حزب ندای ایرانیان در بیانیه ای اعلام کرد: این روزها شاهدیم که علیرغم پر بودن سد کجکی در افغانستان که طبق معاهده ایران و افغانستان محل اندازهگیری میزان حق آبه ایران است، طالبان از باز کردن دریچههای خروجی آن و ورود آب به ایران خودداری کرده و ضمن تکرار ادعاهای واهی کمآبی که عدم صدق آن بهراحتی قابلاثبات است، با برخوردهای غیر دیپلماتیک و نامتعارف و صدور بیانیهای که فاقد هرگونه مبنای حقوقی و منطقی است بر عدم تأمین آب هامون اصرار میورزند. بر همین اساس لزوم اتخاذ دیپلماسی قوی و مقتدرانه برای دریافت حق آبه ایران باید از اولویتهای دیپلماسی کشور باشد.
به گزارش جماران؛ حزب ندای ایرانیان در بیانیه ای نوشت: از زمان روی کارآمدن طالبان در افغانستان تاکنون شاهد موارد متعددی از نقض اصول حسن همجواری و سیاستهای مخرب از سوی آنها بودهایم. در شرایطی که مردم نجیب و محروم سیستانوبلوچستان با مشکلات عدیدهای برای تأمین آب شرب و کشاورزی خود روبهرو هستند، طالبان برخلاف توافقات ثبت شده بینالمللی میان ایران و افغانستان حاضر به تأمین حق آبه آب ایران از هیرمند نیست که باعث به وجود آمدن مشکلات جدی در تأمین آب شرب، کشاورزی و خشکی تالاب هامون شده است، بهگونهای که خشکی رودخانه هیرمند و تالاب بینالمللی هامون امروز به یک بحران منطقهای تبدیل شده و اگر فکر اساسی برای حل آن نشود، تبعات سنگینی را برای سیستان و بلوچستان و منطقه به همراه خواهد داشت.
گسترش بیکاری، بحران ریزگردها، بیماریهای ریوی و تنفسی، نابودی تنوع زیستی، فقر، مهاجرت اقلیمی، بحران تأمین آب شرب و افزایش بیماریها بخشی از پیامدهای تأمین نشدن حق آبه دریاچه هامون از رود هیرمند است. این بحرانها خود میتواند عامل مهمی در بروز مشکلات جدی اجتماعی، اقتصادی و امنیتی در مرز طولانی شرقی ایران شود.
این روزها شاهدیم که علیرغم پر بودن سد کجکی در افغانستان که طبق معاهده ایران و افغانستان محل اندازهگیری میزان حق آبه ایران است، طالبان از باز کردن دریچههای خروجی آن و ورود آب به ایران خودداری کرده و ضمن تکرار ادعاهای واهی کمآبی که عدم صدق آن بهراحتی قابلاثبات است، با برخوردهای غیر دیپلماتیک و نامتعارف و صدور بیانیهای که فاقد هرگونه مبنای حقوقی و منطقی است بر عدم تأمین آب هامون اصرار میورزند. بر همین اساس لزوم اتخاذ دیپلماسی قوی و مقتدرانه برای دریافت حق آبه ایران باید از اولویتهای دیپلماسی کشور باشد.
ظاهراً حاکمان کنونی افغانستان نمیدانند که شرط اصلی در تأمین اصول حسن همجواری، تمکین به معاهدات دوجانبه است. همه این اتفاقات در حالی روی میدهد که ایران سالهاست در بحرانهای افغانستان پذیرای میلیونها مهاجر این کشور بوده و هست.
وضعیت کنونی ایجاب میکند که هرچه زودتر به موضع انفعالی در برابر طالبان پایان داده شود و وزارت امور خارجه بهطورجدی و بدون کوچکترین مماشاتی تلاش کند تا طالبان را به وظایف و تعهدات بینالمللی خود آشنا سازد. حزب ندای ایرانیان از وزارت امور خارجه بهطورجدی انتظار دارد تا به صدور بیانیههای ناکارآمد اکتفا نکرده و با فعالسازی دیپلماسی منطقهای پیگیر مطالبه بهحق مردم سیستان و بلوچستان باشد.
دستگاه دیپلماسی باید از تمام ظرفیتهای سیاسی- دیپلماتیک خود و در صورت لزوم از ابزارهای اقتصادی، سیاسی و حقوقی (شکایت به مراجع جهانی و سازمان ملل) برای پیگیری این امر استفاده کند تا طالبان درک کند که ایران بر این مطالبه مصر و جدی است و از آن کوتاه نخواهد آمد.
حزب ندای ایرانیان مطالبه حق آبه مردم سیستان و بلوچستان را حق قانونی و شهروندی و حقوق بشری آنها دانسته و بهطور جد از رئیسجمهور، نمایندگان مجلس، دستگاه دیپلماسی و سایر مسئولان ذیربط از جمله امامجمعه اهل سنت زاهدان انتظار دارد پیگیر حق آبه هیرمند به عنوان یک حق ملی باشند تا طالبان و هر حکومت دیگری بداند که حق تعدی به حقوق ایرانیان را ندارد.
حزب ندای ایرانیان با رصد شرایط زیستمحیطی ناشی از تغییرات اقلیمی و مشکلات متعدد ناشی از آن از جمله بحران آب شیرین در منطقه به دستگاه دیپلماسی هشدار میدهد که اگر وزارت امور خارجه هرچه زودتر دیپلماسی منطقهای محیطزیست و آب را فعال نکند بهزودی به دلیل سدسازیهای گسترده در کشورهای همسایه و نقض قوانین آبی توسط آنها، به زیستبوم ایران و ایرانیان صدمات جبرانناپذیری وارد خواهد شد و باید منتظر وقوع درگیریهای منطقهای با ریشههای آب و محیطزیست باشیم. اگر دیپلماسی آب جدی گرفته نشود، در آیندهای نزدیک شاهد وقوع جنگهای آب در منطقه خواهیم بود.
حزب ندای ایرانیان، دوم خرداد 1402