وزیر نیرو گفت: «درصدد هستیم تا امسال لایحه جدیدی برای قانون جامع آب داشته باشیم که بیشتر مبتنی بر بهره برداری پایدار و حفاظت از منابع آب است»/
به گزارش جماران؛ رضا اردکانیان وزیر نیرو با بیان اینکه برنامههای سازگاری با کم آبی ۱۰ استان در هیات دولت تصویب شده است، گفت: تلاش داریم تا پایان امسال این برنامه را برای همه استان ها به مرحله تصویب برسانیم.
وزیر نیرو پنجشنبه شب با حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی به تشریح دستاوردها، فرصت ها و چالش های صنعت آب و برق در دولت تدبیر و امید، پرداخت.
وی در آغاز با اشاره به اینکه منطقه ما خشک و نیمه خشک است، گفت: نقاط پرآب دنیا برنامهریزیهای آبی و مدیریت منابع آبشان باید مبتنی بر طرح جامع باشد، ما نیز طرح جامع از سالهای گذشته داشتهایم و لذا قانون جامعی داریم که ۴۰ سال از عمر آن میگذرد که همان قانون توزیع عادلانه آب است، این قانون مختص به زمانی است که آب زیاد داشتیم و دغدغه اصلی توزیع عادلانه آب بود.
اردکانیان همچنین با اشاره به اینکه بعد از ۴۰ سال با توسعه شهرنشینی و توسعه صنعت افزایش مصارف آب صورت گرفت و همچنین نوع مصرف تغییر یافت، افزود: کاهش بارشها باعث شد تا برای امروز، سالها و دهههای بعد فکر جدیدی مبتنی بر شرایط داشته باشیم و لذا کاری را با مشارکت سازمانهای داخلی، دولت، پژوهشگران و دستگاههای مرتبط با موضوع آب انجام دادیم و درصدد هستیم تا امسال لایحه جدیدی برای قانون جامع آب داشته باشیم که بیشتر مبتنی بر بهره برداری پایدار و حفاظت از منابع آب است.
او با بیان اینکه برنامه ریزیها باید عمدتاً مبتنی بر دادههای صحیح و دقیق باشد، ادامه داد: متناسب با شرایط باید اصلاح ساختار در برنامه مدیریت آب داشته باشیم که بخشی از آن انجام شده است و در ستاد آب کشور در صدد چابکسازی هستیم.
وزیر نیرو در ادامه با اشاره به موضوع کرونا، گفت: با آغاز کرونا دنیا با پدیده جدیدی مواجه شد، تا قبل از کرونا بحث مهمی در فضای تخصصی آب و غذا به نام آب مجازی مطرح بود یعنی کشورها سعی میکردند از آب مجازی استفاده کنند و شرایط کرونا اولین تاثیرش بر آب مجازی بود.
وی با اشاره به اینکه آب مجازی در دنیا یک پدیده رو به جلو است، افزود: کرونا که رخ داد اولین آثار آن این بود که کشورهای صادر کننده آب مجازی یعنی آنهایی که محصولات کشاورزی شان را صادر میکردند بدون اینکه خودشان نیاز داشته باشند بلافاصله صادراتشان را برای مدت زمانی متوقف کردند و این مساله نشان داد که بر روی واردات محصولات غذایی نمیتوانستیم حساب کنیم.
وزیر نیرو ادامه داد: امنیت غذایی اهمیت و جایگاه خود را در شرایط کرونا نشان داد تا الگوهای کشت مناسب و روشهای آبیاری مناسبی داشته باشیم، سال ۹۲، هشت هزار کشت گلخانهای داشتیم و اکنون به ۱۸ هزار کشت گلخانهای رسیدهایم.
اردکانیان با اشاره به اینکه رسته آب علم کاربردی است و برخلاف سایر علوم که از دو دوتا چهارتا تبعیت میکند، موضوع آب غیر قطعی است گفت: بر اساس روشهای مختلف آمار و اطلاعات و دادهها شکل میگیرد و برنامهریزی انجام میشود، باید بتوانیم با دقت بالایی کار را انجام دهیم.
وی تصریح کرد: علیرغم تمام تفاوتهایی که بین برخی از آمار میتواند وجود داشته باشد، کشور در چهار دهه اخیر کار بزرگی را در زمینه تامین مواد غذایی انجام داده است، ما پنجمین کشور دنیا بعد از چین، هند، ایالات متحده و پاکستان از نظر داشتن کشت آبی هستیم و لذا سرمایهگذاری قابل ملاحظهای در اقلیم خشک و نیمه خشک ما صورت گرفته تا بتوانیم از زمین و آب کمی که در اختیارمان است، استفاده حداکثری کنیم.
وزیر نیرو همچنین با اشاره به اینکه سال ۹۲ محصولات غذایی حدودا ۹۷ میلیون تن در سال بود و اکنون این رقم به ۱۲۵ میلیون تن در سال رسیده است، افزود: در این بخش ۳۰ درصد در این ۸ سال رشد داشتیم و ارزش مواد غذایی بیشتر شده است و ۸۰ درصد این ارزش را در داخل تولید میکنیم.
اردکانیان تاکید کرد: یکی از اصلیترین نهادهها آب است و توانستیم با سدسازی و احداث شبکهها، ظرفیت آب قابل تنظیم را افزایش دهیم.
او با بیان اینکه حدود ۴۸ رودخانه مرزی داریم، گفت: چهار دهه پیش ما فقط یک سد مرزی داشتیم، در جهت استیفای حقوق کشور و آباد کردن مناطق مرزی کار استیفای حق آبهها در برنامه قرار گرفت و در دولت یازدهم ۲۸ سد مرزی ساخته شده است.