مدیر کل آژانس اتمی بااشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام، یادآور شد: ایران در پاسخ به آن تصمیم گرفت به تدریج پایبندیاش به این توافق را لغو کند. اما مساله اینجاست که آژانس هنوز ایران است تا تحولات را گزارش کند.
به گزارش جماران؛ به نقل از ایرنا، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به پیامدهای منفی خروج یکجانبه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از توافق هستهای ایران، مذاکره جانشین او با آژانس را به عنوان نهاد ناظر بر اجرای این توافق اقدامی ضروری توصیف کرد.
رافائل گروسی در گفت وگو با شبکه خبری «سیبیاس» خاطر نشان کرد که ایران خواهان ثبات و امنیت در سراسر جهان و گفت وگو با کشورهایی است که مسیر مذاکره را انتخاب میکنند.
وی عنوان کرد: ایران سرگرم پیشرفت برنامههای اتمیاش است. همانطور که میدانید این اتفاق در خلاء رخ نمیدهد؛ بلکه در چارچوب توافقی صورت میگیرد که در سال ۲۰۱۵ به امضای گروه ۱+۵ رسید.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بااشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام افزود: ایران در پاسخ به آن تصمیم گرفت به تدریج پایبندیاش به این توافق را لغو کند. اما مساله اینجاست که آژانس هنوز ایران است تا تحولات را گزارش کند.
وی عنوان کرد: آینده تا حد زیادی به این بستگی دارد که کشورهای طرف این توافق در هفتهها و ماههای بعدی چه تصمیمی بگیرند. گروسی ابراز اطمینان کرد که بعد از روی کار آمدن دولت جدید در واشنگتن، «فعالیتهای تازهای در این حوزه اتفاق خواهد افتاد و امید دارم عوامل دیگر در کنار هم قرار گیرند تا مذاکره حاصل شود.»
مدیر کل آژانس در پاسخ به سووالی درباره پیام او به رئیس جمهوری منتخب آمریکا گفت: به نظرم او تمایلاتش را مطرح کرده است... اما مذاکره با ما ضروری خواهد بود، چون از زمانی که برجام امضاء و اجرا شد تغییرات زیادی رخ داده است. بنابراین مذاکرهکنندگان و سیاستگذاران در واشنگتن و سایر پایتختهای جهان از جمله تهران باید خود را مطابق با تحولات جدید منطبق سازند.
او به این دو پرسش که آیا ذخیره اورانیوم غنی شده ایران ۱۲ برابر سقف مجاز در برجام است و سرگرم غنی سازی اورانیوم با خلوص ۴.۵ درصد است پاسخ مثبت داد. گروسی با این حال عنوان کرد که این درجه از اورانیوم غنی شده پایینتر از سطح مورد نیاز برای مصارف نظامی است.
وی در پاسخ به سووالی درباره مسیر بازگشت ایران به برجام عنوان کرد که اعضای این توافقنامه «انتظارات متفاوتی از آنچه قرار است رخ دهد دارند و به نطرم نباید از جانب آنها سخن بگویم.» مدیر کل آژانس اما برجام را یک توافق جامع و بازگشت ایران به تعهداتش ذیل این توافق را انتظار روشنی دانست.
وی گفت: ایران دیدگاه خودش را دارد. آنها این دیدگاه را برای ما و جهان تشریح کرده و میگویند وقتی دیگران این توافق را ترک کردهاند ما هم ترک میکنیم.
ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز کرد.
بر این اساس، ایران ۱۵ دیماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیهای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است در صورت بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرف های این توافق بین المللی، گام های برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.