علی آذری عضو کمیسیون عمران مجلس خاطرنشان کرد: وضعیت اگر بحرانی نباشد، نگران کننده است در صورتی که ما می‌توانیم از همین نخبگان، فارغ از سیاست های چپ و راست استفاده کنیم؛ البته برای بهبود اوضاع اقتصادی کشور، اقداماتی صورت گرفته است مثلاً در حوزه گشایش‌های بین المللی روابط خوبی در حوزه شانگهای و خلیج فارس در حال اتفاق است که می‌تواند وضعیت بین المللی را برای ایران بهتر کند؛ اما در مجموع اگر بخواهیم از مهاجرت، پیش‌گیری کنیم، باید تعریفی برای توسعه کشور در جهت بهبودی وضعیت زندگی تمام گروه‌های اجتماعی داشته باشیم.

به گزارش جماران؛ عضو کمیسیون عمران مجلس، «اقتصاد» را یکی از عوامل اصلی مهاجرت دانست و گفت: وقتی کسب درآمد با شرافت، به مشکل برمی خورد و سوداگری برجسته می شود، کسانی که این وضع را مشاهده می کنند، به دنبال کشورهایی می گردند که قدر آنها را بیشتر بداند.

علی آذری در گفت‌وگو با شفقنا با اشاره به وضعیت مهاجرت، گفت: طبق آمارها، ما در زمینه پذیرش مهاجر از سوی کشورهای توسعه یافته از جمله ضعف در مدیریت توسعه در حوزه های گردشگری، مشکلاتی داریم البته این مسئله خیلی برای ما مهم نیست و مهاجرت پذیری را می توانیم جایگزین حوزه نفت کنیم؛ یکی از راه های انجام تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر عدم توسل به نفت، تقویت حوزه گردشگری است تا بتوانیم حوزه پذیرش مهاجران و گردشگر را بالا ببریم.

وی در ادامه به دلایل افزایش مهاجرت ایرانیان خصوصاً نخبگان به خارج از کشور، اشاره کرد و گفت: تورم موجب ایجاد حالت تحقیر، بین درآمد با شرافت و سوداگری می‌شود. وقتی کسب درآمد با شرافت، به مشکل برمی خورد و سوداگری برجسته می شود، کسانی که این وضع را مشاهده می کنند، به دنبال کشورهایی می گردند که قدر آنها را بیشتر بداند. طبق آمارهای مرکز پژوهش های مجلس و رصدخانه مهاجرت، کادر درمان بسیار به کشورهای اطراف مهاجرت می‌کنند که یکی از دلایل آن «تورم» است؛ بنابراین مجلس و دولت باید برای مدیریت تورم اقدام کنند.

آقای آذری با اشاره به شرکت‌های دانش‌بنیان، گفت: ما در شرکت های دانش بنیان وضعیت مطلوبی داریم، اما در دو حوزه سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و هم حوزه چالش اینترنت با مشکل مواجه هستند که باید توسط دولت و مجلس رفع شود تا از مهاجرت شرکت‌های دانش‌بنیان‌های جدید و نخبگان جلوگیری کنیم.

وی بهبود کیفیت زندگی را از دیگر دلایل افزایش مهاجرت دانست و عنوان کرد: امروز علم به روز است یعنی «ذهن مقایسه» در تمام جوامع بشری حاکم است و اسباب و لوازم مقایسه مثل شبکه های اجتماعی در دسترس است؛ بنابراین نخبگان می‌توانند وضعیت خودشان را از لحاظ معیشت و اقتصاد با کشورهایی مثل کویت و عمان مقایسه کنند که باعث می شود به دنبال بهبود وضعیت زندگی برای خودشان باشند.

آذری با اشاره به وضعیت آب و هوایی و تاثیر آن بر روند مهاجرت گفت: ما حتی اگر در حوزه آب و هوایی مدیریت درستی نداشته باشیم، مسائل تنشی مثل تنش آبی به وجود می آورد که ابتدا مهاجرت داخلی را پیش خواهد آورد و اقتصاد کشور را به هم خواهد ریخت؛ مثلاً ممکن است تنش آبی در سیستان و بلوچستان آنها را به سمت استان مازندران بکشاند که باعث نا هم گونی جمعیت خواهد شد و در مرحله بعد، مهاجرت خارجی را به دنبال خواهد داشت.

