گفته میشود یکی از مهمترین موضوعات مورد گفتوگو میان شمخانی و پوتین، بررسی روشهای خنثیسازی تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه تهران و مسکو بوده است. حذف دلار از معاملات تجاری و متعادلسازی منابع ارزی غیردلاری دو کشور شامل یوان، درهم، روبل، ریال و روپیه در تجارت فیمابین و همچنین معاملاتی که با سایر کشورهای منطقه انجام میدهند از جمله توافقات میان شمخانی و پوتین بوده است.
به گزارش جماران؛ فارس نوشت: روزنامه قطری «العربی الجدید» نوشت که در سفر بهمن ماه دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به روسیه در دیداری خصوصی با رئیسجمههور روسیه درباره مسائل مختلفی گفتوگو شده است.
روزنامه «العربی الجدید» مدعی شد: در سفر بهمن ماه گذشته علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به روسیه، وی ضمن دیدار خصوصی با «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه،گفتوگویی چندساعته پیرامون موضوعات مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی با وی داشته است.
براساس گزارش شامگاه امروز (چهارشنبه) العربی الجدید، ملاقات شمخانی و پوتین رسانهای نشد؛ اما گفته میشود یکی از مهمترین موضوعات مورد گفتوگو میان آنها، بررسی روشهای خنثیسازی تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه تهران و مسکو بوده است. حذف دلار از معاملات تجاری و متعادلسازی منابع ارزی غیردلاری دو کشور شامل یوان، درهم، روبل، ریال و روپیه در تجارت فیمابین و همچنین معاملاتی که با سایر کشورهای منطقه انجام میدهند از جمله توافقات میان شمخانی و پوتین بوده است.
طبق این گزارش، توافقات میان روسیه و ایران در جریان سفر شمخانی به پکن که منجر به توافق بسیار مهم ایران و عربستان سعودی برای آغاز مجدد روابط شد با مقامات چین نیز مطرح شده و مورد توافق قرار گرفته است.
بیانیه اخیر وزارت خارجه هند نیز نشان میدهد توافقات ایران، روسیه و چین در مورد حذف تدریجی دلار از مبادلات تجاری این کشورها در حال گسترش به سایر عرصههای تجاری در آسیا است.
تصمیم اخیر هند به عنوان یکی از قدرتهای مهم اقتصادی در منطقه آسیا برای حذف دلار از مبادلات تجاری این کشور و جایگزین شدن روپیه به جای آن نشان میدهد که هند نیز قصد دارد در این روند مشارکت کند.
بر اساس خبرهای رسیده به العربی الجدید، سفرهای سریالی شمخانی به امارات عربی متحده و عراق پس از بازگشت از چین که رئیس کل بانک مرکزی و برخی مقامات اقتصادی ایران نیز وی را همراهی کردند با هدف جلب مشارکت این کشورها که از بزرگترین شرکای اقتصادی ایران در منطقه به شمار میآیند، در زمینه اجرای سیاست حذف دلار از مبادلات تجاری بوده است.
در این میان با توجه به روند عادی شدن روابط ایران و عربستان سعودی و همچنین اقدام اخیر اوپک پلاس در کاهش ظرفیت تولید که افزایش قیمت نفت را به دنبال داشت، به نظر میرسد در کنار اقدامات گستردهای که از سوی قدرتهای اقتصادی برتر آسیا در زمینه کاهش اثرگذاری دلار در اقتصاد جهانی پیگیری میشود روند عمومی همراهی کشورهای تولیدکننده نفت با سیاستهای آمریکا نیز دستخوش تغییرات جدی شده که نمیتواند برای دولت دموکرات آمریکا که برای انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور آماده می شود، خبر خوشی باشد.