نواتیم امروزه بزرگترین و مهمترین پایگاه نیروی هوایی اسرائیل محسوب میشود؛ امری که شاید نشانگر یکی از دلایل انتخاب آن از سوی ایران برای حمله موشکی تلافیجویانه خود باشد.
به گزارش جماران؛ ارتش رژیم صهیونیستی تاکید دارد که پایگاه هوایی نباطیم (نواتیم) در حمله پهپادی و موشکی چند روز پیش ایران آسیب جزئی دیده است در حالی که گزارشهایی مبنی بر اصابت یک هواپیما و خسارتهای دیگری به این پایگاه مخابره شده است.
شفقنا به نقل از العربی الجدید نوشت: ارتش رژیم اسرائیل دستکم سه سند از جمله عکس و کلیپ منتشر کرده که نشان میدهد پایگاه هوایی که هدف موشکهای بالستیک ایران قرار گرفته بود، طبق معمول در حال فعالیت است همچنین «هرتزی هالوی»، رئیس ستاد ارتش اسرائیل از این پایگاه بازدید و با شماری از خلبانان آن دیدار کرد اما این پایگاه نظامی کجاست و چه اهمیتی برای اسرائیل دارد؟
نواتیم امروزه بزرگترین و مهمترین پایگاه نیروی هوایی اسرائیل محسوب میشود؛ امری که شاید نشانگر یکی از دلایل انتخاب آن از سوی ایران برای حمله موشکی تلافیجویانه خود باشد.
جدای از میزان خسارت، این پایگاه در شرق بئر السبع در النقب قرار دارد و میزبان اسکادران جنگندههای F-35 و همچنین هواپیماهای ترابری از جمله هواپیماهای Super Hercules و Hercules و هواپیمای صهیون وینگ، معروف به هواپیمای نخستوزیر است که با شروع حمله ایران به هوا برخاست.
توسعه پایگاه نواتیم
پایگاه هوایی نواتیم در سال ۱۹۸۳ میلادی پس از تخلیه پایگاههای نیروی هوایی اسرائیل از شبه جزیره سینا به عنوان بخشی از توافقنامه صلح بین اسرائیل و مصر افتتاح شد، اسرائیل بعدها میخواست این پایگاه را بسته یا تبدیل به مدرسه فنی جدید کند اما «عاموس یادلین»، فرمانده پایگاه در اواسط دهه نود قرن گذشته با این طرح مخالفت کرد و پایگاه به کار خود ادامه داد.
با سالهای نخستین قرن حاضر، تلاشها برای گسترش پایگاه برای اسکان صدها خلبان، تکنسین و غیرنظامیان شاغل در آشیانههای هواپیما، سنگرهای مهمات و دهها واحد مسکونی برای عناصر تیمهای هوایی آغاز شد.
با گسترش نواتیم، تجهیزات یک پایگاه هوایی دیگر که در مجاورت فرودگاه بن گوریون قرار داشت به این پایگاه منتقل شد که شامل اسکادران هواپیما شامل دو اسکادران هرکول، یک اسکادران بوئینگ و یک اسکادران ولف استریم میشد.
در نتیجه، مساحت پایگاه هوایی نواتیم دو برابر شد، کارخانهها و کارگاههایی برای ارائه خدمات تعمیر و نگهداری ایجاد شد و صدها خانواده تیم هوایی به آنجا نقل مکان کردند در ادامه جنگندههای F-35 که از امریکا خریداری شده بودند به این پایگاه انتقال داده شد.
امروزه سه اسکادران هوانوردی F-35 به نام های اسکادران 116 به نامهای شیرهای جنوب، اسکادران 117 به نام اسکادران جت اول و همچنین اسکادران 140 به نام عقاب طلایی وجود دارد، این هواپیماها اقدام به رهگیری پهپادهای ایران در خارج از اسرائیل کردند.
اسکادران هواپیماهای جنگی مستقر در پایگاه نوتیم اسرائیل در ماههای اخیر علاوه بر جمعآوری اطلاعات، چندین ماموریت دیگر از جمله حمایت از نیروهای زمینی ارتش در جریان تهاجم به نوار غزه، انجام حملات در لبنان، نظارت و رهگیری اهداف هوایی را انجام دادهاند.
فلسطینی که به پایگاه نواتیم نفوذ کرد
حدود سه سال پیش بود که یک فلسطینی موفق شد با یک وسیله نقلیه و با سرعت تقریبا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت وارد پایگاه هوایی نواتیم شود در حالی که گشتهای پلیس اسرائیل او را تعقیب میکردند. این حادثه در آن زمان در تیتر اخبار رسانههای اسرائیلی قرار گرفت.
زمانی که این شهروند فلسطینی که اسرائیل او را دزد میدانست، به دروازه خروجی پایگاه نواتیم رسید، خودرو به دلیل عبور از روی میخها پنچر شد بنابراین وی مجبور شد از خودرو پایین آمده و حدود ۱۳۰۰ متر در داخل پایگاه بدود و از دیوارها بالا رفته و از محل فرار کند.
بر اساس گزارش رسانههای اسرائیلی، او بعداً با تاکسی به سمت پاسگاه گذرگاه وادی الخلیل که در اسرائیل «میتار» نامیده میشود، رفت و ناپدید شد اما بعداً پس از ورود مجدد به مناطق خط سبز برای کار دستگیر و مدت ۱۴ ماه حکم زندان گرفت.
ایران شنبهشب در پاسخ تنبیهی به حمله هوایی اسرائیل به حریم کنسولگری ایران در دمشق و نقض قوانین بینالمللی، اسرائیل را آماج موشکها و پهپادهای خود قرار داد.
مقامات رژیم صهیونیستی که تا این لحظه بهطور رسمی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفتهاند، مدعی هستند که ساختمان مورد حمله مرکز دیپلماتیک نبوده و مقر مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است.
با وقوع پاسخ تنبیهی ایران، سه مقام اسرائیلی شامل بنی گانتز و گادی آیزنکوب -رؤسای سابق ستاد ارتش اسرائیل- پیشنهاد ضدحمله فوری را مطرح کردند.
از نظر این مقامات اسرائیلی، هرچه زمان بیشتری بگذرد کسب مشروعیت بینالمللی برای ضدحمله دشوارتر خواهد بود حال آنکه ضدحمله فوری امکان استراحت و پاسخ متقابل را از ایران خواهد گرفت.