابت از خدای خود شاکرم.
بنده با علم بر جایگاه این سازمان و با انگیزه حفظ تاریخ و تمدن کهن و پرافتخار ایران عزیز برای صیانت و حفاظت و پاسداشت از مفاخر نیاکان پیشنهاد این مسئولیت را پذیرفتم.
رهبر انقلاب در دیدار مردمی میراث فرهنگی و تمدنی را از امکانات مهم گردشگری و امکانات گسترش آن برشمردند که در دولت چهاردهم مورد توجه قرار گیرد.
صالحیامیری: اقتصاد صنایع دستی از اشتغالزاترین بخشهای تجاری کشور است
تنوع و گستردگی گونههای گردشگری درایران، از گردشگری فرهنگی مذهبی، زیارتی، سلامت، دریایی، کشاورزی، روستایی، بومگردی و گردشگری دفاع مقدس در این سرزمین متنوع هستند.
باور دارم ایران اسلامی با داشتن ۲۹۹ رشته صنایع دستی فعال که تمام هفت ویژگی اقتصاد مقاومتی ابلاغ مقانم معظم رهبری را دربر دارد باید به عنوان الگوی حکمرانی خوب تقویت شود. زیرا در این فرایند همه ارکان حکمرانی دولت بخش خصوصی و جامعه مدنی دخیل هستند.
اقتصاد صنایع دستی از اشتغالزاترین بخشهای تجاری کشور است، امروز اقتصاد گردشگری در دنیا ۱۰ درصد از GDP (مخفف عبارت «Gross Domestic Product» و به معنای تولید ناخالص داخلی است) و ۱۰ درصد از اشتغال و ۵ درصد از سرمایهگذاری و ۵ درصد از صادرات دنیا را تشکیل میدهد.
برای نخستین بار یک فصل مستقل در برنامه هفتم برای حمایت از سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ابلاغ شده است.
سیاست، برنامه و خط مشی خود را تحقق موضوع سیاست کلی نظام و برنامه توسعه هفتم قرار دادم، میدانم برای اجرایی شدن آن نیازمند حمایت راهنمایی نظارت و پشتیبانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستم.
صالحیامیری: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بزرگترین تولید کننده قدرت نرم جمهوری اسلامی خواهد بود
راهبرد سوم ما برای جبران محدودیتهای حریمهای تاریخی است. بیش از ۹۰ درصد از نمایندگان که در روزهای گذشته با آنها دیدار و گفتوگو کردم از ایجاد حرائم ناراضی هستند. ما قول میدهیم که حتما درایجاد حرائم سراسر کشور بازنگری داشته باشیم. نمیشود ما قانونی وضع کنیم که ۹۰ درصد نمایندگان از آن ناراضی باشند.
راهبرد چهارم تقویت دیپلماسی فرهنگی و اقتصادی است، میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری قدرت نرم ایران هستند.
ما هم میتوانیم منابع اقتصادی تولید کنیم و همچنین میتوانیم افکار جهانیان را به سمت انقلاب اسلامی هدایت کنیم. بزرگترین ظرفیت برای ایجاد باور مثبت در ذهن جهانیان از پدیده ایران هراسی دعوت آنها به ایران و آشناکردن آنها با میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است بنابر این حوزه روکرد اقتصاید و فرهنگی دارد.
کشور به دو قدرت اساسی نیاز دارد، قدرت سخت برای بازدارندگی دشمنان و قدرت نرم برای ایجاد سرمایه اجتماعی و همراهسازی جهانیان.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بزرگترین تولید کننده قدرت نرم جمهوری اسلامی خواهد بود.
صالحیامیری: یکی از برنامه های مهم ما در وزارت میراث و گردشگری و صنایع دستی راهبرد توسعه گردشگری داخلی است
یکی از برنامه های مهم ما در وزارت میراث و گردشگری و صنایع دستی راهبرد توسعه گردشگری داخلی است چون گردشگری داخلی در کشور ظرفیت بسیار بالایی دارد که با اشتغال زایی و محرومیت زدایی به گسترش آن دست خواهیم یافت.
