آیت الله نورالله شاه آبادی فرزند آیت الله محمدعلی شاه آبادی (استاد عرفان امام خمینی) سحرگاه 29 ماه مبارک رمضان درگذشت.
به گزارش جماران؛ آیت الله نورالله شاه آبادی فرزند آیت الله محمدعلی شاه آبادی (استاد عرفان امام خمینی) سحرگاه 29 ماه مبارک رمضان درگذشت.
مراسم تشییع و تدفین و ترحیم متعاقبا اعلام می گردد.
زندگینامه
آیت الله حاج شیخ نورالله شاه آبادی در فروردین سال ۱۳۰۹هجری شمسی در شهر قم متولد شد. والد بزرگوارش، مرحوم آیت الله حاج شیخ محمدعلی شاه آبادی رحمه الله علیه بود و والده ایشان هم صبیه مرحوم آیت الله حاج سیدصادق روحانی قمی رحمه الله علیه بود. پدرش آیت اله حاج شیخ محمدعلی شاه آبادی، استاد عرفان و اخلاق امام خمینی رحمه الله علیه بود که برای امام جلسات خصوصی درس و عرفان و اخلاق میگذاشت و امام راحل همواره از ایشان به عنوان عارف کامل و فقیه مبارز یاد می کرد. تعداد بسیاری از برادران حاج آقا نورالله، از روحانیون و مجتهدان زمان خود بودند که از جمله می توان به حضرات آیات حاج شیخ نصرالله، حاج شیخ روح الله، حاج شیخ محمد و شهید حاج شیخ مهدی شاه آبادی اشاره کرد.
دوران تحصیل
وی با مهاجرت والد معظمشان از قم به تهران ـ در سال ۱۳۵۴ق ـ به تهران منتقل شد و تحصیلات ابتدایی را در مدرسه توفیق به پایان رسانید. سپس در دورانی که کمتر کسی به تحصیل علوم دینی رغبت میکرد، همراه برادرش حضرت آیه الله حاج آقا نصرالله شاه آبادی به فراگیری دانش دینی روی آورد و مقدمات و سطح را نزد اساتید حوزه علمیه تهران در مدرسه علمیه مروی و سپهسالار (مدرسه عالی شهید مطهری) آموخت.
اساتید
استادان ایشان در دورههای مختلف تحصیلیاش عبارتند از آیات و حجج اسلام:
1_ حاجآقا مصطفی مسجد جامعی (شرح امثله)
2_ سید صدرالدین رضوی قمی (سیوطی)
3_ حاج میرزا ابوالحسن شعرانی (مطوّل، شرح لمعه، اسفار)
4_ حاج شیخ محمدعلی لواسانی (مطوّل)
5_ حاج شیخ حسن ظهیرالدینی (معالم)
6_ حاج شیخ حسین کنی (شرح لمعه)
7_ حاج سید حسن احمدی علونآبادی (رسائل و مکاسب)
8_ حاج شیخ محمداسماعیل جاپلقی (مکاسب)
9_ حاج میرزا هدایت الله وحید گلپایگانی (مکاسب)
10_ حاج شیخ عباس تهرانی (کفایه)
11_ دکتر ابوالقاسم گرجی (کفایه)
12_ حاج سید کاظم عصار (شرح منظومه و بخشی از اسفار)
وی پس از اتمام سطوح عالیه در دروس خارج فقه و اصول حضرات آیات:
1- حاج سید ابوالحسن رفیعی قزوینی (خارج فقه و اسفار)
2- حاج شیخ محمدتقی آملی (خارج فقه)
3- حاج سید محمد روحانی (خارج اصول در نجف اشرف)
حاضر شد و همزمان تحصیلات دانشگاهی را در دانشکده معقول و منقول تکمیل نمود و در سال ۱۳۳۰ش موفق به اخذ مدرک لیسانس در رشته فقه و حقوق شد.
هم بحثها
وی این دروس را با عدّهای از فضلا مباحثه مینمود که عبارتند از آقایان آیات و حجج اسلام:
حاجآقا نصرالله شاهآبادی، شیخ مرتضی انصاری امین، شیخ محمد بهاری همدانی، شیخ محمدجواد مناقبی، صادق وهاب آقایی.
تدریس در دبیرستان علوی نجف
ایشان در بهمن سال ۱۳۳۴ش به عنوان مامور فرهنگی و همکاری با کنسولگری ایران در نجف اشرف، عازم عراق شد و مدت ۸ سال در دبیرستان علوی نجف مشغول خدمت گردید و نفوس بسیاری از نوجوانان را تربیت کرد.
برادرش مرحوم آیه الله حاج آقا نصرالله شاه آبادی در این باره گوید:
«شیوه اخوی در تدریس، شاگردان را شیفته خود کرده بود، به گونه ای که بعد از 8 سال هنگام بازگشت وی به ایران در سال 1342ش، دانشآموزان در مدرسه اعتصاب کردند و حضور خود در کلاسها را به نصب قاب عکس بزرگی از وی در دفتر مدرسه مشروط کردند. این اعتصاب سبب شد تا آقای مصطفی زمانی – سرپرست مدارس ایرانیها در بغداد- برای حل این مسأله به نجف سفر کند. چون نصب عکسی بزرگتر از عکس شاه ممنوع بود، پیشنهاد شد عکسهای کوچکی از اخوی چاپ کنند و به دانش آموزان بدهند و عکسی کوچکتر از عکس شاه نیز در دفتر نصب کنند. با این کار، دانشآموزان راضی شدند و اعتصاب را تمام کردند.»
