حسین پیرموذن گفت: بندرانزلی که از بنادر و لنگرگاههای مهم و قدیمی ایران است و از قدیم این بندر در کشور به عنوان یکی از بنادر مهم اقتصادی و صادرات و واردات مطرح بوده است.
به گزارش جماران، حسین پیرموذن، رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و آذربایجان که در هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران عضویت دارد، ریاست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اردبیل را نیز عهدهدار است. او از چهرههای سرشناس حوزه اقتصادی کشور است و به واسطه تجارب ارزشمندی که در طی سنوات گذشته در عرصه تصمیمگیریهای اقتصادی حوزه تشکلهای مردم نهاد علیالخصوص در اتاق بازرگانی داشته است و برای حوزه تولید و تجارت کشور فرد تاثیرگذاری است و اخیرا هم پیگیر ایجاد شهرک مشترک بین ایران و آذربایجان شده و با موافقتهای صورت گرفته این شهرک قرار شد در استان اردبیل ایجاد و هفته آینده هم با حضور معاون اقتصادی وزیر امور خارجه کلنگزنی خواهد شد.
پیگیری و تلاشهای او در این عرصه موجب شد تا با حکم اکبر بهنامجو استاندار اردبیل او به عنوان مسوول احداث پروژه شهرک صنعتی مشترک ایران و آذربایجان معرفی شود.
با او پیرامون نقش و جایگاه منطقه آزادانزلی در اقتصاد منطقه و همپوشانی و توانمندیها و مزیتهای موجود در این منطقه گفتگو کردیم که ماحصل این گفتگو را میخوانید.
- آقای پیرموذن بندرانزلی یکی از قدیمیترین بنادر ایران است که بخشی از این شهرستان هماکنون به عنوان محدوده منطقه آزادانزلی به عنوان تنها منطقه آزاد شمال ایران فعالیت دارد، منطقه آزادانزلی چه نقشی در اقتصاد خرد و حتی کلان کشور میتواند داشته باشد؟
من در ابتدا جا دارد از مردم خوب گیلان یاد کنم چون مردم گیلان بسیار خونگرم هستند و خوشبختانه بین دو استان گیلان و اردبیل هم روابط خوبی بین تجار، بازرگانان و حتی تولیدکنندگان با یکدیگر برقرار است و حتی در اواخر سال گذشته یکی از تولیدکنندگان بزرگ استان ما که در کشور صاحب نام هستند در استان گیلان سرمایهگذاری کردند و لذا جا دارد از بخش خصوصی گیلان از همکاران خوبم در اتاق گیلان و آقای تیزهوش که از چهرههای مطرح اتاقهای کشور هستند و در اتاق ایران و روسیه نیز یک چهره ماندگار است نام ببرم.
لذا در پاسخ به سوال شما در ابتدا اشارهای داشته باشم به بندرانزلی که از بنادر و لنگرگاههای مهم و قدیمی ایران است و از قدیم این بندر در کشور به عنوان یکی از بنادر مهم اقتصادی و صادرات و واردات مطرح بوده است. با شکلگیری و تاسیس منطقه آزادانزلی که یکی از تصمیمات خوب دولت در زمان خودش بوده است، و این که اعتقاد دارم گیلان و منطقه آزادانزلی میتواند یک مرکز تجاری مهم برای منطقه و حتی کشور محسوب شود دلایل متعددی دارد که اصلیترین دلیل آن اینکه منطقه آزادانزلی متصل کننده و یا حلقه اتصال کریدور شمال – جنوب است و بدون منطقه آزادانزلی این کریدور بینالمللی و تجاری مهم دنیا معنی و مفهوم نخواهد داشت و دولت هم میتواند بر روی پتانسیلهای موجود در منطقه آزادانزلی حساب ویژهای را متمرکز کند.
