بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: دشمنان ایران اسلامی به دنبال بی آینده نشان دادن ایران و مهاجرت نخبگان هستند لذا باید نسبت به آینده سازی نهایت دقت را بکنیم. دشمنان هم می خواهند غرور ملی را بگیرند و هم آرمان ملی را و بگویند در چهل سال آینده انقلاب هیچ دستاوردی نداشتیم و برای آینده هم هیچ برنامهای نداریمِ برای خنثیسازی این حربه دشمن که میخواهد هم زمان غرور و آرمان ملی را از ما بگیرد باید باید نهایت سعی را در تصویرسازی سازنده و مثبت و ایجاد تحرک و امید و حرکت نسل جوان انجام دهیم.
به گزارش جماران از روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس با بیان اینکه در محیط فاسد پیشرفتی رخ نمی دهد، گفت: 202 گلوگاه فساد با همکاری نهادهای نظارتی در دبیرخانه مبارزه با فقر، فساد و تبعیض مرکز پژوهش های مجلس شناسایی شده است و تا الان 37 بسته مبارزه و پیشگیری از فساد را تقدیم نهادهای نظارتی و مسئولان کردیم.
بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی پیش از ظهر امروز(جمعه یکم دی ماه ۱۴۰۲) در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران که در مصلی امام خمینی(ره) برگزار شد با بیان ۱۰ توصیه مستخرج از اقدامات و مجموعه پژوهشهای مرکز پژوهشهای مجلس، گفت: پیشرفت ایران اسلامی و اعتلای انقلاب اسلامی یکی از دغدغههای فرزندان شما در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی است. در این راستا، ۱۰ توصیه را معطوف میکنم به مباحث و دغدغههایی که در ارتباط با پیشرفت ایران اسلامی میبایست مورد توجه قرار بگیرد.
وی افزود: همه مطالعات ما و مطالعات جهانی نشان میدهد که پیشران تحولات در دنیای امروز و آینده به طور کامل تحولات علم و فناوری است. اقتصاد، حکمرانی و تولید دانش بنیان شدهاند و برنامهریزی و سیاست گذاری برای توسعه و تقویت علم و فناوری و پژوهش در کشور یک الزام برای بقا و کمال نظام جمهوری اسلامی ایران در آینده است. بنابراین پژوهش و فناوری را یک سرمایهگذاری برای آینده بدانید و نه به عنوان هزینه برای کشور.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در گام اول انقلاب پیشرفت های علمی خوبی کسب کردیم و با اینکه یک درصد از جمعیت دنیا را داریم اما دو درصد از تولید علم دنیا در دست ماست، افتخار بزرگی به حساب میآید. اینکه با تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی الان زیر ساخت حدود ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان در کشور ایجاد شده است افتخار بزرگی است.
باید ذائقه مردم با حلاوت پیشرفت علمی شیرین شود
وی، تصریح کرد: اینکه رتبه ۱۵ تولید علم را در اختیار داریم دستاوردی بزرگی است اما این همه مسیر نیست و در گام دوم انقلاب، باید پژوهشها و تولید علم را برای پاسخ به مسائل و مشکلات کشور، هدفمند کنیم. علمی نافع است که مسائل کشور را حل کند و علمی که به درد حل مسائل کشور نخورد جای سوال است؛ شرف علم در نافع بودن آن است و باید نسبت به اینکه علم و دانشگاه در خدمت رفع مسائل کشود باشد باید تمام تلاش خود را به کار بگیریم. باید ذائقه مردم با حلاوت پیشرفت علمی شیرین شود و آثار علم دانش بنیان را در زندگی خود ببیند.
وی با اشاره به دو پنجره پیشرفت بزرگ پیش روی ملت ایران با توجه به مطالعات مرکز پژوهشهای مجلس در برنامه هفتم توسعه، افزود: یکی اقتصاد دانشبنیان است که با توجه به ظرفیت ها باید آن را خوشه بندی کنیم و به سمت صنایع و حکمرانی کشور ببریم. پنجره فرصت دوم در برنامه هفتم توسعه، جایابی نظام جمهوری اسلامی در نظام بین الملل جدید است؛ در ده سال آینده اگر کشوری نتواند جایگاه خود را مجموعه نظام جدید بینالملل تعریف کند در یک قرن آینده تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. اینکه در زنجیره ارزشهای منطقه و فرامنطقه و دیپلماسی اقتصادی همسایگی خوب برنامهریزی نکنیم و در کریدورهای بینالمللی حضور نداشته باشیم نمیتوانیم به توسعه و پیشرفت دست پیدا کنیم. که این یک الزامن برای پیشرفت ایران آینده است.