مدرسه موسوی
وی پس از 8 سال خدمت در عراق به تهران بازگشت و این بار نیز سمت معلمی برای نوجوانان و جوانان را انتخاب نمود و در دبیرستان بَدِر و سپس در مدرسه موسوی به امر تدریس و تربیت اشتغال داشت.
در سال 1351ش ساختمان مدرسه موسوی و ملحقات آن را در زمینی در خیابان 17شهریور از مال شخصی اش بنا نهاد و تا شهریور 1360ش چند هزار شاگرد تربیت نمود.
ایشان در این باره گوید:
«من با توجه به اینکه بایستی نوجوانان را در سایه تربیت درست از نفوذ افکار فاسد و تبلیغات ناسالم نگهداری و با آشنایی به موازین انسان ساز اسلام و قرآن عناصری سازنده و خدمتگذار به جامعه پرورش دهم سمت معلمی را انتخاب کردم و بیش از بیست و شش سال آن را عهده دار بودم و از این راه به گمان خودم آنچه در این رابطه در توان داشتم بکار گرفتم و در سازندگی نوجوانان و خانواده های آنان از هیچ تلاشی دریغ نداشتم.
مرحوم حاج سید رضا اخوی و برادرانش پس از فوت پدرشان حدود هفت هزار متر از اراضی موروثی خود در خیابان هفده شهریور را برای تاسیس مدرسه به تولیت مرحوم آیه الله شریعتمداری وقف نمود. این جانب آن را با شرایطی از معظم له اجاره و مدرسه را به نام راهنمایی و دبیرستان موسوی در اسفندماه سال 1351 اجاره نمودم و تا شهریور سال هزار و سیصد و شصت آن را اداره کردم.
متاسفانه در این اواخر دریافتم افرادی که در گذشته به آنها خدمت کردم با رفتاری خائنانه در پاسخ به خدمات گذشته پیش خود از طرف من در خواست بازنشستگی مرا کردند و در نتیجه موسسه ای که راه ترقی چشمگیری را پیمود و می توانست به دانشگاهی تبدیل شود مرا از خدمت بدان محروم کردند. امید است نتیجه اعمال خود را دریافت دارند.»
مرکز اسلامی لندن
دیگر از فعالیت های آیه الله شاه آبادی رئاست مجمع اسلامی لندن به نمایندگی از مرحوم حضرت آیه الله العظمی گلپایگانی به مدت دو سال (1361 و 1362ش) بود.
آثار:
آثار چاپی:
1- شرح رشحات البحار (تالیف آیه الله العظمی میرزامحمدعلی شاه آبادی)
2- شرح شذرات المعارف (تالیف آیه الله العظمی میرزامحمدعلی شاه آبادی)
3- منظومه احادیث نبوی (ترجمه منظوم 580 حدیث از سخنان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله)
4- منظومه احادیث علوی (ترجمه منظوم هزار حدیث از سخنان امیرالمومنین علیه السلام)
5- سفرنامه هامبورگ
6- ترجمه کتاب حکومت اسلامی واداره آن (تالیف شیخ مهدی شمس الدین)
7- ترجمه منظوم اشعارفرزدق در وصف امام سجاد علیه السلام
8- ترجمه کتاب مدینه فاضله فارابی (تالیف حسین اسماعیل مکی)
آثار غیر چاپی:
9- ترجمه کتاب سقیفه (تالیف شیخ محمدرضا مطفر)
10- سفرنامه منظوم
11- ترجمه غایه المرام (تالیف علامه سید هاشم بحرانی)
12- ترجمه ینابیع الموده (تالیف قندوزی)
13- پرسش و پاسخ به 228 سوال قرآنی
14- راهنمای پرهیزکاران و یا قران وهدایت
15- شرح حدیث جنودعقل وجهل
16- خاطرات
17- ترجمه کتاب تاریخ کربلا و حائر شریف حسینی (تالیف دکترعبدالجوادآل طعمه)
18- ترجمه قرآن کریم
19- ترجمه کتاب وارث انبیاء (درباره حضرت سید الشهداء علیه السلام)
20- ترجمه نهج البلاغه
شعر:
آیه الله شاه آبادی دارای ذوق و قریحه شعری و تخلص وی نیز «نوشا» است. نمونه ای از اشعار ایشان در مدح امیرالمومنین علیه السلام:
ما بسته ایم دل به ولای تو یا علی
این رشته تا به حشر نگردد جدا علی
بر آن صحیفه ای که شود ثبت نام دوست
آن نام تست ای به فدای تو یا علی
«نوشا» به مدح ساقی کوثر گرفته جام
تا نوشد از شراب ولای تو یا علی
ازدواج وفرزندان
ایشان در سال 1334ش، با نوه دایی خویش علویه محترمه خانم فخرالسادات مازندرانی صبیه مرحوم آیهالله حاج سید موسی مازندرانی (داماد مرحوم آیه الله حاج سید محمود روحانی) وصلت نمود.
حاصل این وصلت مبارک چهار پسر (آقایان: علیرضا، حمیدرضا، محمود و احمدرضا) و یک دختر (زهرا خانم همسر آقای سید جواد سجادیان) بود. در تاریخ 29 دی 1399 فرزند ارشد آیه الله حاج آقا نورالله شاه آبادی، مرحوم مهندس علیرضا شاه آبادی بر اثر ابتلا به کرونا در لندن به دیار باقی شتافت. وی انسانی متخلق و متعهد و از خصوصیات وی انس با قرآن و نماز اول وقت و کمک به فقرا بود.
وفات
آیه الله حاج آقا نورالله شاه آبادی، پس از عمری خدمت و تالیف و تربیت شاگردان در سحرگاه روز ۲۹ ماه مبارک رمضان ۱۴۴۴ ، ۳۱ فروردین۱۴۰۲ در سن نود و سه دار فانی را وداع گفت.