این مجسمه تقریبا دو هزار سال پیش تراشیده شده و اثر مهمی است که اگر امروز در بازار هنر ظاهر شود میتواند بیش از ۳۰ میلیون پوند به فروش برسد اما این یک اثر باستانی است که قبلاً ثبت نشده و هرگز نمیتوان آن را فروخت.
به گزارش جماران؛ به نقل از ایرنا؛ یک نشریه انگلیسی از کشف و توقیف سنگنگاره دو هزار ساله متعلق به دوران ساسانی در فرودگاه استنستد لندن خبر داد و اعلام کرد که این اثر باستانی پس از نمایش در موزه بریتانیا به ایران مرجوع میشود.
روزنامه آبزرور روز یکشنبه در گزارشی نوشت: این مجسمه تقریبا دو هزار سال پیش تراشیده شده و اثر مهمی است که اگر امروز در بازار هنر ظاهر شود میتواند بیش از ۳۰ میلیون پوند به فروش برسد اما این یک اثر باستانی است که قبلاً ثبت نشده و هرگز نمیتوان آن را فروخت.
بر اساس این گزارش، اثر یادشده که ارتفاعش کمی بیش از یک متر است، مستقیما از دل کوه یا به اصطلاح انگلیسی آن از «سنگ زنده» بریده و جدا شده است.
آبزرور نوشت: این مجسمه در مسیر قاچاق به بازار سیاه در بریتانیا بود که در فرودگاه استنستد توقیف شد. ماموران نیروی مرزی با دیدن بسته بندی شلخته آن مشکوک شده و احتمال دادند قاچاقچیان میخواستند با چنین بستهبندی وانمود کنند این یک شیء بیارزش است.
«سنت جان سیمپسون» باستانشناس ارشد موزه بریتانیا به نشریه آبزرور گفت که تاکنون ندیده در قاچاق آثار باستانی کار تا جایی پیش برود که قطعهای را از دل صخره یا کوه جدا کنند.
وی اقدام صورت گرفته را سطح دیگری از بیرحمی دانست و افزود: شما حتی میتوانید جای ماژیک را ببینید که خط کشیدهاند و بعد با دستگاه فرز سنگ را به طور اریب بریدهاند. سپس آن را به طرزی باورنکردنی بد، در یک جعبه کوچک و تقریباً بدون محافظ بسته بندی کردند که با میخ محکم شده است.
سیمپسون این اثر باستانی را یک مجسمه سنگی منحصربهفرد توصیف کرد که مربوط به دوره امپراتوری ساسانیان است.
از نظر این باستانشناس، سنگنگاره کشف شده از جایی در استان فارس و اطراف شیراز میآید، چرا که سبکش به نقشبرجستههای آنجا شباهت دارد.
وی افزود: فکر میکنم این بخشی از یک سنگنگاره بزرگتر باشد و ممکن است قطعات دیگری وجود داشته باشند.
این باستان شناس انگلیسی، با اشاره به حالت ایستادن مرد در سنگنگاره میگوید اینکه او انگشت اشارهاش را بلند کرده نشاندهنده آن است که این مرد در حضور شاه یا خاندان سلطنتی است و همین باعث میشود که او احتمال دهد این نقشبرجسته «بخشی از یک ترکیببندی بزرگتر است که شاه در سمت راست آن به تصویر کشیده شده و افراد دیگری پشت سرش قرار دارند.»
وی اضافه کرد با توجه به اینکه نوشتهای روی این سنگنگاره حکاکی نشده، تشخیص هویتش غیرممکن است اما از روی پوشش او مشخص است که فردی از طبقات بالا بوده است.
این پرونده بر اساس گزارش آبزرور، توسط پلیس اینترپل و آژانس ملی جرایم جنایی در دست بررسی قرار دارد اما تاکنون کسی دستگیر نشده است، البته روی بسته بندی مشخصات فرستنده، گیرنده و مقصد قید شده است.
این نشریه انگلیسی افزود: موزه بریتانیا از دولت ایران اجازه نمایش آن را به مدت سه ماه دریافت کرد و سپس آن را به موزه ملی تهران ارسال خواهد کرد.
در همین حال سیدمهدی حسینی متین کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن در بیانیهای اعلام کرد: ما صمیمانه امیدواریم که گسترش بیشتر همکاری بین موزه بریتانیا و سفارت ایران در لندن همچنان در مبارزه با قاچاق غیرقانونی اموال فرهنگی و حفاظت از میراث فرهنگی بشر موثر باشد.