نگاهداری، توصیه بعدی را نیاز به آیندهسازی برای ایران دانست و گفت: دشمنان ایران اسلامی به دنبال بی آینده نشان دادن ایران و مهاجرت نخبگان هستند لذا باید نسبت به آینده سازی نهایت دقت را بکنیم. دشمنان هم می خواهند غرور ملی را بگیرند و هم آرمان ملی را و بگویند در چهل سال آینده انقلاب هیچ دستاوردی نداشتیم و برای آینده هم هیچ برنامهای نداریمِ برای خنثیسازی این حربه دشمن که میخواهد هم زمان غرور و آرمان ملی را از ما بگیرد باید باید نهایت سعی را در تصویرسازی سازنده و مثبت و ایجاد تحرک و امید و حرکت نسل جوان انجام دهیم.
وی مردمیسازی فعالیتها را یکی از راههای دستیابی به پیشرفت دانست و گفت: در قانون اساسی و توصیههای و فرمایشات امامین انقلاب در تصمیمگیری و نظارت و اجرا مردم جایگاه رفیعی دارند و باید از ظرفیتهای مردمی، نخبگان و دانشگاهیان در سیاستگذاری و حل مسائل استفاده کرد. فرزندان شما در مرکز پژوهشهای مجلس با راه اندازی اندیشکدههای استانی در استانهای مختلف، با راهاندازی پارلمان دانشجویی، با راه اندازی مرکز افکار سنجی و سامانههای جمع سپاری حداکثر تلاش در استفاده از نظرات مردم، نخبگان و اندیشمندان حوزه و دانشگاه در سیاستگذاری و تقنین استفاده میکنند. یکی از راههای برونرفت از مشکلات توجه به ظرفیتهای مردم است همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه فساد ضد پیشرفت و توسعه است و در محیط فاسد پیشرفتی رخ نمیدهد، گفت: چینیها در برنامهریزی برای پیشرفت خود به مبارزه قاطع با فساد رسیدند؛ فساد بازی دوسرباخت برای مردم و حاکمیت است و برنده ظاهری آن مفسدان هستند؛ فساد ارائه خدمات را پایین و هزینههای حاکمیت میبرد و درآمد حاکمیت را پایین میآورد؛ هرچقدر فساد بیشتر باشد اعتماد مردم کمتر میشد و سرمایهگذاران در محیط فاسد سرمایهگذاری نمیکنند و موجب فقر و بیکاری در جامعه میشود و سرمایه اجتماعی را کاهش میدهد.
وی ادامه داد: خواهش ما از نهادهای نظارتی آن است که با تمام قوا نسبت به فساد بیتفاوت نباشند و هرگونه مسامحه در برخورد با فساد کمک به مفسدین و ظلم به مردم و مسئولان است و مفسدین وقیحتر میشوند. دبیرخانه دائمی مبارزه با فساد تأسیس شده و ۲۰۲ گلوگاه فساد با همکاری نهادهای نظارتی در این دبیرخانه شناسایی شده است و تا الان ۳۷ بسته مبارزه و پیشگیری از فساد را تقدیم نهادهای نظارتی و مسئولان کردیم و راه مبارزه با فساد، پیشگیری از ایجاد فساد است.
نگاهداری توجه به زنان و مدیریت زنانه را از محورهای تحول دانست که باید در این زمینه باید تلاش کرد و گفت: الان ۴۷ درصد از دانشجویان دکتری در کشور از بانوان هستند، ۲۷ درصد از اعضای هیات علمی را زنان تشکیل میدهند، ۷۳۵ نفر از مدیران عامل شرکتهای دانش بنیان زنان هستند، ۲۳۰۰ نفر از اعضای هیات مدیره شرکتهای دانش بنیان زنان هستند، این ظرفیت بزرگی است که رهبر معظم انقلاب هم با ارائه الگوی زن سوم در جامعه که در کنار رسالت خانوادگی در اجرای رسالت اجتماعی حضور داشته باشد، تلاش کردهاند تا به نقش بانوان در جامعه و پیشرفت اهمیت دهند. توجه به زنان و مدیریت زنانه در گام دوم میتواند از محورهای تحول آفرین باشد.
وی افزود: ما در عصر دانایی هستیم و افسران پیشرفت متخصصان و نخبگان هستند؛ در بین کشورها رقابت سنگینی در جذب نخبگان شده و در جذب آنها باید نهایت تلاش را کنیم، بر مسئولین و مردم واجب است که در تکریم نخبگان و متخصصان تلاش کنند و بر نخبگان هم واجب است که در شرایط سخت در کنار مردم خودشان بایستند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در پایان با بیان اینکه ما برای دستیابی به پیشرفت باید آرمانگرا باشیم و آرمانگرایی مبتنی با واقعیت بیش از حد ما را از تحرک و انگیزه و تلاش دور میکند، خاطرنشان کرد: آرمان گرایی واقع بینانه از راههای دستیابی به پیشرفت و اهداف ایران آینده است. جامعه امروز ایران نیاز به امیدآفرینی و القائات مثبت دارد؛ برخی اوقات فضای مجازی و فضای رسانهها و فضای مجازی به سمت ندیدن دستاوردها و نقاط مثبت است درحالیکه دستاوردها و نقاط قوت باید همزمان با نقاط ضعف گفته شود.