بهمن آرمان، ‌اقتصاددان و از مدیران دوره ساخت فولاد بندرعباس (فولاد مبارکه فعلی)، ضرایب پیشنهادی وزارت صمت برای تعیین مواد اولیه فولاد را از روی ناآگاهی دانست و گفت:‌ اعمال این ضرایب، باعث افزایش قیمت فولاد خواهد شد و این امر تورم شدیدی در قیمت لوازم خانگی،‌ خودرو، ساختمان و بسیاری از فعالیت‌های مرتبط به صنعت فولاد ایجاد خواهد کرد.

به گزارش جماران، بهمن آرمان  گفت: فولاد یک صنعت استراتژیک است؛ به طوری که تقریبا تمام کشورهای عضو 7 اقتصاد بزرگ جهان به استثنا انگلیس، فرانسه و تا حدودی کانادا از جمله بزرگترین تولیدکننده فولاد هستند، شاهد مدعا اینکه ژاپن و آمریکا به ترتیب دومین و سومین کشور بزرگ تولید کننده فولاد هستند. ترامپ هنگامی که به مقام ریاست جمهوری رسید به دفاع از صنایع فولادی آمریکا، تعرفه 25 درصدی برای واردات آن اعمال کرد.

 

آرمان با اشاره به موضع گیری برخی نسبت به پیشرفت صنعت فولاد کشور،‌ عنوان کرد: برخی جناح‌های سیاسی حتی کشورهای مخالف صنعتی شدن ایران به ویژه همسایه‌های شمالی، تمایل ندارند که ایران در جرگه کشورهای بزرگ تولیدکننده فولاد قرار بگیرد. این امر باعث شده تا یک دعوای صوری در خصوص قیمت گندله،‌ سنگ آهن،‌ کنسانتره و یا فولاد به راه بیاندازند؛ آنها معتقدند باید نرخ این محصولات بر اساس قیمت جهانی باشد.

 

آرمان معتقد است: شرایط اقتصادی کشور به دلیل اعمال تحریم‌ها، یک شرایط عادی برای تعیین و ارزیابی این محصولات با قیمت جهانی نیست. ‌

 

وی با بیان اینکه مخالفت با ایجاد صنعت فولاد در ایران ریشه قدیمی دارد،‌ گفت: در زمان رضا شاه که تصمیم بر احداث کارخانه ذوب آهن گرفته شد،‌ نیروهای متفقین بدون هیچ گونه دلیل قانع کننده‌ای، کشتی حامل ماشین‌آلات و تجهیزات آن را در جای دیگر تخلیه کردند و مانع از دسترسی ایران به این صنعت استراتژیک شدند.

 

وی افزود: این موضوع نیز به شکل جدیدتر در حال انجام است و افرادی با ایجاد چالش‌های مختلف، معدنکاران را در مقابل فولادی‌ها قرار می‌دهند. البته نباید فراموش کرد که مخالفت با پا گرفتن این صنعت در ایران حتی پس از انقلاب هم ادامه پیدا کرد؛ به طوری که در زمان دولت موقت، تلاش فراوانی صورت گفت تا قرارداد فولاد بندرعباس (فولاد مبارکه فعلی) لغو گردد.

 

وی با اشاره به سخنان اخیر پورابراهیمی، ‌نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی،‌ گفت: وی به عنوان رئیس کمسیون مجلس، بدون هیچ گونه دلیل منطقی و ارائه سند،‌ به یکباره اعلام کرد «ارزان فروشی سنگ آهن به کارخانه‌های فولادی که عمدتا در استان اصفهان و خوزستان قرار گرفته، ‌باعث شده است که یک رانت 40 هزار میلیاردی نسیب کارخانه‌های فولادسازی شود»

 

این اقتصاددان معتقد است: این گونه اظهار نظرها جای بحث و بررسی فراوانی دارد‌ و هیچ کسی نیست که از ایشان بپرسد مبنای این 40 هزار میلیارد ریال چیست؟

 

وی افزود: پیش از این نیز، عناصر ضدتوسعه‌ای که قدرت زیادی داشته و در مراکز تصمیم گیری حضور گسترده‌ای دارند و همچنین با توسعه صنعت فولاد به شدت مخالف هستند، موضوعاتی همچون رانت فولادسازان برای استفاده از انرژی را مطرح می‌کنند، درحالی که واقعیت این است که اعطای یارانه به بخش صنعت در ادبیات اقتصادی، رانت محسوب نمی‌شود.

 

آرمان افزود: با اطلاعات دریافتی از  فولاد مبارکه و خوزستان که از طریق گاز طبیعی و انرژی برق، فولاد تولید می‌کنند؛ مشخص شد که هزینه مصرف انرژی برای تولید هر تن شمش فولادی در شرکت‌های فولاد مبارکه و خوزستان 14 درصد است. این در حالی بوده که در کشور عربستان سعودی که دخایر گاز طبیعی در حد ایران ندارد، این نسبت، 8 درصد و قطر 4 درصد است. اگر بخواهیم اشاره دیگر به این مسئله کنیم، باید به توقف 13 ساله نورد گرم شماره 2 فولاد مبارکه اشاره کرد که عده‌ای با بهونه کردن تحریم ها، مانع از اجرایی آن شدند، در حالی که مشاهده شد، علارغم تشدید تحریم ها این طرح در حال اجرا است.

 

وی تصریح کرد: عناصر ضد توسعه پس از ناکامی در مخالف خود،‌ مجدد موضوع قیمت سنگ آهن،‌ گندله و کنسانتره را را مطرح کردند. تا به طریقی صنعت فولاد کشور را با چالش جدی رو به رو سازند که حتی رشد آن ر ا متوقف سازند؛ زیرا نسبت قیمت‌های مواد اولیه تولید فولاد از سال ها پیش وجود داشت و هیچ گله‌ای نه از سوی تولیدکنندگان فولاد و نه تولیدکنندگان سنگ آهن مطرح می‌شد.

 

وی با بیان اینکه مخالفت های عناصر ضد توسعه‌ای دم خروسیست که هدفش سرکوب صنعت استراتژیک فولاد است، اظهار کرد: اینگونه موارد که متاسفانه به دست یکی از معاونین وزارت صمت که هیچ گونه تجربه ای در زمینه صنعت فولاد ندارد، تبدیل به ابزاری برای سرکوب صنعت فولاد شده است.

 

این اقتصاددان معتقد است: ایجاد مشکل و چالش در صنعت فولاد و مطرح کردن قیمت مواد اولیه با قیمت جهانی،‌ یک توطئه بزرگی در راستای زمین زدن صنعتی است که هزاران خانوار بر سر سفره آن می‌نشینند.

 

وی ضرایب پیشنهادی وزارت صمت را از روی ناآگاهی دانست و گفت:‌ اعمال این ضرایب، باعث افزایش قیمت فولاد خواهد شد و این امر تورم شدیدی در قیمت لوازم خانگی،‌ خودرو، ساختمان و بسیاری از فعالیت‌های مرتبط به صنعت فولاد ایجاد خواهد کرد.

 

آرمان تصریح کرد: این توطئه بسیار عمیق‌تر از آن است که در تعیین نسبت قیمت مواد اولیه تولید فولاد مورد بررسی قرار گیرد و  همچون به مردم، بازتاب یابد که گویا تولیدکنندگان فولاد که عمدتا در استان اصفهان و خوزستان قرار دارند به مردم کرمان اجحاف می‌کنند به عبارتی گویی استان کرمان در خارج از ایران و استان اصفهان و خوزستان در ایران است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.