وی تصریح کرد: بسیاری از کشورها که مهاجر پذیر هستند، قوانین خودشان را خصوصاً در حوزه پذیرش نخبگان اصلاح کردند؛ امروز نخبگان و دانشجویان که جزو منابع انسانی هستند، ارزش بالایی دارند یعنی کشورها باید از کلاس اول، برای فرزندان کشورشان، سرمایه‌گذاری کنند تا مثلا بعد از مدتی تبدیل به نخبه شوند؛ بنابراین کشورها قوانین آسوده ای می گذارند و چون مشکلات ما را می شناسند اقدام به جذب نخبگان می کنند؛ بنابراین ما هم متقابلا باید قوانین را اصلاح کنیم.

وی با اشاره به رفاه اجتماعی خانواده‌ها، گفت: دولت‌ها به دلیل مسائلی مانند بزرگ بودن و عدم چابکی که اغلب درآمد کشور را می‌بلعد، توانستند خیلی به حوزه رفاه اجتماعی توجه کنند. طبق آمارها ده میلیون کارمند فعال و بازنشسته داریم و این عدم چابکی باعث می شود مشکلاتی در ایجاد رفاه اجتماعی رخ دهد. تحریم ها را هم باید به این مسائل اضافه کرد و ضعف در رفاه اجتماعی باعث عدم توجه دولت به شادی می شود و در نهایت گرایش به مهاجرت را بالا می‌برد.

آذری با تاکید بر ایجاد گشایش های بین المللی برای بهبود زندگی و جلوگیری از مهاجرت نخبگان، گفت: ما باید توجه ویژه‌ای با حفظ استقلال کشور به گشایش‌های بین المللی و سیاست خارجی داشته باشیم؛ زیرا اکثر مشکلاتی که در حوزه های اقتصادی به کشور تحمیل می‌شود، به مسائل بین‌المللی ما باز می‌گردد؛ بنابراین باید با توجه به استقلال کشور و حفظ اقتدار ملی، گشایشی در حوزه بین‌المللی ایجاد کنیم تا از مهاجرت نخبگان جلوگیری شود.

وی بیان کرد: مشکل کشور را بیشتر در حوزه مدیریت می بینم و مبدا تمامی حوزه هایی که برشمردم مسئله تورم است و در این حوزه هنوز نتوانستیم به مدیریت درستی برسیم. رهبر انقلاب اسلامی، سال 1402 را به عنوان مهار تورم نامگذاری کردند که بسیار مهم است و حمایت از تولید هم سالهاست مطرح شده است؛ اما دلیل اینکه چرا نتوانستیم اقتصاد کشور را مدیریت کنیم شاید به بدنه بزرگ قوه مجریه بازمی‌گردد. ضمن اینکه شجاعت در تصمیم گیری هم در بعضی از مدیران کم شده و تورم عامل بسیاری از این مسائل است.

آذری در پایان خاطرنشان کرد: وضعیت اگر بحرانی نباشد، نگران کننده است در صورتی که ما می‌توانیم از همین نخبگان، فارغ از سیاست های چپ و راست استفاده کنیم؛ البته برای بهبود اوضاع اقتصادی کشور، اقداماتی صورت گرفته است مثلاً در حوزه گشایش‌های بین المللی روابط خوبی در حوزه شانگهای و خلیج فارس در حال اتفاق است که می‌تواند وضعیت بین المللی را برای ایران بهتر کند؛ اما در مجموع اگر بخواهیم از مهاجرت، پیش‌گیری کنیم، باید تعریفی برای توسعه کشور در جهت بهبودی وضعیت زندگی تمام گروه‌های اجتماعی داشته باشیم. چراکه ما تنوع گروه های اجتماعی را در کشور داریم که همین تنوع باعث می‌شود، قیاس به وجود بیاید و اگر دولت به یک گروه توجه نکند ممکن است باعث نارضایتی و مهاجرت آنها شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.