در روزهای اخیر وحید اشتری فعال رسانهای ادعاهایی را در خصوص برخی تصمیمات در مورد سازمان اوقاف کشور مطرح کرد که با پاسخ یک خبرگزاری همراه شده است.
به گزارش جماران؛ وحید اشتری در حساب توییتر خود در مطلبی با عنوان «عروس بازی در اوقاف»، مدعی شد: اخیرا مطلع شدم در قزوین ما یکی از بزرگترین موقوفات چند صد هکتاری استان متعلق به حسینیه امینیها را تقریبا بصورت رایگان به یک دختر خانم متولد ۶۹ واگذار کردهاند. کنجکاو شدم ببینم ایشان آقازاده کدامیک از مسئولین است؟ از نتیجه جستجو بهت زده شدم… بخاطر احکام دادگاه و حجم پروندههایی که دارم تصمیم گرفتم چند خطی با مستندات و مدارک بنویسم و به هرجایی که دستم میرسید رساندم بلکه بدون انتشار اتفاقی بیفتد. متاسفانه ماهها گذشت و هیچ اتفاقی نیفتاد. البته حدس میزدم اتفاق خاصی رخ نخواهد داد. برای اتمام حجت با خودم بود. لاجرم این چند خط را اینجا مینویسم.»
اشتری در بخش بعدی مطلب خود با انتشار دو سند هم مدعی شد: «الآن در قزوین دیگر یک زوج جوان با ماهی یک میلیون بدون پول پیش یک زیر زمین در حاشیهای ترین نقاط شهر نمیتوانند اجاره کنند ولی یک موقوفه ۱۵۰ هکتاری و یک دامداری هزار راسی در قزوین را با همین اجاره ناچیز به خانم مونا چایچیان واگذار کردهاند.»
اشتری ادعا کرد: «این موقوفه عظیم متعلق به حسینیه امینیهاست که یکی از دیدنی ترین نقاط قزوین است.
اسم و مشخصات خانم چایچیان را سرچ کردم. از نامبرده اطلاعات خاصی وجود نداشت. یکی دو تا شرکت در روزنامه رسمی، یکی دو تا تلفن در برخی مدارک (که کسی پاسخگویش نبود) و یک آدرس در محله ازگل تهران.»
این فعال رسانه ای در ادامه ادعا کرد: «شخصا به آدرس مورد نظر مراجعه کردم بلکه بتوانم از نسبت این آقازاده محترم با مسئولین کشور اطلاعی کسب کنم. از پرس و جو با همسایهها در کمال ناباوری متوجه شدم این آدرس، منزل مسکونی یکی از منصوبان رهبری، یعنی رئیس سازمان اوقاف کشور جناب حجت الاسلام خاموشی است. عجیب بود. اینکه ۱۵۰ هکتار زمین با یک دامداری هزار راسی در روز روشن با ماهی یک میلیون تومان اجاره به یکی از بستگان رئیس سازمان اوقاف واگذار شده باشد به کنار. اینکه در تمام قراردادها بدون نگرانی رسما آدرس منزل رئیس سازمان اوقاف را قید کنند دیگر خیلی اعتماد به نفس میخواهد. اسامی فرزندان آقای خاموشی را البته یکی دو جا دیده بودم. مشخصات خانم مونا چایچیان در روزنامه رسمی (فرزند سید محمد شجاع الدین به شماره ملی ۰۰۱۲۰۵۶۴۱۴۶۱) را از دوستانی که با از خانواده آقای خاموشی در تعاملند جویا شدم. متوجه شدم متاسفانه ایشان عروس رئیس سازمان اوقاف کشور است. باورم نشد.»
