نشست شورای امنیت درباره برجام با جدال دیپلماتهای روسیه، انگلیس و آمریکا بر سرحضور اوکراین در این نشست برگزار شد.
به گزارش جماران؛ نشست دوره ای شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام به صحنه جدال میان انگلیس که ریاست دوره ای این شورا را برعهده دارد و نیز روسیه تبدیل شد که لندن در اقدامی غیرسازنده و برای منحرف کردن افکار عمومی از بدعهدی غرب نسبت به اجرای برجام، نماینده اوکراین را به این نشست دعوت کرد.
طبق گزارش ایرنا از مقر سازمان ملل، واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده روسیه در این نشست امروز پنجشنبه به وقت محلی شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و اجرای برجام خطاب به انگلیس که ریاست دوره ای شورای امنیت را بر عهده دارد، با اعتراض به دعوت از اوکراین گفت: چرا شما از اوکراین برای شرکت دعوت کرده اید درحالی که اوکراین عضو برجام نیست.
باربارا وود وارد سفیر انگلیس در پاسخ به سفیر روسیه گفت: پس از آنکه اوکراین درخواست خود را برای شرکت در این جلسه اعلام نمود, ما این درخواست را با تمام اعضا درمیان گذاشتیم و پس از موافقت اکثریت اعضای شورای امنیت، ما با حضور این کشور موافقت کردیم.
سفیر روسیه در پاسخ گفت: تصمیم رییس شورای امنیت برای دعوت از یک کشور غیرعضو برجام جهت شرکت در جلسه شورای امنیت با موضوع قطعنامه ۲۲۳۱ هدفدار است. جلسات پیرامون این قطعنامه در گذشته تنها با حضور اعضای شورای امنیت و همچنین اعضای برجام انجام می شد.
نبنزیا تصریح کرد: برجام یک دستاورد مشترک شورای امنیت بود که در سال ۲۰۱۸ پس از خروج یکجانبه یکی از اعضا (آمریکا) به خطر افتاد . انگلیس به عنوان رییس دوره ای شورای امنیت قصد دارد همه موضوعات این شورا را به اوکراین مرتبط کند. درنهایت ما با شورای امنیتی مواجه خواهیم شد که به جای رسیدگی به برجام کاملا سیاسی شده است.
رابرت وود نماینده آمریکا در این نشست از اعضای شورای امنیت خواست تا در رای گیری خود به اوکراین اجازه دهند در جلسه شورای امنیت با موضوع قطعنامه ۲۲۳۱ صحبت کند.
وی ادعا کرد: ایران و روسیه هر دو تعهدات خود تحت قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده اند. آنها بدون کسب تایید اولیه از شورای امنیت اقدام به انتقال پهپاد کرده اند. پهپادهای ایرانی تاثیر مستقیم بر اوکراین دارد. روسیه در چند هفته گذشته از پهپادهای ایرانی برای هدف قرار دادن تاسیسات غیرنظامی اوکراین استفاده کرده است. مخالفت با سخنرانی اوکراین در این جلسه وجدانی نیست زیرا این کشور با تاثیر مخرب استفاده از پهپادهای ایرانی مواجه است.
در رای گیری انجام شده برای حضور اوکراین در جلسه شورای امنیت با موضوع قطعنامه ۲۲۳۱ برای حضور اوکراین در این نشست، ابتدا سفیر انگلیس تعداد آرای را بدین شرح اعلام کرد که ۱۱ عضو شورای امنیت رای مثبت، ۲ کشور رای مخالف و یک کشور رای ممتنع دادند. باربارا وودوارد سپس آرا را اصلاح کرد و گفت ۱۲ عضو شورای امنیت به حضور اوکراین رای مثبت داده اند.
پس از اعلام رای گیری، نماینده روسیه همچنان در اعتراض به حضور اوکراین گفت: دلیل حضور اوکراین در این جلسه رای مثبت کشورهایی است که همسو با آمریکا می باشند. آمریکا دلیل بحران کنونی در برجام است. در صورتی که در رسیدگی به برجام در این جلسه شورای امنیت مسئولیت آن برعهده انگلیس به عنوان رییس شورای امنیت خواهد بود. انگلیس برای پیشبرد سیاست های ملی خود به صورت آشکار روند شورای امنیت را نقض می کند. امروز جهان بار دیگر شاهد رویکرد دوگانه غرب است. کشورهای غربی از جمله انگلیس و آمریکا حاضرند به خاطر اهداف سیاسی خود تمام دستاوردهای دیپلماسی چندجانبه را قربانی کنند.