زمینه اشتغال در گردشگری بسیار بالا و ارزان است و تعریف سفرهای ارزان و با کیفیت و تعریف بوم گردی می توانیم شاهد مهاجرت معکوس به روستاها باشیم.
گردشگری زیارت نقطه اصلی و مزیت مهم ما در کشور که نیازمند سرمایهگذاری جامع و جدیدی است.
ما میتوانیم گردشگران از خلیج فارس و از جهان تشیع و جهان اسلام و از همسایگان ایران گردشگران را به مشهد، شیراز، اصفهان، کرمان و ۸ هزار قطب فرهنگی همچون امامزادهها دعوت کنیم.
این مهم میسر نیست مگر اینکه ما یک برنامه منسجم و منظم را تعریف کنیم . خوشبختانه تکالیف قانونی برای ما روشن شده است و ما میتوانیم با توسعه زیرساختهای گردشگری در منطقه به رونق برسیم.
ما می توانیم از جهان اسلام گردشگران را به کشور خود بیاوریم . برخی به من نقد کردند که چرا شما از کاستیها صحبت میکنید. وقتی در تهران فقط ۱۴۰ هتل داریم که فقط ۶ هتل ۵ ستاره هستند یعنی زیر ساختهای ما برای جذب ۱۵ میلیون گردشگر مهیا نیست و این رسالت ما و دولت است که باید بسترهای پذیرش گردشگران را آماده سازد.
به مشارکت بخش خصوصی برای سرمایهگذاری نیاز داریم و باید با افزایش هتل در کشور تفاوت های خود را با کشورهای همسایه همچون ترکیه و امارات کم کنیم.
صالحی امیری: ایران اسلامی بالغ بر یک میلیون اثر تاریخی و فرهنگی دارد که نیازمند سرمایه گذاری و برنامه ریزی جدی است
ما توانسته ایم ۳۵ هزار اثر تاریخی و فرهنگی و طبیعی را در فهرست آثار ملی و ۲۸ اثر را در فهرست آثار جهانی ثبت کنیم. ایران جزو ده کشور نخست دنیا در صنایع ناملموس است و در صنایع ملموس ایران جایگاه پنجم را دارد.
با تعریف ده راهبرد و ۵۰ برنامه سیاست های خودمان را تنظیم کردیم. راهبرد اول ما توسعه گردشگری داخلی است.
آیا می شود در این فضا تمرکز داشت و سخن گفت؟ (اشاره به بینظمی در مجلس). من امروز یک برنامه منظم و مدون را تنظیم کردم که در یک فرصت نیم ساعته فشرده بیان کنم. ولی این فضا به من اجازه بحث را نمیدهد.
سیدرضا صالحیامیری: باید بیمه اصحاب صنایع دستی را فعالتر کنیم
راهبرد هفتم، اقتصاد دریامحور و توسعه گردشگری ساحلی است. ایران ظرفیت بیمانند 5 هزار کیلومتری در دریا دارد. چرا از این ظرفیت غافل شدیم. یکی از برنامهریزیهایی که با نهادهای مسئول باید انجام دهیم، در حوزه گردشگری ساحلی است.
سواحل مکران بزرگترین ظرفیت در جنوب کشور است. سواحل شمال ظرفیت قابل توجهی دارند.
راهبرد هشتم در حوزه صنایع دستی و افزایش نقشآفرینی آن در اقتصاد کشور است. باید موانع صادرات صنایع دستی را برداریم.
باید بیمه اصحاب صنایع دستی را فعالتر کنیم.
باید بپذیریم درآمدزایی حدود ۳۰۰ میلیون یورویی صنایع دستی در ایران میتواند به دو میلیارد یورو برسد.
