شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امروز چهارشنبه قطعنامهای را که ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند به تصویب رساند.
به گزارش جماران؛ شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امروز چهارشنبه قطعنامهای را که ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند به تصویب رساند.
واکنش ایران به تصویب قطعنامه در آژانس اتمی: اقدام متقضی را انجام میدهیم
سرپرست نمایندگی ایران در آژانس تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام را شدیدا محکوم کرد و با بیان اینکه اقدام مقتضی را انجام خواهیم داد، گفت: ایران حق دارد در سیاست و رویکرد خود در قبال آژانس بازنگری کند.
این ضربه بزرگی به آژانس است که توسط یکی از مهم ترین ارگانهای تصمیم گیر آن یعنی شورای حکام به آن وارد شد.
سرپرست نمایندگی ایران با بیان اینکه ایران به همه سؤالات آژانس به صورت محتوایی و دقیق پاسخ داده، گفت: آژانس با استناد به اطلاعات نامعتبر ارائه شده از سوی رژیم اسرائیل همه همکاریهای ایران با آژانس و فعالیتهای شفاف صلح آمیز هستهای آن را تحت الشعاع قرار داده است.
روسیه: کشورهایی که بیش از نیمی از بشریت را نمایندگی میکنند از قطعنامه ضدایرانی حمایت نکردند
میخاییل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان های بین المللی در وین در حساب توییتر خود نوشت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای را با حمایت آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا درباره ایران تصویب کرد.
٣٠ رای موافق، ٢ (روسیه و چین) مخالف و ٣ (هند، لیبی، پاکستان) رای ممتنع دادند. بنابراین کشورهایی که بیش از نیمی از بشریت را نمایندگی میکنند از این قطعنامه حمایت نکردند.
***
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد: ایران به اطلاع آژانس رسانده که قصد دارد سانتریفیوژهای پیشرفته را در تاسیسات هسته ای نطنز نصب کند.
واکنش آمریکا به اقدامات جبرانی ایران درباره قطعنامه شورای حکام
نماینده آمریکا مدعی شد: گزارشها درباره اینکه ایران قصد دارد در واکنش به این قطعنامه شفافیتها را کاهش دهد به شدت تأسفانگیز هستند و برای نتایج دیپلماتیکی که ما به دنبال آن هستیم مضرند.
محدود کردن دسترسی آژانس و تلاش برای نشان دادن آژانس به عنوان یک سازمان سیاسی به خاطر آنکه صرفاً دارد کارش را انجام بدهد در خدمت هیچ هدفی نیست.
نماینده روسیه: قطعنامه ضد ایرانی منجر به تشدید تنش میشود
اولیانوف، سفیر و نماینده روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین بار دیگر نسبت به عواقب قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی عضو برجام و ایالات متحده علیه ایران هشدار داد و تصریح کرد که این اقدام منجر به تشدید تنش با ایران میشود.
بیانیه اتحادیه اروپا: دریافتهایم که گزارش گروسی به یک مکان نامشخص دیگر به عنوان منشا احتمالی ذرات تغییر یافته ایزوتوپی در تورقوزآباد اشاره دارد
از ایران میخواهیم تا همکاری فوری با آژانس داشته باشد
اتحادیه اروپا در بیانیهای ضمن حمایت از قطعنامه ضدایرانی در جلسه شورای حکام خواستار همکاری کامل فوری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد.
بیانیه اتحادیه اروپا در جلسه شورای حکام درخصوص توافق پادمانی عدم اشاعه هستهای در رابطه با با ایران به شرح زیر است:
"اتحادیه اروپا از مدیرکل برای گزارشش در سند GOV/2022/24 و همچنین از معاون مدیرکل برای ارائه اطلاعات لازم در 1 ژوئن 2022 تشکر میکند. اتحادیه اروپا از بروزرسانی مدیرکل درخصوص اعمال توافق پادمانی عدم اشاعه هستهای و وضعیت اجرای پروتکل الحاقی در ایران استقبال میکند. ما از مدیرکل به خاطر کار منصفانه، مستقل، بیطرفانه و حرفهاش در رابطه با راستیآزمایی وظایف پادمانی در ایران تقدیر و تشکر میکنیم.