اشتری ادعا کرد: «این ماجرای عروس آقای خاموشی وجه نمادین قابل تاملی دارد. پیشتر که هفتهای یک خبر از بازداشت مدیران اوقاف میآمد چند مرتبه نوشتم این دستگیریها اهمیت ندارد. اوقاف بدون هرگونه نظارت و بازرسی رسما تبدیل به حیات خلوت فساد در کشور شده است و باید در مورد آن ساختار حرف زد. از طرفی چون زیر نظر رهبری است کسی هم نمیتواند بگوید بالای چشمت ابروست و به هیچ جا پاسخگو نیست. بعد از چند دهه در اوقاف ابتدایی ترین سامانههای شفافیت که حداقل لیست اموال و املاک با مناقصه و مزایده و واگذاری را بشود دید هم وجود ندارد. حالا شما در چنین ساختار بی در و پیکری روزی ۵ نفر را هم بازداشت کنید چه اتفاقی میافتد؟این وضعیت رئیس سازمان اوقاف است وضعیت زیر مجموعه دیگر قابل حدس است. به وجه نمادین ماجرا توجه کنید. چنین سطحی از تعارض منافع در بخشی از نظام جکمرانی بدون حسابکشی و نظارت قدری قابل تامل نیست؟ یکی از بزرگترین موقوفات کشور را به ثمن بخس به عروس رئیس سازمان اوقاف بدهند و بدون نگرانی از نهادهای به اصطلاح نظارتی اعم از نهادهای بازرسی در بیت یا نهادهای امنیتی و قضایی حتی آدرس منزل مسکونی رئیس سازمان اوقاف را هم با فراغ بال زیرش قید کنند.حیات خلوت دیگر چه شکلی است؟»
اشتری در پایان ادعاهای خود نوشت: «در پرانتز عرض کنم این چند خط را بخاطر دغدغههای خودم، برای احیای امر به معروف و نهی از منکر با علم به تبعاتش و گرفتاریهایی که برایم دارد مینویسم. انشاا… آقایان توجه کنند مردم بخاطر همین لوطی خوریها، همین اداره دورهمی ثروتهای کشور، بخاطر همین عدم حسابکشیها انقلاب کردند. کاش نهادهای امنیتی و قضایی که وظیفهشان پیگیری این موارد است و بخشی از وضع کنونی ناشی از ترک فعل آنان است قبل از اعلام جرم و تشکیل یک پرونده جدید برای بنده قدری عمیقتر به این مسائل فکر کنند. بالاخره کی قرار است برای اداره این نهادها و نظارت بر آنها قانون گذاری بشود؟»
روایت فارس از خرید زمین موقوفی توسط خانواده خاموشی
خبرگزاری فارس در واکنش به اتهامات مطرح شده از سوی وحید اشتری، مطلبی را منتشر کرده که عینا در پی می آید:
وحید اشتری، یکی از چهرههای مدعی عدالتخواهی، با انتشار یک اجاره نامه، اعلام کرد که یک زمین وقفی چند صد هکتاری، تقریبا به صورت رایگان به عروس آقای خاموشی، رئیس سازمان اوقاف، واگذار شده است.
جواد غلامیان، یکی از چهرههای عدالتخواه و دبیر مجمع مطالبهگران استان قزوین، ضمن انتشار اسناد کامل این ماجرا، موضوع را بررسی کرد. بر اساس این اسناد، مشخص شده است که محسن خاموشی، فرزند رئیس سازمان اوقاف، در سال ۹۵، یعنی حدود ۲ سال پیش از آنکه پدرش رئیس سازمان اوقاف شود، حق زراعت ۱۵۰ هکتار زمین را به مبلغ یک میلیارد تومان از شخصی به نام محسن صفویه، خریداری کرده است.
بر اساس این سند، چند نکته مهم به چشم میخورد:
اولا؛ مبلغ یک میلیارد تومان در سال ۹۵ بابت حق زراعت زمینی در قزوین، مبلغ قابل توجهی است که خریداری شده و بر خلاف ادعای اشتری، واگذاری رایگان، در کار نبوده است.
ثانیا؛ این خریدوفروش، دو سال پیش از ریاست خاموشی بر سازمان اوقاف انجام شده است. یعنی ادعای اشتری مبنی بر استفاده از رانت سازمان اوقاف، ادعایی خلاف واقع است.
ثالثا؛ این خریدوفروش، بین دو شخص حقیقی بوده است؛ نه آقای خاموشی و سازمان اوقاف. از طرفی دیگر، بر اساس سندی که در ادامه مشاهده میکنید، زمین مذکور تا پیش از خریداری توسط فرزند خاموشی، چند دست میان اشخاص حقیقی دیگر، چرخیده است. به عبارتی دیگر، خریدوفروش این زمین، مرسوم و قانونی است و میان اشخاص حقیقی انجام میشود؛ نه براساس رانت سازمان اوقاف و به صورت غیرقانونی.
رابعا؛ این اسناد توسط یک چهره عدالتخواه و مطالبهگر اهل استان قزوین که خودش در دل ماجرا حضور دارد، منتشر شده است؛ نه توسط یک مقام مسئول و کسی که به دور از ماجرا است.
محسن خاموشی در قرارداد خود قید کرده بود که قصد دارد این زمین را به نام همسر خود ثبت کند و این، دلیل آن است که چرا زمین مذکور، به نام عروس خاموشی ثبت شده است.
