غلامرضا مصباحی مقدم، از سیاست مداران اصولگرا گفته است: «حقیقت این است که در انتصابات فامیلی به فرض اینکه رعایت شایسته سالاری صورت گیرد، شبهه ناک است. شبهه آن این است که همین شایسته سالاری و همین شایستگی ها را ممکن است فرد دیگری هم داشته باشد»
به گزارش جماران؛ روزنامه شرق نوشت: انتصابات رخ داده در دولت سیزدهم چنان عجیب و غیرمرتبط بوده که حتی صدای برخی اصولگرایان و نماینده های همسو با دولت را نیز درآورده است. وزارت نفت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت آموزش وپرورش از نهادهایی هستند که بیشترین انتصاب به لحاظ هم سطح نبودن و مجهول بودن سوابق افراد را دارند که «فامیل بازی» و «رابطه سالاری» را نیز می توان اضافه کرد. غلامرضا مصباحی مقدم، از سیاست مداران اصولگرا که در مجمع تشخیص مصلحت نیز عضویت دارد، با انتقاد از این اوضاع به رئیس جمهور توصیه کرده از انتصاب های حاشیه دار در دولت پرهیز کند. او به خبرآنلاین گفته است: «حقیقت این است که در انتصابات فامیلی به فرض اینکه رعایت شایسته سالاری صورت گیرد، شبهه ناک است. شبهه آن این است که همین شایسته سالاری و همین شایستگی ها را ممکن است فرد دیگری هم داشته باشد». او افزود: «من معتقدم که مسئولان باید در حوزه های مدیریتی خودشان از انتخاب افرادی که به آنها وابستگی دارند، پرهیز کنند. بالاخره مردم ذهنیت خوبی از این گونه اقدامات ندارند و جلب اعتماد عمومی و بالارفتن سرمایه اجتماعی اقتضا می کند که به شدت از این گونه انتصابات خودداری و پرهیز شود. افکار عمومی نمی پسندد که مسئولان کشور بستگان خودشان را به قدرت برسانند و به آنها پست دهند». این عضو جامعه روحانیت مبارز گفته است: «کسی که فامیل و خویشاوند یک مسئول است، انتصابش در پست هایی که به نحوی توسط او می تواند رقم بخورد یک رانت است، در نتیجه باید از چنین رانت هایی خودداری شود».
دولت دلدادگان
محمود احمدی بیغش، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز روی گذشته در نطق میان دستور، ابتدا به ضعف ادبیات گفتمانی رئیس جمهور اشاره کرد و گفت: «آن گونه که پیداست در دولت شما نیز پدیده مقدادیسم همان نقش غلطی را ایفا می کند که آشناییسم در دولت روحانی ایفا می کرد. مگر در کشور قحط الرجال علمی و سیاسی داریم که در نهاد ریاست جمهوری چهار نفر از اساتید برجسته دانشگاهی کشور دیده نمی شوند که حداقل در مناسبات رسمی چند خط بنویسند و به شما بدهند تا این همه شاهد گفتمان ضعیف و بحث برانگیز غیرعلمی و غیراستنادی از شما نباشیم؟!». به گزارش فارس، او سپس ادامه داد: «دولت شما ظاهرا دولت دلدادگان است، به یک عزیز دردانه خاص که باید همه اتفاقات، انتصابات و استنادها به ایشان ختم شود. انتصابات در وزارتخانه ها و سازمان های تابعه دولت تقریبا داد همه دلسوزان را درآورده است، نفوذ برخی افراد در وزارتخانه ها برای انتصابات تا حدی است که تقریبا وزیر یا وزرای مربوطه به بی اثرترین فرد در این انتصابات تبدیل شده اند».
انتصابات تبدیل به جوک شده است
محمدعلی نمازی، فعال سیاسی اصلاح طلب هم درباره روند خویشاوندسالاری در میان جریان اصولگرایی بعد از یک دست شدن قوا، آن هم درحالی که این جریان خانواده هاشمی و روحانی و سایر مسئولان را مورد شماتت قرار می دادند که چرا از اقوام خودشان در سمت های استفاده می کنند به ایلنا، گفت: «امروز شعارها و وعده هایی که جناب آقای رئیسی در انتخابات دادند تحقق پیدا نکرده است یا معکوس آن گفته ها رخ داده از جمله همین خویشاوندسالاری ها که ریشه در عدم شایسته سالاری دارد. در کشور هنگامی که شایسته سالاری نباشد افرادی روی کار می آیند که بتوانند رابطه بهتری با کسی که در راس کار است، برقرار کنند». این عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی عنوان کرد: «زمانی هستند افرادی که ممکن است یک مقداری رابطه در انتصابشان وجود داشته باشد اما ادعایی ندارند ولی این جمعی که امروز در راس قوه مجریه قرار گرفتند شعار و ادعاشان این است که ما می خواهیم از رابطه بازی جلوگیری کنیم و از ارجحیت رابطه بر ضابطه بپرهیزیم و اتفاقا مشاهده می کنیم بالعکس عمل می کنند یعنی ضابطه تحت الشعاع رابطه قرار گرفته و فامیل بازی بسیار پررنگ شده است برای همین اساس است که امروز در جامعه جوک شده که باید فرزند و داماد سیاسیون باشی که پست مهم داده شود». او افزود: «آقای رئیسی و وزرا و همکارانش دچار خلف وعده هستند و از شایسته سالاری فاصله گرفته اند و آن چیزی که مردم مشاهده می کنند و درباره اش سخن می گویند این است که رابطه بر ضابطه اولویت پیدا کرده است».
اصولگرایان در حال مایوس شدن هستند
در این رابطه، علی صوفی، دبیر کل حزب پیشرو اصلاحات به خبرآنلاین، گفت: «معمولا منتقدان دولت باید از جریان مقابل باشد اما الان اصولگرایان هم به دولت و عملکردش اعتراض دارند». او ادامه داد: «عده ای که آنها را هیچ کس نمی شناسد و تجربه ای ندارند در کابینه قرار گرفته اند. مثلا وزیر اقتصاد اصلا تجربه اجرائی ندارد و تاکنون یک اداره کل را اداره نکرده است. چنین فردی نمی تواند در راس امور قرار گیرد. آقای محسن رضایی، معاون هماهنگی اقتصادی رئیس جمهور است. خودش به تنهایی نظر و ایده دارد، دیگر تحت مدیریت معاون اول نمی رود! معاون اول هم برای خود ادعا دارد. اختلافات در دولت کاملا واضح و روشن است و اختلاف دو کارشناس نیست یا صرفا اختلاف نظر نیست».