حال چون گیلان از استانهایی است که به سرعت در حال تکمیل زیرساختهای اقتصادی خود است و راهآهن یکی از زیرساختهای مهم تجاری و تجارت محسوب میشود و راهآهن آستارا آستارا که باز در مسیر کریدور شمال – جنوب در آستارای گیلان راهاندازی شده است و این راهآهن با اتصال به روسیه و سپس از داخل کشور با اتصال به منطقه آزادانزلی میتواند به عنوان حلقه تکمیل کننده کریدور شمال – جنوب قلمداد شود، تجارت در منطقه آزادانزلی را تقویت خواهد کرد و منطقه آزادانزلی با قوانینی که در آن در جهت حمایت از کسب و کار و قانون تجارت حاکم است در نهایت همه این زیرساختها این پتانسیل مهم اقتصادی در شمال ایران (منطقه آزادانزلی) را تقویت خواهند کرد و منافع آن حتی استانهای دیگر را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
با اخباری که در گیلان میشنوم منطقه آزادانزلی تحرک خوبی را در حوزه اقتصادی کشور از جمله صادرات ایجاد کرده است و هماکنون کریدور شمال – جنوب از طریق منطقه آزادانزلی فعال شده است که این مهم نشاندهنده عزم جدی مدیران منطقه آزادانزلی در عرصه اقتصادی کشور است البته دوستان ما در اتاق بازرگانی گیلان به عنوان فعالان بخش خصوصی در کشور صاحب نظر و ایدهپرداز هستند که ایدههای آنان بعضا به تصمیمگیری تبدیل میشود که در همینجا اعتقاد دارم منطقه آزادانزلی از پتانسیلهای اتاق بازرگانی گیلان میتواند به نحو شایستهای استفاده کند و خوشبختانه در سطح مدیریتی گیلان همکاری خوبی دیده می شود و شاید یکی از عوامل رشد گیلان در حوزه زیرساختها و نتیجه بخش شدن مسیر تجارت همین تعامل و همکاری چندجانبه باشد. ما در اتاق گیلان افرادی داریم که در کشور دارای روابط خوب هستند و این روابط به ما در مسیر توسعه کمک شایانی خواهد کرد.
من اطمینان دارم منطقه آزادانزلی نه تنها در سطح استانی بلکه منطقهای حتی در بین کشورهای حاشیه دریای خزر یک پتانسیل منحصربفرد است.
- برای استفاده از این پتانسیلها در چه حوزههایی میتوان بیشتر بهرهگیری کرد؟
- برای استفاده از این پتانسیلها در چه حوزههایی میتوان بیشتر بهرهگیری کرد؟
منطقه آزادانزلی مزایای بسیاری دارد و حتی از قطبهای صنعتی، سرمایهگذاری وتجاری مهم کشور در استان گیلان است و حتی بهرهوری آن نیز بالا است البته اذعان کنم هنوز به جایگاه اصلی خود دست نیافته است اما میتواند با تمرکز بر سرمایهگذاری خارجی و یا فراهم کردن سرمایهگذاریهای مشترک به تولید ملی و تجارت کشور کمک کند. و با توجه به مسوولیتی که در اتاق بازرگانی ایران و آذربایجان دارم با سفیر آذربایجان در ایران صحبت کردم و حتی علاقهمندی آذربایجانیها برای سرمایهگذاری در منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی را نیز دریافت کردم.
فکر میکنم بتوانیم نشستهای مشترکی را بین سرمایهگذاران آذربایجانی و ایرانی در منطقه آزادانزلی داشته باشیم اکنون که راهآهن آستارا آستارا در حال بهرهبرداری است و دولت برنامه دارد این راهآهن به بندرکاسپین منطقه آزادانزلی متصل شود، ما از فرصت رایزنی و مذاکره با سرمایهگذاران خارجی استفاده کرده و زمینه را برای همکاری سرمایهگذاران دو کشور با یکدیگر فراهم کنیم.
