عضو شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه با اشاره به اینکه روسیه و چین، هم از نظر سیاسی و هم در عمل نشان دادند که برای حفظ برجام مصمم هستند، از کشورهای اروپایی انتقاد کرد و گفت: «به دلیل مواضع انفعالی و غیرفعال سه کشور اروپایی، عدم تعادل در برجام که با خروج آمریکا در ماه می 2018 بوجود آمد، تشدید شد.»
به گزارش جماران؛ عضو شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه معتقد است که برای حفظ برجام تنها راه این است که سه کشور اروپایی عضو این توافق بجای پیروی از آمریکا اراده سیاسی از خود نشان داده و به تعهدات خود عمل کنند.
«ایگور کوروتچنکو» که همزمان سردبیر نشریه نظامی روسی «دفاع ملی» است خاطرنشان کرد: باوجود گذشته پنج سال از امضای برنامه جامع اقدام مشترک، آلمان، فرانسه و انگلیس به تعهدات خود در برجام عمل نکرده اند.
وی ادامه داد: تا آنجا که اطلاع دارم اینستکس که برای تسهیل معاملات مالی با ایران تاسیس شد به صورت فعال عملیاتی نشده و فقط یک تراکنش در آن انجام گرفته و این طرح که بسیاری به آن برای گسترش همکاریها با ایران امید بسته بودند، بیشتر در کلام خودنمایی کرد تا عرصه عمل.
کارشناس ارشد روس ادامه داد: هرچند روسیه و چین، هم از نظر سیاسی و هم در عمل نشان دادند که برای حفظ برجام مصمم هستند اما به دلیل مواضع انفعالی و غیرفعال سه کشور اروپایی، عدم تعادل در برجام که با خروج آمریکا در ماه می 2018 بوجود آمد، تشدید شد.
عضو شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه یادآورشد: سه کشور اروپایی بجای همکاری بیشتر با ایران برای حل مسائل بوجود آمده در روند اجرای برجام، به پیروی از سیاست های مخرب واشنگتن در این توافق بین المللی پرداختند.
عدم تعادل در برجام مدت طولانی دوام نخواهد داشت
کوروتچنکو با انتقاد از این رویکرد سه کشور اروپایی گفت: عدم تعادل در برجام نمی تواند به مدت طولانی ادامه بیابد.
وی یادآوری کرد: ایران اعلام کرده است در صورت تمدید تحریم تسلیحاتی از برجام خارج خواهد شد.
مقام روس در همین حال تصریح کرد که آمریکا نمی تواند انتظار داشته باشد که قطعنامه ای در شورای امنیت تصویب شود که بر اساس آن تحریم تسلیحاتی ایران تمدید شود زیرا چین و روسیه آن را وتو خواهند کرد.
عضو شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه در واکنش به سوالی در مورد رویکرد مناسب کشورهای اروپایی در برجام گفت: بدیهی است اتحادیه اروپا باید از مواضع کنونی خود در مساله ایران که وابستگی بیشتر آن به آمریکا را نشان می دهد صرف نظر کند.
وی گفت: در شرایطی که آمریکا برای اهداف سودجویانه خود از برجام خارج شده و مانع اجرای قطعنامه 2231 شده است، تروئیکای اروپا وظیفه مهمی را برای حفظ این توافق بین المللی که به نفع کشورهای اروپایی و همکاریهای این کشورها با ایران است بر دوش دارند.
کوروتچنکو با انتقاد از صدور قطعنامه شورای حکام درباره بازرسی از دو سایت هسته ای در ایران که با ابتکار سه کشور اروپایی انجام گرفت، خاطرنشان کرد: تروییکای اروپا بجای همکاری با ایران و گسترش تعامل با این کشور در مسائل سیاسی به انتقاد از رویکرد آن در همکاری با آژانس بین المللی انرژی پرداخت و این در حالی انجام گرفت که تهران بیشتر از هر کشور دیگری با آژانس همکاری داشته است.
وی افزود: این یک اشتباه بزرگ بود و تروییکای اروپایی در تلاش برای استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران در ماه ژانویه نیز به چنین رویکردی متوسل شده بود که در صورت تحقق این تلاش می توانست پیامدهای مخرب برای برجام به همراه داشته باشد.
کوروتچنکو در پایان بر ضرورت همکاری همه طرف های گروه 1+4 برای نجات برجام و گسترش همکاریها با ایران برای مقابله با اقدامات غیرسازنده آمریکا تاکید کرد.