گوترش دبیرکل سازمان ملل شامگاه پنجشنبه در جریان یک کنفرانس خبری از ایران و آمریکا خواست تا در مورد برجام همکاری کنند و در پاسخ به سوالی در خصوص امکان میانجیگری او برای خروج از بن بست برجام، گفت که کارهای زیادی برای انجام وجود دارد اما «انتظار حل فوری» را ندارم.
به گزارش جماران؛ «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد از جمهوری اسلامی ایران و آمریکا خواست تا برای خروج از بن بست فعلی در خصوص توافق هسته ای (برجام) همکاری کنند اما همزمان اذعان کرد که انتظار«نتیجه سریعی» برای این درخواست ندارد.
ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت: گوترش شامگاه پنجشنبه در جریان یک کنفرانس خبری و در پاسخ به سوالی در خصوص امکان میانجیگری او برای خروج از بن بست برجام، گفت که کارهای زیادی برای انجام وجود دارد اما « انتظار حل فوری » را ندارم.
دولت جدید آمریکا به رهبری جو بایدن آمادگی خود را برای مشارکت مجدد در توافق نامه هسته ای که دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، اعلام کرده اما خواستار شده است که ایران ابتدا باید به تعهدات خود بازگردد.
در مقابل جمهوری اسلامی ایران هم تاکید کرده است که ابتدا آمریکا باید همه تحریم ها را بردارد و به تعهدات خود احترام بگذارد و به آنها پایبند باشد.
گوترش بدون اینکه به احتمال میانجیگری پاسخ دهد، افزود:معتقدم همه کسانی که در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مشارکت کرده اند و سایر طرف های مربوطه باید با هم همکاری کنند تا عدم اطمینان را کاهش دهند و با مشکلات و موانع روبه رو شوند.
وی گفت: موضوع مربوط به اطمینان از این است که همه چیز به تدریج به سمت شرایطی پیش رود که بتوانیم به توافق لازم برای صلح و ثبات در خلیج فارس و همه جهان برسیم.
دبیرکل سازمان ملل با این ادعا که « هدف توافق هسته ای امضا شده در سال ۲۰۱۵ جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای بود»، آن را یک پیروزی بزرگ دیپلماتیک و یک عنصر اساسی برای صلح و ثبات در خلیج فارس دانست و افزود: متاسفیم که این توافق نامه در موضع تردید قرار گرفته است.
گوترش تاکید کرد: روشن است که مشکلات، موانع و پیچیدگی های فزاینده ای وجود دارد زیرا آمریکا (از توافق نامه) خارج شد و اقدامات اضافی (تحریم ها) را انجام داد و ایران هم متعاقبا برخی اقدامات را برای توسعه توانایی های هسته ای خود انجام داد.
جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است که برنامه هسته ای ایران برای اهداف مسالمت آمیز است و آژانس بین المللی انرژی اتمی هم بارها مسالمت آمیز بودن آن را تایید کرده است.
ایران همچنین خاطرنشان کرده است که گام اول را باید آمریکا بردارد و در صورتی که همه تحریم ها برداشته شود تهران هم آماده است به تعهدات خود بازگردد.
« محمد جواد ظریف » وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم دیروز در حساب کاربری توییتر خود با اشاره به واقعیتهای برجامی خطاب به آنتونی بلینکن وزیرخارجه آمریکا نوشت: ایالات متحده برجام را نقض کرد، انتقال مواد غذایی و دارو را برای ایرانیها مسدود کرد و پایبندان به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را مورد تنبیه قرار داد.
وی خاطرنشان کرد: اما ایران در مقابل و در طول مدت این افتضاح کریه به برجام پایبند ماند و تنها تدابیر جبرانی از قبل پیشبینیشده را اتخاذ کرد.
ظریف با طرح این پرسش که حالا چه کسی باید گام نخست را بردارد، خطاب به بلینکن یادآور شد: هرگز شکست حداکثری ترامپ را از یاد نبرید.