تعدادی از کارشناسان و گزارشگران ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ۲۷ مهرماه در گزارشی با اشاره به مشکلاتی که برخی بیماران در ایران برای دسترسی به دارو و تجهیزات درمانی مورد نیاز خود در نتیجه تحریمهای آمریکا با آن مواجهند، تاکید کردند که این تحریم ها مانع برخورداری این بیماران از حقوق بشر، به ویژه حق سلامت میشود.
به گزارش جماران؛ گزارشگران سازمان ملل اخیرا در گزارشی با تشریح مشکلات ناشی از تحریمهای آمریکا برای برخی از بیماران در ایران این اقدام آمریکا را نقض حقوق بشر ارزیابی کردند.
تحریمهای یک جانبهای که به صورت نامشروع علیه یک کشور تحمیل میشود مصداق تروریسم اقتصادی است. اما هنگامی که این تحریم ها حوزه سلامت شهروندان را هدف بگیرد و به حوزه غذا و دارو گسترش یابد و باعث ایجاد درد و رنج، رعب و وحشت و یا نقض حقوق اساسی افراد شود، مصداق نقض حقوق بشر و تروریسم مستقیم است. تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران فقط به فروش نفت، تجهیزات و امکانات خلاصه نشده است، این تحریمها، تجهیزات پزشکی و دارویی کشور را هدف قرار داده و تاثیرات منفی آن در زندگی بسیاری از بیماران خاص، صعبالعلاج و سرطانی مشهود است.
تعدادی از کارشناسان و گزارشگران ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ۲۷ مهرماه در گزارشی با اشاره به مشکلاتی که برخی بیماران در ایران برای دسترسی به دارو و تجهیزات درمانی مورد نیاز خود در نتیجه تحریمهای آمریکا با آن مواجهند، تاکید کردند که این تحریم ها مانع برخورداری این بیماران از حقوق بشر، به ویژه حق سلامت میشود.
در این گزارش به تصمیم یک شرکت داروسازی سوئدی برای لغو ارسال محموله باندهای پزشکی به ایران به دلیل تحریم های آمریکا اشاره شده، این باندها برای مراقبت از بیماران مبتلا به ای. بی یا بیماری پروانه ای (یک نوع بیماری نادر پوستی) است و تنها تولید کننده این نوع باند همین شرکت سوئدی است که پیش از این نیز صادرات محصولات خود به ایران را به دلیل تحریم متوقف کرده بود.
در این گزارش آمده است: تحریم های آمریکا سبب شده که کودکان و سایر افراد مبتلا به این بیماری در ایران نتوانند از حق سلامت بهرهمند شوند. ممانعت از دسترسی افراد به تجهیزات درمانی، نقض آزادی انسان ها برای برخورداری از حق سلامت بوده و در صورتی که به درد و رنج بیشتر آنها منجر شود کاملا غیر انسانی است، حتی اگر غیر عمد باشد.
کارشناسان سازمان ملل با ابراز تاسف نسبت به تصمیم شرکت سوئدی و دولت این کشور برای همکاری با تحریم های آمریکا، آن را نقض تعهدات بین المللی برای تضمین اجرای حقوق بشر دانسته و در ادامه تاکید کردند: این تنها یک نمونه از بسیار مواردی است که بر زندگی هزاران فرد، شامل کودکان تاثیر می گذارد و دلیل اصلی آن وجود تحریم علیه کشور مقصد و ترس از مجازات شدن توسط آمریکا است.
مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد چندی پیش در کمیته ششم مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تشریح مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص مبارزه با تروریسم پرداخت و با محکوم کردن همه اشکال تروریسم از جمله تحریم اقتصادی و دارویی گفت: تحریم ها مردم عادی را مورد هدف قرار داده و به مثابه عمل تروریستی محسوب می شود.
در حالی که تحریم ایران از سوی دولت آمریکا که مدعی حقوق بشر است به حوزه بهداشت سوق یافته است، مقامات آمریکایی اعلام می کنند که دارو و تجهیزات پزشکی و درمانی شامل تحریمها نمی شود، مواد اولیه برای تولید داروهای حساس و مهم وارداتی است و عملا امکان ورود مستقیم این مواد اولیه به کشور وجود ندارد، علاوه بر این قطعات تجهیزات پزشکی مانند دستگاه های امآرآی، سیتیاسکن، رادیولوژی و انژیوگرافی نیز به دلیل تحریم ها ممکن نیست.
کارشناسان سازمان ملل در این گزارش دلیل به وجود آمدن این وضعیت برای بیماران در ایران را تحریم های آمریکا و ترس شرکت ها و بانک های خارجی از مجازات و اقدامات تنبیهی نهادهای آمریکایی در صورت تعامل با ایران عنون کرده و یادرآور شدند: این در حالی است که آمریکا اعلام کرده است صادرات تجهیزات پرشکی و دارو به ایران علی رغم تحریم ها علیه این کشور بلا مانع است.
در ادامه این گزارش تاکید شده که قوانین و حقوق بین الملل دولت ها و شرکت ها را موظف می کند که با معاملات تجاری خود مانع از برخورداری انسان ها از حقوق بشر نشوند. هرچند که شرکت ها آزادند درباره فروش محصولات خود تصمیم گیری کنند اما آن دسته از شرکت هایی که دارو و کالاهای بشردوستانه تولید می کنند مسئولیت ویژه ای دارند و موظفند در تعاملات خود حقوق بشر را در نظر بگیرند. بر اساس گزارش وب سایت کمیسیونرعالی حقوق بشر سازمان ملل، آلِنا دوهان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تاثیرات تحریم و اقدامات تنبیهی یکجانبه بر حقوق بشر با دولت و شرکت سوئدی برای حل این مشکل و سایر مسائل مشابه تماس گرفته است.
گفتنی است که سید حمیدرضا هاشمی، مدیرعامل خانه بیماران پروانهای ۱۹ خردادماه امسال ادعاهای آمریکا درباره تحریم نبودن دارو را دروغ خواند و گفت: در سال های اخیر بیماران پروانه ای با مشکلاتی مواجه بوده اند که بخش عمده آن به تحریم ها مربوط می شود. با خروج یک جانبه آمریکا از برجام، تحریم ها به یک باره افزایش یافت و از می ۲۰۱۸ تا می ۲۰۱۹ به علت افزایش تحریم ها ۱۵ نفر از بیماران پروانه ای به علت نداشتن پانسمان جان خود را از دست دادند.
دارو و اقلام بهداشتی آنقدر مهم هستند که در اسناد مختلف بین المللی گفته شده که سلامت مردم چه مستقیم و چه غیرمستقیم نباید تحت تاثیر تحریم قرار گیرد و همه دولت ها باید به آن پای بند باشند. آمریکا تلاش می کند با به خطر انداختن سلامت مردم ایران و افزایش هزینههای زندگی یا به تعبیری در مضیقه قرار گرفتن زندگی مردم به جمهوری اسلامی فشار وارد کند و این اقدام تجلی نقض حقوق بشر و تروریسم است.