ماجرای تصویر اجاره نامهای که اشتری منتشر کرد، چیست؟
در خصوص زمین و ملکهای وقفی، یک بحثی وجود دارد به نام «عرصه» و «اعیان» زمین. «عرصه»، خود زمین است و «اعیان» به تعبیری منفعت زمین؛ که در اینجا یعنی حق زراعت. به طور خلاصه، مسئله اجاره و خرید فروش در زمین غیر موقوفه یا همان زمین طلق، با زمین موقوفه متفاوت است. در زمینهای وقفی، حق اعیان یا همان نسق زمین، مورد معامله قرار میگیرد و موقوفه بابت حقی که نسبت به عرصه زمین دارد، مبلغی را به عنوان اجاره سالانه که معمولا مبلغی ناچیز است، دریافت میکند. این نوع معامله هم اکنون به صورت رسمی و قانونی در منطقه پاسداران تهران، صورت میگیرد. به عبارت دیگر، در معامله زمینهای موقوفه، اصل خریدوفروش اعیان است.
محسن خاموشی در سال ۹۵، مبلغ ۱ میلیارد تومان، اعیان زمین (نسق یا چیزی شبیه به سرقفلی) را که همان حق زراعت است، خریداری کرده و برای عرصه زمین که در وقف خاص (نه عام) حسینیه امینیها قرار دارد، سالانه مبلغی را بابت اجاره، پرداخت میکند. بنابراین، آن سند اجاره، بابت عرصه زمین است که بین دو شخص با آن مبلغ منعقد گردیده و ارتباطی با سازمان اوقاف که اشتری مدعی شده است، ندارد؛ بلکه با توجه به وقف خاص حسینیه امینیها، میزان اجاره ماهانه بابت عرصه زمین، به حساب موقوفه امینیها واریز میشود و اصل خریدوفروش، همان مبلغ ۱ میلیارد تومان است که فرزند خاموشی برای اعیان ۱۵۰ هکتار زمین (دیمی و قسمت کوچکی آبی) پرداخت کرده است.
پرداخت حق کمیسون توسط محسن خاموشی
علاوه بر پرداخت مبلغ ۱ میلیارد تومان توسط محسن خاموشی بابت «خرید اعیان زمین» و پرداخت اجاره سالانه بابت «اجاره عرصه زمین»، مبلغ ۳۴۵ میلیون تومان بابت «حق پذیره» یا همان «کمیسیون» این قرارداد، پرداخت شده است. این مبلغ بر اساس نظر کارشناس رسمی تعیین گردیده و در سال ۹۹، بعد از طی مراحل قانونی که زمان بر بوده، پرداخت شده است. نکته مهم این است که مبلغ کمیسیون در سال ۹۹ پرداخت شده است. یعنی زمانی که پدر محسن خاموشی، رئیس سازمان اوقاف بود و اگر قرار بود در این پرونده از رانت استفاده شود؛ این رانت در کارشناسی رسمی و تعیین مبلغ انجام میشد یا اصلا مبلغ کمیسیون، پرداخت نمیشد. این مبلغ طی ۳ مرحله واریز شده است که در ادامه، فیشهای رسمی واریزی بانک را مشاهده میکنید.
زمین اکنون در اختیار کیست؟
به گفته جواد غلامیان، در سال ۱۴۰۱، محسن خاموشی با وکالت از همسر خود، این زمین را به فرد دیگری فروخته است و متعهد گردیده در این معامله، ۵۰ درصد از هزینه کمیسیون را پرداخت کند. بنابراین، در حال حاضر، مالک اعیان زمین، شخص دیگری است و او اکنون باید به موقوفه امینیها مبلغ ناچیزی را بابت اجاره عرصه پرداخت کند. این مسئله، دلیل محکم دیگری است که رانت یا معاملهای غیرقانونی از سوی خانواده خاموشی صورت نگرفته و هرکس که بخواهد میتواند این زمین را به همین نحو، خرید و فروش و اجاره نماید.
بنابراین، در این پرونده، خانواده آقای خاموشی، در یک معامله قانونی، شرعی و عرفی، این خرید را انجام داده و مبلغ یک میلیارد تومان هم سال ۹۵ پرداخت کرده است و وحید اشتری، مدعی عدالتخواهی، به واسطه ناآگاهی افکار عمومی از خرید اعیان به قیمت یک میلیارد تومان، این تهمت آشکار را به خانواده آقای خاموشی نسبت داده است.