گیلان یک استان استثنایی در کشور و دارای مزیتهای بسیاری در عرصه تجارت است چون دارای حمل و نقل ترکیبی است همه استانها این مزیت را ندارند اما گیلان از مزایای حمل و نقل ترکیبی از جمله راه مناسب، راهآهن، دریا، فرودگاه و ترانزیت برخوردار است. و با این مزیتی که گیلان دارد تجارت از طریق گیلان یک تجارت باکیفیت و مقرون به صرفه است و منطقه آزادانزلی یک نگین ارزشمند در میان این تجارت محسوب میشود.
- البته در شرایط فعلی به واسطه تحریمهای ناجوانمردانه قطار توسعه و تجارت کشور شتاب و سرعت لازم را ندارد بفرمایید که در شرایط موجود این پتانسیلها چه کمکی میتواند به تجارت کشور کند؟
تحریم موجب شده است تا ارتباطات ما با دنیا تحت تاثیر قرار گرفته مشکلات بانکی و انتقال پول داشته باشیم، مواد اولیه و تجارت ما تحت تاثیر قرار گرفته اما یکسری مزیتها ذاتی است چون کشور ما در موقعیت استثنایی دنیا است ما دوستان خوبی در اطراف حاشیه دریای کاسپین داریم که خوشبختانه رابطه صمیمانهای با آنان در عرصه سیاسی و اقتصادی داریم ما میتوانیم از مزیتهای استانی استفاده کنیم هر استانی مزیت خاص خودش را دارد و ما هم در استان اردبیل که از قطبهای مهم اقتصادی کشور است مزیتهایی داریم که میتوانیم با تکمیل این مزیتها با یکدیگر در راستای تحول اقتصاد، تولید، صنعت و بازرگانی کشور گام برداریم.
- از مزیتها گفتید ظاهرا اخیرا شهرک صنعتی مشترک ایران و آذربایجان مورد موافقت قرار گرفت و شما هم با حکم استاندار گیلان مسوولیتی را پذیرفتید در این رابطه هم توضیح بیشتری بفرمایید؟
البته ذکر کنم ما از استان اردبیل تلاشهایی برای ایجاد منطقه آزاد کردیم که در کمیسیون فنی و کمیسیونهای شورای مناطق آزاد تصویب و در صحن مجلس نیز مورد تصویب قرار گرفت ولی در بررسیهای شورای نگهبان این مزایا به استان اردبیل اختصاص نیافت اما همه هدف ما توسعه مملکت است و ما در استان اردبیل نگاه بخشی و منطقهای نداریم بلکه نگاه ما ملی است اما با مزیتهای بینظیری که استان اردبیل در حوزه صنعت، کشاورزی، گردشگری دارد ما اخیرا پیگیر سرمایهگذاری مشترک بین ایران و آذربایجان شدیم که خودم نیز در این رابطه پیگیر بودم و این پیگیریها به ثمر نشست و با مزیتهایی که ما در استان گیلان و شهرستان آستارا داریم ایجاد این شهرک صنعتی حتی میتواند یک مزیت برای تولید و صنعت گیلان و اردبیل محسوب شود و پیشبینی میشود طی هفته آینده با حضور معاون اقتصادی وزارت امور خارجه این شهرک در استان اردبیل کلنگزنی شود.
اگرچه مقدمات این کار قبل از بیماری کرونا فراهم شده بود و حتی در جریان این مذاکرات با طرف آذری شخص آقای تیزهوش نیز ما را همراهی و حتی کمک کردند و امیدواریم بتوانیم با مرز مشترکی که حدود 340 کیلومتر میان ایران و آذربایجان داریم با بهرهگیری از مزایای منطقه آزادانزلی گام بزرگی در راستای تحقق شعار رهبر معظم انقلاب «جهش تولید» برداریم چون یکی از راههای رسیدن به این شعار ارزشمند توجه به زیرساختها است و اکنون این کار زیربنایی و اساسی در بسیاری از استانها از جمله گیلان و اردبیل شروع شده است.
کپی شد