اتحادیه اروپا خواستار سرعت بخشیدن به تلاشهای دیپلماتیک برای ازسرگیری اجرای برجام شد
نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد، برجام را همچنان بهترین گزینه برای نظارت بر فعالیتهای هستهای و بهرهمندی ایران از مزایای اقتصادی وعده داده شده در این توافق دانست و خواستار سرعت بخشیدن به تلاشهای دیپلماتیک برای از سرگیری توافقات سال ۹۴ شد.
"اولوف اسکوگ "این مطلب را روز پنجشنبه در نشست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ مطرح کرد و افزود: احیای برجام بهترین راه برای ایران است تا از مزایای کامل اقتصادی این توافق بهره مند شود. وی افزود که در نتیجه از سرگیری اجرای برجام، تحریمها را به طور جامع رفع خواهد و جامعه جهانی را به همکاری با ایران تشویق میکند.
نماینده اتحادیه اروپا به تبعات ناشی از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه علی ایران اشاره کرد و یادآور شد که ایالات متحده همچنین تحریمهای جدیدی را در ارتباط با برنامه هسته ای ایران وضع کرده است.
این درحالیست که وی مدعی شد اتحادیه اروپا تمام تحریمهای اقتصادی و مالی مرتبط با برنامه هستهای ایران را از زمان اجرای برجام رفع کرده است. اسکوک بر همین اساس تصریح کرد: اتحادیه اروپا تعهد خود را به اجرای کامل و موثر برجام مورد تاکید قرار داده و از تمام کشورها میخواهد که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ حمایت کنند.
دیپلمات اروپایی سپس بدون اشاره به تعلل در تصمیمگیری و زیادهخواهیهای ایالات متحده آمریکا در مذاکرات وین گفت: «حدود یک سال پیش مذاکرات احیای برجام نزدیک پایان بود اما متاسفانه امکان رسیدن به توافق فراهم نشد. از آن زمان هم فضا برای احیای برجام مساعد نبوده است.» وی با این حال عنوان کرد که پیشنویس توافق برای ازسرگیری اجرای برجام هنوز روی میز است.
اسکوگ همچنین با اشاره به تدابیر جبرانی ایران در برجام و تکرار ادعاها علیه برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان گفت که ایران از تعهدات هستهای خود فاصله زیادی گرفته است. وی این مساله را در کنار مسائل سیاسی پادمانی میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران قرار داد و مدعی شد که همکاریهای میان دو طرف برای حلوفصل موضوع به کندی پیش میرود.
نماینده اتحادیه اروپا با این حال از پیشرفتهای حاصل شده در پی توافق اسفند ماه گذشته میان آژانس اتمی و ایران استقبال کرد و گفت: از ایران می خواهیم که بدون فوت وقت در همین مسیر حرکت کند و دستگاههای نظارتی آژانس را دوباره فعال کند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به ابراز نگرانی درباره ادعای مشارکت نظامی ایران و روسیه در جنگ اوکراین پرداخت و مدعی شد که ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه «نه تنها متوقف نشده که گسترش یافته است»
اسکوگ با بیان اینکه «اتحادیه اروپا از ایران میخواهد که به این همکاری نظامی با کشوری که منشور ملل متحد را نقض میکند پایان دهد» به ارائه تفسیری غلط از قطعنامه ۲۲۳۱ پرداخت و مدعی شد که این همکاری، برخلاف قطعنامه یادشده است.
وی در آخرین بخش از سخنانش، از اعضای باقیمانده در برجام و ایالات متحده خواست که به مسیر گفتوگو پایبند باشند و افزود که جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا «با اعضای برجام و ایالات متحده در تماس است تا راه حل دیپلماتیک درباره برنامه هستهای ایران پیدا کند و از تمام طرفهای میخواهد که تلاشهای دیپلماتیک خود را در این زمینه طی هفتهها و ماههای آینده سرعت بخشد.»
روسیه ادعاهای غرب درباره ارسال پهپاد از ایران برای بکارگیری در جنگ اوکراین را رد کرد
واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت برای بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ ادعاهای آمریکا و غرب علیه ایران درباره ارسال پهپاد از ایران به روسیه برای بکارگیری در جنگ اوکراین را رد کرد.
واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی در نشست دوره ای شورای امنیت برای بررسی پانزدهمین گزارش آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل درباره روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا در خصوص ایران به کشورهای غربی درباره تلاش برای حفظ تحریمهای موشکی علیه ایران هشدار داد و از این کشورها خواست به تعهدات خود پایبند باشند.