روزنامهنگاران اسراییلی که بارزترین نماد حضور اسراییل در این مسابقات هستند توسط ساکنان محلی و تماشاچیان عرب مورد سرزنش قرار گرفته یا نادیده گرفته شدهاند. این یادآور آن است که با وجود توافقهای دیپلماتیک ۲۰۲۰ با سه دولت عربی بسیاری از شهروندان عادی در منطقه خاورمیانه هنوز مخالف روابط نزدیکتر با اسراییل هستند. این مسابقات یک لحظه نادر از همبستگی اعراب را به نمایش گذاشته است. با هوادارانی از کشورهای مختلف که تیمهای یکدیگر را تشویق میکنند و برای حمایت از آرمان فلسطین بازوبند بستهاند. روز چهارشنبه مردی خندان با پیراهن تونس با دویدن به زمین در حالی که پرچم فلسطین را حمل میکرد موجب قطع شدن بازی شد.
به گزارش جماران؛ روزنامه اعتماد نوشت: با توجه به اجازه حضور خبرنگاران اسراییلی و تماشاچیان از سرزمینهای اشغالی در کشور قطر همه منتظر بودند برخورد اعراب با اسراییلیها را بعد از توافق سال ۲۰۲۰ موسوم به توافق آبراهام میان سه کشور عربی و رژیم صهیونیستی ببینند. روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی مفصل مواجهه مردم عرب در برابر اسراییلیها را مورد بررسی قرار داده است. جایی که ثابت میشود مردم منطقه نه به توافقنامهها و نه به عادیسازی توجهی ندارند و تنها به آرمان فلسطین پایبند هستند.
به نقل ازنیویورکتایمز زمانی که امیرنشین قطر با اجازه پروازهای مستقیم از اسراییل موافقت کرد تا هواداران فوتبال بتوانند در جام جهانی شرکت کنند، برخی آن را نشانه دیگری از گرم شدن روابط بین اسراییل و جهان عرب دانستند.
در عوض روزنامهنگاران اسراییلی که بارزترین نماد حضور اسراییل در این مسابقات هستند توسط ساکنان محلی و تماشاچیان عرب مورد سرزنش قرار گرفته یا نادیده گرفته شدهاند. این یادآور آن است که با وجود توافقهای دیپلماتیک ۲۰۲۰ با سه دولت عربی بسیاری از شهروندان عادی در منطقه خاورمیانه هنوز مخالف روابط نزدیکتر با اسراییل هستند .
این مسابقات یک لحظه نادر از همبستگی اعراب را به نمایش گذاشته است. با هوادارانی از کشورهای مختلف که تیمهای یکدیگر را تشویق میکنند و برای حمایت از آرمان فلسطین بازوبند بستهاند. روز چهارشنبه مردی خندان با پیراهن تونس با دویدن به زمین در حالی که پرچم فلسطین را حمل میکرد موجب قطع شدن بازی شد.
در عین حال هواداران عرب مصاحبه با خبرنگاران اسراییلی را رد میکنند و در مورد رفتار آنها با اسراییلیها با فلسطینیها بحث و جدل میکنند. راز شچنیک خبرنگار روزنامه اسراییلی یدیعوت آحرونوت که از قطر گزارش تهیه میکند در توییتر مجموعهای از تعاملها با هواداران عرب را منتشر کرد که حاضر به صحبت با او نشدند. او پس از اینکه کرد جوانی مصاحبه او را رد کرده بود به او گفت: «ما همه انسان هستیم» و مرد پاسخ داد: «شما انسان نیستید.» و افزود: «هیچ چیزی به نام اسراییل وجود ندارد. اینجا فقط فلسطین است و شما زمین آنها را گرفتید.» این روزنامهنگار در گفتوگو با هوادار دیگری که پیراهن مراکش به تن داشت، یکی از سه کشور عربی که اخیرا روابط خود را با اسراییل عادیسازی کردند گفت: «اما شما توافقنامه صلح امضا کردید!» و طرفدار مراکشی در حالی که دور میشده داد زده: «فلسطین! فلسطین!»
عبدالعزیز الغاشیان محقق سعودی که سیاست کشورش در قبال فلسطین را مطالعه میکند میگوید: «مردم عرب حتی آنهایی که شهروندان کشورهایی هستند که روابط خود را با اسراییل عادی کردهاند هنوز سهم عادلانهای از نارضاتی خود از اسراییل را دارند و این توافقها به این زودیها به جایی نمیرسد.»
به گفته مقامات قطری نزدیک به ۴۰۰۰ اسراییلی برای حضور در جام جهانی درخواست دادهاند اما نشانه اندکی از تفاوت میان رفتار مردم با ژورنالیستهای اسراییلی و هواداران عادی به چشم میخورد.
با این حال بسیاری از این برخوردها، از رد بیسروصدای درخواست مصاحبه تا اختلال در ضبط برنامه خبرنگاران اسراییلی با شعار فلسطین یا پرچم این کشور ضبط شده است. در یکی از این تصاویر یک مصری در ابتدا با مصاحبه موافقت کرد و صبورانه منتظر ماند تا یک خبرنگار اسراییلی از او به عنوان یک دوست جدید یاد کند. سپس مرد مصری جلوی دوربین خم شد و در حالی که برنامه به صورت زنده از تلویزیون اسراییل در حال پخش بود، گفت: Viva Palestine (زنده باد فلسطین) .