اتحادیه اروپا آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ترغیب میکند تا به ارزیابی تمامی اطلاعات موجود مرتبط با مسئله پادمانی مطابق با روال استاندارد ادامه دهد.
اتحادیه اروپا طی سالیان گذشته نگرانی خود در رابطه به حضور ذرات اورانیوم با منشا انسانی در سه سایت اعلام نشده در ایران یعنی تورقوزآباد، ورامین و مریوان، فعالیتهای هستهای اعلام نشده و همچنین استفاده از مواد هستهای در لاویسان-شیان را ابراز کرده است. اتحادیه اروپا در عین حال از ایران خواسته تا توضیحات لازم مطابق با وظایفش ذیل توافق پادمانی جامع را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه دهد. علیرغم وجود فرصتهای بیشمار برای شفافسازی مسائل پادمانی برجسته و همچنین درخواست مکرر شورای حکام از ایران ازجمله قطعنامه ژوئن 2020، واضحا پیشرفت تا بدین روز کافی نبوده است.
گزارش کنونی دبیرکل به نگرانیهای موجود میافزاید.
در گزارش مدیرکل نتیجهگیری شده است که:
ایران توضیحات فنی معتبری در رابطه با یافتههای آژانس در سایتهای هستهای یافت نشده در تورقوزآباد، ورامین و مریوان ارائه نداده است.
ایران مکان کنونی مواد هسته و/یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای که در سال 2018 از تورقوزآباد منتقل شده بودند را اعلام نکرده است.
فعالیتهای هستهای و مواد هستهای استفاده شده در لاویسان-شیان در سال 2003 که شامل حداقل یک دیسک اورانیوم فلزی میشد، مطابق با آنچه که در توافق پادمانی جامع ایران ذکر شده، توسط ایران به آژانس اعلام نشده است.
ما همچنین با نگرانی دریافتهایم که گزارش مدیرکل به یک مکان نامشخص دیگر به عنوان منشا احتمالی ذرات تغییر یافته ایزوتوپی در تورقوزآباد اشاره دارد.
مسائل فوق واضحا به این اشاره دارند که مواد هستهای اعلام نشده و یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای در ایران بوده و ممکن است همچنان در این کشور باشند.
اتحادیه اروپا شدیدا نگران این است که آژانس نتوانسته صحت و تمامیت اظهارات ایران ذیل توافق پادمانی را تایید کند و متعاقبا این مشکلات همچنان به قوت خود باقی هستند.
ما از ایران میخواهیم تا همکاری فوری و کاملی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته باشد تا آژانس در موقعیتی قرار بگیرد تا بتواند ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را تضمین کند.
اتحادیه اروپا بر حمایت از اعتماد کامل به آژانس بینالمللی انرژی اتمی در رابطه با اجرای وظایفش ذیل توافق پادمانی عدم اشاعه هستهای تاکید دارد. اتحادیه اروپا قویا از تلاشهای خستگیناپذیر گروسی، مدیرکل آژانس در تعامل سازنده با ایران جهت رسیدگی به تمامی مسائی که فورا نیاز به حلوفصل داشتند، حمایت میکند.
بنابراین اعضای اتحادیه اروپا قویا از قطعنامه پیشنهاد شده توسط فرانسه، آلمان، انگلیس و آمریکا حمایت میکنند و از اعضای شورای حکام میخواهند تا از آن حمایت کنند.
اتحادیه اروپا گزارش را مورد ملاحظه قرار داده است و از مدیرکل به دلیل گزارشدهی مداوم و مناسبش به شورای حکام تشکر و قدردانی میکند و تقاضا میکند که این گزارش به طور عمومی منتشر شود."