صالحیامیری: در حوزه صیانت از میراث فرهنگی باید تجدید نظر کنیم
راهبرد پنجم، حمایت از کسب و کارهای دیجیتال و استارتآپها است. این حوزه و سیستم هوشمند امروز به شدت در حال رشد و تکامل است، باید خود را برای ورود به این حوزه آماده کنیم.
تعدادی از شرکتهای استارتآپی در میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ثبت شدند باید به روند ثبت آنها سرعت بیشتری داد.
راهبرد ششم، مردمیسازی صیانت از میراث فرهنگی و توسعه موزهها است.
افرادی گفتند که من با این حوزه ناآشنا هستم، کاش یک روز وقت میگذاشتند و منابع، کتابها، مقالات و نگرشهای من را در حوزه تمدن ایرانی مطالعه میکردند.
آیا ۴۳ سال عمر مدیریت اجرایی و مدیریت فرهنگی و آموزشی وامنیتی برای تصدی یک مسئولیت در کشور کافی نیست.
آیا تربیت بیش از دو هزار و ۳۰۰ دانشجور فرهنگ و تمدن ایرانی و داشتن بیش از ۲۲۰ پایاننامه ارشد و دکتری کافی نیست.
آیا تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کتابخانه ملی، کمیته ملی المپیک و ۸ سال معاونت در مجمع برای تصدی مسئولیت کافی نیست؟ اگر کافی نیست بفرمایید که کدام روزمه را نیاز داریم؟
مهمتر از همه در حوزه صیانت از میراث فرهنگی باید تجدید نظر کنیم.
صالحیامیری: بعد از ۱۰ سال در این تریبون حرفهایی زده شد که ۱۰ سال گذشته آن را پاسخ دادم
بعد از ۱۰ سال در این تریبون حرفهایی زده شد که ۱۰ سال گذشته آن را پاسخ دادم و باز امروز با اسناد با شما سخن میگویم.
از همین تریبون اتهاماتی را مطرح شد که دروغ و فریب است و ساخته و پرداخته ضد انقلاب است.
مدیر کل سابق وزارت اطلاعات خوزستان شکایتی در ۳ دهه قبل انجام داده است که در همان دوران منع پیگرد صادر شد و اکنون در سال ۱۴۰۳ دوباره باید بیایم توضیح دهم.
این تریبون متعلق به ۸۶ میلیون انسان است.
جمهوری اسلامی شکنجهگر نیست و در آن چنین اتفاقاتی نمیافتد.
من در انسانیت و در اخلاق و اسلام و علاقه به انقلاب و امام با شما مشترک هستم ولی امکان دارد در فروع با همدیگر اختلاف نظر داشته باشیم. اگر به من اعتماد کنید حتماً با شما عزیزان بیشتر همکاری خواهم کرد. چون نظر رییس جمهور وفاق، برادری و همگرایی است.
کسی که همه جوانی خود را در جنگ و جهاد و انقلاب و برای دفاع از ارزشهای نظام گذاشته است امروز نیازی به اثبات خود ندارد.
صالحیامیری: ما در آغاز یک مسیر توافق ملی قرار داریم
به صلاح نیست در آغاز این راه این گفتمان به شکست منجر شود.
امروز ملت و همه ارکان نظام در یک جنگ نابرابر با آمریکا و اسراییل و استکبار جهانی قرار دارند. نباید امید ملت را ناامید کنیم. نباید وارد حاشیه ها شویم. تمام انرژی و توان خود را باید صرف مطالبات مردم کنیم.
همه در یک کشتی نشستهایم. نباید اجازه دهیم عده ای محدود حتی با نیت خیرخواهی این کشتی را سوراخ یا غرق کنند. راهی جز وفاق و انسجام و همدلی در درون و مقاومت حداکثری در برابر دشمنان نظام نداریم.
همه نمایندگان را به وفاق دعوت می کنم. به ما نزدیک شوید تا با گفتگو مسیر پیشرفت را دنبال کنیم. رای اعتماد شما به وزرا اعتماد نمایندگان به رای مردم ایران است.