در همین راستا اوحد همو گزارشگر تلویزیونی اسراییل که با واکنشهای شدیدی در قطر مواجه شده بود گفت که توافقنامه آبراهام (توافقهای دیپلماتیک در سال ۲۰۲۰) هیچ تغییر اساسی ایجاد نکرده است. وی در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «مردم خاورمیانه و نه رژیمها واقعا اسراییل را قبول ندارند.»
توافقات ۲۰۲۰ به ایجاد روابط تجاری جدید و روابط نظامی در سطح بالا بین اسراییل و سه کشور اصلی درگیر یعنی بحرین و مراکش و امارات منجر شده و اجازه میدهد گردشگران اسراییلی به مراکش و امارات بروند.
این قراردادها نشان میدهد چگونه ترس مشترک از یک ایران هستهای و همچنین فرصتهای ایجاد شده توسط روابط اقتصادی و امنیتی بیشتر بین اسراییل و جهان عرب نسبت به رابطه فلسطین و اسراییل به اولویت مهمتر برخی از رهبران عرب تبدیل شده است.
اما نظرسنجیها نشان میدهد که این تغییرات به رهبری دولتها با حمایت مردمی همراه نبوده است. به ویژه در کشورهایی مانند قطر که بهطور کامل روابط خود را با اسراییل عادیسازی نکرده است. هرچند برخی روابط تجاری و دیپلماتیک محدود بین آنها وجود دارد.
مریم الحجری جامعهشناس قطری مستقر در ادینبورگ سوئد میگوید: «جام جهانی فضایی برای تعاملات خودجوش با خبرنگاران اسراییلی است و آنها صادقانهترین پاسخ را در مورد آرمان فلسطین از زبان مردم شنیدند.» ایشان که یکی از اعضای گروه مستقل QAYON، گروهی متشکل از جوانان قطری مخالف عادیسازی است، گفت که دولتهایی که روابط خود را با اسراییل عادیسازی کردهاند مخالفان را سرکوب میکنند. او میگوید صلح بدون عدالت عادلانه وجود نخواهد داشت.
خبرنگاران اسراییلی که این واکنشها را تجربه کردند میگویند اظهارات خصمانهای از سوی فلسطینیهایی که در طول جنگهای چند سال پیش مجبور به فرار از خانه خود شدند، شنیدند. همو خبرنگار اسراییلی که به زبان عربی مسلط است، میگوید از این تجربه ناامید شده است. او که نزدیک به دو دهه مسائل فلسطین را پوشش داده، میگوید: «برای آنها فرصتی است تا صدای خود را علیه اسراییل بلند کنند. آنها البته به ما آسیبی نزدند و این مهم است که گفته شود.»
سایر خبرنگاران اسراییلی هم گفتند بیشتر مورد آزرده شدن قرار گرفتند. شچنیک که از توافق صلح حمایت میکرد گفت تجربیاتش در قطر او را به این نتیجه رسانده است که فلسطینیها به جای صلح میخواهند اسراییل را نابود کنند. او گفت: «من واقعا نظرم را در قطر تغییر دادم. ما برای آنها انسان نیستیم. آنها میخواهند ما را از روی نقشه محو کنند.»
برخی فلسطینیها میگویند چنین واکنشهایی از سوی فلسطینیها در مقایسه با چالشهایی که آنها مقابل اسراییلیها در سرزمینهای اشغالی دارند طبیعی و ناخودآگاه است. خبرنگار عرب روزنامه اسراییلی هاآرتص در شبکههای اجتماعی نوشت: «واکنش اسراییلیها به این واکنشها تنها نابینایی و عدم آگاهی اسراییلیها نسبت به بیعدالتیهای اشغالگران را ثابت میکند.»
برخی دیگر هم اسراییلیها را به ریاکاری متهم کردند. محمد مقادلی یک پخشکننده عرب ساکن در اسراییل نوشت: «روزنامهنگاران یهودی از رفتار خصمانه در قطر با خودشان شکایت میکنند. پیشنهاد میکنم فقط برای یک روز یک خبرنگار عرب را در اسراییل همراهی کنید. نه در خارج از کشور.»
هفته گذشته در سرزمینهای اشغالی جمعیتی از اسراییلیها شعار مرگ بر عرب سر دادند و سپس پخش زنده یک خبرگزاری عرب زبان محلی که از محل بمبگذاری منجر به کشته شدن دو اسراییلی برنامه تهیه میکرد را مختل کردند.
قطر به همراه همسایگان خود در خلیج فارس یعنی عربستان سعودی و عمان و کویت تاکنون از برقراری روابط دیپلماتیک رسمی با اسراییل خودداری کرده و آن را مشروط به تشکیل کشور فلسطین کرده است.
هنگامی که توافقی برای اجازه موقت پرواز از اسراییل به فلسطین در ماه گذشته صادر شد یک مقام قطری که به شرط ناشناس ماندن حرف زد گفت این کار صرفا برای انطباق با دستورالعملهای فیفا انجام گرفته است.
الغاشیان گفت: «جام جهانی نشان داد توافقنامه آبراهام چقدر محدود بوده است زیرا به مسائل اصلی که بسیاری به آنها اهمیت نمیدهند توجهی نکرده است.»